Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

BIG GAME - popping, jiging

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
376 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 25 styczeń 2024 - 09:57

P-line 8 mam od lat:) używam na szczupaki :)
Nie myślałem o niej za to pod lowienie morskie

Generalnie na solanke mam daiwe saltiga x12
Ale byłem ciekaw z czego Wy korzystacie, co jest innego sprawdzonego i wartego rozwazenia

Sent from my iPhone using Tapatalk

#142 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 25 styczeń 2024 - 10:06

No wydaje mi sie, ze jak budzet nie jest ciasny to saltiga 12. Albo inny varivas. Ja mialem zle doswiadczenia z varivasem na tanich przelotkach - tracil kolor i zaraz go szlag trafial..

#143 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 25 styczeń 2024 - 10:15

Ja sobie też kupiłem Saltigę x12

#144 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 25 styczeń 2024 - 11:04

Kolega mi polecił PP jakas z teflonem że wytrzymalsza od saltigi, wziąłem no i pożałowałem bo okazało się że postronek. Amerykańska, przegrubiona i dla tego wytrzymalsza. Skończyło się że zamówiłem kolejna Saltige tym razem P8. Tanio nie jest ale P6 robię trzeci wyjazd, przerzuciłem tylko na drugą stronę.

Użytkownik wujek edytował ten post 25 styczeń 2024 - 11:04

• SzymusS i korol lubią to

#145 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 25 styczeń 2024 - 11:57

Panowie, a z ciekawosci: jakich plecionek używacie?

Zależy co chcesz łapać, jaką techniką i jak duże ryby.. pe 5-8 zazwyczaj. Nie kupuj taniego shitu bo kupisz dwa razy. Ja raz chciałem przyoszczędzić i na miejscu co 5 rzut broda, po dwóch godzinach łapania została mi połowa plecionki na młynku, od tamtego czasu stosuję saltigę albo varivas i jestem zadowolony.

• SzymusS lubi to

#146 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 25 styczeń 2024 - 13:07

Panowie, a z ciekawosci: jakich plecionek używacie?

Zależy co chcesz łapać, jaką techniką i jak duże ryby.. pe 5-8 zazwyczaj. Nie kupuj taniego shitu bo kupisz dwa razy. Ja raz chciałem przyoszczędzić i na miejscu co 5 rzut broda, po dwóch godzinach łapania została mi połowa plecionki na młynku, od tamtego czasu stosuję saltigę albo varivas i jestem zadowolony.

Właśnie o to chodzi, aby nie władować sie w coś niesprawdzonego i później żałować tego na wyjeździe gdy nie można zmienić 
Chodzi mi o to co stosujecie do rzutów 
Pe - wiadomo, zależnie od zestawu 

Ja mam daiwe saltige x12
Ty też tą daiwę czy inną, i którego varivasa? 

#147 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 25 styczeń 2024 - 13:40

Co do brod to mz znak za luzno nawinietej linki na kolowrotek- na rybie/zaczepie wciela sie linka pod nawoj i pozniej przy wyrzucie szarpala - to odbijalo przynete i broda gotowa. Czesto uzywam tanich linek (1km/15euro z ali= tania dla mnie) i nic sie nie plata przy szczupakowaniu i na dorszach. Troszke drozszych, ale dalej tanich uzywam do duzych przynet i tez jest ok. Na filmiku koles pokazuje, ktory varivas ma najlepsze parametry w laboratorium :) mz duzej roznicy nie bedzie a sama moc moze szybko spadac jak przelotki niekompatybilne z linka (moj varivas super pe tracil xx% wytrzymalosci po kilku tygodniach uzywania w taniej wedce - blank i przelotki byly cale pokryte barwnikiem z linki).

#148 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 25 styczeń 2024 - 15:20

Właśnie o to chodzi, aby nie władować sie w coś niesprawdzonego i później żałować tego na wyjeździe gdy nie można zmienić
Chodzi mi o to co stosujecie do rzutów
Pe - wiadomo, zależnie od zestawu

Ja mam daiwe saltige x12
Ty też tą daiwę czy inną, i którego varivasa?

Ja do castingu(popper, stickbaits) saltigax12 pe8, a do jigingu varivas avani jigging 10x10 x8 pe6
  • SzymusS lubi to

#149 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 26 styczeń 2024 - 07:43

Asari 9x 60-80-100lb. Tania jak barszcz (20e za szpulę 300m w osiedlowym sklepie), w miarę cienka, wyjęła sporo ryb, choć fakt, wszystko poniżej 30kg (ale też i linka była 60lb)
Lokalersami używają jej w 80-100pb albo daiwy j-braid multicolour (ponoć lepsza niż monokolor)
  • SzymusS lubi to

#150 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 26 styczeń 2024 - 10:02

Pytanie o dobor kolowrotka:
1
Wplyw na wywazenie zestawu- jest wazne? Zwlaszcza, ze poza wedka na lince wisi 100g+? Jak najczesciej lowicie- szczytowka w dol (bo balon na lince, bo chlapie lepiej), czy w gore (by przyneta inaczej pracowala) bo szczerze to w zadnej wedce sie tym nigdy nie przejmowalem.
Gdzie macie balans/ czy wogole zwracaliscie uwage w wygodnych wedkach?
Ja na probe do powermesh xxh (2.4m 298g) podpialem kilka kolowrotkow z rozrzutem masy ponad 200g (od legalisa 2k do slammera ll 560)
I srodek ciezkosci przemiescil sie moze o 2cm oscylujac zawsze w okolicach poczatku fore.
2
Czy to tylko duze kolowrotki bo hamulec mocniejszy i duzo linki na zapas na dluzsze odjazdy?

Pytam bo z jednej strony ludzie od templereef do ronina 8.3ft 368g mowia, ze saragosa 14k bedzie za mala i polecaja 18-20k ( czyli 700g malo lepiej kolo 900).
Z drugiej westin do tego poppera (2.3 436g) poleca cos kolo 600g (shimano 8k) i wyraznie zaznacza, ze kolowrotki kolo 800g to juz za duzo- mimo, ze wedka ciezsza.

#151 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów

Napisano 26 styczeń 2024 - 12:42

Ten Westin to może do stickbaita, małego poppera ale nie do uczciwego popperowania za GT stad pewnie zalecają mały kołowrotek. Nie wierzę że ktoś by polecił taki rozmiar do poppera 150g+

#152 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 26 styczeń 2024 - 13:52

No wlasnie okazalo sie, ze slavsza o oczko wersje do 140g maja w sklepie kolo mnie. Ide jutro ja porownac z moja daiwa do 150, savagem do 300 i nevercrack do 700g. Zwaze ja tez w rece z moim kolowrotkiem.
Problem z tym westinem identyczny jak z saltigami - kilka wersji (2 skald, 1+1,i 2 kolory 3 sklada - te 2 ostatnie to ponoc ten sam blank wg westina) i wiekszosc opini z internetu pisze "ten westin do 180g" bez pelnej nazwy. Znalazlem opinie, ze jest duzo za sztywny i kiepsko sie rzuca w porownaniu do saltigi 7810 inna, ze miekki i jeszcze inna, ze z 14k jest "super poreczny" info o stelli 8k dostalem od westina po dokladnym podaniu im modelu wedki. Btw opis pisze, ze jest na gt, cuberry i pe6-10...

#153 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 27 styczeń 2024 - 14:11

Pytanie o dobor kolowrotka:
1
Wplyw na wywazenie zestawu- jest wazne? Zwlaszcza, ze poza wedka na lince wisi 100g+? Jak najczesciej lowicie- szczytowka w dol (bo balon na lince, bo chlapie lepiej), czy w gore (by przyneta inaczej pracowala) bo szczerze to w zadnej wedce sie tym nigdy nie przejmowalem.
Gdzie macie balans/ czy wogole zwracaliscie uwage w wygodnych wedkach?
Ja na probe do powermesh xxh (2.4m 298g) podpialem kilka kolowrotkow z rozrzutem masy ponad 200g (od legalisa 2k do slammera ll 560)
I srodek ciezkosci przemiescil sie moze o 2cm oscylujac zawsze w okolicach poczatku fore.
2
Czy to tylko duze kolowrotki bo hamulec mocniejszy i duzo linki na zapas na dluzsze odjazdy?

Pytam bo z jednej strony ludzie od templereef do ronina 8.3ft 368g mowia, ze saragosa 14k bedzie za mala i polecaja 18-20k ( czyli 700g malo lepiej kolo 900).
Z drugiej westin do tego poppera (2.3 436g) poleca cos kolo 600g (shimano 8k) i wyraznie zaznacza, ze kolowrotki kolo 800g to juz za duzo- mimo, ze wedka ciezsza.

Podsyłałem ci filmiki Jamie'go z Giba, tam mozesz sporo zobaczyć jak prowadzą przynęty. Wędka w dół i bardzo długie pociągnięcia.

#154 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 27 styczeń 2024 - 21:41

Saltist STT864HS-AU 2,59cm/80-140g cztery kawałki. Gruby mięsisty blank ( grubszy niż penn overseas)

macalem dzisiaj w sklepie saltista sltt764xxhfs 2.29 do 180g pe6-8. dupy mi nie urwala - tak bym jej dal 45-50lbs (saltiga x12 pe 6 to 100lbs?!) . Patrzylem tez na illexa ashura waiefu 2404 h  blank sporo grubszy od westina i definitywnie od saltigi- niby cw 200g i 80lbs, ale takie raczej gumowe te funty bo przy 4.5kg ugiecie juz bylo niemal na fore - nie czulem bym mial jakis supel zapas mocy w stosunku do 50lbs savage nordic big game.Ten westin 3 sklad do 140g wydawal sie mocniejszy (plycej sie uginal), ale faktycznie z pusta saragosa 10k balans mial na wysokosci czubka szpuli)

#155 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 28 styczeń 2024 - 04:50

W drodze powrotnej do Polski z jedną przesiadką w Istambule, wędki(bagaż sportowy) ponownie free. Więc w dwie strony za darmo
  • wujek i SzymusS lubią to

#156 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 30 styczeń 2024 - 10:41

Swiss air irlandia do egiptu 200e za wedke w tubie jako osobny pakunek.

#157 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 31 styczeń 2024 - 11:13

A jaka jest wasza opinia na temat wielkości popera/ stickbaita? Czy uważacie że dla GTka to bez różnicy 22cm czy 15 cm? Na malediwach zauważyłem, że zdecydowana większość miejscowych preferuje wielkość 15-17cm, a ja najlepsze wyniki miałem na stickbaita 10 cm! Pomijając fakt że na mniejsze jest więcej przyłowów (red snapper, grooper..)
  • Kuba Standera i korol lubią to

#158 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 31 styczeń 2024 - 12:20

Ja zapytam o jigging :
Jak z dozbrojkami i kolorami jigow? Mam od groma pilkerow ala molwa, ktore sam odlewalem (w wagach 100-250g- akurat takie jakie mi polecono kupic). Kazano srebrno niebieskie i srebrno rozowe - mam spray "chromowy" i mysle go uzyc - czy finisz na jigach fabrycznych jest jakis mega trwaly? Na moje Lowilem w irlandii dorsze etc nawet bez bawienia sie w malowanie- ew mazialem je sprayem na 1 kolor. Z ksztaltu domyslam sie, ze molwa to raczej speed jig (slow jigi sa zwykle niesymetryczne by sie bujaly w opadzie) planuje zrobic haki na lince kevlarowej jak do przyponow sumowych. Jakies doswiadczenia z jigowaniem i hakami? Slow jig lepszy?
Pytam bo to rozne jigi, rozne wedki, rozne linki (wiec i multiki) i haki i robi sie 50kg sprzetu do samego jigowania... Kolory serio robia roznice? Czesto doklada sie mieso na haki?(bo wtedy po mojemu cala logika dobierania kolorow traci sens).

#159 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 31 styczeń 2024 - 13:36

Jigi które ja używałem zazwyczaj niebieskie, różowe, srebrne- a najlepiej połączenie. Jeśli głębiej niż 100m i pochmurnie, dobrze coś fluo jakiś pasek lub kropki ( ja używałem naklejki do jigów i ku mojemu zdziwieniu dobrze się trzymały). Jednak po kilku zębatych rybach z koloru nie wiele zostawało, a ryby dalej na niego brały.. myślę że w jigach bardziej chodzi o kształt (pracę) niż o kolor( ponoć na takiej głębokości i tak koloru nie widać. Co do dozbrojek kupujesz haki do jigów+ asist line i robisz sam- przynajmniej masz prwność co i jak zrobiłeś.. często na haki jigowe zakładam gumową ośmiorniczkę w różnych kolorach linka kewlarowa jak najbardziej sie nada- byle mocna.
  • gooral i korol lubią to

#160 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów

Napisano 31 styczeń 2024 - 16:07

A jaka jest wasza opinia na temat wielkości popera/ stickbaita? Czy uważacie że dla GTka to bez różnicy 22cm czy 15 cm? Na malediwach zauważyłem, że zdecydowana większość miejscowych preferuje wielkość 15-17cm, a ja najlepsze wyniki miałem na stickbaita 10 cm! Pomijając fakt że na mniejsze jest więcej przyłowów (red snapper, grooper..)

Ja raczej używam dużych bo tak sobie wymyśliłem że ryba chętniej się podniesie do dużego kąska. Brały na to też inne gatunki więc raczej nie kombinuje. Teraz mam więcej mniejszych przynęt więc może będzie okazja porównać.

Użytkownik wujek edytował ten post 31 styczeń 2024 - 16:08

• Kuba Standera i korol lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych