minkof, on 09 Sept 2024 - 14:12, said:
Tragedii nie ma, przepływ w chwili obecnej przy stanie 22 cm na stacji Warszawa-Bulwary to 204 m3/s. Najniższy dla Warszawy jaki znalazłem w danych historyczny to 143 m3/s.
Wacha, on 09 Sept 2024 - 16:45, said:
Racja - trzeba czytać łącznie wskazane parametry.
Ale stan (poziom rzeki) działa jednak bardziej na wyobraźnię, szczególnie brodzącego wędkarza, który widzi coraz to więcej i więcej wystających, mocno wysuszonych kamieni.
P.S. Dziś było przez jakiś czas 21 cm...
Przepływ wody w metrach na sekundę oznacza tylko ile tej wody na sekundę przepływa . Czyli przy tej samej ilości wody w rzece podwojenie prędkości nurtu powoduje że tej wody przepływa dwukrotnie więcej na tę samą sekundę .Myśląc o przepływie z roku 1959 w stosunku do roku 2024 trzeba brać pod uwagę jak w tym czasie zmieniło się koryto rzeki i jak to wpłynęło na prędkość nurtu . Wzmacnianie gorsetu warszawskiego , zasypywanie terenów rozlewnych , starorzeczy , budowa wzmocnionych opasek i główek , obniżenie o 2 metry poziomu dna rzeki w wyniku wydobycia kruszywa ma ogromny wpływ na prędkość nurtu i przepływ wody. Jak wyglądała Wisła w 1959 roku i dużo wcześniej wiem tylko z opowieści mojego ojca i dziadka . Ten ostatni zaczynał swoją wędkarską wiślaną przygodę jeszcze w okresie międzywojennym. Ja swoją przygodę zacząłem w roku 1971 i zapewniam że od roku 1959 wile się zmieniło.
Do niedawna rekordowy niski poziom Wisły wynosił 26 cm , dziś jest 22cm i zapewniam że dla Wisły i jej rybostanu to bardzo źle.
Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 09 wrzesień 2024 - 18:54