ps cos sie pomerdalo w opisie 14-40g.
Użytkownik gooral edytował ten post 23 listopad 2012 - 23:08
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 23 listopad 2012 - 22:52
Użytkownik gooral edytował ten post 23 listopad 2012 - 23:08
Napisano 24 listopad 2012 - 17:57
Napisano 02 styczeń 2013 - 19:22
Użytkownik harp edytował ten post 02 styczeń 2013 - 19:54
Napisano 02 styczeń 2013 - 19:32
Poka foto
Napisano 02 styczeń 2013 - 19:36
Czyli dragon the best!!!!!
Napisano 02 styczeń 2013 - 19:38
Napisano 27 marzec 2013 - 00:07
Witam Panowie
Wiem, temat oklepany, ale chciałbym zapytać:
Czy można przerobić stary szklak Germiny, pełny, do tej pory działający jako spinning na kij castingowy?
Sprawa "kręgosłupa" kija itd.
Może umknęły mi informacje Kolegów na ten lub podobny temat, więc będę wdzięczny za pokierowanie
Zaznaczam, że to są moje pierwsze kroki w kierunku rodbuildingu.
Dziękuję
Alek
Napisano 27 marzec 2013 - 08:04
Pełny szklak nie będzie miał kręgosłupa,toć to pastuch oszlifowany.Wybierz ugięcie ,które Ci osobiście odpowiada ,bo może giąć się w różnych kierunkach inaczej ,z uwagi na niedoskonałości(małą precyzję) podczas szlifowania.
Możesz posunąć się o krok dalej i spróbować nadać oczekiwaną przez siebię akcję .Owiń tulejkę taśmą i delikatnie skręć w wiertarce<albo inaczej dopasuj inną tulejkę lub trzpień ,na który spasujesz część szczytową i zamocuj w wiertarce .Najlepiej jakbyś miał pomocnika ,który będzie trzymał wiertarę a Ty papierem ściernym bedziesz korygował blank.
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 27 marzec 2013 - 08:11
Napisano 27 marzec 2013 - 14:08
Cześć Dąbek111
Dzięki za wyjaśnienie, to naprawdę mocno ułatwia mi podejście do tematu.
pozdrawiam
Alek
Użytkownik platynowłosy edytował ten post 19 kwiecień 2013 - 19:57
Napisano 21 wrzesień 2013 - 16:08
Dzisiaj odkryłem w piwnicy za regałem zupełnie nowe i nigdy nie łowione Shimano Technium DF CX 270 ML. Do teraz zachodzę w głowę co on tam robi i po co. Nie pamiętam bym coś takiego kiedykolwiek kupował. Niemniej... wędka wg. mnie całkiem fajna. Tzn. marnie uzbrojona w siedem co prawda sicków ale w jakichś kiepskich, srebrnych ramkach. Niechby ich było choć 9 czy 10 jak na kij tej długości przystało. Ale omotki ładne, lakier dobrze położony. Kijek niczego sobie, tylko ta rękojeść... Okropna. Górny uchwyt kołowrotka dokręcany wraz z foregripem. Gruba ta rękojeść strasznie i korek kiepski, cały wyszpachlowany. Ale fajny, szybki blank. Nieciężki i jakoś mi pasuje. Więc pomyślałem sobie: a może dać go jakiemuś zdolnemu rodbuilderowi, niech mi zrobi customa pod wymiar? Tylko czy ma to sens? Jak myślicie? Bo wyrzucić przecie nie wyrzucę, sprzedać mogę ale dostanę marne grosze, a jak tak stoi bezczynnie to się marnuje. W końcu to Shimano.
Użytkownik skippi66 edytował ten post 21 wrzesień 2013 - 23:08
Napisano 21 wrzesień 2013 - 16:12
Hej, i to jest najwłaściwszy moment aby zacząć samemu... Śmiało
Napisano 21 wrzesień 2013 - 16:22
Widzisz Yglo, wiedzy nie mam odpowiedniej. Jak rękojeść posklejać i czym? Jak polakierować, a przede wszystkim jak ustawić przelotki? Nie wiem jak zrobić omotki albo wyplatankę. Nic nie wiem!
Całe życie aż do teraz, budowałem latające samoloty, niektóre nawet całkiem duże. Więc wprawę manualną niby posiadam ale ja wiem...
