Tryptyk muchowy
I.
Bodajże 15 Puchar Wędkarza Polskiego. Wszystkie wcześniejsze Puchary miały stałą obsadę 100 zawodników. Ten był wyjątkowy, startowało coś około 180 osób. Temat organizacji litościwie przemilczę, tym razem zamiast dobrej zabawy startujących liczyła się kasa.
Pierwszy dzień, łowię na jeziorku przy miejscu zakwaterowania. Znalazłem mikro zatoczkę z dużą ilością wzdręg. Pływają pod samą powierzchnią, oglądam je jak w akwarium. Każda przynęta prowadzona głębiej niż 20 cm pod powierzchnią wody jest całkowicie ignorowana. Od małych blaszek się odsuwają, woblerki wzbudzają ich zainteresowanie tylko w chwili upadku na wodę. Po zrobieniu typowego w takich wypadkach "przeglądu pudełek", z nadzieją na znalezienie "cudownej przynęty" przeczesałem kieszenie kamizelki. Jest zapomniane pudełko z muszkami. Tylko, że ja nie mam muchówki
Myślenie o rzeczach, których nie mam - nie pomaga. Zwycięzcy nie marudzą, tylko korzystają z tego, z czego mogą. To bodajże z psychologii sportu.
Chwilę pomyślałem, co mam i zrobiłem taką (podobną) przynętę:
wobler z muchą.JPG 48,78 KB
12 Ilość pobrań
Zaczęły się dziać cuda W krótkim czasie znacznie powiększyłem ilość złowionych ryb i w sumie otarłem się o podium (wyniki zsumowane z 2 dni)
Rok później, Spinningowe Mistrzostwa Polski na Górnym Śląsku. W czasie odprawy oficjalnie zakazano tej metody spinningowania. Ale byłem dumny
Bodajże ostatni Puchar Wędkarza Polskiego. Jeszcze z czasów, gdy ukazywał się ten miesięcznik. Zawody wygrywa kolega, który stosując moją metodę nałowił sporo wzdręg. Miło, że - za pośrednictwem gazety - podziękował mi. Może i Wam ten sposób przyniesie wędkarskie sukcesy?
II.
Niby nic takiego. Niewielka, nie najładniej zrobiona muszka. Ot, takie coś:
mikro muszka.JPG 45,44 KB
6 Ilość pobrań
Jednak żadna inna mucha nie dała mi tak popalić. Kręciłem muchy suche, mokre, streamery, nimfy, nawet popełniłem kilka łososiowych - i nigdy żadna nie sprawiła mi tyle kłopotu. Każdemu, który uważa, że nie jest to nic wielkiego proponuję, by zechciał ukręcić muchę na haku nr 28!
mikro muszka na palcu.JPG 46,42 KB
9 Ilość pobrań
III.
Dla niezłomnych spinningistów, którzy zechcą mimo wszystko spróbować łowić na sztuczną muchę, przygotowałem autorski produkt. Spinningowa "sztuczna mucha". Skuteczna zwłaszcza wieczorem
sztuczna mucha góra.JPG 50,37 KB
11 Ilość pobrań
sztuczna mucha dół.JPG 53,6 KB
14 Ilość pobrań