Interesuje mnie jak i czym powinno smarować się kołowrotki, dzięki za wszelki sugestie.
pozdrawiam Wujek
#1 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 07:08
#2 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 10:19
probowales skorzystac z wyszukiwarki? Temat sie pojawiał juz. Najwazniejsza konkluzje z tego co pamietam były takie
- przed smarowaniem kołowrotek czyscimy (WD-40) a potem suszymy
- łozyska moczywmy w oliwce, a potem wycieramy
- czesci ruchome smarujemy smarem, bez nadmiaru
Od siebie dodam iz w modelach Shimano trzeba uwazac zeby nie zatluscic takiej metalowej tulejki na osi i waleczkow co do niej przylegaja, bo beda problemy z dzialaniem hamulca
#3 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 18:01
wujek
#4 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 18:10
#5 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 18:39
Dobry tez jest smar Abu ale go nie bylo, wiec wzialem Penna..
Nalezy naniesc niewielka ilosc tego smaru a wczesniej zmyc stary benzyna ekstrakcyjna.
Do smaru dodac kilka kropel oliwki np. Abu.
Pochodzenie obu smarow oczywiscie ze zrodla zza Oceanu.
Jak kiedys kupilem taki zestaw smar/oliwka Abu u nas to okazalo sie, ze tubki byly w 9/10 napompowane powietrzem, co dawalo efekt pelnej tubki.
Od tamtej pory nie jestem frajerem-smar tez kupuje za granica...
Gumo
#6 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 18:52
Do smaru dodac kilka kropel oliwki np. Abu.
????
#7 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 18:56
Gumo
#8 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 19:06
#9 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 19:12
Gumo
#10 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 20:42
#11 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 21:36
Części myję w benzynie ekstrakcyjnej.
Smar i oliwkę dajemy z umiarem.
Najważniejsze. Polecam rozbierać nad czymś jasnym i jednolitym. Ja używam dużej białej płóciennej szmaty. Małe podkładki i sprężynki uwielbiają znikać szczególnie z Shimano, gdzie jest ich sporo.
Jeżeli ktoś robi to pierwszy raz, polecam robić to ze schematem. Kolejne elementy po zdemontowaniu najlepiej układać według niego.
Ostatnio jestem leniwy i wolę zapłacić w serwisie. Poza tym nie mam dostępu do mikro podkładek, a te też dobrze jest wymienić na nominalne.
#12 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 23:26
CezaryF
#13 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2007 - 23:33
Ja sie spotkalem z opniami dokladnie odwrotnymi, tj. ze powinnoi sie unikac np. nadmiarowego zakraplania oliwlki do kołowrotka żeby ta nie wypłukiwała smaru.
Byc moze jest to jednak tylko kwestia odpowiednich proporcji, nie wiem
@Gumo
stosujesz Hot Sauce - oliwkę czy smar?
#14 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2007 - 11:59
Do tej pory stosowalem Abu, potrzeba tego niewiele wiec starczylo na razie.
Quantum stoi na zaś...bede kiedys musial do tego oila dokupic grease...to wyglada na naprawde dobry smar, jeden chyba z drozszych w Cabelasie.
Pamietam natomiast, ze byl taki smar Mikado, dosc drogi wiec sie polasilem...tez blad...na sczescie ostrzezono mnie i nie posmarowalem...straszny syf...
No i jakze ja mam byc optymista co do naszego handlu? Co nie kupie to wdepne...
Gumo
#15 Guest__*
Napisano 09 marzec 2007 - 13:03
.
Użytkownik J_J edytował ten post 25 czerwiec 2014 - 22:31
#16 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2007 - 15:23
Nie lepiej kupić rzadszy smar? Czy dodatek oliwki nie zmienia właściwości chemicznych smaru / obniża jego żywotność etc
____________________________________________________________ __
Oczywiście dodanie oliwy zmniejsza żywotność smaru - mnie to nie przeszkadza - czyszczę kołowrotki 3-4 razy w sezonie.
Zauważyłem że taki rozwodniony oliwą smar przedłuża żywotność kołowrotka. Bardziej niszczą kołowrotek dodatkowe opory spowodowane nieco bardziej gęstym smarem. Jeszcze teraz używam Quicków kupinych kilkanaście lat temu.
CezaryF
#17 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2007 - 15:23
#18 OFFLINE
Napisano 14 maj 2008 - 08:47
Czy ktoś z W-wy może mi pokazać na żywym mutliku i młynku stałoszpulowym (zapewniam młynki do przesmarowania - Shimano lub Daiwa, wedle wyboru, jak również smar, oliwkę i WD40), jak przesmarować jeden i drugi?
Możemy nawet zrobić z tego artykuł vel fotorelację.
Z góry dzięki za pomoc technicznie obeznanych.
#19 OFFLINE
Napisano 14 maj 2008 - 09:06
#20 OFFLINE
Napisano 14 maj 2008 - 09:11
Remku pomocy!
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kołowrotek, serwis
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych