A co szanowne grono sądzi na temat lakieru
http://www.sklep.brc...-HIGH-100ml/124
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 04 marzec 2014 - 23:29
Napisano 05 marzec 2014 - 00:02
Dla początkującego to lakier który wszystko wybacza i sam naprawia błędy lakierującego Nie za bardzo wychodzi mi lakierowanie ale tym lakierem to jest naprawdę łatwe . Lakier nie ucieka ,nie śliwkuje ,można go lekko nałożyć jak brakuje ,wypoziomować i tylko ma jedną bardzo dużą wadę że jest szybki ,więc na początek radzę rozrobić 2 x 1 mm i lakierować tylko jeden segment a jak nabierzesz wprawy to wyrobisz się z całym kijem i w zależności od powierzchni to będzie maksymalnie 2 x 2 ml .
Piszę o Lamarze Highbulid , więc nie mylić z innymi wynalazkami
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 05 marzec 2014 - 08:12
Napisano 05 marzec 2014 - 07:16
Przekornie proponowałbym zacząć od trondaka Ls, dopiero wtedy można docenić dobry (łatwy) lakier . Tak jak pisze mój imiennik Lamar jest bardzo przyjazny a z szybkością żelowania można sobie spokojnie poradzić.
Artur, nawet gdyby na początku lakier rozrabiać na 3 tury to i tak jest to prostsze niż jak to ładnie nazwałeś " inne wynalazki"
Napisano 10 marzec 2014 - 12:04
I kolejne pytanie, zapewne nie ostatnie.
Skompletowałem już wszystko co potrzeba, w weekendzik szybka wizyta w castoramie, kilka deseczek, wyżynarka i rod wraper zrobiony, patencik na nici też, śróbka, podkładki sprężynujące, trochę filcu i śmiga jak ta lala.
Pierwsza rękojeść sklejona i czas zabrac sie za nawijanie omotek i tutaj pytanie, jak dobrac siłę napięcia nici, wiem że ciężko to bez doświadczenia określić, ale wszelkie wskazówki niezbędne.
I jak bardzo kurczą sie nici po lakierowaniu, zaznaczam że padło na nici PacBaya
Napisano 11 marzec 2014 - 19:04
Nici do RB w zasadzie się nie kurczą ( nie wiem jak to z jedwabnymi wygląda) ,więc spokojna głowa nie słyszałem żeby perturbacje były.
Naciąg - przepuść nitkę przez środek encyklopedii, taki powinien być w przybliżeniu.
Napisano 16 grudzień 2016 - 22:14
koledzy pytanie szybkie na przemoczenie omotki w pierwszej warstwie jak rozrabiacie lakier , to flex coat z zestawu do omotek flex coat lite formula
Napisano 16 grudzień 2016 - 22:18
koledzy pytanie szybkie na przemoczenie omotki w pierwszej warstwie jak rozrabiacie lakier , to flex coat z zestawu do omotek flex coat lite formula
Normalnie
Napisano 16 grudzień 2016 - 22:29
Ja zawsze dodaje 2 krople (z dozownika) izopropanolu na każdy 1ml lakieru,poprawia wiskozę (płynność) i przesączalność oraz delikatnie przedłuża czas pracy z lakierem.
Napisano 16 grudzień 2016 - 23:07
Dostane izopropanol w sklepie lakierniczym ? jak nie to gdzie?
Napisano 17 grudzień 2016 - 00:44
Podgrzewam lakier, robi sie duzo bardziej plynny
Napisano 17 grudzień 2016 - 10:13
Dostane izopropanol w sklepie lakierniczym ? jak nie to gdzie?
Raczej w sklepie dla elektroników jako IPA środek do czyszczenia wszelkiej elektroniki,napędów optycznych i itp.Koszty to 10-15zł za 1l.Acetonu nie polecam bo może wchodzić w reakcje z lakierem i ''produkt'' finalny może różnić się parametrami,alkoholu denaturowanego też nie,ze względu na niedostateczną czystość i minimalną zawartość wody.
Podgrzewam lakier, robi sie duzo bardziej plynny
Pogrzewanie to dobry sposób,ale trzeba robić to z głową,bo przegrzany lakier utwardza się dużo wolniej (nawet do kilku dni).Ja podgrzewam składniki lakieru przed mieszaniem w wodzie około 60st. przez 3-4 minuty.Po wymieszaniu dodaję izopropanol i również mieszam...po nałożeniu na omotki czy napis,czekam 10-15 minut,aż izopropanol całkowicie odparuje i wtedy jedynie palniczkiem likwiduje ewentualne pęcherzyki powietrza.
Napisano 17 grudzień 2016 - 11:12
Pogrzewanie to dobry sposób,ale trzeba robić to z głową,bo przegrzany lakier utwardza się dużo wolniej (nawet do kilku dni).Ja podgrzewam składniki lakieru przed mieszaniem w wodzie około 60st. przez 3-4 minuty.Po wymieszaniu dodaję izopropanol i również mieszam...po nałożeniu na omotki czy napis,czekam 10-15 minut,aż izopropanol całkowicie odparuje i wtedy jedynie palniczkiem likwiduje ewentualne pęcherzyki powietrza.
No, nad plomieniem tego nie robie
Napisano 17 grudzień 2016 - 15:39
No, nad plomieniem tego nie robie
Wiadomo... .Ja na początku miałem trochę problem,bo wcześniej pracowałem z lakierem 1k o niskiej wiskozie (rzadki) i nie umiałem się przestawić na gęsty lakier 2k.Przy pierwszym jego używaniu,deko go przegrzałem już na omotkach i kij ''sechł'' ponad tydzień ...później porobiłem próby z różnymi rozcieńczalnikami i najlepszy okazał się własnie izopropanaol.
Napisano 17 grudzień 2016 - 22:04
mam w Kielcach elektryczny sklep wiec zapytam
Napisano 17 grudzień 2016 - 22:09
mam w Kielcach elektryczny sklep wiec zapytam
Poszukaj na ul. Warszawskiej na wprost PSK w sklepie z elektroniką.Brat studiował w Kielcach i był stałym gościem sklepu,stąd pamietam.
Użytkownik Paavo edytował ten post 17 grudzień 2016 - 22:11
Napisano 18 grudzień 2016 - 10:16
Poszukaj na ul. Warszawskiej na wprost PSK w sklepie z elektroniką.Brat studiował w Kielcach i był stałym gościem sklepu,stąd pamietam.
Spożywał czysty, czy rozrabiał z colą?
Napisano 18 grudzień 2016 - 10:46
Spożywał czysty, czy rozrabiał z colą?
Ten do spożycia i rozrabiania to chyba miał z innej miejscówki ...brat dorabiał sobie naprawą komputerów,telefonów i innych elektronicznych rupieci.
Napisano 01 sierpień 2017 - 21:22
Użytkownik Żbiku edytował ten post 01 sierpień 2017 - 21:23
Napisano 01 sierpień 2017 - 21:30
Może kij był przezbrajany i trzeba było zakryć ślady po poprzednich omotkach ?
Napisano 01 sierpień 2017 - 21:38
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych