Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Smarowanie kołowrotka

kołowrotek serwis

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1020 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   w.d.wobler

w.d.wobler

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 546 postów

Napisano 12 styczeń 2014 - 21:04

...

Użytkownik w.d.wobler edytował ten post 20 styczeń 2014 - 20:49

#482 OFFLINE   w.d.wobler

w.d.wobler

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 546 postów

Napisano 12 styczeń 2014 - 21:09

...

Użytkownik w.d.wobler edytował ten post 20 styczeń 2014 - 20:48

#483 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15674 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 styczeń 2014 - 21:12

Zgadzam się-smarujemy tym co nam odpowiada. W powyższym,dziwi jednak fakt,że ,,FACHOWY,, tutorial poleca oliwkę do kołowrotków spinningowych a o smarze ani słowa.

Tak jest. To jest tutorial dotyczący szybkiego, doraźnego smarowanka - do takiego smar nie jest potrzebny.

#484 OFFLINE   w.d.wobler

w.d.wobler

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 546 postów

Napisano 12 styczeń 2014 - 21:17

...

• zorro lubi to

#485 OFFLINE   w.d.wobler

w.d.wobler

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 546 postów

Napisano 12 styczeń 2014 - 21:22

...

#486 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 14 styczeń 2014 - 20:23

Józek dobrze wiesz,że żaden filmik nie uczyni mistrza choć zawsze nawet stary wyga coś tam dla siebie znajdzie ;)  Liczy się praktyka,praktyka...

Witku wiem, ale od czegoś trzeba zacząć.To tak jak z sexem :lol: :lol:.  

#487 OFFLINE   w.d.wobler

w.d.wobler

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 546 postów

Napisano 15 styczeń 2014 - 10:04

...

Użytkownik w.d.wobler edytował ten post 20 styczeń 2014 - 20:47

#488 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 15 styczeń 2014 - 11:39

No i o to chodzi, trzeba uczyc innych, pomagac, dac im droge na skroty, tak zeby nie musieli powtarzac naszych bledow... Moze ten czas ktory zaoszczedza, wykorzystaja na wymyslenie czegos, co pomoze nam, a na co jakims dziwnym sposobem jeszcze nie trafilismy? Heheee

A moze nie ;)

#489 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1093 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto Lubawskie
  • Imię:Krzysztof

Napisano 03 luty 2014 - 14:28

@godski - ponowię pytanie kolegi pele76: czy masz jakieś informacje na temat zależności smarów shimano kołowrotkowych i rowerowych? tzn. wprost: czy ace 2 to to samo co dg10? Czekam na dg10 coby go wpakować do nowej stelki, na razie nie jest dostępny nawet u mefiego, jeśli informacja że dg10=ace 2 to można ten drugi nabyć stosunkowo łatwo (nawet taniej dodatkowo).

#490 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15674 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 luty 2014 - 14:48

Nie mam informacjii na temat tej zależności. DG04=Ace 2. Prawdopodobnie. Nie miałem tego DG aby porównać.

#491 OFFLINE   rej

rej

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 217 postów

Napisano 03 luty 2014 - 17:14

Nie rozumiem takiego podejścia niektórych kolegów,mianowicie kupują kołowrotki za ponad 1500 złotych a szkoda im wydać 80 zł na smar-który zapewne starczy na długo

#492 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 03 luty 2014 - 17:15

Ja mam DG10 i DG06 i z tych dwóch, dwóch jeśli kupię jeszcze raz, to będzie to 06 :D O wiele bardziej miękki (chciałem twardszy ale nie potrzebuję jednak) i o wiele ładniej wycisza.

#493 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1093 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto Lubawskie
  • Imię:Krzysztof

Napisano 04 luty 2014 - 13:32

mnie stella "przeraża" tym prawie całkowitym brakiem oporów. Wolę czuć lekki, stały, maślany oporek :-) i ma być cichutko jak makiem zasiał. Uważam, że lepiej dać gęstszy smar w mniejszej ilości. NIe miałem żadnego z tych dwóch Shimano, ale na wyczucie bym obstawiał jednak DG-10, DG-6 do lekkich młynków.

Odpowiada mi najbardziej Hot Sauce, ale zauważyłem (żadna to zresztą niespodzianka) że najlepiej się sprawdza przy serwisowaniu, rozebraniu młynka i dokładnym, całkowitym wytarciu dotychczasowego smalcu. Super przylega i trzyma się rewelacyjnie. Natomiast robi niespodzianki przy aplikacji "w otworek". Chyba nie za bardzo się lubi z oryginalnym smarem Shimano oraz z niebieskim Pennem, bo w tych konfiguracjach jego aplikacja nic nie dała. On widać jako adhezyjny chce przylegać do metalu a inne zatłuszczenie mu w tym przeszkadza.

Pele76: DG10 jest jakoś wyjątkowo twardy? Chcę go tylko na przekładnię.

ps. polecam wszystkim zamiast oliwki leciutki smarek Shimano w sprayu. Taki kisielek z tego wychodzi na powietrzu i według mnie super sprawdza się na ośkę i w otwarte ARB.

Użytkownik smokwelski edytował ten post 04 luty 2014 - 13:33

#494 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 04 luty 2014 - 14:06

mnie stella "przeraża" tym prawie całkowitym brakiem oporów. Wolę czuć lekki, stały, maślany oporek :-) i ma być cichutko jak makiem zasiał. Uważam, że lepiej dać gęstszy smar w mniejszej ilości. NIe miałem żadnego z tych dwóch Shimano, ale na wyczucie bym obstawiał jednak DG-10, DG-6 do lekkich młynków.

Odpowiada mi najbardziej Hot Sauce, ale zauważyłem (żadna to zresztą niespodzianka) że najlepiej się sprawdza przy serwisowaniu, rozebraniu młynka i dokładnym, całkowitym wytarciu dotychczasowego smalcu. Super przylega i trzyma się rewelacyjnie. Natomiast robi niespodzianki przy aplikacji "w otworek". Chyba nie za bardzo się lubi z oryginalnym smarem Shimano oraz z niebieskim Pennem, bo w tych konfiguracjach jego aplikacja nic nie dała. On widać jako adhezyjny chce przylegać do metalu a inne zatłuszczenie mu w tym przeszkadza.

Pele76: DG10 jest jakoś wyjątkowo twardy? Chcę go tylko na przekładnię.

ps. polecam wszystkim zamiast oliwki leciutki smarek Shimano w sprayu. Taki kisielek z tego wychodzi na powietrzu i według mnie super sprawdza się na ośkę i w otwarte ARB.

Zamówiłem u Mefiego DG6.Porównam go do  Ace2 którym smarowałem stelki kolegom, sobie, ba nawet TPSW nie narzeka na owe smarowidło.Czy lekkie, może ale idealnie wycisza przekładnię miękko kręci.Nie mam problemu z dołożeniem smaru w maszynce więc nie muszę stosować jakiegoś twardego "towotu" na 2-3lata.Kręciek co roku powinien być obejrzany jak u niego ze smarowidłem, no chyba że "przeleżał" na półce to czas-okres można wydłużyć :) .

#495 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15674 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 luty 2014 - 14:17

Wreszcie ktoś porówna. Ten ACE2  to ten z Tacklewarehouse? To mój podstatawowy smar na przekładnie.

DG06 będzie prawdopodobnie twardszy, mniej oleisty. Daj znać jak dojdzie.

#496 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 04 luty 2014 - 17:20

Smokwawelski... jakby to? Smar w szpraju jest lekki, DG06 tak o połowę może bardziej twardy, a 10tka o połowę twardsza od 6tki ;) Nie wiem jak to inaczej porównać.

Nasmarowałem 10tką jednego Aspire, a drugiego 06 i ten drugi chodzi o wiele ciszej, a opory mają porównywalne. Jakby tak był gdzieś DG08 to byłoby całkiem cacy.

#497 OFFLINE   disel

disel

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 04 luty 2014 - 18:45

Witam,

Odnośnie smarowania Hot Sauce przez port bezpośrednio na przekładnie. W nowym Vańku 4000 zastosowałem ten patent (bo kołowrotek ten jest ponoć suchy). Za pomocą strzykawki i igły zapodałem 0,6 ml smaru, aplikując go w dziesięciu dawkach i kręcąc przekładnią po każdej aplikacji)

Wnioski.

1. Smar zastosowałem doraźnie, przed porządnym przesmarowaniem przez serwismena. Porządne smarowanie planuję za 2 lata.

2. Po smarowaniu zrobiłem test wsadzając kołowrotek do zamrażalki. Nie wiem jaka temperatura w środku panowała, ale po 5 godzinach próbowałem kręcić kołowrotkiem i niestety opór wzrósł drastycznie praktycznie uniemożliwiając łowienie. Z drugiej strony nasuwa się pytanie, kto używa takiego kołowrotka przy -15 st.C. Dlatego też dziś zrobię test przy - 2stC, które panują na dworzu, i które odzwierciedlają realną granicę łowienia na spining :)

Pozdrawiam.

#498 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15674 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 luty 2014 - 18:58

Witam,

Odnośnie smarowania Hot Sauce przez port bezpośrednio na przekładnie. W nowym Vańku 4000 zastosowałem ten patent (bo kołowrotek ten jest ponoć suchy). Za pomocą strzykawki i igły zapodałem 0,6 ml smaru, aplikując go w dziesięciu dawkach i kręcąc przekładnią po każdej aplikacji)

Wnioski.

1. Smar zastosowałem doraźnie, przed porządnym przesmarowaniem przez serwismena. Porządne smarowanie planuję za 2 lata.

2. Po smarowaniu zrobiłem test wsadzając kołowrotek do zamrażalki. Nie wiem jaka temperatura w środku panowała, ale po 5 godzinach próbowałem kręcić kołowrotkiem i niestety opór wzrósł drastycznie praktycznie uniemożliwiając łowienie. Z drugiej strony nasuwa się pytanie, kto używa takiego kołowrotka przy -15 st.C. Dlatego też dziś zrobię test przy - 2stC, które panują na dworzu, i które odzwierciedlają realną granicę łowienia na spining :)

Pozdrawiam.

Ciekawe, czy wzrost oporu spowoduje Hot Sauce czy też mieszanka jego z oryginalnym Smarem? I faktycznie, przy -15 test to przesada.

#499 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 04 luty 2014 - 19:07

.

Ciekawe, czy wzrost oporu spowoduje Hot Sauce czy też mieszanka jego z oryginalnym Smarem? I faktycznie, przy -15 test to przesada.

Czemu?To test syberyjski :)

#500 OFFLINE   disel

disel

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 04 luty 2014 - 19:25

Z informacji kolegów z forum wiem, że w środku jest suchy, więc nie ma co się wymieszać :)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kołowrotek, serwis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych