Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Blanki Lamiglas

blank lamiglas

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
679 odpowiedzi w tym temacie

#401 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 10 listopad 2015 - 04:31

Jak bym zbroił tego Lami to chętnie spróbował bym już to zrobić na nowych przelotkach RV (Reverse) Otworzyłbym na dwu stopkowej 25 H RV i  resztę zrobiłbym tak jak Bozia przykazała klasycznym jedno stopkowym  KR , oczywiście nowe RV są specjalnie zaprojektowane do KR , ale to dopiero nowość .Reasumując ,wyglądało to by mniej więcej tak : 25 H RV , 12 H,8 M , 7 L ,i 6 x 6 KT szczyt 6 KG . Przelotki Torzitte oczywiście :) Lekko solidnie ,adekwatnie do blanków 25 lb , to oczywiście tylko koncepcja wyjściowa ale ostateczną decyzję podjąłbym po oględzinach blanku bo być może nie potrzebne jest aż tak pancerne uzbrojenie na szczycie i wystarczą w zupełności przelotki 4,5 KT :). Stożek bez zmian bo kij to 25 lb moc i nie bardzo wyobrażam sobie łowienie małym kołowrotkiem a więc przy tej długości kija jedyny rozsądny wybór to 25 H RV

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 10 listopad 2015 - 04:36

#402 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 10 listopad 2015 - 12:45

Jeżeli uważasz że jedna dwu stopkowa nie wystarczy to można go zrobić "pancernie" na dwóch dwu stopkowych RV i wtedy będzie to wyglądać tak: 25 H RV , 16 H RV ,12 KL ,7 KT i reszta 5 x 6 KT oraz szczyt 6 KG , wszystko w Torzitte ,pancernie ,mocarnie ale bardzo lekko :) Dwustopkowymi przelotkami kija nie rozmiękczasz jak piszesz tylko wzmacniasz ( no chyba że pakujesz na szczycie dwu stopkowe ) ale taki spacing przy 25 lb to gruba przesada :)

#403 OFFLINE   tomaraya

tomaraya

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaKrosno/Edinburgh
  • Imię:Paweł

Napisano 11 listopad 2015 - 02:21

Do tej pory systemu KR nie brałem pod uwagę. Zawsze wydawało mi się ,że jest on stworzony do lekkich spinningów.  Ale teraz muszę przyznać, że zabiłeś mi ćwieka, proponowany przez Ciebie zestaw przelotek coraz bardziej mi się podoba, jednak cena zwala z nóg: 211 $ (anglersworkshop.com). Może dobrym wyjściem byłby zakup tychże przelotek w wersji z pierścieniem alconite z ramką tytanową. Cenowo znacznie bardziej przystępnie tylko zdaje się , że prześwit będzie minimalnie mniejszy .Widziałem gdzieś w sieci  takie zestawienie torzite z sic-ami, ale to chyba nie ma większego znaczenia.

Nie mogę nigdzie znaleźć szczytowej KG, może w zamian  zastosować TMNST ?

#404 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 11 listopad 2015 - 15:37

Załóż MN zamiast KG , to to samo w zależności od rodzaju przelotek dojdą jeszcze literki oznaczające ramkę oraz pierścień ale literki MN zostaną :) Myślę że 25 RV czyli revese dwustopkowa załatwi sprawę a szczyt ? hmmm jeżeli łowisz tylko plecionką i to w porach cieplejszych to jak najlżej i kij da sobie spokojnie radę nawet jak go zbudujesz na 4,5 . Mam kilka kijaszków 25 lb zrobionych na 4,5 i jakoś nie widziałem aby cokolwiek złego się stało :). Najważniejsza jest szczytowa (koniecznie SiC) oraz otwierająca na której kumuluje się największa siła , Dwie ze stożka gaszą linkę a reszta prowadzi sznur (to przy rzucie) przy holu ważne jest progresywne przenoszenie sił i nic więcej . :) Co do rodzaju pierścienia Alconite dadzą sobie doskonale radę , zaproponowałem Torzitte bo to obecnie topowe przelotki na rynku i w lekkich konstrukcjach ma to znaczenie a w kijach 25 lb praktycznie prawie żadne . Pozdrawiam.

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 11 listopad 2015 - 15:46

#405 OFFLINE   tomaraya

tomaraya

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaKrosno/Edinburgh
  • Imię:Paweł

Napisano 11 listopad 2015 - 16:15

No to wszystko jasne. Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam :highfive:

#406 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomek

Napisano 29 grudzień 2015 - 23:57

Czy ktoś posiada może kijek na blanku Lamiglasa z serii FL np. FL904, FL843 lub FL783? Czy te blanki nadają się do budowy pod spina czy raczej to są typowe muchówki? Nie ma za dużo info o tych blankach a zależy mi na opinii kogoś kto ma lub miał coś na tych blankach.

#407 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 30 grudzień 2015 - 12:42

Tomek,- to typowe muchówki,- piękne muchówki :wub:  nie potrafię sobie wyobrazić spinningu na tych blankach :(

W styczniu powinny być dostępne w Polsce blanki Cousins i w ich ofercie znajdziesz o wiele lepsze rozwiązania pod spina ;)

• Sławek Oppeln Bronikowski lubi to

#408 OFFLINE   TomekSudety

TomekSudety

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1035 postów
  • LokalizacjaSudety / Kotlina Kłodzka

Napisano 30 grudzień 2015 - 13:03

Tomek,- to typowe muchówki,- piękne muchówki :wub:  nie potrafię sobie wyobrazić spinningu na tych blankach :(

W styczniu powinny być dostępne w Polsce blanki Cousins i w ich ofercie znajdziesz o wiele lepsze rozwiązania pod spina ;)

Jak Arku te blanki będą cenowo (mw) wyglądać?

#409 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 30 grudzień 2015 - 14:32

Tomek,- to typowe muchówki,- piękne muchówki :wub: nie potrafię sobie wyobrazić spinningu na tych blankach :(

Nawet ten 6'6'' Lamiglasa nie nadaje się na spina? :-)

A kto będzie dystrybutorem tych blanków Cousins?

#410 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 30 grudzień 2015 - 14:43

Nawet ten 6'6'' Lamiglasa nie nadaje się na spina? :-)

A kto będzie dystrybutorem tych blanków Cousins?

Raczej nie Tomku  :( przy zarzucie przynęty 2-3g będziesz szczytówką o wodę uderzał   <_<

Dystrybutorem będzie BRC,- tam trzeba pytać o wszystko  :) informacja jaką otrzymałem o terminie dostawy brzmiała - styczeń,- początek stycznia.

Sam już się nie mogę doczekać na swój blank   :wub: a w perspektywie trzy blanki :o

PS

Tomek w tym dziale tzn RB znajdziesz wątek tych blankach  ;)

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 30 grudzień 2015 - 14:45

#411 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 30 grudzień 2015 - 15:35

Dzięki Arek za info :-) zadzwonię do BRC i podpytam o te blanki. A cenowo coś wiesz jak to może wyglądać?

#412 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 30 grudzień 2015 - 17:47

Trudno mi powiedzieć na mudholu chodzą w przedziale 100 - 150$ więc nie sadzę by były wiele droższe w PL...

#413 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 30 grudzień 2015 - 18:09

A możesz mi jeszcze coś polecić ze szkalków w długości 6'6'', 7' no Max 7'6'' cw. do...no powiedzmy 14g co nie jest kluską i nadaje się na spina.

#414 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 30 grudzień 2015 - 18:27

A konkretniej pisząc chodzi mi coś po głowie o oczko mocniejszego od Seekera SP700s, który jest fajnym kijem i bardzo lubię na niego łowić ale na większej rybie brakuje mu trochę mocy w dolniku. Poza tym SP700 jest dość delikatnym blankiem jak na szkło. Zastanawiam się nad SP652 lub ewentualnie czym innym ale.... no własnie... czym... :-)

#415 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 31 grudzień 2015 - 05:28

Tomek,- odpowiedź wstawiłem do wątku o Kuzynach, żeby nie rozrzucać informacji...

http://jerkbait.pl/t...s/#entry1802780

#416 OFFLINE   hozel79

hozel79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 16 luty 2016 - 23:44

Blank Lamiglas XS84 2ML Magnum Taper 4-18g

Witam, czy ktoś z użytkowników wędki na tym blanku może mi powiedzieć jaki zakres przynęt (główka + guma 10-12cm) kij obsługuje(min/max). Pozdrawiam

#417 OFFLINE   lamiglas87

lamiglas87

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 287 postów
  • LokalizacjaPałuki/WLKP
  • Imię:Radek
  • Nazwisko:W

Napisano 17 luty 2016 - 11:09

Witaj. Widze z ejestes z Pyrlandii to podejdz do Art-Rodu to napewno ci Michal badz Tomek pomoga :)

#418 OFFLINE   michał263

michał263

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Michał

Napisano 19 luty 2016 - 00:00

Wędka bajka - mega moc w dole, szczyt czuły i szybki. Mój ulubiony uniwersał..

Te cztery cale to zalezy jaka guma, kopyto to 10g, keitech 12/15..

Tak jak kolega radzi - podejdź do chłopaków, wiedzą wszystko ;)

#419 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 27 kwiecień 2016 - 20:56

szukam informacji na temat blanku Lamiglas Boron BUL 601 5' 1/4 oz. 

domyślam się że to nie jest najnowsza konstrukcja ale moje poszukiwania nie dały rezultatów (może brak umiejętności i zacięcia). pójście na łatwiznę i napisanie do lamiglasa nie przyniosło efektów - olali totalnie maila i nie raczyli odpowiedzieć.

może ktoś coś więcej.....lata produkcji, przeznaczenie jakie wymyślił dla tego producent itp.

ja mogę podzielić się wrażeniami z wyginania i oceny organoleptycznej przeprowadzonej przez siebie.....

#420 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 28 kwiecień 2016 - 06:20

Popytaj w Artrod_zie

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, lamiglas

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0