Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

BIG GAME - popping, jiging

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
376 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 31 styczeń 2024 - 21:34

Jigi które ja używałem zazwyczaj niebieskie, różowe, srebrne- a najlepiej połączenie. Jeśli głębiej niż 100m i pochmurnie, dobrze coś fluo jakiś pasek lub kropki ( ja używałem naklejki do jigów i ku mojemu zdziwieniu dobrze się trzymały). Jednak po kilku zębatych rybach z koloru nie wiele zostawało, a ryby dalej na niego brały.. myślę że w jigach bardziej chodzi o kształt (pracę) niż o kolor( ponoć na takiej głębokości i tak koloru nie widać. Co do dozbrojek kupujesz haki do jigów+ asist line i robisz sam- przynajmniej masz prwność co i jak zrobiłeś.. często na haki jigowe zakładam gumową ośmiorniczkę w różnych kolorach linka kewlarowa jak najbardziej sie nada- byle mocna.

Tak wlasnie mi sie wydaje z tymi kolorami. Mamy lowic 50 do 130m -mam taki sprytny plan dodac po 2 "swietliki chemiczne" do ciezszych jigow - akurat lezy mi ich sporo i nie uzywam, mam tez chyba gdzies farbe swiecaca i jakies dyrdymaly gumowe swiecace.

Z tym ksztaltem to ciekawe jakos nigdy sie wczesniej nie zastanawialem czy jig ma prace czy poprostu w miare poziomo plynie w wodzie. Piszesz o pracy jiga - bo na jiga bralo czy byla widoczna roznica, ze niektore modele robily lepiej?

W fishing-marcie sa cykady dam'a takie do 350g - korci mnie kilka sprobowac.

Kolejne pytanie - moje jigi maja wyrazne strony lzejsza i ciezsza - zawsze zapinam jiga do linki od "lzejszej" strony - wykoncypowalem sobie, ze  inaczej sie bedzie platal w opadzie. tymczasem na niektorych filmach na yt widze, ze zaczepiaja je od ciezszej strony (ich jigi nie maja ak wyraznej roznicy miedzy stronami jak moje).

Linke kevlarowa mam taka 80kg i mocniejsze (300 czy 400lbs) leca. Masz jakies sprawdzone modele hakow do jigow (obstawiam, ze potrzebuje takich z "gap" okolo 2-2.5cm przynajmniej)? elminowac ze sprzetu wszystkie haki etc, ktore wyginaja sie ponizej 15-20kg rozumiem?

#162 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 01 luty 2024 - 08:11

Wszystkie jigi są skuteczne, jednak niektóre bardziej. Ja najbardziej lubię coś pomiędzy fast i slow jig. Jakąś pracę napewno ma, bo 150g stawiał większy opór niż 200g fast jig. Co do haków, zależy na co sie zamierzasz. Ja stosowałem VMC7264 jigging 13/0 , ale tam gdzie byłem łatwiej było złapać rybę 10kg+ niż 10kg-

#163 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 01 luty 2024 - 09:31

Cytuje z ich www:

Skipjack, Coral Trouts, GT,
Few Yellowfins but Big, lot of Dogtooth & Amberjacks
Po polsku to "uj wie co wezmie" chyba ;)
Wezme swoje "molwy" i moze dokupie troche takich speedow typowych- waskich i dlugich gdyby prad byl.
Co do przynet na spina kupie halco tunnus i roostery 160 i moze195, harta poppery, troche salmo i moze rapali 170, gt icecream i moze jakiegos shimano z flash boost do tego. Nie wiem jak z hart i shimano, ale w roosterach i rapalach kotwice sa wygladajace ok. Te vmc nadadza sie w razie w do przynet czy to raczej mniejsze trzeba (kotwy maja cos kolo 3/0-5/0).

#164 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 02 luty 2024 - 11:28

Z salmo to chyba za wiele się nie nada na ten rejon, podobnie Ice Cream - dupy nie urywa, robi z brzegu gdzie musisz cisnąć dystans

Z tego co mówią znajomi jeżdżacy tam

Halco Roosta Haymaker - chcesz to mieć

Jigi wirujące do fast jiga

Kabura jigs do wolnego łowienia

warto mieć kilka cięższych

Łowią dobrze na duze cieżkie squidy 150-250g

Zobacz sobie na ofertę firmy Jigging a la carta - JLC. Lokalny andaluzyjski biznes ale robią świetne przynęty.

Sticki potrzebujesz i pływające i tonące (Sergio będzie mieć ich trochę dla Was)

Załączony plik  1.jpg   51,26 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  2.jpg   50,36 KB   1 Ilość pobrań

• gooral lubi to

#165 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 02 luty 2024 - 12:06

Myslalem o masmarauderze, turbo jacku czy innym sweeperze 17/sliderze 16. Juz mnie GregORnot nastraszyl 400m odjazdami ryb i sie zastanawiam czy branie kolowrotkow mieszczacych po 300- 350m linki ma jakikolwiek sens :)

#166 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 02 luty 2024 - 12:45

Rado łowił tym samym co ja - BG MQ 14k
Tutaj widzę głównie rozmiar 14/18k, choć to są tylko BFT/AJ, nie ma innych gatunków

#167 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 02 luty 2024 - 12:49

Ale ja pisałem o Seszelach, gdzie dogi są mega duże, ale jak yellowfin weźmie 50+ no to trzeba mieć mocny sprzęt. Z tego co patrzałem to w Egipcie te ryby są zdecydowanie mniejsze..

#168 ONLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 02 luty 2024 - 13:45

Tuńczyk potrafi wyjąć 200m plecionki jednym susem ale zawsze można odpalić silnik i za nim płynąć. To nie GT że trzeba go ciągnąć na siłę na płytszych rafach. Tuńczyki łowi się na dużych glebokosciach I można go puścić na hamulcu. W końcu się zmęczy.

#169 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 02 luty 2024 - 13:49

No tylko trzeba miec tej linki zapas. Pytanie czy glebokosc lowiska + 200m to "zapas" czy "namiastka zapasu"? Dla linki ca 40-50lbs i hamulcu kolo 15lbs:)

#170 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 02 luty 2024 - 15:35

Hamulec 15lbs to na bonito jedynie

#171 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 03 luty 2024 - 11:25

Hamulec 15lbs to na bonito jedynie

Jak ustawiasz hamulec do wedki 30-50lbs i plecionki 50lb do jiga? Bo ja wlasnie kolo 15-18lbs mysle, ze jest optymalnie nie ryzykujac zniszczenia wedki jesli to nie jest jakis ugly stick. 50lbs z tabelki jest liniowe i mysle, ze w prawdziwym swiecie na wezle blizsze do 35 lbs. Jesli trzeba mocniejszego draga to mz i wedka i linka musiala by juz byc 80lbs albo i mocniejsza.

#172 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 03 luty 2024 - 18:34

Kolego
Jak masz hamulec 15lbs, to przy samym wyciąganiu 150g jiga będzie ci przepuszczał, o wcięciu ryby ze 100m nie ma mowy, a już napewno o zatrzymaniu amberjacka, albo tuńczyka. Ja na szczupaki mam hamulec 30lbs. Na 15lbs hamulec to z brzegu możesz pomachać dla fanu, a i tak jak Ci weźmie grooper 30cm to na takim hamulcu ucieknie Ci w skały i po zestawie.. miejscowi dadzą Ci sprzęt, a Ty weź tylko amunicję
  • Kuba Standera i korol lubią to

#173 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 03 luty 2024 - 20:11

GregORnot:

OK przepraszam. moze popelnilem chyba blad umieszczajac pytanie o sprzet na moj wyjazd w watku o  BIG GAME.

Powiedziano, ze sprzet w klasie pe5/300g powinien byc odpowiedni jako "medium jiging". Moja wedka, ktora chce wziasc jest dokladnie tak opisana 300g/50lbs.

Co do puszczania hamulca przy jigu 150g to troszke przesadzasz - uzywam tego aveta duzo slabiej ustawionego na dorszei makrele i nawet pod obciazeniem kilu duzych makreli + ciezarkiem 80-200g nie popuszcza. 15-17 lbs to juz ladnie ugina wedke klasy 50lbs na fotce savage gear nordic big game o mocy 30-50lbs z bodaj 8 kg (17lbs) olowiu w wiaderku (do wedki w czasie testu jest zalozony avet sx o katalogowym hamulcu 9lbs "strike" i 14lbs "full" (jest to kolowrotek typu "lever drag" wiec da sie go dokrecic do niemal dowolnego poziomu. Na potrzeby naszej dyskusji nie ma sensu dywagowac na ile hamulec byl ustawiony - przyjmijmy nawet, ze to bylo 15lbs oraz, ze  to byl jego maks i juz popuszczal

Załączony plik  P1030311.jpg   495,48 KB   6 Ilość pobrań

Nie sadze by wedka w klasie 50lbs wyginala sie tak w trakcie jigowania 150g jigiem.

Jak dla mnie jesli na dane ryby potrzeba znaczaco wiecej hamulca to i wedka powinna byc mocniejsze conajmniej o " oczko" = 80lbs.

Kuba: Po czym Poznam "wirujace" jigi? bo malo kto przejmuje sie nawet opisywaniem czy jig jest "fast" czy "slow" (z tego co sie zorientowalem "slow" sa obciazone niesymetrycznie i spadaja "halsami" albo lusterkujac - spedzajac dluzsza ilosc czasu w pozycji poziomej).

#174 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 03 luty 2024 - 20:24

Pytałeś, więc wyraziłem swoją opinię, bez urazu..
Połamania

#175 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 03 luty 2024 - 21:03

Pytałeś, więc wyraziłem swoją opinię, bez urazu..
Połamania

mama nadzieje, ze nie ;P

#176 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 03 luty 2024 - 21:17

W wątku była mowa o młynkach spinningowych i myślałem że o takich mówimy. A spinningowy hamulec 15lbs to ma stella 2000 do połowu okoni. Na castingowych się nie znam, ale takim raczej popperem nie pomachasz.
  • Kuba Standera lubi to

#177 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 04 luty 2024 - 07:12

Jestem naprawdę mocno ciekaw co w tej Hurghadzie pływa, bo szczerze mówiąc na yt za wiele filmów z dużymi rybkami nie widziałem, ale po rozmowie z lokalnymi przewodnikami( którzy zapewniali, że tam pływają wielkie kabany) nie wiem co myśleć.. A może ktoś z forum już tam walczył? Fajnie gdyby się okazało jednym z kierunków, gdzie można połapać fajne rybki, nie wydając majątku..

#178 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 04 luty 2024 - 07:38

Całkiem niedawno rekin zjadł tam jakiegoś Rosjanina. Ze zdjęć również wydaje spoko i względnie tanio.
Znajomi z pracy tam nurkują, ale ja tak jakoś mam do tego regionu awersję, zwłaszcza teraz. Rodziny bym nie zabrał.

#179 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 04 luty 2024 - 07:50

No oby gooral’a nic nie zjadło, bo nie będzie miał okazji opisać swoich osiągnięć 🤪
A tak serio to jakie budżetowe kierunki udało wam się odwiedzić, w których można fajnie połapać?
Moim budżetowym faworytem narazie Cabo Verde. Na Kanaryjskich też jest spoko, tylko ciężko tam dobrze połapać. Plus taki, że jak już weźmie- to często 50+

#180 ONLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 04 luty 2024 - 08:50

Multiplikator to raczej tylko do slowa.
Widziałem filmy ekipy z Hoszpanii jak łowią duże ryby z brzegu w Morzu Czerwonym ale rejonu nie znam. Fajne łowienie ale trzeba trafić w brak fali bo stoisz dość daleko od brzegu na kancie rafy i rzucasz na głębie.
Budżetowo to jest pojęcie względne szczególnie jeżeli chodzi o to łowienie. Sporo taniej wychodzi jak odezwiesz się bezpośrednio do operatora a nie przez pośrednika. Taniej jak codziennie pływasz z brzegu niż z katamarana. Źle nie wychodzi Oman ale ja mam porównanie z innymi miejscami. Dla kogoś pewnie i tak by było drogo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych