Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Składki członkowskie 2023

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
154 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 25 październik 2022 - 11:51

Napiszę w oddzielnym poście żeby było to widać :-)
Cały czas przewijają się żale dotyczące działania ZG, ZO czy zarządów kół.
Ilu z was choć raz zrobiło coś na rzecz swojego koła czy wody którą się koło opiekuje?
Statut mówi wyraźnie o pracy na rzecz koła tylko akurat to każdy ma w poważaniu czytaj " we dupie".

Oj zrobiło, zrobiło..........zayebało ryby z łowiska. :lol:  :D

#102 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 654 postów

Napisano 25 październik 2022 - 12:11

Janusz, zarządzanie zasobami chyba jest podstawa wszelkiej działalności. Można też w sumie uznać, że jakoś tam będzie i patrzeć wilkiem na kolegów, że zjedli za dużo :)

Składki dla niezrzeszonych to jest jakiś bardzo skomplikowany absurd. Ale wydaje mi się, że Wody Polskie ten problem dadzą radę rozwiązać nawet głębiej niż się spodziewamy.

#103 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1069 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 październik 2022 - 15:04

Biorąc pod uwagę słabnącą z roku na rok kondycję naszych łowisk, brak pomysłu ze strony PZW na poprawę owej kondycji, a wręcz brak pomysłu ze strony władz związku na pozostanie dzierżawcą wód, należałoby zacząć kalkulować. Bo wieloletnie działania PZW, a ostatnio nowopowstałej konkurencji to kopiuj/wklej tego, co dzieje się w polityce. Przekaz medialny mający niewiele wspólnego z rzeczywistością, walka o stołki i kurczowe trzymanie się stanowisk, ogromny budżet interesujący bardziej, niż to na co jest gromadzony. Może zamiast walić głową w mur, albo snuć romantyczne rozważania, należałoby się przeistoczych w grupę wyrachowanych cwaniaków. Następnie zebrać do kupy, jak największą ekipą zinfiltrować przyszłego zarządcę polskich wód i po cichu i metodycznie robić swoje. Pewnie możnaby osiągnąć więcej, bo mniej się chyba nie da. Żadne tam społeczne użeranie z kilkuset tysiącami beretujących gumofilców. Państwowa posada, ustawowy urlop, i zero stresu. I to chyba ostatni gwizdek, bo gdy WP wygryzą PZW, okaże się, że personalnie nic się nie zmieniło.

#104 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 25 październik 2022 - 15:46

Nasze wędkowanie za panowania WP. :lol:  :D  :lol:

311964026_2357494507738234_7223459212734

• marcin186 i G_rzegorz lubią to

#105 OFFLINE   rybarak

rybarak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 381 postów

Napisano 25 październik 2022 - 16:30

Pilnowana przez? Bo strażników PSR jest na cały kraj ok 300 osób. To jest razem z tymi którzy działają biurowo. Jak oni mają upilnować? PSR nie działa z ramienia PZW ( choć pzw musi dokładać na ich działanie).

SSR czy Strażników Mienia tworzymy my . A my nie chcemy za darmo pilnować i się narażać.
Zatrudnić Strazników w Okręgu...? Hmmm tylko ilu? Bo w moim musi być ich min czterech. Ile im zapłacić żeby codziennie w różnych godzinach pilnowali i w różnych miejscach? Trzeba też im dać auto i paliwo do auta..itd, itd. Przydałby się jeszcze prawnik żeby ewentualnie ich w sądzie bronił.
I teraz na jakiej podstawie prawnej i z jakimi uprawnieniami? PZW nie ma takie mocy prawnej.
Wszystko jest proste z poziomu monitora.

PZW nie musi dokładać do PSR. Wiecej. Dokładać nie może, a PSR nic nie może od użytkownika rybackiego przyjąć. Mogą za to wspópracować i tworzyć wspólne patrole.

Są okręgi zatrudniające ludzi do ochrony wód oraz obsługę prawną.
  • Sławek Oppeln Bronikowski lubi to

#106 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 25 październik 2022 - 18:56

To jest Twoje zdanie a życie pokazuje zupełnie co innego.
Które to okregi mają zatrudnionych do kontroli? Chetnie zasięgnę rady od nich jak to rozwiązali.

#107 OFFLINE   rybarak

rybarak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 381 postów

Napisano 25 październik 2022 - 20:05

Ciechanów, Warszawa, Siedlce, Krosno, Zamość, Nowy Sącz ...
  • Sławek Oppeln Bronikowski i Darek P lubią to

#108 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 postów

Napisano 25 październik 2022 - 20:13

Podpytam. Dzięki.

#109 OFFLINE   tymon

tymon

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 864 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 25 październik 2022 - 20:19

A widzisz, jak proponowałem na jakimś tam zebraniu mojego koła ( o. Radom) takie posunięcie, po wysłuchaniu przechwalania się byłego członka zarządu okregu odnośnie tego, ile to mamy nowych członków a co się wiąże z ilością kasy. 
Nie było całkowicie zainteresowania a tylko namiawianie do ssr. 

#110 OFFLINE   ŻoliborzFishingTeam

ŻoliborzFishingTeam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 październik 2022 - 20:51

Czy ktoś tak planuje jak opisujesz? Argument 1 zł wyszedł od ludzi, nie z okręgu.
Durexa i stosunki też nie od nas, dyskusja jest moim zdaniem totalnie z du.y  ;)

Ja akurat mogę wypowiadać się jedynie w sprawach OM i wiem, że liczyliśmy składki tak aby jak najmniej je podnieść, niestety realia z jakimi trzeba się mierzyć są coraz gorsze.
Większość ludzi nie ma pojęcia jak opłaty dzierżawne się zmieniły w ostatnim czasie, a zmienią się jeszcze bardziej, a przecież to tylko jedna składowa wchodząca w koszta.

Moze pora na publikacje takich danych zeby pewne osoby zrozumiały co kreuje taka oplate a nie inna.

Fajnie ze cos sie dzieje ze zarzad wychodzi do dyskusji, ze mozna dac swoj pomysl do regulaminu na 2023 - male kroki ku dobrej zmianie. Powodzenia
  • Piotrek Milupa lubi to

#111 OFFLINE   Areck

Areck

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaŻyrardów
  • Imię:Arkadiusz

Napisano 25 październik 2022 - 21:55

Składka byłaby zrozumiała, gdybyśmy widzieli efekty działań PZW. Ja ich widzę ekstremalnie mało, w zasadzie to nie widzę poza działalnością społeczną chłopaków z pasją...

Według mnie koncepcja funkcjonowania związku to jakaś komuna... Dlaczego w takim ogromie wód nie wybrać kilku w każdym okręgu, zrobić no killa, przypilnować ale tak na serio żeby strażnicy praktycznie było na wodzie non stop. Płacimy setki złotych za sprzęt, wyjazdy etc. Zapłaciłbym i wejściówkę na dobrą wodę. Przestańmy myśleć utopijne bo ani 3 ani 33 strażników SSR, etatowych etc nie dopilnuje wód bo to fizycznie niemożliwe. Ja jednak wierzę w upadek PZW i przejęcie części wód przez stowarzyszenia które będą zabiegać to wędkarza bo wędkarz to kasa. A cała reszta, czy to będzie PZW czy WP i totalnie bez gospodarki... Realnie większego znaczenia to nie ma bo nie działa.

Użytkownik Areck edytował ten post 25 październik 2022 - 21:55

• Maciej W., coma i pointman lubią to

#112 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 26 październik 2022 - 05:59

Przypominam, że PZW wg własnego statutu i obowiązującego działa na zasadzie stowarzyszenia. Nie mylić z komuną! Upraszam dyskutantów snujących tutaj  nadzwyczaj swobodne dywagacje. ale całkowicie nierozumiejących kontekstu, o więcej pokory dla cały czas obowiązujących regulacji. Niewiedza nie jest dobrym argumentem, podobnie jak regularne olewanie dobrowolnie przyjętych powinności  :)

#113 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 26 październik 2022 - 06:10

Żeby stwowarzyszenia "przejęły" wody nie potrzeba upadku PZW, a nawet według mnie po takim upadku było by trudniej bo WP czyli Państwo raz pozyskanego źródła dochodu raczej nie odda
Zanim coś napiszesz spróbuj się zorientować np skąd PZW ma wodę w dzierżawie
  • Mysha i psychowobsy lubią to

#114 Guest_Marconi_*

Guest_Marconi_*
  • Guests

Napisano 29 listopad 2022 - 08:14

Okazuje się że w moim okręgu płacz że nie ma zniżek dla wędkarzy w starszym wieku nie jest słuszny. Fakt emeryci nie mają zniżki na skłdkę krajową ale na okręgową zasady są takie jak w tym roku. Ja za tzw wody górskie zapłacę 445,- a osoby jak w tabeli 300,-Załączony plik  IMG_20221129_080616.jpg   60,26 KB   19 Ilość pobrań

#115 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Radek

Napisano 08 grudzień 2022 - 13:45

Skok na kasę jak nic! Tzn że nie opłacam w przyszłym roku.(U nich inflacja 45%)chyba wiedzą że na wódę idzie akcyza! ,niech spier*alają!

Użytkownik woblery L.E. edytował ten post 08 grudzień 2022 - 13:46

#116 OFFLINE   Lukas 24

Lukas 24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 164 postów

Napisano 08 grudzień 2022 - 15:13

Okręg tarnowski też mocno do góry.

Najbardziej denerwuje mnie składka na zarybienie, chociaż od dwudziestu lat nie zabrałem ryby. Sponsoruję tylko mięsiarzy. Zastanawiam się , czy doczekamy czasów w których osoby wypuszczające złowione ryby będą mieli jakieś zniżki. Znajomi śmieją się że mnie ,że gdybym ,,parę" rybek zabrał, to przy dzisiejszych cenach sprzedał bym je na święta i karta by mi się wróciła . Wiem że spora część tak robi. A po ostatnich podwyżkach może być ich jeszcze więcej.
  • S.N. lubi to

#117 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6312 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 08 grudzień 2022 - 15:21

Takie zniżki są w okręgu zamojskim, za to nie ma żadnych innych. Ciekawe, czy to się jakoś bilansuje

• Welik i S.N. lubią to

#118 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 postów

Napisano 08 grudzień 2022 - 16:53

Gdy wprowadzą składkę ze zniżką dla nie zabierających ryb to wszyscy będą nagle nie zabierający he he :-)
U mnie w bloku 2 osoby nie segeregują śmieci. Ja i sąsiad. Reszta płaci mniej bo niby segregują. Tylko takich cicho ciemnych specjalistów, przemykających z workiem śmieci po zmmroku pod oknami to nie widzieliście.
Służby specjalne mogłyby się uczyć od nich uczyć skrytego podejscia :-)
  • Dedo lubi to

#119 OFFLINE   bercik69

bercik69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów

Napisano 08 grudzień 2022 - 17:34

W okręgu toruńskim składka 545 zł.

#120 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Radek

Napisano 08 grudzień 2022 - 18:11

Kosmos! Oni całkowicie odjechali i chyba muszą mieć dobry towar.Szara strefa się zwiększy.
  • zander58 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych