#21 OFFLINE
Napisano 21 maj 2008 - 05:21
Jest też nowy smar kormorana ale nie miałem go jeśzcze w użyciu przy młynku i nie mogę dać o nim opinii.
#22 OFFLINE
Napisano 21 maj 2008 - 19:43
od siebie dodam ze ja sam mlynkow nie myje w benzynie. moim zdaniem dobry detergrnt i ciepla woda usunie kazdy smar i zabrudzenie. cholera wie jak zareaguja na benzyne czesci z tworzywa. do smarowania polecam shimano drag star grease. niedrogi bardzo dobry smar, poza tym fajny jest rowniez komplet smar i oliwka w spayu firmy shimano. elagancko sie aplikuje i jakosc tych smarowidel jest rowniez niczego sobie. dla ekstemistow polecam ( do lozysk w multiplikatorach ) oliwke trinity. ( patent chlopakow z multiplikator.pl) naprawde daje poteznego kopa, szczegolnie przy lekkim lowieniu lozyska startuja duzo szypciej i latwiej sie rzuca. wada to to ze szybko sie wyplukuje z lozyska i oliwic trzeba dosc czesto. no ale polecam sprobowac.
pozdrawiam!
#23 OFFLINE
Napisano 22 maj 2008 - 10:05
Taka akcja/ szkolenie miała być ba jerbaitowym spotkaniu i może uda się coś zdziałać bo mój casting leży i się kurzy
Remku pomocy!
Uda się uda tylko ostatnio byłem dość mocno obciążony i trudno mi było znaleźć czas na przyjemności Mam nadzieję, że chwilowo się troszkę więcej czasu znajdzie i pokażę Wam jak robię serwis multiplikatorów. Tak na prawdę wystarczy to raz zrobić i po sprawie. Później sobie sami będziecie robić.
Moje zdanie jest jednak takie, że smarowanie multików trzeba robić standardowe. Żadne kąpiele, ultradźwiękowe czyszczenie łożysk itd. nie da tyle co nauka technik rzutowych. W sumie dobrze spasowany multik z wędką, kilka latających przynęt i można rzucić w każdą dziurkę. Co więcej im więcej czasu poświęcicie na łowienie tym mniej różnych czarów będziecie potrzebować - każde 5 minut spędzone nad wodą jest o wiele cenniejsze niż ultraszybkie startowanie łożysk. Później to i weźmiecie multik, który niby nie jest przystosowany do połowu psdtrągów a i tak sobie poradzicie. Resztę wymysłów można sobie odpuścić bo szkoda na to czasu (takie jest moje zdanie ale każdy ma prawo do swojego).
Pozdrawiam
Remek
#24 OFFLINE
Napisano 22 maj 2008 - 10:37
Mam wielką ochotę pociskać jerkami a w czerwcu sprawdzić kilka dołków na Narwi z castem w ręku
#25 OFFLINE
Napisano 22 maj 2008 - 23:42
Niestety pomysł upadł, może jednak dla zainteresowanych warto by było zrealizować taką akcję + mały fotoreportaż dla osób, które nie będą mogły dotrzeć, a są również zainteresowane
#26 OFFLINE
Napisano 23 maj 2008 - 07:28
Pozdrawiam
Remek
#27 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 20:48
A Slammer cieszy sie z nowego smaru (Hot Souce)
Pozdrawiam Guzu
#28 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 15:10
zależałoby mi żeby się nie gryzł ze starymi smarowidłami.
może wiecie czy jest jakiś smar shimano do przekładni i gdzie można coś takiego nabyć? ten fabryczny jest jakiś zielonkawo/zółty.
wiem ż ejest zestaw shimano w spreyu ale 40-50 USD razem z wysyłką raczej odpada.
na koniec sezonu może bym się przerzucił na jakiś komplet penna czy quantum ale do tego trzeba czyscic cały młynek do zera co raczej teraz odpada.
#29 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 15:40
#30 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 15:43
tylko w tym sęk że kołowrotek jest nowy/nie używany i środki smarne w nim zastosowane nie są zużyte.
tylko trochę sucharek jest i można by coś poprawić w tej kwestii, nie koniecznie czyszzcąc kołowrotek do zera by nałożyć coś innego.
myślę że teraz trochę rozjaśniłem
- mietek lubi to
#31 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 15:58
PS. jesli potrzebujesz czegos dobrego i na dodatek w aerosolu to proponuje cos takiego
#32 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 16:54
Napisz cos wiecej o tym molibdenowym smarzysku.
Niedawno rzucili japonczycy na rynek smar molibdenowy do kolowrotkow, 100 ml chyba 20 USD plus wysylka.
Chetnie bym cos we wlasnym zakresie pozyskal jako alternatywe
Guzu
p.s. niekoniecznie musi byc w sprayu - ja rozkrecam kolowrotki do smarowania
#33 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 17:01
najwazniejsze jest to by byl to smar LITOWO-MOLIBDENOWY do przegubow...
wlasnie taka mieszanka ma doskonale wlasciwosci przyczepne, wypiera wode, tworzy mikro filtr na smarowanym osprzecie i na prawde dziala...
poki co WSZYSTKIE moje kolowrotki pracuja wlasnie na smarze tego typu i chodza jak nowe - no moze poza tymi ktorych poperdni wlasciciele postanowili sprawdzic wytrzymalosc i np rzucai fatso 14s z multika CC51 - al etakie rzeczy to juz bez komentarza...
PS. po kliknieciu na powyzsza fotke otworzy sie linka do produktu - mozna tam cosik poczytac
#34 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 17:04
pojde w ta strone - sprobuje
dzieki za info
Guzu
#35 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 17:12
tak czy siak skoro taki smar nie jest wyplukiwany z przegubow samochodowych (bloto, snieg, woda, piasek, pyl, kurz wysokie obroty niskie temperatury) to dlaczego by nie mial sobie poradzic w naszych cudenkach
#36 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 18:15
jak kolega wspomniał nie musi być w spreju, w sumie po co komu od razu pół kilograma -ze 100g to już jest dużo a i w polecony takie 100-250g by się dało wsadzić
@mifek, powiedz nam jeszcze z jakim olejem do kompletu Ci się to nie gryzie to pomyślimy co dalej.
Czyli rozumiem też nie ma żadnego shimanowskiego smarowidła na naszym rynku do kołowrotków +/- 30PLN ?
a co myślicie jeszcze o smarze do piast, łożysk rowerów shimano http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_SMAR+DO+PIAST+SHIMANO.htm l?PT=53133393&PZTA=8&HNT=T&PD=53010751&WSZDZ =T
smar z PTFE shimano jakis na warunki suche wiec pewnie odpada a tu jakis drugi 200g http://www.bazarek.pl/produkt/0/613712/shimano-smar-teflonow y-do-pancerzy-50-g.html
smar Browning z PTFE(chyba z teflonem, ktos mia taki olej do kolowrotkow z PTFE i mowil ze bardzo dobry)http://krokodyl.sklep.pl/view/1139 szkoda tylko ze niema w standardowym opakowaniu, pewnie cena by byla jeszcze atrakcyjniejsza.
#37 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 18:37
oryginalna oliwka shimano tez daje rade - jednak hot sosik pozwala wycisnac z multika nieco ( a czasem sporo) wiecej niz oryginalny olejek
#38 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2010 - 13:47
przesmarowałem tym kilka maszynek z olejem PENN'a do kompletu - taki sobie, trochę dziwnie śmierdzi i jest niebieski dziwi mnie trochę ten kolor..
#39 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2010 - 11:28
A co do niebieskiego...
Mam taki siuwaks - reel grease z USA w kolorze ciemno granatowym. Nie jest w sprayu. W sloiczku. Moze to podobna substancja...
Tego mojego nie wachalem
Teraz probuje AGIP z siarczkiem molibdenu - cos w stylu tego co polecal Mifek.
Kupilem w tubie i wyglada jak karmel - z koloru i konsystencji.
Nasmaralowalem 2 kolowrotki z worm shaft i jak dotad wyglada OK. Zobaczymy po intensywnych testach polowych...
Guzu
#40 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2010 - 20:33
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kołowrotek, serwis
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych