Odgrzeję kotleta
Panowie jaka kotwica na Odrę do pontonu 4m?
W Opolu trzymała mnie piątka, ale w Krośnie Odrzańskim dopiero piętnastka.
Tapatalknięte z komórki
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 17 październik 2017 - 10:20
Odgrzeję kotleta
Panowie jaka kotwica na Odrę do pontonu 4m?
Napisano 17 październik 2017 - 10:43
Napisano 17 październik 2017 - 10:49
Napisano 17 październik 2017 - 10:58
Napisano 17 październik 2017 - 11:13
Mój ponton to 280 i będę sam.
Chłopaki z Wędkarskiej Pasji łowią blisko mnie i prawie zawsze w nurcie. Twierdzą że 10kg styka, tylko liny dużo. Oni łowią zdaje się z foxa 420. Czy łódź stawia mniejszy opór w wodzie niż guma z kilem?
Napisano 17 październik 2017 - 13:44
Taką zrobiłem na szybkiego ze sprzętów jakie posiadam w domu. Będę testował a później myślał jaką mieć na stałe.
Użytkownik Tresor edytował ten post 17 październik 2017 - 13:46
Napisano 17 październik 2017 - 18:23
ciekawy patent - zawsze można dodać lub odjąć kg
Napisano 17 październik 2017 - 18:46
Wątek ciekawy.No cóż nie lowię na rzekach, tylko na wodach stojących.Ciekawi mnie profil kotwicy. Plaska, czy jednak inna. Przy gumie nie zastosuję jakiś ostrych rozkladaków. Aha, 6 kg często nie daje rady. Myślę nad 9,10 kg.
Napisano 17 październik 2017 - 19:23
Nie wiem czy pisałem.Ja mam kotwicę ołowianą.Kolega zalał mi puszkę od piwa ołowiem,zalał także kilka oczek z łańcucha jedno wystawiając bym mógł przywiązać linkę.Waży to około 10kg,może nawet wiecej. Pływam na rzekach także,nie przestawia mnie. Małę,ciężkie,zdaje egzamin.
Napisano 17 październik 2017 - 19:57
Taką zrobiłem na szybkiego ze sprzętów jakie posiadam w domu. Będę testował a później myślał jaką mieć na stałe.
Podobna tylko brzydsza .
Mój wymysł sprzed 6 lat.
http://jerkbait.pl/t...kotwica +godski
kotw.jpg 109,06 KB 20 Ilość pobrań
Użytkownik godski edytował ten post 17 październik 2017 - 19:59
Napisano 18 październik 2017 - 08:16
Stosowaliśmy do łódki taką jak Godski kopę lat temu z tą różnicą, że zamiast tależy były krążki z walca stalowego. Dawała radę nawet na Wiśle. Po zagubieniu zrobiliśmy podobną, lecz postawę zrobiliśmy z kauczukowego koła od wózka widłowego większego niż średnica balastów. Samo koło to było ok. 5kg, nie uszkadzało laminatu przy stuknięciu. Dziś na swoim pontonie stosuję grzybek 15lb pokryty plastikiem. Nie ma szans uszkodzenia, na zaporówce przy wielkiej fali jak wypuszczę linę, żeby zagryzło krawędzią nie do ruszenia. Nie wiem jak na rzece ale wnioskuję, że też by zdało egzamin po wypuszczeniu (taką regulowaną na głębokości Wisły 1,5-2m w warkoczu nawet 15m i stawała na beton). Kupiona w tym sklepie moja waży 7,2kg (opisana 15lbs):
https://www.szopener...5LBS-6,8kg/3228
Napisano 24 grudzień 2017 - 12:42
Zainspirował mnie ten grzybek, jednak bałem się że będzie zabierał za dużo kamoli i żwiru więc wymajstrowałem takie cudo:
Założenie miała mieć 9~10kg, wedle kalkulatorów z netu uciąłem 15cm wałka 68 i 4,5cm wałka 120.
Lekkie fazy, spawanko i na to epoksyd z fosforanem cynku ok 3~4mm, w dotyku wydaje sie plastikowa.
Wczoraj testowana na wysokiej Odrze i przy sztormowym wietrze, dendka stoi jak zabetonowana.
.
,
,
,
Teraz poszukuję zacisku do liny, sam zacisk bez rolki, podrzuci ktoś linka?
Użytkownik Tresor edytował ten post 24 grudzień 2017 - 12:44
Napisano 24 grudzień 2017 - 13:16
Napisano 24 grudzień 2017 - 14:42
Mnie się grzybek podoba, na moje wody jeziorowe bezzaczepowe jest ok. 6kg to nic dla łapek, w typowo wędkarskiej pogodzie trzyma się to dna bardzo dobrze, w nietypowej pogodzie wędkarskiej mogę go dodatkowo obciążyć, ale trzeba będzie się pobawić w gips i dyski ołowiane z otworem.
Napisano 24 grudzień 2017 - 14:47
Dziwne ja foto widzę na 2 przeglądarkach i 2 telefonach.
Dokładnie o to mi chodziło. Bedę zamawiał tylko mi powiedzcie czy potrzebuje jeszcze tą nakładkę? https://raksa.com.pl...knagi-szczekowe. Chcę zrobić knagę przenośną montowaną do ławki ale nie na stałe. Chodzi aby wykonywać jak najmniej ruchów przy skradaniu się boleniowym. Pływając schylanie sie do przodu pontonu jest upierdliwe chcę mieć line pod ręką.
Napisano 24 grudzień 2017 - 15:02
Zainspirował mnie ten grzybek, jednak bałem się że będzie zabierał za dużo kamoli i żwiru więc wymajstrowałem takie cudo:
Założenie miała mieć 9~10kg, wedle kalkulatorów z netu uciąłem 15cm wałka 68 i 4,5cm wałka 120.
Lekkie fazy, spawanko i na to epoksyd z fosforanem cynku ok 3~4mm, w dotyku wydaje sie plastikowa.
Wczoraj testowana na wysokiej Odrze i przy sztormowym wietrze, dendka stoi jak zabetonowana.
.
,
,
,
Teraz poszukuję zacisku do liny, sam zacisk bez rolki, podrzuci ktoś linka?
Wydaje mi się , że ze względu na swoją dużą wysokość będzie się przewracała i później turlała po dnie. Lepiej wykombinować coś niższego , ale szerszego , będzie dużo stabilniejsze i lepiej trzyma na dnie. Nie trzeba wypuszczać , aż tyle linki.
Napisano 24 grudzień 2017 - 15:06
... polecam, dużo taniej niż oryginały, ale naprawdę wykonanie super.http://allegro.pl/ko...zNmYzM3MDMzODk=
Napisano 24 grudzień 2017 - 15:32
Napisano 25 grudzień 2017 - 00:03
Czy ta nakładka musi być? Pewnie nie, ale ma za zadanie utrzymać linę blisko szczęk knagi, taka prowadnica ułatwiająca blokowanie liny. Kiedyś dokładnie takiej używałem przez sezon, spełniała swoje zadanie nieźle. Przeszedłem na rolkę z knagą scotty, przemyśl sprawę, bo to bardzo dobre i solidne rozwiązanie :-)
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Użytkownik thug edytował ten post 25 grudzień 2017 - 00:03
Napisano 12 marzec 2018 - 10:58
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych