Ponieważ pojawiają się na priv pytania o chińską szpulkę do Aldebarana BFS z wątku http://jerkbait.pl/t...-6#entry2632590 to opiszę publicznie pierwsze wrażenia z użytkowania tejże szpulki. Szpulka była ze mną tylko na jednym trzygodzinnym wypadzie. Szpulka jest dość dobrze wykonana, jest w pełni symetryczna i zbalansowana. Przy rzutach nie ma dziwnych wibracji i odgłosów, a tego się najbardziej obawiałem, ponieważ na forum TT pojawiły się głosy iż szpulki roro miewają z tym problem. Nie jest też nadmiernie głośna. Łożysko jest przyzwoitej jakości, ale do "jeźy" im brakuje. Sama szpulka startuje zauważalnie niżej niż fabryczna. Dołączone magnesy spełniają swoje zadanie i aby poprawnie operować przynęta 1gr wystarczyło jak dołożyłem po dwa magnesy z każdej strony (ustawienia magnetyka w okolicach 3). Do minusów należy zaliczyć to iż jest mega płytka, mam wątpliwość czy pomieści deklarowane PE0.8 50m. Drugim potencjalnym minusem jest to iż być może przy maksymalnym wychyleniu hamulca FTB jeden z dodatkowych magnesów zawadza o szpulkę. Wprawdzie przy rzutach nic niepokojącego nie zauażyłem, ale po łowieniu gdy oglądałem szpulkę, to farba w miejscu pracy hamulca trochę zmatowiała.Byc może będę musiał trochę przyszlifować dodatkowe magnesy, jeśli problem się potwierdzi.
Odnośnie testów rzutowych, to wykonałem tylko jeden następującym mikrojigiem;
IMG_20190831_115100.jpg 43,89 KB
38 Ilość pobrań
Testy odbyły się na boisku do koszykówki przy jeziorku Balaton na Gocławiu i polegały na próbie przerzucenia wszesz tego boiska które to ma szerokość 12m (szerokosć mierzona pomiędzy namalowanymi białymi granicznymi liniami). Przy braku wiatru otrzymywałem stabilnie wyniki na poziomie z 11-11,5m. Jeśli w plecy zawiał leciutki wiaterek to przerzucałem boisko, czyli otrzymywałem jakieś 13m. Gdy zmieniłem stronę i rzucałem pod ten lecutki wiatr to rzuty skracały się do 10m. Nie wiem na ile dobre są to wyniki, bo nie mam punktu odniesienia. Nadmieniam tylko iż nie były to rzuty na celność, a na odległość. Zwykle przynęta lądowała około 2 metrów w lewo od zamierzonego miejsca. Rzuty (boczne bez żadnej ekwilibrystyki) były wykonywane kijkiem MC n-one S702ul/bf, a na szpulkę nawinięte było 40m plecionki 4lb, co podbiło wagę szpulki do 5,35gr.
Nadmieniam jeszcze iż jest to pierwsze wrażenie z użytkowania tej szpulki, więc może jeszcze sie okazać iż szpulka jest do kitu, także jak ktoś się skusi na zakup szpulki po lekturze mojego opisu, to "co złego to nie ja"
Jeszcze znalazłem ciekawe zdjęcie porównawcze z Availowską szpulką (źródło to ali): https://ae01.alicdn....cefcec52b4s.jpg
Jak widać chińczycy zerżneli pomysł z Availa, a sama szpulka w teorii ma słabszą konstrukcje niż pierwowzór: jest perforowana oraz "kolumnienki" na których osadzony jest walec szpuli są cieńsze...
Użytkownik pointman edytował ten post 03 wrzesień 2019 - 22:07