Takiego kręcioła do wędki, żeby lakier nie skapywał też nie mam. Nic nie mam.
Użytkownik skippi66 edytował ten post 21 wrzesień 2013 - 16:24
Napisano 21 wrzesień 2013 - 16:26
Tu na forum jest cała wiedza + koledzy Jesli oczywiscie masz chęć....
Napisano 21 wrzesień 2013 - 16:28
No fakt, wiedza jest. Koledzy też. Niektórzy nawet mnie nie lubią, hehe
Napisano 21 wrzesień 2013 - 16:29
Napisano 21 wrzesień 2013 - 17:53
No fakt, wiedza jest. Koledzy też. Niektórzy nawet mnie nie lubią, hehe
Jak sobie nagrabiłeś to tak masz .
Może Yglo dobrze radzi, warto pomyśleć, jak dla mnie wiem że są koledzy co robią to lepiej i nawet nie mam chęci się uczyć.
Wyznaję trochę zasadę, aby napić się mleka nie muszę mieć krowy .
Napisano 21 wrzesień 2013 - 21:43
Pierwsze kije kręciłem w pudle kartonowym. Kręciołek z silniczka do kuli dyskotekowej (dalej działa) za 16 zł. Jedynie lakieru kupiłem całe opakowanie (na ładnych parę wędek starcza), ale teraz można dostać lakier w saszetkach na 1 wędzisko. Szpulka nici, to nie majatek, a może ewentualnie od kogoś dostaniesz szpulę częściowo opróżnioną. Wszystko razem za cholerę krowy nie przypomina. Najwyżej same wymiona
Napisano 21 wrzesień 2013 - 22:24
Jeśli chodzi o samą wędkę to mogę napisać, iż miałem doświadczenia z przezbrojonym Techniumem 2,4m do 10g. W fabrycznym uzbrojeniu kij miał akcję rozgotowanego makaronu spagetti a po przezbrojeniu w Minimy nabrał szybkości i stał się bardzo fajnym kijem na okonie, może nawet jakieś "lekkie" pstrągi, aż chciało się nim łowić. Gdyby jeszcze oskrobać go z lakieru i zmienić rękojeść na chudszą (kij kolegi - nie zdecydował się na te zabiegi) to wyszłoby prawdziwe cacko. Jednym słowem warto.
P.S. Posiadam w swojej kolekcji Beast Mastera 2,1m do 30g. Został obrany z lakieru i przezbrojony w lżejsze przelotki w systemie Fuji Concept. Wędka zmieniła się całkowicie, oczywiście na plus. Na chwilę obecną jest to jeden z moich ulubionych kijków na szczupaki.
Napisano 21 wrzesień 2013 - 22:56
Jeśli chodzi o samą wędkę to mogę napisać, iż miałem doświadczenia z przezbrojonym Techniumem 2,4m do 10g. W fabrycznym uzbrojeniu kij miał akcję rozgotowanego makaronu spagetti a po przezbrojeniu w Minimy nabrał szybkości i stał się bardzo fajnym kijem na okonie, może nawet jakieś "lekkie" pstrągi, aż chciało się nim łowić. Gdyby jeszcze oskrobać go z lakieru i zmienić rękojeść na chudszą (kij kolegi - nie zdecydował się na te zabiegi) to wyszłoby prawdziwe cacko. Jednym słowem warto.
P.S. Posiadam w swojej kolekcji Beast Mastera 2,1m do 30g. Został obrany z lakieru i przezbrojony w lżejsze przelotki w systemie Fuji Concept. Wędka zmieniła się całkowicie, oczywiście na plus. Na chwilę obecną jest to jeden z moich ulubionych kijków na szczupaki.
No właśnie. Chyba tak zrobię:
Zmienię rękojeść, uzbroję w Fuji
I mój shimaniak wyjdzie na ludzi
Napisano 22 wrzesień 2013 - 08:42
Co by nie mówić shimano ma naprawdę przyjemne blanki, tylko zbrojenie to totalna porażka.Wiem bo mam przezbrojony kijek mikado(wklejanka).Jakbym nie wiedział to w życiu bym nie powiedział co to za blank .
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska →
Łodzie LinderNapisany przez Kuba Standera , 12 lip 2008 linder, aluminium, montaż opcji i 2 więcej |
|
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych