Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Smarowanie kołowrotka

kołowrotek serwis

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1020 odpowiedzi w tym temacie

#901 OFFLINE   -PYTOON-

-PYTOON-

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 963 postów
  • Lokalizacja...

Napisano 19 marzec 2017 - 16:43

Witam,

Zwracam się do was o poradę ponieważ pierwszy raz zabrałem się za czyszczenie i smarowanie kołowrotka. Mechanizm czyściłem benzyną ekstrakcyjną a później smarowałem dużą ilością smaru firmy Abu Garcia. Po złożeniu kołowrotek pracuje ładnie i płynnie tylko pojawił się jeden problem. Kręcąc kołowrotkiem na sucho szybkim tempem i nagłym zatrzymaniu korbki cofa się ona o 1/4 obrotu do tyłu i dopiero się blokuje. Czy to może być spowodowane tym, że do łożyska oporowego dostało się zbyt dużo smaru? Co jeszcze może powodować takie zachowanie? 

Kąpałeś kołowrotek w smarze?

#902 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Radek

Napisano 19 marzec 2017 - 18:34

Witam,

Zwracam się do was o poradę ponieważ pierwszy raz zabrałem się za czyszczenie i smarowanie kołowrotka. Mechanizm czyściłem benzyną ekstrakcyjną a później smarowałem dużą ilością smaru firmy Abu Garcia. Po złożeniu kołowrotek pracuje ładnie i płynnie tylko pojawił się jeden problem. Kręcąc kołowrotkiem na sucho szybkim tempem i nagłym zatrzymaniu korbki cofa się ona o 1/4 obrotu do tyłu i dopiero się blokuje. Czy to może być spowodowane tym, że do łożyska oporowego dostało się zbyt dużo smaru? Co jeszcze może powodować takie zachowanie? 

kolego smaru nie dawaj za dużo. Tylko tak aby pokrywały zęby przekładni oraz piniona. Jeśli twój kołowrotek ma posuw ślimakowy tam daj coś rzadszego podobnie na wodzik.U mnie sprawdza się niewielka ilość quantuma hot. Jeśli czyścisz oporówkkę  tam dosłownie rozetrzyj tylko krople oleju.Tutaj bardzo fajnie sprawdza się olejek ardenta  do łożysk który jest gęstszy od innych. Na przekładnie smar ardent butter, shimano DG10/13,ios do wyboru do koloru.Jak powyżej pisałem osobiście polecam ardent. Nie top mechanizmu w smarze bo to nie ma sensu.Jeśli części mechaniczne nie są wytarte/uszkodzone to niewielka ilość smaru zapewni im poprawne smarowanie jak i dobrą pracę.

#903 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaJanów / Mińsk Maz.
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Jot.

Napisano 19 marzec 2017 - 20:26

Radek, ja dosyć długi czas stosowałem Ardenta.

Po rozrzedzeniu oliwką czy tą do łożysk czy tą rzadszą był fajny do przekładni...ale po jakimś czasie "zważył" się...zrobiły się takie grudki, jakby jakiejś skorupki się zrobiły na tym smarze. A jak Ardent się zetknął z inną oliwką np. Bantamem Shimano'wskim to już w ogóle kicha...

Miałeś podobne zdarzenie ?

• buszmen lubi to

#904 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 20 marzec 2017 - 08:07

Radek, ja dosyć długi czas stosowałem Ardenta.
Po rozrzedzeniu oliwką czy tą do łożysk czy tą rzadszą był fajny do przekładni...ale po jakimś czasie "zważył" się...zrobiły się takie grudki, jakby jakiejś skorupki się zrobiły na tym smarze. A jak Ardent się zetknął z inną oliwką np. Bantamem Shimano'wskim to już w ogóle kicha...

Miałeś podobne zdarzenie ?

Nigdy nie mieszałem smaru z oliwką. Ardent jest odpowiednio gesty do przekładni. Producent ktory produkuje smary by w tedy zalecał a mieszanie smaru z oliwką to forumowe mieszanie. Nie polecam takich praktyk tylko dobór odpowiedniego smarowidła. Odnośnie ardenta nigdy nie miałem z nim problemów. Może po wymieszaniu jakieś substancje zarwagowały i sie wytrąciły.Nie wiem nie jestem chemikiem:)
  • buszmen i rey lubią to

#905 OFFLINE   Marecki1983

Marecki1983

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • LokalizacjaZGL zach-pom.
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:eM.

Napisano 20 marzec 2017 - 11:52

Czyli na przekładnie pójdzie Ardent. Teraz powiedzcie mi proszę czy na łożyska dać kapkę oliwki z Ardent'a czy jak łożyska zamknięte to nie ma sensu (takie też opinie wyczytałem tu na forum). Na posuw wodzika (tak to chyba fachowo brzmi) może też iść ten Ardent do przekładni?

#906 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 20 marzec 2017 - 12:20

Łożyska o ile można otworzyć tam daj smar ale nie ardent, lepiej Quantuma hot. Smarując oliwką musisz się liczyć z tym że będziesz musiał te łożyska co jakiś czas na oliwić o ile jest trudny dostęp i trzeba rozkręcać to polecam Quantuma smar. Co do posuwu zależy co masz na myśli... jeśli jest to zębatka to ardent jeśli jest to w rodzaju worma to hot souce. Też niewielkie ilości..

• Jarek M i Marecki1983 lubią to

#907 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 marzec 2017 - 12:55

Pierwszy raz chcę sam przesmarować swoje multiki. Na temat smarów jest kilka tematów na forum,co daje kilkaset stron.Większość z tego przejrzałem,i zdań jest tyle ile samych smarów.

Chciałbym coś, co najlepiej się sprawdzi na zęby koła przekładni multiplikatorów (Shimano Chronarch 201, Daiwa Tatula). Wytypowałem kilka smarów:

- Shimano DG 06

- Shimano DG 10

- Penn                                 allegro.pl/dwupak-smar-olej-do-kolowrotkow-marki-penn-i6746746092.html

- Hot Sauce Quantum         allegro.pl/smar-hot-sauce-quantum-i5032182400.html

- Super Lube z PTFE          allegro.pl/smar-teflonowy-super-lube-z-ptfe-12g-alco-i6754588340.html

- Ardent Butter Grase         www.sklepsumowy.pl/ardent-reel-butter-grease-30ml-ardent-p-2080.html

Ten Ardent zbiera ostatnio większość pochlebnych opinii. Zresztą na Quantuma raczej też nikt nie narzeka... :wacko:  

Tu masz odpowiedź.

http://fish.shimano....sting Reels.pdf

http://fish.shimano....ting Reels .pdf

Użytkownik godski edytował ten post 20 marzec 2017 - 12:56

• Marecki1983 lubi to

#908 OFFLINE   Marecki1983

Marecki1983

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • LokalizacjaZGL zach-pom.
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:eM.

Napisano 20 marzec 2017 - 15:34

Dzięki Panowie za pomoc. Zamawiam w/w specyfiki, i w wolnej chwili wielkie smarowanie :D

#909 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaJanów / Mińsk Maz.
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Jot.

Napisano 20 marzec 2017 - 17:55

Ja właśnie już przestałem rozrzedzać. I na przekładnię daję nawet gęste, kleiste smary i jest lepiej :)

#910 OFFLINE   Majo

Majo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 20 marzec 2017 - 21:26

Nawet gesty smar po kilku godzinach się rozejdzie i nieco ,,zmięknie". Będzie kołowrotek i tak chodził lżej niż tuż po złożeniu. Inna sprawa jeśli się nawali go tyle, że wypycha dupką od worma czy przez oporówkę. Wtedy rzeczywiście kręcioł nie zrobi 34 obrotów korbką.

Użytkownik Majo edytował ten post 20 marzec 2017 - 21:27

#911 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice
  • Imię:Józef
  • Nazwisko:Leśniak

Napisano 21 marzec 2017 - 13:59

Nawet gesty smar po kilku godzinach się rozejdzie i nieco ,,zmięknie". Będzie kołowrotek i tak chodził lżej niż tuż po złożeniu. Inna sprawa jeśli się nawali go tyle, że wypycha dupką od worma czy przez oporówkę. Wtedy rzeczywiście kręcioł nie zrobi 34 obrotów korbką.

Najpierw trzeba poprawnie nasmarować,a nie pisać bzdety.To jakaś paranoja,smar zmięknie i 34 obroty  ;) . Nigdy nie liczyłem i dziwię się. Tak jakoś jest że ci przewrażliwieni na punkcie pracy kołowrotków maja się źle,bo potrafią się doszukać nawet maleńkich niedoskonałości w wykonaniu poszczególnych elementów,które i tak nie maja wpływu na nic.

To są bardzo nieszczęśliwi ludzie.   Współczuję. 

#912 OFFLINE   BGM

BGM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 21 marzec 2017 - 20:56

takie czasy ryb malo to sprzet musi perfekt chodzic 

• homax lubi to

#913 OFFLINE   G_rzegorz

G_rzegorz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1345 postów
  • LokalizacjaKujawsko pomorskie
  • Imię:Grzegorz

Napisano 21 marzec 2017 - 21:00

Niczym helikopter :-)
  • homax i przemo_w lubią to

#914 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 21 marzec 2017 - 21:06

Niczym helikopter :-)

I w dodatku bezszelestny helikopter :-)

• homax i G_rzegorz lubią to

#915 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 24 marzec 2017 - 18:24

Najmniej " inwazyjny" jest alkohol izopropylowy bo nie zostawia nalotu a bezynka niestety zostawia...to w sumie jedyny minus benzynki :-)

W ten biały nalot powstały po myciu benzynką schodzi po ponownym przemyciu alko?

#916 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 24 marzec 2017 - 20:40

Nigdy nie używałem alko po benzynie. Jak był nalot przecierałem miękką szmatką i tyle :-)

#917 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice
  • Imię:Józef
  • Nazwisko:Leśniak

Napisano 24 marzec 2017 - 20:57

Nigdy nie używałem alko po benzynie. Jak był nalot przecierałem miękką szmatką i tyle :-)

Albo lekko natłuszczoną szczoteczką do zębów lub pędzelkiem i po problemie. A jak się to nie podoba to jest jeszcze myjka ultradźwiękowa,po której zastosowaniu nie pozostają żadne "naloty'

• szczupak1 lubi to

#918 OFFLINE   jtk53

jtk53

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:jan
  • Nazwisko:cieslak

Napisano 25 marzec 2017 - 10:20

piszę pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość.

mam problem z rozkręceniem rolki kabłąka w team dragon 920i.

mimo użycia dużej siły ta duża śruba nawet nie drgnie .

proszę o pomoc i jakieś porady.

pozdrowienia dla forumowiczów.

• szczupak1 lubi to

#919 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 717 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 25 marzec 2017 - 10:34

Załączony plik  TD.jpg   63,72 KB   21 Ilość pobrań

Bo tu jest "lewy" gwint

• szczupak1 lubi to

#920 OFFLINE   jtk53

jtk53

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:jan
  • Nazwisko:cieslak

Napisano 25 marzec 2017 - 10:47

rozumiem,że trzeba się jeszcze bardziej przyłożyć tzn. więcej  siły ? :)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kołowrotek, serwis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych