Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Blanki Talon

blank talon

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
407 odpowiedzi w tym temacie

#261 OFFLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 10 luty 2019 - 13:02

Mi.moj.talon podchodzi pracą trochę do cormorana powegripa :) to moje osobiste odczucie..
  • Darekg22 lubi to

#262 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 11 luty 2019 - 22:01

Panowie. Szukam sprawdzonego 2 częściowego Talona, który obsłuży 12cm gumy na lekkich 3-5g główkach w sumie więc ok 22, max25g. Celem ma być szczupły. Wody stojące, raczej płytkie, łowienie z brzegu.

#263 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 12 luty 2019 - 10:08

Kolego, każdy MXF o długości Tobie pasującej. Jeśli lubisz brodzić to 86MXF2 a jeśli chcesz katapultować swoje gumy w siną dal to 100MXF2.

#264 OFFLINE   maximus

maximus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 278 postów
  • LokalizacjaNowogród Bobrzański
  • Imię:Jacek

Napisano 18 luty 2019 - 17:39

Pytanie do użytkowników Talona 8,6' MF.W jakie przelotki i w jakim secie najlepiej uzbroić w/w blank?

#265 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 19 luty 2019 - 16:47

Pytanie do użytkowników Talona 8,6' MF.W jakie przelotki i w jakim secie najlepiej uzbroić w/w blank?

A jaki chcesz do tego założyć kołowrotek ? Żyłka czy plecionka ?

#266 OFFLINE   maximus

maximus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 278 postów

Napisano 19 luty 2019 - 17:00

Żyłka,kołowrotek Shimano twin power xtr 4000 i daiwa bg 2500 wymiennie.

#267 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 19 luty 2019 - 17:16

Mojego miałem pod plecionki w systemie KR od 20 do ( o ile pamiętam) 4,5 . Dłuższy stożek, na Fuji SIC . Szczerze ? Drugi raz bym uparł się przy klasyczniejszym systemie od 25Y . O ile w wędkach do 230 jestem zadowolony z lekkiego zbrojenia na systemie KR tak na Talonie miałem wrażenie , że szału nie było z odległościami rzutowymi . Nie wiem na ile wpływ ma dynamika blanku StC Elite tak samo 260 do 21 , ale ona biła Talona pod tym względem bardzo wyraźnie - lata z tego na klasycznym zbrojeniu zdecydowanie dalej niż było to do osiągnięcia Talonem . Pewnie Rodbuilderzy mają na ten temat zdanie , że zawsze trzeba ubierać kij jak najlżej , ale moje doświadczenie tutaj sprawia , że ja bym sobie tutaj ręki dać uciąć nie pozwolił . A pod żyłkę nawet bym z góry z tego zrezygnował i ubrał w lekkie przelotki , ale nie koniecznie w KR.

#268 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 19 luty 2019 - 19:18

Jeśli celem ma być jak największy dystans rzutowy to zbrojenie klasyczne i K-system będzie bardziej wydajne niż KR-system. Kilka razy przezbrajałem wędki z klasycznego zbrojenia w KR-system i za każdy razem wyniki rzutowe się pogarszały. KR-system ma zalety względem innych systemów ale żadną z nich nie jest zwiększenie dystansu rzutowego choć wiele razy czytałem, że tak jest. Muszę koniecznie dodać, że odnoszę się do rzutów woblerami, nigdy nie badałem jak ma się to do innych przynęt. 

• miramar69 lubi to

#269 Guest_White--fish_*

Guest_White--fish_*
  • Guests

Napisano 19 luty 2019 - 19:24

Jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy model Talon'a ITM74MXF2, sprzed około 10 lat. To w dalszym ciągu ten sam blank? Kiedyś był opisywany jako 8-20lb, obecnie 8-17lb.

#270 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 19 luty 2019 - 19:52

Kilka razy strzelił z linką 20lb więc zweryfikowali ;) Blanki były przekonstruowane ale nie tyle pod kątem pracy co wytrzymałości (gdzieś o tym czytałem) świeżo po wprowadzeniu ITM, o ile dobrze pamiętam, potrafiły strzelać.
  • boguslaw lubi to

#271 OFFLINE   maximus

maximus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 278 postów

Napisano 19 luty 2019 - 20:08

Kij ma być zbrojony typowo pod woblery 5 do max.7 cm.
Jedni polecają wejściową 25,inni 20 i jak najlżej kończąc na 4.
Rozmawiałem na ten temat z Wojtkiem Grocholą i też wspomniał, że 20 i kończyć na 5 było by optymalnie.

#272 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 19 luty 2019 - 20:16

Im grubsza plecionka tym ringi winny mieć większe światło.
  • marek63 lubi to

#273 Guest_White--fish_*

Guest_White--fish_*
  • Guests

Napisano 19 luty 2019 - 20:47

Kilka razy strzelił z linką 20lb więc zweryfikowali ;) Blanki były przekonstruowane ale nie tyle pod kątem pracy co wytrzymałości (gdzieś o tym czytałem) świeżo po wprowadzeniu ITM, o ile dobrze pamiętam, potrafiły strzelać.

Czyli nic się nie zmieniło. Dla mnie super informacja. To że z początku potrafiły "strzelić" czytałem o tym. Mi i koledze jednak to się nie zdarzyło.

Jakieś 5-6 lat temu wędkę na tym blanku. Super mi się nią łowiło w sumie jakieś dwa lub trzy sezony.  W pogoni za "króliczkiem" sprzedałem, teraz żałuję.

Myślę teraz o ponownym uzbrojeniu, stąd moje pytanie.

#274 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 19 luty 2019 - 20:56

W co tego Talona (86MF2) nie ubierzesz to demonem szybkości nie będzie , ja bym obstawał przy zbrojeniu w większe ringi , jeszcze z żyłką . Teraz moda na jak najlżej , ale to tylko moda -  pomyśl sam . Te nowoczesne blanki w mojej opinii i z moich obserwacji lepiej znoszą zbrojenie w malutki ringi , klasyczne nie zawsze muszą .

#275 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 20 luty 2019 - 09:53

Miałem  Talona ITM  74 mxf2  robiony   ca  8/9 lat  temu  ...zbrojenie  jak na tamte  czasy  Y / L   wejściowa  25   szczyt  5.5   i tu zgodzę się  z Szymonem  raczej to poprzednie  zbrojenie  zw względu na jego  ścianki , mięsistość , mocny dół

bardziej pasowało do niego . Nie przezbroił bym go  na  system  KR  / K ,   ale dla  przykładu  Matagi  SS ML/ M  odwrotnie   KR  od dołu  sic slim / sic     tunel  torizite / sic slim / sic slim tytan ...

Wspomniany ITM  u mnie opisany  20 lb /28 g  i po walce z sumem ( niestety spinka )  nabrałem do niego szacunku  , wtedy nie padł  i  służy do dzisiaj  mojemu szefowi ....robiłem go na  łódkę  ,ale jakoś  nie często na niej bywałem ..

ale sentyment  pozostał ...

#276 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 luty 2019 - 10:44

Podziwiam Kolegów którzy dawali radę łowić na MXF'y w ITMie - dla mnie to było za szybko, za sucho. Z żyłką jakąś miekką to może ale z plecionka to ufff.... a jeszcze przy wyśrubowanie tych kontrukcji lekkimi przelotkami

Ja jednak zdecydowanie wolałem VI+

#277 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 20 luty 2019 - 11:04

u mnie  tylko pod gumę plecionka  i opad   główki   ca  14-24 g  plus  guma  i dość dobrze  to współgrało  7"4' niezbyt długi  więc w miarę   manewrowy   miałem dla porównania z nim blank w łapkach   8"6' z tego co pamiętam  to już

waga  duża była  ...od tego czasu  wiele szybszych konstrukcji  powstało  .. :D i niektórzy  chwalą ...

• marcinc lubi to

#278 OFFLINE   neor

neor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 20 luty 2019 - 11:30

Panowie czy Talon ma proponowany  system spacingu do swoich blanków ?  Poszukuję informacji na temat spacingu do ITM 100 MLXF 2    6-10lb . 

Użytkownik neor edytował ten post 20 luty 2019 - 11:31

• marek63 lubi to

#279 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 22 luty 2019 - 07:21

:) 

Podziwiam Kolegów którzy dawali radę łowić na MXF'y w ITMie - dla mnie to było za szybko, za sucho. Z żyłką jakąś miekką to może ale z plecionka to ufff.... a jeszcze przy wyśrubowanie tych kontrukcji lekkimi przelotkami

Ja jednak zdecydowanie wolałem VI+

Pawełku z plecionką i ITM-em sieniawskie sandacze nie miały czasu wypluć gumy :)  :) .

#280 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • LokalizacjaPCT
  • Imię:intruz

Napisano 12 marzec 2019 - 10:42

Panowie chce zrobić kij w pracowni,wybór wstępnie padł na talona vi+ 70mhf2 12-25lb,gernalenie ma być to cast na matowym blanku,do już lekko selektywnego łowienia szczupaków,jakie przynęty? Największe jakich używam to 20cm,wagowo wychodzą około 50paru gram,średnio 15stki 17stki i jakieś większe wahadła,ktos uzytjuje ten blank? Jal wrażenia? Jaki zapas? Macalem go w artrodzie, kawał kija,gruby miesisty,wydaje się że ładnie będzie ładować gumy

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, talon

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych