Kamień z serca.
#721 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2013 - 21:07
- woblery z Bielska lubi to
#723 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2013 - 10:55
Ładne woblery, widać włożony ogrom pracy
#724 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2013 - 16:45
Ładne woblery, widać włożony ogrom pracy
Staram się
Cały czas też staram się lepiej zaprezentować wyniki moich woblerowych poszukiwań ideału. Pogodziłem się z tym, że nie umiem robić zdjęć choćby w przybliżeniu takich, jakie "od niechcenia" potrafi stworzyć Andrzej Stanek, ale się nie poddaję.
A okonie wyszły tak: a.JPG 80,61 KB 4 Ilość pobrań
- joker, bobesku i Zwierzu lubią to
#725 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2013 - 16:50
W "międzyczasie" kontynuuję oklejane piórami.
3 cm, pływające, przy wolnym prowadzeniu zamiatają dupką jak latynoska larwa na wydaniu, ale w nurcie zmieniają swój charakter i drobią jak gejsza
b.JPG 70,47 KB 4 Ilość pobrań c.JPG 73,16 KB 4 Ilość pobrań
- Karol Krause, *Hektor* i Tomala lubią to
#726 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2013 - 19:06
dałeś mi kopa tymi piórkami piekne))
#727 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2013 - 19:24
Janusz, piórka od perliczki, kontrastujący podkład i można zrobić woblerka z naturalnym oczkiem?
#728 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2013 - 19:37
Kubo, z perliczek robiłem - fajnie wychodzą. Problem jest taki, że dobrych, czyli nadających się do oklejenia piórek jest mało Ale na takie woblerki 2 cm, to da radę.
mikrus4.jpg 70,9 KB 3 Ilość pobrań mikrus9.jpg 43,24 KB 3 Ilość pobrań mikrus perliczka.jpg 55,04 KB 3 Ilość pobrań
Tymczasem pobawiłem się z oświetleniem i "mulatki" wyszły całkiem, całkiem
mulatki.JPG 68,01 KB 3 Ilość pobrań
#729 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2013 - 21:06
Tych twoich piórkowych mi tu najbardziej brakowało
#730 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2013 - 22:00
Panie Janku spać nie bede przez pana ))))))
#731 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2013 - 22:11
Panie Janku spać nie bede przez pana ))))))
Bardzo i nieustannie proszę - Janusz. Żaden "pan" Już wolę "Janek"
A co do snu, cóż, na JB jest tyle wspaniałych tematów do poczytania, że bezsenność jest wręcz zalecana, by wszystko móc przejrzeć
#732 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2013 - 22:12
Może być też Jasiu, a nawet Andrzej.
Byle nie "pan"
#733 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 12:32
No stary zmiotłeś teraz pół Jerbaita tymi cudeńkami.A okonie rewelacja.
Gratuluję.
#734 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 18:05
Niniejszy wpis nie jest atakiem na nikogo - proszę nie brać zawartych tu przemyśleń "do siebie". Jestem bardzo daleki od krytykowania kogokolwiek, zarówno początkujących, jak i uznanych mistrzów. Ot, takie przemyślenia.
Spotkałem dziś kolegę, którego znam "od zawsze". Ochrzanił mnie Powiedział coś w stylu:
"Janusz, z tymi woblerami to działasz całkiem wbrew marketingowi. Masz markę, powinieneś zamiast upiększać woblery to uprościć malowanie, zejść trochę z ceny i podwoić produkcję. Ludzie muszą na nie łowić, rwać je na rybach czy na zaczepach, niszczyć i kupować nowe. A nie jak teraz, nosić w pudełkach i chwalić się nimi, albo w ogóle z domu nie zabierać. Dawniej, jak robiłeś brzydsze, to nie było żal zostawić na zaczepie, a teraz - szkoda gadać"
Dziś też natrafiłem na wpis Janusza Widła, który napisał o zdobieniu swoich woblerów:
"Z czasem jednak same ryby zweryfikowały sensowność moich zabiegów.Wobler zrobiony dosłownie w biegu przed wyjściem nad ryby byle jak opaćkany pędzlem czy poprostu biały duch okazywały się skuteczniejsze od tych dopracowanych wizualnie w najmniejszych detalach.Zrozumiałem że nieważne jak wobler wygląda ważna jest jego praca."
Jest to bardzo powszechna opinia i jeśli wygłasza ją również taki znawca tematu, to jak tu się nie zgodzić?
I tylko jeden mały robal wątpliwości podgryza taki pogląd. Jeśli wygląd jest nieważny, to czemu osoby, które to głoszą, tyle czasu poświęcają na perfekcyjne dopieszczenie much, czy dobranie "tego jedynego łownego" odcienia gumek? Wszak wszystkie pracują jednakowo, a ich wygląd jest "nieważny".
A może jednak nie jest?
Kiedyś dyskutując z jednym z kolegów na temat wpływu koloru grzbietu woblera na brania boleni uzasadniałem, że grzbiet jest ostatnią rzeczą, którą w woblerze boleń dostrzega. Nie miałem racji. Woda ma specyficzne właściwości, to nie jest powietrze. Jedną z tych właściwości jest coś, co nazywamy "lustrem wody". Grzbiet woblera prowadzonego płytko, tuż pod powierzchnią tego lustra, może się w nim odbijać, przez co może być widoczny dla ryb.
Boki i brzuch ryb, nawet najlepiej skopiowane na woblerach - pozostaną niedoścignionym wzorcem z powodu innego załamywania się światła na łuskach pokrytych śluzem, a innego na farbach czy ALU. Ale jeśli odcień gumy, czy właściwy kształt muszki mają znaczenie, to skąd pogląd, że w woblerach jest właściwie wszystko jedno?
Głowacicowe "dziewiątki" z komorą akustyczną, przeznaczone na San
9 cm kom..JPG 77,97 KB 12 Ilość pobrań 9 cm kom II.JPG 75,56 KB 19 Ilość pobrań
#735 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 18:11
Janusz prawda pewnie jak zwykle leży po środku. Raz będą skuteczniejsze dopieszczone ideały, innym razem te zrobione na kolanie.
Ryby zaskakiwały mnie już nie raz Ale ja osobiście zdecydowanie wolę te wymuskane cudeńka.
P.S. Dzięki za głowacicowe killery. Te z komorą będą idealne na odcinku nizinnym w nocy
- Dagon lubi to
#736 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 18:13
Niech Ci kij często trzeszczy
#737 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 18:25
Janusz prawda pewnie jak zwykle leży po środku. Raz będą skuteczniejsze dopieszczone ideały, innym razem te zrobione na kolanie.
Ryby zaskakiwały mnie już nie raz ...
Lepiej tego nie można było ująć, to nie jest tak, że piękne, bogato wykończone, czasem realistyczne do bólu woblery są nieskuteczne, nie jest tak, że twórca zmarnował czas, który im poświęcił, o ile wcześniej oczywiście, dopracował model, przetestował pod względem pracy i przeznaczenia.
Smęcę trochę, wybacz Janusz, ale pisze to jako wielokrotnie rozczarowany klient rodzimego rękodzieła, rozczarowany nie wyglądem przynęt, ale ich pracą. Między innymi dlatego właśnie sięgnąłem sam po nożyk i listewkę, nie mogłem znieść wywalanej w błoto kasy na przynęty dla kolekcjonerów o niemal zerowej przydatności nad wodą.
Nie kieruję tego oczywiście do Ciebie, ani do nikogo personalnie, wiem, że robisz przynęty i łowne i piękne. Niemniej jednak musisz przyznać, że drogą, którą Ty podążasz idą nieliczni. Ja i mój portfel przekonaliśmy się o tym nie raz.
Dzisiaj, jeśli mam kupić jakąś przynętę jej uroda jest ostatnią rzeczą na którą zwracam uwagę, jest ważna, podobnie jak jakość wykonania, ale najpierw zadaję Twórcy kłopotliwe pytania na temat pracy woblera.
Nikt już mi nie chce sprzedawać....
#738 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 18:34
(...)najpierw zadaję Twórcy kłopotliwe pytania na temat pracy woblera.
Nikt już mi nie chce sprzedawać....
Naprawdę?
A czego potrzebujesz? Wbrew pozorom, staram się utrzymać ceny bardzo przyjazne portfelom, a i "marudzenie" zwykle dzielnie znoszę
- Kuballa44 lubi to
#739 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 18:37
Jak się okazuje jesteś równie dobrym biznesmenem co rękodzielnikiem.
Na pewno pogadamy jeszcze.
Pozdrawiam
#740 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 18:49
Lubię wyzwania.
Zmagając się z nimi, określamy granice swoich możliwości. Moje motto:
"Jak coś cię przerasta - dorośnij"
Edyt - motto zapisałem
Użytkownik woblery z Bielska edytował ten post 06 listopad 2013 - 18:54
- Dagon lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: woblery
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Woblery DoradoNapisany przez JurekJurek , 04 maj 2023 woblery |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Przynęty pl.luresNapisany przez pl.lures , 23 wrz 2022 microjig, woblery |
|
|
||
Hand made →
Woblery SBNapisany przez odrzańskibiotop , 17 lis 2021 handmade, woblery, struganie i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Nawrót woblerozyNapisany przez koziol1006 , 14 gru 2020 woblery, lurebuilding, rękodzieło |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych