#21 ONLINE
Napisano 01 sierpień 2012 - 14:51
I tak jest fajnie, bo daje to koloryt i kontrast.
Lepszym w sensie bardziej dopracowanym narzędziem i w sobie tylko znanej urodzie po prostu łowi się przyjemniej,- co nie zawsze przeklada sie na ilośc łowinych ryb ale zawsze daje wiecej frajdy i może o to chodzi w całym customiarstwie
Odrzucając skrajne formy, jest tak wiele obserwacji w trakcie łowienia które sprawiają radość, ze czasem łatwiej jest przyjąć niepowodzenie w jakimś dniu nad wodą... A zapomniana i niemodna pokora to w gruncie rzeczy fajna sprawa Matematyczno-statystyczne łowienie poza niezbędnym kanonem uwstecznia i już.
#22 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2012 - 08:29
sam mialem 2 kijki przezbrajanie,zawsze profesjonal i szybko
#23 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2012 - 09:49
Cieszę się Friko, że zdecydowałeś się zaprezentować tą pracownię, ale jestem też trochę zaskoczony....... Pamiętam, jak kiedyś poznaliśmy się nad Wisłą (zlot warszawskiego j.pl) to bardzo sceptycznie i nawet z ironią odnosiłeś się do tej pracowni. Odradzałeś mi zbrojenie tam Lamiglasa, polecając FC lub któregoś z młodych rodbulderów na forum. Gdyby nie był to Lamiglas który jak napisałem nieodłącznie kojarzy mi się z pracownią Kawalec to być może bym Cię posłuchał
#24 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2012 - 09:59
...
Użytkownik w.d.wobler edytował ten post 20 styczeń 2014 - 21:50
#25 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2012 - 10:13
#26 ONLINE
Napisano 02 sierpień 2012 - 11:29
Pracownia Zbyszka to od kąd pamietam to nie tylko nowe firmy produkujące blanki, to równiż evergreny od Hardego po Lamiglasa i Seekera.
Pracownie w których zmieniają się tylko nowości, nigdy mnie nie pociągały szczególnie gdy cała reszta pozostawała bez zmian,- sory Irek
#27 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2012 - 12:46
Dlatego teraz wszystko wolę weryfikować osobiście, tak jak na powyższym przykładzie - i innych również do tego zachęcam.
#28 ONLINE
Napisano 02 sierpień 2012 - 14:22
Postaram się wyjasnić co miałem na myśli:
Otóż wedki w pracowni KawaleC powstaja zgodnie z intencją indywidualną zamawiającego z naciskiem na maksymalne wciągnięcie z blanku jego zalet i możliwości i to jest priorytet,- podobnie dzieje się jeszcze w kilku renomowanych pracowniach, które bez trudu mogę wymienić. W FC jednak zawsze mam takie wrażenie (być może mylne) że wedki są głównie zbrojone pod kątem,- jak najmniejszej awaryjności, mowiąc krótko, tak aby się przypadkiem nie złamały plus trochę nowoczesnych nie zawsze przydatnych bajerów.
Dla sprawiedliwości musze dodać, że wyroby z FC są zawsze starannie i czysto wykończone,- tak więc same rzemiosło nie pozostawia wiele do życzenia,- chyba, że ktoś szuka śmietany na gównie, to u każdego coś dla siebie znajdzie
W tych właśnie istotnych niuansach ale i w doradztwie widzę przede wszystkim wyższość wyrobów Zbyszkowych wędek nad Irkowymi.
A ponieważ dla indywidualisty robiącego wedkę dla siebie i pod siebie ma to znaczenie, to dlatego o tym piszę. Absolutnie nie chcę w żaden sposób podważac wysokiego miejsca Irka na rodbuildingowym rynku, tym bardziej, że po ludzku za kilka rzeczy bardzo go lubię i czasem biorę coś z jego pracowni.
- Rexxx lubi to
#29 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2012 - 15:27
No cóż, mówiąc całkiem szczerze w tamtym czasie - było to już ładnych kilka lat temu - sam słyszałem nieciekawe rzeczy o tej pracowni... potem jednak zorientowałem się że to jest tak że w zasadzie można usłyszeć dowolne rzeczy na temat dowolnej pracowni - w zalezności od tego gdzie się ucho przykłada
Dlatego teraz wszystko wolę weryfikować osobiście, tak jak na powyższym przykładzie - i innych również do tego zachęcam.
I to jest gość! Szacun Friko!
#30 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2012 - 15:08
#31 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2012 - 09:20
Powiem tak: jak ktoś jest pasjonatem rodbuildingu bądź konserem dobrego sprzętu i będzie w okolicach Lublina - to namawiam na wizytę pracowni przy ul. Wapiennej. Bardzo inspirujące miejsce, jest co obejrzeć i jest z kim porozmawiac
Załączone pliki
#32 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2012 - 20:36
Ja sam też szczerze polecam tą pracownię i samą osobę Pana Zbyszka Kawalca. Za pierwszym razem trzeba się chyba nastawić na kilkunasto-minutowy lód , ale potem dostaniecie zalew wiedzy trudny do ogarnięcia. Nie tylko w zakresie wędek, ale również metod połowu, przynęt itd.
Nigdy nie wyszedłem wcześniej niż po 2h
Człowiek miły, niezwykle doświadczony, inteligenty i mimo prawie 40 lat pracy nadal rzemieślnik z najwyższej półki.
To nie fabryczka, która koniecznie musi co miesiąc zarobić na wysoki czynsz ilością wędek ....
ps. jest to chyba pierwsza i jedyna na razie osoba, której udało się w pozytywnym świetle (bardzo praktycznym) pokazać mi cast i pewnie w najbliższej przyszłości jedną lub dwie wędki uzbroję pod casta.
#33 ONLINE
Napisano 08 sierpień 2012 - 09:34
#34 ONLINE
Napisano 21 sierpień 2012 - 14:36
Są lżejsze, szybsze i lepiej zbalansowane od modeli e-glasowych a zachowują ciepło szkła,- jedynie kolor około oliwkowy pozostawia trochę do życzenia... ale to sprawa gustu...
#35 ONLINE
Napisano 23 sierpień 2012 - 09:49
Załączone pliki
#36 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2012 - 15:31
czy coś wiadomo o przybliżonych cenach blanków?
#37 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2012 - 18:33
Nogdy jeszcze nie miałem seekera, może nadszedł czas .
#38 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2012 - 20:01
#39 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2012 - 20:07
Do tego jakiś zgrabna korkowa rękojeść - pstrągówka jak się patrzy.
A te blanki - w miarę slim czy raczej grube?
#40 ONLINE
Napisano 23 sierpień 2012 - 23:58
Ceny poniżej 300zł za blank.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pracownia, rodbuilding
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
KanonNapisany przez Sławek Oppeln Bronikowski , 05 lut 2023 rodbuilding |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Naprawy, przeróbki i budowa wędeczekNapisany przez panpawel85 , 21 lis 2018 rodbuilding, wrapping, przebudowa i 1 więcej |
|
|
||
|
Hand made →
Ogłoszenia administracyjne - dział RBNapisany przez Del Toro , 11 gru 2017 rodbuilding |
|
|
|
|
TECH
Hand made →
SPIS TREŚCI DZIAŁU - tematy techniczne / blanki / inne tematy RBNapisany przez Del Toro , 07 gru 2017 rodbuilding |
|
|
|
AUTORSKI
Hand made →
Wojtka poj...Napisany przez gończy , 12 lut 2017 cage rods, autorski-rb, pracownia |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych