Bardzo wielu u偶ytkownik贸w w贸d wyst臋puje do Urz臋d贸w Marsza艂kowskich o od艂贸w tarlak贸w w okresie ochronnym w celu przeprowadzenia sztucznego tar艂a. Zwykle tak膮 zgod臋 otrzymuj膮, oczywi艣cie na okre艣lonych warunkach. Ryby potar艂owe trafiaj膮 do handlu, a dojrza艂e samce mog膮 rzeczywi艣cie by膰 mniejsze ni偶 40 cm.
Z kolei co do cen, to szczupak w okresie tar艂a kosztuje u rybak贸w oko艂o 7 PLN. Zatem cena widziana w sklepie jest zrobiona przez po艣rednik贸w.
Ci kt贸rzy musz膮 uzyska膰 zezwolenia z urz臋d贸w marsza艂kowskich na po艂贸w tarlak贸w w okresie ochronnym prowadz膮 gospodark臋 ryback膮 na wodach publicznych, gdzie obowi膮zuj膮 przepisy Ustawy o rybactwie 艣r贸dl膮dowym. Przepisy wykonawcze do ustawy wprowadzaj膮 okresy i wymiary ochronne. Wprowadzone wymiary ochronne maj膮 na celu ochron臋 m艂odych ryb i zapewnienie im odbycia przynajmniej jednego tar艂a w 偶yciu. Zezwolenia z urz臋d贸w marsza艂kowskich na od艂贸w tarlak贸w s膮 wydawane na okre艣lonych warunkach. Raczej nie zdarza si臋 by taki dokument zezwala艂 na od艂贸w tarlak贸w poni偶ej ich wymiaru ochronnego, a wi臋c w przypadku szczupaka poni偶ej 45cm, a staraj膮cy si臋 o zezwolenia tak偶e nie zabiegaj膮 o tego typu odst臋pstwo od przepis贸w. W zwi膮zku z powy偶szym takie z艂owione ryby powinny trafi膰 z powrotem do wody.
Widz膮c w handlu ryby poni偶ej wymiaru ochronnego, kt贸rych dostawc膮 jest gospodaruj膮cy na wodach publicznych, mo偶na by膰 praktycznie pewnym, 偶e z艂ama艂 on przepisy Ustawy o rybactwie. Ujawnienie takiego czynu opr贸cz innych skutk贸w prawnych mo偶e spowodowa膰 odmow臋 uzyskania opisywanego zezwolenia w przysz艂o艣ci.
... Je艣li dzier偶awca ma wyl臋garnie cz臋艣膰 materia艂u zostanie wytarta ale nikt nie b臋dzie si臋 pierdzieli艂 co by zachowa膰 materia艂 w stanie 偶ywym bo po co?...
Po przeprowadzonym tarle szczupaka niemal wszystkie ryby s膮 偶ywe. Jednak na skutek od艂owu, transportu, sortowaniach i przeprowadzonym tarle praktycznie wszystkie posiadaj膮 ubytki w 艂uskach, w wielu miejscach maj膮 otarcia i s膮 pozbawione 艣luzu, co szybko skutkuje atakiem bakterii i grzyb贸w (ple艣ni). Wypuszczenie takich ryb z powrotem do w贸d z kt贸rych je od艂owiono spowodowa艂oby, 偶e wi臋kszo艣膰 z nich i tak by usn臋艂a i przyczyni艂oby si臋 do pogorszenia stanu sanitarnego danej wody.