Zastanawia mnie, czy Sunline serio taką mocną linkę zrobił, czy jednak troszeczkę ją przegrubił?
Mam Adv 0.6 PE, czekam aż przyjdzie młynek, na którego płytką szpulę ludziom wchodzi dokładnie 150m 0.6 i nie chciałbym, by się okazało, że 30-40m nie wejdzie
Cześć, znowu kupiłem Sunline ADV. Tym razem cztery grubości, ale dla mnie tylko niebieska 0,4 PE. Koledzy właściciele całej reszty pozwolili odciąć trochę na testy dla szerszej społeczności. Próby zerwania jak zwykle na łączniku bezwęzłowym, trzy razy ten sam kawałek.
0,4 PE na pudełku 5 lb, próby zerwania między 2,7 a 3,2 kg
0,5 PE pudełko 6 lb, próby między 2,8 a 3,6 kg
1,0 PE pudełko 12 lb, próby między 6,0 a 6,4 kg
1,2 PE pudełko 16 lb, próby między 6,7 a 7,2 kg
Żeby dopatrzeć się różnicy między 0,4 a 0,5 PE trzeba się wysilić, ale jest. Lepiej to widać między 1,0 a 1,2 PE. Bez względu na grubość i kolor linka jest śliska, trochę sztywna i ścisła, oraz jest tasiemką. 2 próby zerwania nie były idealnie przy łączniku, ale reszta tak. Ja moją używałem cały dzień łowiąc w mrozie. Oczywiście czasem przymarzła bo wodę ciągnie ze sobą jak każda inna żyłka czy plecionka, pewnie w tym miejscu uległa osłabieniu, bo 2 przynęty straciłem zbyt łatwo. Ale praktycznie nie widać zmiany koloru, zmechacenia czy innych oznak szorowania po oblodzonych przelotkach. We czwartek znowu łowiła i świetnie sobie radziła mimo, że pod koniec znowu był mały mróz i słychać było tarcie o przelotki. Widać lekkie odbarwienie, ale bez zmechacenia.
Pozdrawiam Tomek
Zastanawia mnie, czy Sunline serio taką mocną linkę zrobił, czy jednak troszeczkę ją przegrubił?
Mam Adv 0.6 PE, czekam aż przyjdzie młynek, na którego płytką szpulę ludziom wchodzi dokładnie 150m 0.6 i nie chciałbym, by się okazało, że 30-40m trzeba będzie ciąć
Użytkownik Andżej edytował ten post 06 luty 2022 - 10:13