Długość nie bardzo miała znaczenie, bo 5,5 kg było na dwumetrowym odcinku i półmetrowym. Jeśli chodzi o 5,5 kg to całkiem niezła wytrzymałość (4,5 to już jednak trochę mniej) bo plecionkna jest cienka. Power Pro 0,10 też pokazało 5 kg, ale jest prawie 3 razy grubsza na oko. Daiwa Tournament 8X 0,12 ma 4,5 kg, ale to taka strasznie cienka i śliska tasiemka.
Plecionka, ale która...?
#441 OFFLINE
Napisano 04 luty 2014 - 12:49
- mg72 lubi to
#442 OFFLINE
Napisano 04 luty 2014 - 17:25
Witam,
właśnie stałem się posiadaczem plecionki Varivas Avani sea bass #1 max 17,5 Lb ave. 16,4 Lb. Czyli powiedzmy maksymalnie 8 kg, a średnio 7,5 kg. przy kilku pomiarach, również na dwumetrowej długości kawałku, minimum to 4,5 kg a maksimum 5,5 kg. Generalnie ładna, okrągła, cienka, miękka, śliska, możnaby się pozachwycać. Gdyby nie ta wytrzymałość. Test robiony wagą elektroniczną przez agrafkę bezwęzłową, pękała za każdym razem 2-5 cm od agrafki.
prosze cie zrob podobny test za powiedzmy 10 wypadow na ryby. moj varivas super pe tracil kolor i wytrzymalosc w oczach z "papierowych" 9kg nie wiem czy kolo 4 jeszcze zostalo - uzywam go tylko do najdelikatniejszych wedek a i to zadko (a kupilem z mysla o szczupaku 9kg rozbudzilo mi wyobraznie
#443 OFFLINE
Napisano 04 luty 2014 - 21:11
Co byście wybrali z tych plecionek:
Dragon Ultima/Enigma/Quattro/Maxima 0,06 /0,08
Power Pro 0,08
Spro DYNAFIL PE 4X 0,08
Ewentualnie coś innego....
Chciałbym, żeby plecionka miała w miarę okrągły przekrój (wiem, że w tych grubościach nie jest to takie proste...) i powiedzmy tak jak powyższe minimum 125m na szpuli (czyli nie polecajcie Techrona). Przeznaczenie - okoń. W ubiegłym roku używałem Spiderwire Stealth 0,10 (ze 110 metrów zostało niewiele dlatego nie chce Techrona) i była ok ale chciałbym w tym roku spróbować czegoś cieńszego - także chciałbym żeby nowa plecionka była rzeczywiście 0,06/ 0,08 .
#444 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 06:59
także chciałbym żeby nowa plecionka była rzeczywiście 0,06/ 0,08
w takim razie bedziesz musial: a] jeszcze dlugo czekac; b]wyslac list do mikolaja; c]przestac wierzyc w te brednie, ktore sie notorycznie drukuje w katalogach i bezmyslnie powiela po forach; d] skorzystac z jokera telefonicznego
- kotwitz lubi to
#445 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 07:30
W tych ,,średnicach" nie znajdziesz nic okrągłego, z grubymi plecionkami są problemy a co mówić z takimi nitkami. PP robi się w miarę okrągłe od chyba 15lb, nie pamiętam dobrze. Niech ktoś skoryguje z PP kto lepiej wie
#446 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 08:45
#447 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 09:14
w takim razie bedziesz musial: a] jeszcze dlugo czekac; b]wyslac list do mikolaja; c]przestac wierzyc w te brednie, ktore sie notorycznie drukuje w katalogach i bezmyslnie powiela po forach; d] skorzystac z jokera telefonicznego
Pitt, skąd bierzesz siłę ?
- Pumba i Tomek88 lubią to
#448 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 12:58
Nie ma jak to wyciąć fragment czyjegoś postu i skomentować na swój sposób wyśmiewając kogoś...w takim razie bedziesz musial: a] jeszcze dlugo czekac; b]wyslac list do mikolaja; c]przestac wierzyc w te brednie, ktore sie notorycznie drukuje w katalogach i bezmyslnie powiela po forach; d] skorzystac z jokera telefonicznego
To nie ja wymyśliłem metodę opisywania plecionki w średnicach, to po pierwsze. Z mojego postu jasno wynika że szukam plecionki opisanej jako 0,06/0,08 która będzie cieńsza od 0,10 Spiderwire (np Berkley whiplash 0,06 przypomina
0,14 Spiderwire).
Twój post raczej nic nie wnosi do tematu więc czemu miał służyć?
#449 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 13:31
Chciałbym, żeby plecionka miała w miarę okrągły przekrój (wiem, że w tych grubościach nie jest to takie proste...) i powiedzmy tak jak powyższe minimum 125m na szpuli (czyli nie polecajcie Techrona). Przeznaczenie - okoń. W ubiegłym roku używałem Spiderwire Stealth 0,10 (ze 110 metrów zostało niewiele dlatego nie chce Techrona) i była ok ale chciałbym w tym roku spróbować czegoś cieńszego - także chciałbym żeby nowa plecionka była rzeczywiście 0,06/ 0,08 .
doprawdy nie wiem, czy zawartosc tego wpisu jest az tak zlozona, ze autor sam nie potrafi jej zinterpretowac?
#450 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 13:38
To typowa sprzeczka wynikająca z rozmowy o tym samym i obaj na swój sposób macie rację, ale posługujecie się innym językiem(inną definicją) w tym wypadku opisu linki.
@erwinnf spróbuj poszukać sobie w necie plecionek na stronach gdzie opisane są w sposób imperialny (lbs) i dobierz sobie tą moc do kija, który masz nie myśląc w ogóle o czymś takim jak średnica, tak jakby nie było takiego pojęcia i wtedy życie stanie się prostsze
Mi też sporo czasu zajęło przestawienie się, ale mi się udało i wiele to upraszcza Tobie też tego samego życzę
#451 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 13:39
Kolego @erwinnf, żadna plecionka nie ma jako takiej średnicy bo nie ma plecionki okrągłej (chyba, że w jakiejś otulinie), co najwyżej może mieć grubość, której i tak nie jesteśmy w stanie zmierzyć dokładnie. "Metoda opisywania", jak to nazwałeś, tylko podkreśla za jakich idiotów mają nas producenci. To tak jak z kupnem używanego samochodu w Polsce. Nikt nie chce kupować auta, które ma więcej niż 200tyś km.... i prawie większość sprzedawanych nie ma takiego przebiegu .
Dlatego jeszcze raz, uważnie i najlepiej kilka razy przeczytaj punkt "c" w poście Pitta
#452 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 13:55
#453 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 13:58
Daruj sobie te dragony i inne ryżowe jaxony z całym szacunkiem dla tych firm oczywiście
Kolega na forum fajne rapale niedrogo sprzedaje, cienkie są, i nawet opis mają jednocześnie w lbs i "grubości". Spodobała mi się ta plećka
#454 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 14:01
W takim razie, jak uparłeś się na dragona to zostaje Ci tylko macanko w sklepie...
#455 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 14:05
Odnośnie dragona jeszcze to na górze 16 strony tego tematu jest post gdzie zamieściłem testy porównawczo dla dragona i kamatsu, wyniki same za siebie przemawiają.
#456 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 15:35
Odnośnie dragona jeszcze to na górze 16 strony tego tematu jest post gdzie zamieściłem testy porównawczo dla dragona i kamatsu, wyniki same za siebie przemawiają.
Wiem, czytałem ale szukam czegoś z większą liczbą metrów na szpuli.
doprawdy nie wiem, czy zawartosc tego wpisu jest az tak zlozona, ze autor sam nie potrafi jej zinterpretowac?
Z całym szacunkiem ale wiem co miałem na myśli pisząc ten post. Mniejsza o to, nie ma co się spierać o pierdołę.
W takim razie, jak uparłeś się na dragona to zostaje Ci tylko macanko w sklepie...
Nie upieram się przy Dragonie, ale:
-Kamatsu jak dla mnie trochę mało metrów - to jest pewnik,
-Spro nikt nie zna - brak opinii na temat tej plecionki,
-Power Pro z tego co czytałem to cienkie plecionki zakleszczają się na szpuli
Sami widzicie, że ciężko coś znaleźć w przystępnej cenie.
Użytkownik erwinnf edytował ten post 05 luty 2014 - 15:36
#457 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 15:45
Fajna rapala jest za 4 dychy 130m, sam mam ją na multiku. Nic nie mam z reklamy żeby nie było, po prostu jestem zadowolonym klientem
Przeczytaj od początku temat, na gotowca każdy by chciał lecieć i gotowe info w pigułce do rączki podać. Jak dalej Ci żadna nie pasuje to bierz tego dragona i po czasie sam wyrobisz sobie opinię, ja się już na ten temat nie udzielam, bo rozmowa robi się miałka.
#458 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 19:40
Co do cienkich PP zakleszczających się na szpulach tu u mnie konfiguracja PP 5lb i Emblem 2000 nie powoduje nic z tych rzeczy, fakt że dopiero kilkanaście godzin łowienia w tym sezonie ale warunki raczej ekstremalne (temperatura ujemna, grudki lodu na lince)
#459 OFFLINE
Napisano 05 luty 2014 - 20:45
Nie mam pojecia jak moze plecionka sie platac. Albo zly nawoj kolowrotka albo zle nawinieta linka. Przewinac na nowo pod lekkim oporem i na mokro, jesli dalej to samo, wyrzucic mlynek lub wystawic na allegro . A ja sie musze przyznac, ze przekroj tasiemkowy PP przy mniejszych "srednicach" mi nie lezy . To taki zwrot w przeszlosc, gdzie rynek plecionek opieral sie na takim splocie. Okragle ma byc
#460 OFFLINE
Napisano 08 luty 2014 - 10:24
Nie upieram się przy Dragonie, ale:
-Kamatsu jak dla mnie trochę mało metrów - to jest pewnik,
-Spro nikt nie zna - brak opinii na temat tej plecionki,
-Power Pro z tego co czytałem to cienkie plecionki zakleszczają się na szpuli
Sami widzicie, że ciężko coś znaleźć w przystępnej cenie.
W końcu kupiłem PP 4lb. Na żywo rzeczywiści ma troszkę tasiemkowy przekrój ale bez przesady, np. w porównaniu do dragon maxima opisanej jako 0,08 jest okrągła .
Optycznie ma zbliżoną grubość do Techrona 0,06.
Mam nadzieję, że będę zadowolony. Będzie nawinięta na Ryobi Applause 2000 - jak do tej pory nigdy nie było problemów z nawojem na tym kołowrotku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych