Dzisiaj testowałem wędkę na blanku boronowym i powiem szczerze że jestem więcej niż zadowolony .Właściwie to chciałem otworzyć sezon 2013 ale po przestudiowaniu nad wodą dokładnie karty wędkarskiej okazało się że okres ochronny jest od 01.01 do 15.05 a więc dzisiaj ostatni dzień ale skoro już przybyłem nad wodę to porzucałem trochę .Testowałem główki 15,18,21,25,30 g na "szczupłych" gumach 3,8"
Czucie gumy rewelacyjne i na pewno lepsze niż na topowym modelu Restaffine Knight ,rzuty też nieco dalsze , szacuję że nawet do 10 m. kij "rzuca" środkiem a tnie szczytem i zacięcia ryb niesamowite i w tempo Najpierw sandacze robiły psikusy i odgryzały ogonek gumy a jeden bezczelny nawet zjadł połowę Shada ale założyłem przywieszkę i cztery podrostki od 45 cm do 56 cm szybko wyjechały na brzeg. Ryby brały na agresywnie prowadzoną gumę wię nie zdziwiłem się zbytnio że gumę zaatakował 65 cm Boleń.Kij bez żadnych problemów poradził sobie z intruzem.
Podsumowując :
Prowadzenie gum 15-30 g różnymi technikami ( pojedyncze , podwójne , bardzo wysokie pojedyncze podbicie , z korby itp,itd) nie sprawia żadnych kłopotów i szczytówka nie klęka a ładnie kasuje luzy.
Kontrola nad przynętą doskonała bo czuć każdy kamień ,zaczep i rodzaj dna. Trochę trzeba się wprawić bo jeszcze tak się nie na zacinałem bo kij masakrycznie czuły i czuć wszystko więc na początku ciąłem każdy kamień .
Modele krótkie 7" 15 lb doskonałe będą na koguta .Praca kija pod rybą doskonała bo piękne progresywne ugięcie dobrze trzyma rybę.
Szybkość kija niesamowita zarówno przy holu szybko kasuje luz jak i podczas prowadzenia przynęty.Zacięcie "ze szczytu" szybkie , cięte ,ostre i na temat. Kij tnie w tempo i przebija sandacze (wszystkie cztery były przekłute). Model 20 lb ,8'6" waży 185 g ,punkt wyważenia kołowrotkiem 260 g 8 cm od środka stopki kołowrotka (doważyłem dolnik 15 g kapa oraz 15 g pierścień)
To dopiero pierwszy dzień ale takiej rakiety jeszcze nie miałem Więcej pewnie powiem w środku sezonu
Całkowicie bym zapomniał ,po konsultacjach z panem Krzysztofem z FishingArt została dorobiona normalna szczytówka 20 lb .W pierwszej wersji miałem model z mniej subtelną oaz cięższą szczytówką która powodowała ogromne przeciążenia podczas rzutów tak że lakier na pierwszej i drugiej przelotce popękał i były zauważalne rysy. Szczytówę dorobił gratis pan Krzysztof i kij całkowicie zmienił się pod względem ugięcia oraz pracy. Serwis doskonały , blank doskonały i z czystym sumieniem mogę tylko polecić polskiego producenta .Rzeczą niesamowitą jest możliwość otrzymania takiego blanku jakiego potrzebujemy bo w sumie blank został wykonany "na miarę" co do moich upodobań , sposobu łowienia oraz łowiska .
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 15 maj 2013 - 15:19