Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Blanki Lamiglas

blank lamiglas

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
679 odpowiedzi w tym temacie

#361 OFFLINE   mateusz123

mateusz123

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:mateusz
  • Nazwisko:lipski

Napisano 21 luty 2015 - 12:09

blank lamiglas XSH1142M

Witam.

Mam zamiar zrobić wędkę na bolenia na tym blanku i stąd moje pytanie, jakie polecacie przelotki oraz w jakich średnicach i jak rozstawić przelotki.Łowię w Wiśle i w Narwi,kołowrotek którego będę używał jest to spro red arc 10300,nawinięta na nim jest żyłka 0.20.

Pozdrawiam.

#362 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 21 luty 2015 - 13:12

A czego nie 1202M?

#363 OFFLINE   mateusz123

mateusz123

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:mateusz
  • Nazwisko:lipski

Napisano 21 luty 2015 - 14:55

no też może być.

#364 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 21 luty 2015 - 15:35

no też może być.

Jak może być, to mam uzbrojonego w sici LV od 30-ki do 6-ki razem 11sztuk.Dalekosiężna armata.

#365 OFFLINE   krzysztof1983

krzysztof1983

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 327 postów

Napisano 21 luty 2015 - 19:51

blank lamiglas XMG 105 2MT 10-35GR

Witam jak w tytule czyli taki blank lamiglasa ktos moze ma lub cos wie poniewa chce zbudowac wedke na sandacze...bede lowil glowkami do przewaznie ok 25gr

#366 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 21 luty 2015 - 19:57

Witam jak w tytule czyli taki blank lamiglasa ktos moze ma lub cos wie poniewa chce zbudowac wedke na sandacze...bede lowil glowkami do przewaznie ok 25gr

Da rade. Sprawdzi sie

#367 OFFLINE   casso

casso

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 257 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 06 marzec 2015 - 21:06

Lamiglas XMG 1122MT

Ktoś z Was użytkuje kijek na tym blanku? Do jakich przynęt, ryb i na jaką wodę go stosujecie? Jakie cechy ma kij na tym blanku?

#368 OFFLINE   krzysztof1983

krzysztof1983

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 327 postów

Napisano 07 marzec 2015 - 21:21

blank lamiglas XMG 105 2MT 10-35GR

czy ktos z was moze uzytkuje ten blank?

#369 OFFLINE   krzysztof1983

krzysztof1983

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 327 postów

Napisano 07 marzec 2015 - 21:47

tak tylko kolego napisales czy wiesz cos wiecej na temat tego blanku?

#370 OFFLINE   casso

casso

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 257 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 07 marzec 2015 - 22:18

Mam kijek na tym blanku. Łowię nim w Odrze z brzegu. Przy główkach do 15g sygnalizacja opadu niezbyt wyraźna. Dla mnie komfort łowienia zaczyna się od 20g plus guma. Łowiłem nawet 40g plus guma i dawał radę. Przy mniejszych i średnich rybach pracuje głównie część szczytowa. Przy czymś konkretniejszym dopiero zaczyna pracować dolnik. Ogólnie do łowienia w ww. zakresie wagowym bardzo go sobie chwalę.

Użytkownik casso edytował ten post 07 marzec 2015 - 22:18

#371 OFFLINE   krzysztof1983

krzysztof1983

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 327 postów

Napisano 07 marzec 2015 - 23:03

dzieki ....przewaznie bede lowil wlasnie od 20gr a dla Ciebie mala i srednia ryba to jaka?

#372 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 10 marzec 2015 - 18:39

dzisiaj po pierwszych testach :) , które odbyły się na starorzeczu , woda ok 3m głębokości o podłożu dość miękkim 

plecionka PP- 0,08 + kawałek FC , kijek pod gumki więc na nich testowałem , przy bezwietrznej pogodzie posyłał już dość daleko  od 4gr i banjo 1 czyli całość 5gr i ładowanie kijka db ( bdb ładowanie zaczyna się 7gr ), po 3cale ohio i 17gr całość 20gr , przy czym nie było mowy o klękaniu kijka przy max obciążeniu w czasie wyrzutu

szczyt sygnalizował dość dobrze tzw opad  już od tych 5gr .ale tylko przy bezwietrznej pogodzie , większy komfort jest od 5gr i banjo 2 czyli całość 7gr po 15gr i ohio 3 czyli 17gr powyżej kijek już się męczy , choć podbijać jeszcze będzie , i ważna rzecz szczyt szybko gaśnie , w opisie jest że szczyt ma 1,6 mm i jest to prawda ,ale tylko do momentu zamocowania przelotki szczytowej , 0,5 cm od końca tulejki szczyt jest już 1,8mmm

z kijka który miał być pod wyrośnięte garbusy jak i sandacze na lekko , na razie jestem zadowolony , teścik był dość krótki ok 1godz , większe spostrzeżenia dopiero w sezonie

i to tyle jeśli chodzi o pierwsze wrażenia

Użytkownik robas edytował ten post 10 marzec 2015 - 18:42

#373 OFFLINE   casso

casso

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 257 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 13 marzec 2015 - 14:52

NIkt, nic? :blink:

#374 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 13 marzec 2015 - 15:51

Ja znam takiego jednego co jego kolega zna wedkarza, ktorego widzial nad woda dwa razy i ten to wedkarz mowil, ze wedka jest super do lowienia na Bugu, lowil sandacze, ktorych w sumie nie ma, jako przylow trafial sie bolen ale za duzo z nim kombinowania i trzeba w ocet bo inaczej osci kuja w podniebienie i mozna sie wodka zachlystnac. 

Mowil mu tez tzn ten wedkarz co go mojego kolegi kolega widzial nad woda dwa razy, ze na Wisle jak raz byl to ryby nie braly na Lamiego i nie poleca bo na Batsona zlapal 3 okonie i mial wyjscie leszcza do jiga.

Wiec jesli bedziesz lowil na Bugu to bedzie ok ale wisla czy Odra ciezko powiedziec, moze tylko kolega mojego kolegi jak owego wedkarza  jeszcze raz spotka to sie dopyta czy moze i nad Odra lowil :)

Bujo

• madmatt lubi to

#375 OFFLINE   casso

casso

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 257 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 14 marzec 2015 - 18:41

Ja znam takiego jednego co jego kolega zna wedkarza, ktorego widzial nad woda dwa razy i ten to wedkarz mowil, ze wedka jest super do lowienia na Bugu, lowil sandacze, ktorych w sumie nie ma, jako przylow trafial sie bolen ale za duzo z nim kombinowania i trzeba w ocet bo inaczej osci kuja w podniebienie i mozna sie wodka zachlystnac. 

Mowil mu tez tzn ten wedkarz co go mojego kolegi kolega widzial nad woda dwa razy, ze na Wisle jak raz byl to ryby nie braly na Lamiego i nie poleca bo na Batsona zlapal 3 okonie i mial wyjscie leszcza do jiga.

Wiec jesli bedziesz lowil na Bugu to bedzie ok ale wisla czy Odra ciezko powiedziec, moze tylko kolega mojego kolegi jak owego wedkarza  jeszcze raz spotka to sie dopyta czy moze i nad Odra lowil :)

Bujo

Nie przekonałeś mnie (jeśli wiesz co mam na myśli) .

• dany lubi to

#376 OFFLINE   fifek

fifek

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 895 postów
  • Lokalizacja800 m. od Szreniawy
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:F.

Napisano 12 kwiecień 2015 - 18:47

Lamiglas GSH 1082L

Szukam info na temat blanku jakw tytule. Przeznaczenie kleń, jaź. Przynety woblery 3-5 cm. Łowisko Wisła. Czy ktoś łowi kijem zrobionym na tym blanku.

Dzięki za info.

#377 OFFLINE   Dawid.K

Dawid.K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 189 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Dawid

Napisano 16 kwiecień 2015 - 20:12

Na blanku Lamiglas GSH 1082L 3-14g zbudowałem pierwszy kijek kleniowo-jaziowy. Blank bardzo dobrze wykonany (szlifowany, nielakierowany), bez wad, dziwnie ukierunkowanych włókien  i krzywizn.

Uzbrojenie: blank zakończony korkową rękojeścią, uchwyt  Fuji SKSS 16 z pierścieniami Fuji, przelotki PB Minima 4 TiChrome: 25V, 16V, 10V, 8V ,7L, 6L, 4x5L i szczyt Fuji Alconite (wędka dedykowana tylko pod żyłkę), czarna omotka  ProWrap Color Fast Nylon i lakier Lamar HB (dwie warstwy) . Styl minimalistyczny i taki miał być.  Waga 111g.

Zadowalające wyważenie uzyskałem dla kołowrotka ważącego około 300g. Odległość od stopki do końca rękojeści wynosi 37cm i została dobrana po mój łokieć (ale nie na styk). W takiej konfiguracji nie czuć zmęczenia ręki po kilku godzinach wędkowania.

Walory użytkowe:

- bardzo ładnie gaśnie po rzucie pomimo małej zbieżności blanku i akcji mod-fast,

- nie ma przesztywnienia blanku na łączeniu,

- woblerkami  o długości 3-4cm o wadze 2-3g da się swobodnie rzucać. Tutaj określił bym dolny zakres, ale w stronę 3g. Chociaż np. BULLET 30 tonący ważacy 2,3g z uwagi na skupioną masę da się wyrzucić dalej niż niejeden wobler o masie nieco ponad 3g. Bardzo ładnie czuć muśnięcia woblerka o trawy i inne miękkie zawady. Nie wiem jak zachowuje się blank przy pękatych woblerach głęboko schodzących (2-3m) – nie używam takich,

- obrotówki Mepps Aglia od 0 do 2 obsługuje rewelacyjnie. Blank nie poddaje się nurtowi  Warty na tyle, aby było czuć dyskomfort. Swobodnie można zaciąć rybę.

- górnego zakresu nie sprawdzałem, ale swobodnie obsługuje smukłe woblery 6-7cm płytko schodzące o bardzo drobnej i drobnej akcji. Tutaj blank przy wyrzucie ładnie się ładuje,

- akcji na przynętach gumowych nie sprawdzałem – nie do tego ten kij mi służy.

- moim zdaniem rewelacyjnie pracuje przy holu i niweluje zrywy ryb. Blank głęboko się ugina ale nie czuć braku mocy. Nie ma problemu z wyholowaniem ryb kiepsko zaciętych czy okonków (jako przyłów).

Wybór tego blanku padł porównując go z:

Talon ITM90MLXF2

Talon 90MLXF2

Phenix FX 903-2

Batson XST1082F

Najbardziej mi podszedł i ma to coś...

Kilka zdjęć:

Załączone pliki

Użytkownik Dawid.K edytował ten post 16 kwiecień 2015 - 20:40

• yglo, mrWhite7 i Del Toro lubią to

#378 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 758 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 16 kwiecień 2015 - 20:20

Bardzo fajnie wykonany kij.

Wędkę na tym blanku macałem kiedyś u kumpla i trochę zachorowałem. To znaczy że jeśli będę budował kij pod klenie/jazie będzie to właśnie na tym blanku. Ciepły, fajne ugięcie, szczyt pozwalający zsssać rybie przynętę a potem juz więcej "mięsa" do zacięcia.

#379 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 16 kwiecień 2015 - 20:53

Fajnie, minimalistycznie sobie go zrobiles :)

#380 OFFLINE   fifek

fifek

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 895 postów
  • Lokalizacja800 m. od Szreniawy
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:F.

Napisano 16 kwiecień 2015 - 21:21

Dzieki za info. Teraz muszę kogoś poszukać kto mi ukręci kijka na tym blanku... :D  :D  :D Chętni mile widziani  :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:

Pozdrawiam.

Użytkownik fifek edytował ten post 16 kwiecień 2015 - 21:21

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, lamiglas

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych