Ktoś mnie pytał na priv jak zamontowałem fotel. Na tej fotce coś widać.
Zaznaczam, że nie wiem jak osobom wagi ciężkiej podejdzie takie rozwiązanie.
Potrzebna jest gruba sklejka, noga do fotela albo stołu łodzi, teleskop pneumatyczny do fotela jak najkrótszy i blacha pod siedzisko od jakiegoś fotela.
Teleskop można sobie darować, bo najkrótszy ma chyba 7cm skoku, czyli na tyle mało, że i tak pływam na wysuniętym. Chociaż w razie czego można by zawsze trochę obniżyć. No ale w sytuacji awaryjnej zawsze można usiąść na dnie i będzie jeszcze lepiej.
Mocujemy odwrotnie, czyli elementem odkręcanym do pokładu, śrubami z płaskim łbem na imbus. Ja obciąłem kawałek rury z nogi włożyłem do niego teleskop i zalałem sikaflexem. Jeśli ktoś by robił bez teleskopu, to może ten kielich od nogi podejdzie do fotela ale potrzebna będzie obrotnica, którą kupuje się tam gdzie fotel. Moja sklejka jest trochę za wąska ale w rusztowaniu taka była. Gdybym kupował zrobiłbym szerszą, żeby głębiej weszła pod burty. Na krawędzie sklejki nałożyłem plastikowe rury żeby zwiększyć promień, żeby się tak nie wbijała w burty. Na sklejkę dałem karimatkę żeby było wygodniej, antypoślizgowo i wyciszająco stuki. Wystarczy ją zawinąć pod sklejkę i się trzyma.
Dobrze jest skrócić pokrętło od mocowania, bo jest niepotrzebnie długie i haczy o stopy w czasie obracania.
Na początku przykręciłem fotel przez obrotnicę do fabrycznej ławeczki. Ale to nie jest dobre rozwiązanie, bo ławeczka się ugina, a na oparciu wytwarza się dźwignia, która wygina tą ławeczkę na wszystkie strony i na bank pourywają się mocowania na burtach. Na sklejce fotel jest tak zabetonowany jak w jakiejś aluminiowej łodzi.
Trzeba uważać z pompowanie airmaty, bo będzie za bardzo wypychała do góry sklejkę. Ja pływam praktycznie z lekko napompowanym flakiem. Stoję i tak na sklejce. Kajak ze takim pokładem stabilnym, że można na nim robić cuda na stojąco, płynąć na silniku, spinnigować i co tam kto chce. Kamizelka obowiązkowa - żeby nie było, na własne ryzyko.
Użytkownik Tapirro edytował ten post 04 czerwiec 2019 - 18:18