Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Składki członkowskie 2023

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
154 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 24 październik 2022 - 12:46

Piotrek wyobraź sobie, że ja też poniekąd dokładam i doskonale wiesz, że wszystkie wpisy krytykujące mierny stan wód nie odnoszą się do osób, które rzeczywiście chcą wprowadzać pozytywne zmiany tym samym poprawiając stan wód, a do tych co to się zasiedzieli kolokwialnie rzecz ujmując.

Podwyżki można uzasadniać na wiele sposobów ... A to inflacja, a to wibor, a to konflikty i tak dalej. Wymieniać można długo.

Tylko nic nie usprawiedliwia podwyżek jeśli totalnie nic się nie zmienia na plus.

Użytkownik S.N. edytował ten post 24 październik 2022 - 12:48

#62 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 24 październik 2022 - 13:02

Piotrek wyobraź sobie, że ja też poniekąd dokładam i doskonale wiesz, że wszystkie wpisy krytykujące mierny stan wód nie odnoszą się do osób, które rzeczywiście chcą wprowadzać pozytywne zmiany tym samym poprawiając stan wód, a do tych co to się zasiedzieli kolokwialnie rzecz ujmując.

Podwyżki można uzasadniać na wiele sposobów ... A to inflacja, a to wibor, a to konflikty i tak dalej. Wymieniać można długo.

Tylko nic nie usprawiedliwia podwyżek jeśli totalnie nic się nie zmienia na plus.

To wskaż jakąkolwiek dziedzinę w naszym życiu, gdzie przy podwyżce coś zmienia się na plus.

#63 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 24 październik 2022 - 13:18

To wskaż jakąkolwiek dziedzinę w naszym życiu, gdzie przy podwyżce coś zmienia się na plus.

Idąc takim tokiem rozumowania to niechybnie wszystko będzie na wynajem za naprawdę duże pieniądze, a my i nasze dzeci i wnuki nie będziemy mieli totalnie nic do powiedzenia co aktualnie już całkiem fajnie widać.

#64 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 24 październik 2022 - 13:19

Piotrek dla Ciebie i Tobie podobnym szacunek za to co robicie.
  • Piotrek Milupa lubi to

#65 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów

Napisano 24 październik 2022 - 13:26

Idąc takim tokiem rozumowania to niechybnie wszystko będzie na wynajem za naprawdę duże pieniądze, a my i nasze dzeci i wnuki nie będziemy mieli totalnie nic do powiedzenia co aktualnie już całkiem fajnie widać.

Nigdy nic nie mieliśmy do powiedzenia. Tak było, jest i będzie. Co do składek droższych co sezon, to czy one podrożeją o 10, czy o 200zł, to i tak nie wpłynie to na polepszenie naszego rybostanu. Chcesz łowić, nie mylić ze złowieniem, to płać, jak nie chcesz płacić, bo za drogo, to sobie kup szachy i zmień dyscyplinę.  :)

#66 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 24 październik 2022 - 13:31

Ty piszesz, że nigdy nic nie mieliśmy. Ja uważam, że skoro nie mieliśmy i nie mamy to właśnie trzeba o tym mówić i to głośno aby nasze dzieci nie musiały o to prawo do mówienia walczyć. I dlatego nikt mi nie będzie mówić co mam zrobić. Dotyczy to również hobby i co do ewentualnej zmiany to sam zadecuję czy coś należy zmieniać.
Koniec.

#67 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 24 październik 2022 - 13:36

Sławek czy możesz podeprzeć dowodem swoje słowa na temat że "totalnie nic się nie zmienia na plus."

Przecież nawet jedna zmiana obali takie stwierdzenie ja mam taki przykład na plus, że w 2023 w kilku miejscach w OM nie będzie rybaka albo że na wniosek wędkarzy będą miejsca ze zwiększoną ochroną ryb.

To tylko przykład ale działań przybywa, tylko nie są tak zauważalne jak podwyżka.

P.S. Biorąc pod uwagę koszty jakie nam szykuje państwo za dzierżawy, to podwyżka  jaką mamy w OM jest dużo poniżej tego co powinno być. Staraliśmy się jak najmniej obciążać naszych członków, szukaliśmy oszczędności w każdej możliwej dziedzinie żeby nie podnieść mocno składek.

P.S.2. Podwyżka jaką mamy na składce podstawowej bez wód górskich jest podwyżką w wysokości średniej wartości woblera biorąc pod uwagę, że woblery są od kilkunastu złotych do grubo ponad 100zł  

Użytkownik Piotrek Milupa edytował ten post 24 październik 2022 - 13:37

#68 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów

Napisano 24 październik 2022 - 13:38

Ty piszesz, że nigdy nic nie mieliśmy. Ja uważam, że skoro nie mieliśmy i nie mamy to właśnie trzeba o tym mówić i to głośno aby nasze dzieci nie musiały o to prawo do mówienia walczyć. I dlatego nikt mi nie będzie mówić co mam zrobić. Dotyczy to również hobby i co do ewentualnej zmiany to sam zadecuję czy coś należy zmieniać.
Koniec.

Komu i co chcesz mówić?  A odnośnie hobby tylko potem nie płacz, że składki są drogie.

#69 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 24 październik 2022 - 13:42

Nigdy nic nie mieliśmy do powiedzenia. Tak było, jest i będzie. Co do składek droższych co sezon, to czy one podrożeją o 10, czy o 200zł, to i tak nie wpłynie to na polepszenie naszego rybostanu. Chcesz łowić, nie mylić ze złowieniem, to płać, jak nie chcesz płacić, bo za drogo, to sobie kup szachy i zmień dyscyplinę.  :)

Artek, też myślałem że nie mam nic do powiedzenia ale zmieniłem zdanie i staram się jednak mieć coś do powiedzenia.

Łatwo nie jest ale uważam że jeżeli wszyscy się nie weźmiemy to nigdy się sytuacja nie zmieni, bo tylko procent tych chętnych nie wystarczy. 

• Robert Dorado, przemo_w i S.N. lubią to

#70 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów

Napisano 24 październik 2022 - 13:51

Artek, też myślałem że nie mam nic do powiedzenia ale zmieniłem zdanie i staram się jednak mieć coś do powiedzenia.

Łatwo nie jest ale uważam że jeżeli wszyscy się nie weźmiemy to nigdy się sytuacja nie zmieni, bo tylko procent tych chętnych nie wystarczy. 

Wyjątki pewnie są, jak u Ciebie, ale to nikły %. Zobacz co się porobiło w moim Okręgu Nadnoteckim. Cały zarząd podał się do dymisji, nie ma komu gęby otworzyć, nie ma kto zarządzać, nawet uchwał podpisać. Ponoć wprowadzili zarząd komisaryczny. A niedawno ten okręg uchodził za jeden z wzorowych w kraju z wodami górskimi szczególnie.

• Piotrek Milupa lubi to

#71 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 24 październik 2022 - 15:28

Piotrek może wyrazilem się zbyt dosadnie, ale jak widać po wypowiedzi @Artur trochę to potwierdza lecz ja nie o tym więc jeszcze dwa zdania tytułem wyjaśnienia.
Chciałem napisać, że zmiany jeśli takowe się dzieją, a jak piszesz dzieją się nie są zbyt dobrze widoczne. Może powinno się o nich więcej pisać np. w mediach społecznościowych czy tu na forum. Bardzo się cieszę, że nie będzie rybaka tu i tam. Bardzo się cieszę, że niektóre miejsca będą bardziej chronione. Tylko troszkę mało takich działań na malutkich rzeczkach jak np. Jeziorka. Wczoraj pochodziłem sobie trochę i jak co roku to samo. W ręku robakówka, a z lewej i prawej dwie żywcówki ... A chyba mogłoby psr zajrzeć na takie peryferia ze 2 czy 3 razy w miesiącu.
Trzymam kciuki i życzę powodzenia we wprowadzaniu zmian bo bez nich (nie) równia pochyła.

Użytkownik S.N. edytował ten post 24 październik 2022 - 15:28

#72 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 24 październik 2022 - 16:07

Brak rybaka - a co w tym jest dobrego? Co to niby ma zmienić, w jaki niby sposób fatalną rzeczywistość odczaruje? My automatycznie staniemy się lepsi, bardziej przewidujący albo dalekowzroczni? Brak rybaka - czyli konkurencji, wyzwoli to z nas - czyli z niczego, wolę samoograniczenia? Wolne żarty!!

Jaja sobie robicie  :)

Panowie, ten odlotowy stan umysłu jest znany od dawien dawna, a w socjologii nazywa się to zjawisko "przekleństwem wspólnego pastwiska". Rybacy są jak do tej pory jedną jedyną grupą której los jest zależny od stanu zasobów. Nie pojadą se do Skandynawii albo Malediwy, tak jak wędkarski świat! Wszystkie regulacje od wieków zwyczajowo leżały w rękach rybaków, oparte były o tradycyjny system ograniczeń, o sprawdzone zasady gospodarowania i zarządzania.  I nie bierzmy za standard zapaści za czasów balcerowiczowskich reform , bo to była ostentacyjna patologia gospodarcza..

Wędkarski świat nie ma wypracowanych absolutnie żadnych zasad ani liczącej się strategii.. prócz oczywiście wrzeszczenia no pasaran,, na tym wspólnym pastwisku  :) Nawet własnego koła nie potraficie utrzymać przy życiu  :D   

• Mysha i Krzysiek P lubią to

#73 OFFLINE   Wojtek B.

Wojtek B.

Wiślak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1839 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek

Napisano 24 październik 2022 - 17:03

Wojtek z ciekawości kogo karmisz?

Jak na razie w ciągu 8 miesięcy mojej działalności to dokładam do tego interesu, w domu patrzą na mnie jak na debila, że tracę prywatny czas zamiast mieć wywalone jak co poniektórzy.
Ja wiedziałem na co się decyduje i nie poszedłem tam dla pieniędzy, a dla chęci poprawy sytuacji w naszym regionie, niestety czytając takie wpisy zastanawiam się czy warto.

Przepraszam wszystkich za uzewnętrznienie się ale musiałem to napisać.

Mam na myśli Polski Związek Wędkarski jako instytucję. Nie odbieraj tego co napisałem personalnie.

To, czy w związku z zaangażowaniem się w działalność na rzecz OM PZW alokujesz swój prywatny czas i środki to odrębny temat. W takie osoby i ich działania powinniśmy inwestować. Nawet gdybym miał płacić 200% więcej od osób, które są zaangażowane.

Zdaję sobie również sprawę, że trudno oczekiwać cudów po pierwszym roku działalności, ale myślę, że bez rewolucji będzie trudno osiągnąć wymierny wynik, których beneficjentem będą jeszcze moje czy Wasze dzieci.

Pozdrawiam
  • Maciej W. i coma lubią to

#74 OFFLINE   matpgt

matpgt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów

Napisano 24 październik 2022 - 18:08

Sławek czy możesz podeprzeć dowodem swoje słowa na temat że "totalnie nic się nie zmienia na plus."

Przecież nawet jedna zmiana obali takie stwierdzenie ja mam taki przykład na plus, że w 2023 w kilku miejscach w OM nie będzie rybaka albo że na wniosek wędkarzy będą miejsca ze zwiększoną ochroną ryb.

To tylko przykład ale działań przybywa, tylko nie są tak zauważalne jak podwyżka.

P.S. Biorąc pod uwagę koszty jakie nam szykuje państwo za dzierżawy, to podwyżka  jaką mamy w OM jest dużo poniżej tego co powinno być. Staraliśmy się jak najmniej obciążać naszych członków, szukaliśmy oszczędności w każdej możliwej dziedzinie żeby nie podnieść mocno składek.

P.S.2. Podwyżka jaką mamy na składce podstawowej bez wód górskich jest podwyżką w wysokości średniej wartości woblera biorąc pod uwagę, że woblery są od kilkunastu złotych do grubo ponad 100zł  

W ramach zmian na plus udało się Wam (Zarządowi) podjąć rozmowy w zakresie porozumień o udostępnieniu wód z sąsiednimi okręgami? Jakiekolwiek porozumienie pr pomogłoby okręgowi w kwestii podwyżek..

#75 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 24 październik 2022 - 20:43

W ramach zmian na plus udało się Wam (Zarządowi) podjąć rozmowy w zakresie porozumień o udostępnieniu wód z sąsiednimi okręgami? Jakiekolwiek porozumienie pr pomogłoby okręgowi w kwestii podwyżek..

Wiesz co dają porozumienia? To że dwunożne kormorany poruszające się autami wyj..ią ryby w sąsiednim okręgu płacąc tylko 20-40zł dopłaty z porozumienia.
Porozumienia to jest totalna głupota. Masz ochotę łowić w innym okręgu? Kup dobówkę lub płać całość. Wtedy przyniesie to
efekty.
Na naszym przykładzie dwa lata zajęło wytrzepanie wędkarzom z Okręgu Piotrkowskiego naszej zaporówki. Wytłukli Sulejów i naszą zaporówkę też i tylko z tego tytułu że poprzedni ZO szukał poparcia i podpisał porozumienie za 20zł dopłaty.
Teraz już nie przyjeżdzają bo już nie ma po co.
  • MaleX, Mysha i Krzysiek P lubią to

#76 ONLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 24 październik 2022 - 21:00

Należy sobie zadać pytanie który okręg chciałby podpisać porozumienie z OM? Wody nie atrakcyjne a ryzyko najazdu na własną wode watahy miesiarzy ogromne.
  • radek_u i psychowobsy lubią to

#77 OFFLINE   matpgt

matpgt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów

Napisano 24 październik 2022 - 21:17

Wiesz co dają porozumienia? To że dwunożne kormorany poruszające się autami wyj..ią ryby w sąsiednim okręgu płacąc tylko 20-40zł dopłaty z porozumienia.
Porozumienia to jest totalna głupota. Masz ochotę łowić w innym okręgu? Kup dobówkę lub płać całość. Wtedy przyniesie to
efekty.
Na naszym przykładzie dwa lata zajęło wytrzepanie wędkarzom z Okręgu Piotrkowskiego naszej zaporówki. Wytłukli Sulejów i naszą zaporówkę też i tylko z tego tytułu że poprzedni ZO szukał poparcia i podpisał porozumienie za 20zł dopłaty.

Opłacam obecnie trzy okręgi ryb nie zabieram.., myślę że problem z porozumieniami leżał w poprzednich władzach okręgu przynajmniej tak to było przedstawiane

#78 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 24 październik 2022 - 21:28

Opłacam obecnie trzy okręgi ryb nie zabieram.., myślę że problem z porozumieniami leżał w poprzednich władzach okręgu przynajmniej tak to było przedstawiane

Tak. Bo podpisali porozumienie co spowodowało najazd. Prawda jest taka że 1 na 20stu nie zabiera wszystkiego co w siatę wpadnie. A część to nawet nad wodą ryby sprzedaje.

My mocno dbaliśmy o wodę i co bam dało porozumienie? Tylko straty. Ja jestem przeciwnikiem porozumień.

#79 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 25 październik 2022 - 05:58

efekty.

Tak gwoli ścisłości to raczej bezskrzydłe kormorany ;), bo te pierzaste też mają dwie nogi.  Co do reszty zgoda, bo wystarczy chwilę się zastanowić co takiego się zmieniło, że ryb mniej niż 30-40 lat temu? Więcej miejscowych dziadków zabierających ryby? Więcej zawodowych kłusowników? Chyba raczej mniej. Dziadki pewnie zabierają mniej ryb bo trudniej złapać, a nawet jeśli złowią to też nie na zapas, kłusowanie to jednak dość ciężka robota, wymagająca wiedzy, sprzętu, zaangażowania, łatwiej żyć z socjalu, a jak już nie ma innego wyjścia to i złapanie jakiejś roboty, żeby na flaszkę zarobić jest łatwiejsze niż taplanie się w szuwarach. Mocno zmieniły się możliwości dojazdu na dalsze miejscówki, poprawiła komunikacja, dostęp do środków pływających, sprzęt. Pozwala to na hasło "Biorą!" szybko dojechać nad odległą wodę i wyciągnąć ryby, które kilkadziesiąt lat temu były poza zasięgiem, nie do namierzenia, trudne do złowienia.

• Krzysiek P lubi to

#80 OFFLINE   scOOtt

scOOtt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaLubin
  • Imię:Łukasz

Napisano 25 październik 2022 - 06:25

Tak czytam co piszecie o porozumieniach, okręgach, wodach, rybakach, wędkarzach z innych okręgów łowiących nie w macierzystym - automatycznie przed oczami rysuje mi się obraz

Nie będzie w naszym kraju jeszcze dłuuuugo dobrze bo:

1. Każdy z nas jest specjalistą w każdej dziedzinie i wie najlepiej

2. Nie potrafimy docenić i uszanować tego co mamy ale narzekać na wszystko - jak najbardziej

3. Mentalnie jesteśmy strasznie ubodzy.

Nie chce wymieniać dalej...

Ludzi, którzy wyłamują się z powyższego jest za mało. Nie mają siły przebicia. Dużo wody w rzekach upłynie nim ten trend się odwróci.

Smutne to.

• Mysha i Rampampam lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych