Jigi które ja używałem zazwyczaj niebieskie, różowe, srebrne- a najlepiej połączenie. Jeśli głębiej niż 100m i pochmurnie, dobrze coś fluo jakiś pasek lub kropki ( ja używałem naklejki do jigów i ku mojemu zdziwieniu dobrze się trzymały). Jednak po kilku zębatych rybach z koloru nie wiele zostawało, a ryby dalej na niego brały.. myślę że w jigach bardziej chodzi o kształt (pracę) niż o kolor( ponoć na takiej głębokości i tak koloru nie widać. Co do dozbrojek kupujesz haki do jigów+ asist line i robisz sam- przynajmniej masz prwność co i jak zrobiłeś.. często na haki jigowe zakładam gumową ośmiorniczkę w różnych kolorach linka kewlarowa jak najbardziej sie nada- byle mocna.
Tak wlasnie mi sie wydaje z tymi kolorami. Mamy lowic 50 do 130m -mam taki sprytny plan dodac po 2 "swietliki chemiczne" do ciezszych jigow - akurat lezy mi ich sporo i nie uzywam, mam tez chyba gdzies farbe swiecaca i jakies dyrdymaly gumowe swiecace.
Z tym ksztaltem to ciekawe jakos nigdy sie wczesniej nie zastanawialem czy jig ma prace czy poprostu w miare poziomo plynie w wodzie. Piszesz o pracy jiga - bo na jiga bralo czy byla widoczna roznica, ze niektore modele robily lepiej?
W fishing-marcie sa cykady dam'a takie do 350g - korci mnie kilka sprobowac.
Kolejne pytanie - moje jigi maja wyrazne strony lzejsza i ciezsza - zawsze zapinam jiga do linki od "lzejszej" strony - wykoncypowalem sobie, ze inaczej sie bedzie platal w opadzie. tymczasem na niektorych filmach na yt widze, ze zaczepiaja je od ciezszej strony (ich jigi nie maja ak wyraznej roznicy miedzy stronami jak moje).
Linke kevlarowa mam taka 80kg i mocniejsze (300 czy 400lbs) leca. Masz jakies sprawdzone modele hakow do jigow (obstawiam, ze potrzebuje takich z "gap" okolo 2-2.5cm przynajmniej)? elminowac ze sprzetu wszystkie haki etc, ktore wyginaja sie ponizej 15-20kg rozumiem?