#141 OFFLINE
Napisano 04 październik 2022 - 18:11
#142 OFFLINE
Napisano 04 październik 2022 - 19:13
No właśnie problem jest chyba tylko z ameliniowymi łódkami. Przecinają gumę na rolkach
Bardziej bym obstawiał to z czego jest zrobiona rolka kilowa bo wiadomo ,że na nich spoczywa cały ciężar łodzi plus szpej na niej ,silnik ,paliwo itd.
Czy aluminium jest bardziej problemowe ? W mojej Wigry mam wzmocniony kil po całej długości blachą z nierdzewki a rolki mam te co wyżej pokazałem na foto i i jakoś to wszystko się turla.
#143 OFFLINE
Napisano 04 październik 2022 - 21:10
#144 OFFLINE
Napisano 04 październik 2022 - 22:53
W swojej mam takie trzy sztuki , pięć lat i są OK . Co roku przed sezonem czyszczę każdą ośkę tej rolki z brudu i piachu .
Możesz podać wymiary tej rolki albo namiar na nie, te oryginalne Suski to dramat tak kilowe jak i boczne.
#145 OFFLINE
Napisano 04 październik 2022 - 23:05
- mercoss lubi to
#146 OFFLINE
Napisano 04 październik 2022 - 23:09
Możesz podać wymiary tej rolki albo namiar na nie, te oryginalne Suski to dramat tak kilowe jak i boczne.
Ja nie bronię Suskiego. Wręcz uważam że większość dziś rzeczy to syf.. któremu przyklaskujecie radośnie w małych grupach po dwa, trzy miliony....🙂👍 Ale.. jaki jest dramat w tych roklach.. za twarde ? Za miętkie ? Źle zwymiarowane ? Poważnie pytam..
#147 OFFLINE
Napisano 05 październik 2022 - 07:56
Szukasz pod nazwą : rolka kilowa Knott:
https://www.google.c...hrome&ie=UTF-8
Tu masz wymiary:
https://www.knott-tr...keel_rolls.html
- highvoltage lubi to
#148 OFFLINE
Napisano 05 październik 2022 - 08:47
Rolki w Suski są wykonane w tak niestandardowych rozmiarach że trudno jest znaleźć coś co by można było po prostu zamienić. Albo średnica zewn./ośka mają inną średnicę, albo długość nie pasuje.
Radzę z tymi problemami dzwonić do Suski i molestować o pomoc
#149 OFFLINE
Napisano 05 październik 2022 - 09:28
Rolki w Suski są wykonane w tak niestandardowych rozmiarach że trudno jest znaleźć coś co by można było po prostu zamienić. Albo średnica zewn./ośka mają inną średnicę, albo długość nie pasuje.
Radzę z tymi problemami dzwonić do Suski i molestować o pomoc
Za bardzo nie wiem w jakim celu zacytowałeś mój post do swojej wypowiedzi.
A wracając do wspomnianych rolek to można dokupić ośkę i podstawę do nich.
A czy da radę zaadoptować do suskiego czy też innej przyczepy to już niech sam użytkownik zainteresowany montażem sam stwierdzi i zadecyduje czy mu będzie ta zamiana pasowała.
Plusem tych rolek jest to ,że są niebrudzące w porównaniu z tymi z czarnej gumy co po jakimś czasie same się utylizują i zostawiają czarny ślad na skorupie .
#150 OFFLINE
Napisano 05 październik 2022 - 09:47
Zacytowałem, ponieważ podałeś linki do zakupu rolek których nie można zaadoptować do przyczepek Suski. Ja już to przerabiałem. Co do zakupu ośki i podstaw do nich; tak, można dokupić ale konstrukcja tych przyczepek nie pozwala na ich montaż.
- M a r a s lubi to
#151 OFFLINE
Napisano 20 październik 2022 - 12:30
Ja nie bronię Suskiego. Wręcz uważam że większość dziś rzeczy to syf.. któremu przyklaskujecie radośnie w małych grupach po dwa, trzy miliony....🙂👍 Ale.. jaki jest dramat w tych roklach.. za twarde ? Za miętkie ? Źle zwymiarowane ? Poważnie pytam..
Boczne zacierają się i stają trzeba je non stop smarować. Te kilowe to wychodzi z nich ten plastik ze środka , po prostu oddziela się plastikowa os od reszty rolki - trzeba to wbijać młotkiem na miejsce. I tak się dzieje non stop z nimi. Rolki to najsłabsza rzecz w tych przyczepach
#152 OFFLINE
Napisano 20 październik 2022 - 13:45
Rolki to najsłabsza rzecz w tych przyczepach
Wielu by polemizowało z tym stwierdzeniem
- Piotrek Milupa, Pumba i Radbraw lubią to
#153 OFFLINE
Napisano 20 październik 2022 - 15:14
#154 OFFLINE
Napisano 20 październik 2022 - 17:09
#155 OFFLINE
Napisano 20 październik 2022 - 19:26
Panowie doszły mnie słuchy, że firma Suski wzięła sobie do serca skargi klientów i zaczęła montować inne, lepsze łożyska w kołach. Kupował ktoś w ostatnim czasie przyczepę na nowych łożyskach i może napisać jakiej firmy obecnie są montowane?
Użytkownik Apioo edytował ten post 20 październik 2022 - 19:59
#156 OFFLINE
Napisano 20 październik 2022 - 19:48
A co tam jest gorszego ? Wskaż mi inna przyczepę resor + amortyzator na rynku albo taka która tak dobrze wybiera nierówności i nie skacze.Wielu by polemizowało z tym stwierdzeniem
Z łożyskami nie mam problemów , nie wiem jakie macie osie ja mam SPP waterproof i nic się nie dzieje
Użytkownik highvoltage edytował ten post 20 październik 2022 - 19:55
#157 OFFLINE
Napisano 20 październik 2022 - 19:50
Kupiłem przyczepę Suski miesiąc temu i jest w niej zamontowana oś KNOTT.
- Apioo lubi to
#158 ONLINE
Napisano 20 październik 2022 - 20:14
A co tam jest gorszego ? Wskaż mi inna przyczepę resor + amortyzator na rynku albo taka która tak dobrze wybiera nierówności i nie skacze.
Z łożyskami nie mam problemów , nie wiem jakie macie osie ja mam SPP waterproof i nic się nie dzieje
Elit, sprzedawane z łodziami w Grudziądzu. Oś spp waterprof
Użytkownik Marcipas edytował ten post 20 październik 2022 - 20:15
#159 OFFLINE
Napisano 20 październik 2022 - 20:37
#160 OFFLINE
Napisano 20 październik 2022 - 21:52
Nawet najlepsze łożyska nic nie pomogą jak samo uszczelnienie z dwóch stron będzie do bani.
W przyczepie firmy Spawline mam Knotta od strony ośki mam uszczelniacz a od strony koła zwykły oring gumowy dociśnięty w żaden sposób nie uszczelnianym kapselkiem. Po przejechaniu kilkunastu tyś km , moczeniu w słodkiej i słonej wodzie łożyska są wciąż suchutkie, smar jak fabryka dała i ani grama wody, jak widać osie wsadzane do przyczep z Radomia mają jakiś problem lub ktoś coś kombinował...
Za specjalnie nie da się tam co spierdzielić znaczy zepsuć...Albo wspomniane uszczelnienie jest lichej jakości albo łożyska to najtańsze Chińskie badziewie kupione w celu redukcji kosztów...
- M a r a s lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych