Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Mnie też ta choroba dotknęła

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1333 odpowiedzi w tym temacie

#401 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 24 lipiec 2013 - 08:53

Blasnk wydaje się dość miękki w dolniku. Musiałbym zobaczyć, jak moje 12-sto funciaki zachowują się przy 600g...

#402 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 24 lipiec 2013 - 10:15

I dzięki temu sandacze nie spadają ;)  

#403 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 24 lipiec 2013 - 10:35

Blasnk wydaje się dość miękki w dolniku. Musiałbym zobaczyć, jak moje 12-sto funciaki zachowują się przy 600g...

I jakoś mnie uginający się (przesztywniony) powyżej złącza, albo mi się wydaje.

#404 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 10:55

Trochę tak, ale generalnie trudno o idealne ugięcie w okolicach złącza. Poza tym to może być efekt miękkiego dolnika. Ugięcie za szybko wchodzi na dolnik.

#405 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 24 lipiec 2013 - 11:04

Krzysiek ma rację ,mnie też wydaje się trochę przesztywniony i nawet spore zabiegi różnych prób rozstawienia przelotek nie dały rezultatu.Po równomiernym przyroście siły grawitacyjnej dochodząc do złącza kij trochę "staje" a potem rusza po złączu .Teraz rarytasik ,ugięcie perfekcyjne kija Vegter Boron 15 lb 8'6"

bsgx.jpgczdi.jpg78iw.jpgdt0i.jpgswl2.jpg0jug.jpg6tog.jpgcx1n.jpg

Zasady testu te same start z ciężarkiem 100 g koniec koszyk ważył 850  po każdym ujęciu dokładałem ciężarek więcej ,dodam tylko że były jeszcze kolosalne rezerwy i owe 850 g nie zrobiło żadnego wrażenia na kijaszku 

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 24 lipiec 2013 - 11:07

• Del Toro lubi to

#406 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 11:11

Ooo, duża różnica. Bardzo równomierne., bardzo płynne.

#407 OFFLINE   stylezzhh

stylezzhh

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 573 postów
  • LokalizacjaOstróda

Napisano 24 lipiec 2013 - 16:53

Artur jak znajde chwilke wolnego czasu to moze jakis sandaczowy wypad zrobimy???  lukne twoj nowy kijek, bo robi wrazenie.

Pozdrawiam

#408 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 24 lipiec 2013 - 17:00

Nie ma problemu z wypadem na sandacza ,jak ustąpią upały to nie ma sprawy, bo wczoraj słoneczko dało mocno w kość i dzisiaj już odpuściłem zważywszy że tendencja brań jest opadająca.

Ten kij nie jest docelowym na sandacza pomimo tego że się sprawdził w 100% .Docelowym będzie Hers 17 lb 8'6" oraz Vegrer 20 lb 8'6" ,jeden blank czeka na komponenty a drugi jak będę miał szczęście i pan Zieliński się uwinie dotrze do mnie w poniedziałek.Komponenty już czekają , tylko złożyć i łowić. Faworytem jest Hers bo jest szybszy i lżejszy (gotowy wyważony kij ma 150 g) Vegter z kolei ma ładniejsze ugięcie i amortyzację oraz lepszą (chyba czułość)przy wadze kija 170 g. Myślę że będę ich używał na przemian i porównam efekt .

Komponenty do nowych docelowych sandaczowych kijaszków jak widać są gotowe i  teraz choćby skały sikały to wędek nie oddam :) bo na razie jest tak że szewc bez butów chodzi.Projekty to już jakiś tam mój standard aczkolwiek ze względu na ergonomię inaczej doszlifowany jest górny rear oraz przycięty o 12 mm gwint w uchwycie PacBay ,omotka bez szaleństw ,skromna i bez tipetu słowem maksymalna prostota oraz funkcjonalność

9sx5.jpgbisd.jpgkfr4.jpgyqnn.jpgcje7.jpgy5ed.jpgm2l5.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 24 lipiec 2013 - 17:34

#409 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 24 lipiec 2013 - 18:08

Artur 15lb za mało poveru w dolniku?Pewnikiem tak :) .

#410 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 24 lipiec 2013 - 18:35

Józek na płytkim łowisku o umiarkowanym uciągu  to kijek marzenie , łowiłem wczoraj 10 g główka + 10 cm guma .Prowadzenie a najważniejsze że czucie przynęty i brań super , chyba można zejść jeszcze do 7,5 g ale na głębszą wodę i większy uciąg to może nieco klęknąć szczyt oraz przycięcie ryby nie będzie 100% a pełen komfort zapewni właśnie wspomniany Hers oraz Vegter , wiem to bo kije takie miałem ale już są u ludzi bo przecież "ty sobie zrobisz" :) Najlepszy zakres gramatur do 15 lb to jakieś 18-21 g główka + 4" guma a jak wiesz czasami potrzeba zdecydowanie więcej. Hers jest specjalistą do prowadzenia 28 g + frędzel a przy 10 g + normalny Shad też doskonale sobie radzi , to samo z Vegterem bo Vegter jest absolutnym mistrzem skuteczności jeżeli chodzi o hol jak i zacięcie sandacza. Power w dolniku 15 lb jest niesamowity i kij ma duże rezerwy tylko jak już napisałem to nie wszystko , chyba może mu brakować przycięca przy sporych ciężarach główek oraz może klękać z tego samego powodu. Rzuty 10 g + guma na zadowalające odległości. 

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 24 lipiec 2013 - 18:43

#411 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 25 lipiec 2013 - 08:47

I dzięki temu sandacze nie spadają ;)  

Zaleta, czy błąd w sztuce? Dla mnie takie ugięcie nie jest do końca prawidłowe, szczególnie jeżeli w łowisku są ryby, które mogą przetestować koniec zakresu amortyzacji wędziska. Dla porównania wstawiam fotkę kija, którym został w tym roku solidnie przetestowany. Lipienie 40-46cm wyjeżdżały na nim na ogonie, kilkukilogramowe szczupaki po minucie ani zipnęły i grzecznie wjeżdżały do podbieraka. Kijek o małej zbieżności, niezbyt szybki, raczej środkowy niż szczytowy, w stosunku do starego XLS-a ma obniżony moduł. Z Morrumem SX miota obrotówkami 1-2 i 7-9cm minnowami. Na fotce obciążenie 550g, widać, że ugięcie dopiero wchodzi na dolnik. Średnica dolnika powyżej fore to nieco więcej niż 9mm.

Załączony plik  2013-07-24-575.jpg   16,57 KB   186 Ilość pobrań

Załączony plik  2013-07-24-576.jpg   16,04 KB   232 Ilość pobrań

Załączony plik  2013-07-24-581.jpg   43,17 KB   189 Ilość pobrań

• krzychun i Negra lubią to

#412 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 25 lipiec 2013 - 09:32

Przepiękne ugięcie tego kijaszka , jakbym szukał czegoś na bolenia ,Pstrąga czy też Lipienia, Brzanę jak piszesz ,ewentualnie na Szczupaka to taki moduł szybkość kija oraz rodzaj ugięcia byłby marzeniem. Na hamburskiego sandacza jednak potrzebny jest troszkę inny kij .Musi być niezwykle szybki i generujący moc zacięcia ze szczytu blanku .Musi mieć sztywną górę aby podbijać bez problemu duże główki 30 g z 5" gumą w drugą stronę jest to 10 g +3" guma i też komfort jest wskazany, a więc już sama gama przynęt dyskwalifikuje konstrukcje które będą klękać przy dużych obciążeniach lub będą za sztywne do mniejszych gramatur. Hers jest blankiem o dużej zbieżności więc samo ugięcie już zaskakuje bo trudno w tak zbieżnym blanku coś tak płynnego uzyskać, aczkolwiek zgadzam się że idealne nie jest.Zdjęcia robiłem modelowi 7' 12 lb więc zrobię foty dłuższego i silniejszego brata 17 lb i 8'6" bo wydaje mi się że jest trochę bardziej płynne .Szybkim ideałem generującym zacięcie szczytem jest Vegter ,posiada też wspaniałe ugięcie i przy dużych rybach idzie aż po fore jednak blank przez użyty boron lekki nie jest i model 8'6" 20 lb waży 71 g a więc aż 10 g więcej od Hersa. 

#413 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 25 lipiec 2013 - 09:59

Nie polecam tego XLS-a na sandacze. Wstawiem jako przykład, że finezyjny kij może mieć progresywne ugięcie i konkretną moc w dolniku, mimo mamłej zbieżności. Podobno docelowe modele są lepsze - ciekaw jestem, czy to tylko marketing...

#414 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 25 lipiec 2013 - 10:29

Nie polecam tego XLS-a na sandacze. Wstawiem jako przykład, że finezyjny kij może mieć progresywne ugięcie i konkretną moc w dolniku, mimo mamłej zbieżności. Podobno docelowe modele są lepsze - ciekaw jestem, czy to tylko marketing...

No właśnie Krzysiek im ładniejsze i płynne ugięcie tym mniejsze możliwości i niedokładne prowadzenie i podbijanie gum, a w modelach wolnych o środkowym ugięciu pozostaje tylko podbijanie  "z korby" więc jestem mile zaskoczony osiągnięciem w polskim bardzo zbieżnym i megaszybkim blanku takiego ugięcia , może nie idealnego ale jednak , bo zazwyczaj w takich konstrukcjach są to sztywne pały o stojącym dolniku i pracującej nadmiernie szczytówce. Takim finezyjnym kijem o progresywnym ugięciu o potężnej mocy w dolniku jest Vegter tylko blank nieco waży i konstrukcja nie jest tak zbieżna więc kij leci trochę do przodu.Trzeba ją doważyć.Na zdjęciu powyżej w trzeciej focie widać kapsel 15 g oraz pierścień ozdobny spełniający funkcję doważenia (15 g) więc cały kij  waży 165-170 g i punkt wyważenia kołowrotkiem 265 g to 8 cm od środka stopki w kierunku topu. Co do wartości docelowych modeli nie mogę się wypowiedzieć ale mogę polecić na sandacza Vegtera bo sprawdzony i bez marketingowego bełkotu :)

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 25 lipiec 2013 - 10:31

#415 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 25 lipiec 2013 - 10:33

No nie wiem. SCV, które ostatnio miałem w rękach (i na warsztacie)  były przeważnie szczytowe, bez wątpienia nadawały się do gum, co potwierdzają szczęśliwi użytkownicy, a ugięcie miały progresywne, bardzo płynne, bez przesztywnień. Były przy tym szybkie. Użycie wysokich modułów daje bardzo duże możliwości konstrukcyjne. Można uzyskać efekt bardzo dobrej amortyzacji, przy świetnej czułości i zróżnicowanej charakterystyce ugięcia kija.

#416 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 25 lipiec 2013 - 10:37

SCV , nie wiem co to za blanki ? Napisz coś więcej bo przyznam że zaintrygowałeś mnie opisem takich konstrukcji

#417 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 25 lipiec 2013 - 10:39

Znane: St.C Elite SCV

#418 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 25 lipiec 2013 - 10:45

Ok ,jestem w domu :) odmówiłem Elitkę bo na razie nie chcę dublować kijaszków, ale jak coś będzie nie tak z tym Hersem to do tematu wrócę ,też słyszałem dużo dobrego szczególnie o konstrukcji V generacji z obozu Arka :) który ciepło wypowiadał się o tych konstrukcjach . Miał holenderskie odwiedziny miłośników Elitki więc byłem na bieżąco :)

#419 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 27 lipiec 2013 - 13:07

W przerwach między pracą a snem w niesamowitych upałach dochodzących do 32 st C jakoś zmontowałem Vegtera 20 lb 8'6" Lakier spisał się nadspodziewanie dobrze a kładłem go w temp.28 st C .Były troszkę problemy ale jeszcze jeden mit został obalony że Lamar nie radzi sobie z wysoką temperaturą oraz dużą wilgotnością.

kpx6.jpgkjzl.jpgk6ud.jpgf7co.jpgd7b.JPGraturą oraz wilgotnością

ktr4.jpg

rz4x.jpg

Jutro wypad na ryby. Planuję tylko dwie godziny bo upały są brutalne  

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 27 lipiec 2013 - 13:24

• popper lubi to

#420 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 27 lipiec 2013 - 20:17

Siemka Artur ,znowu fajna kosa,odróżniasz je :D Dobre wieści z tym lakierem bo jeszcze w upale go nie stosowałem,jutro zweryfikuję na świeżym  M1. ;) Powierzchnia opisu wygląda bardzo ładnie więc jestem dobrej myśli.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych