Przychodzę z oficjalnym zawiadomieniem, iż rekord Twój został pobity. Nowy rekord to 1,25 cm.
Auć!
Poddaję się.
Nie mogłeś tak od razu?
Przy okazji, 3 cm 3 częściowy to teraz "bułka z masłem", prawda?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 15 grudzień 2013 - 18:54
Przychodzę z oficjalnym zawiadomieniem, iż rekord Twój został pobity. Nowy rekord to 1,25 cm.
Auć!
Poddaję się.
Nie mogłeś tak od razu?
Przy okazji, 3 cm 3 częściowy to teraz "bułka z masłem", prawda?
Napisano 15 grudzień 2013 - 19:17
Ten z czerwonymi okyma złotem zalatuje... Pstrągi lubią złoto...
Napisano 15 grudzień 2013 - 21:02
3 cm to świeża bułeczka z tesco z pyszną nieżenioną osełką. Więcej już nie podchodzę do bicia rekordu, gdyż obrobienie takiej pesteczki to mordęga.
Napisano 18 grudzień 2013 - 20:28
Długo walczyłem ze strzeblami. Najpierw praca, jak najbardziej zbliżona do oryginału. Oczywiście też proporcje, później kolory, wreszcie faktura i inne niuanse. Dopracowałem się 3 wersji: 3 cm, 4 i 5,5 cm. Wyraźnie brakowało jeszcze jednego, pośredniego i najbardziej oczekiwanego modelu, czyli "prawie 5 cm"
Miałem trochę czasu na próby, od września powoli poprawiałem konstrukcję, aż wreszcie postanowiłem zmienić ster i pracę z delikatnego lusterka na mocną, choć nadal o sporej częstotliwości. Przy okazji uzyskałem również wobler, który zanurkuje głębiej niż dotychczasowe około 60-80 cm. Woblerki dopracowywałem nieśpiesznie, w końcu okres ochronny pstrąga ciągle trwa, więc i miałem czas, by wykończyć je w "Sidor style".
Niniejszym debiut nowych strzebli "piątek":
s1.JPG 130,37 KB 6 Ilość pobrań s2.JPG 116,7 KB 6 Ilość pobrań
Waga 2 gramy, pływające.
Kolejne będę robił już z otwartymi skrzelami , niektóre będą tonące.
Jeszcze porównanie nowego modelu "5" do poprzedniego "5,5"
s3.JPG 105,33 KB 6 Ilość pobrań s4.JPG 100,83 KB 6 Ilość pobrań
Napisano 18 grudzień 2013 - 21:09
Sidor style rulez! Wypasione naturale. (Przypadkowy czytelnik zapewne popukałby się w czoło, czytając słowa me, chociaż kto wie, może i Wy, szanowni koledzy, czasem się popukacie, za co niniejszym przepraszam.)
Napisano 18 grudzień 2013 - 22:29
A może tak z oczkiem w sterze?
Jak głęboko idą?
Użytkownik Kuballa44 edytował ten post 18 grudzień 2013 - 22:31
Napisano 18 grudzień 2013 - 23:54
Jak głęboko? Około metra. Dokładniej na razie nie sprawdzę, rzeka na której testuję (Biała) jest przez cały tydzień koparkami ryta, a w soboty i niedziele, gdy jest czystsza nie sprawdzałem tych woblerków. Na jeziorze, z brzegu - informacja jest, delikatnie mówiąc, mocno szacunkowa
Co do oczka w sterze, unikam tych woblerów. Mają typ pracy, która mi osobiście nie do końca odpowiada. Jednak czasem nie można od nich uciec i w trakcie poszukiwań wymyśliłem coś, co pozwoli nie montować oczek w sterze, a uzyskać bardzo zbliżoną pracę. Mocną, stabilną i głębokie nurkowanie. Szczegóły po Nowym Roku
Napisano 19 grudzień 2013 - 00:26
To świetnie, bo trochę ostatnio rozpaczałem że mi strzebelki w starej wersji będą w pół wody szły... Mam nadzieje ze kropki nie będą leniwe i się do nich podniosą. Ale dla pewności chyba się zaopatrzę w wersję głębiej schodzącą.
No, jeśli udało Ci się głębokie i szybkie nurkowanie w pływającym wobku uzyskać bez oczka w sterze, to super!
A, ten teges... Nowy Rok, to dobra okazja na coś nowego... Może nową imitację... Pstrążka? Ciernika? Tak tylko smęcę pod kropkowańce...
Użytkownik Kuballa44 edytował ten post 19 grudzień 2013 - 00:29
Napisano 19 grudzień 2013 - 09:50
Piękne te strzeble, jak zresztą cała twórczość. Często tu zaglądam, bo warto podpatrywać mistrzów. Świetne woblery!!!
Napisano 19 grudzień 2013 - 10:47
(...)
A, ten teges... Nowy Rok, to dobra okazja na coś nowego... Może nową imitację... Pstrążka? Ciernika? Tak tylko smęcę pod kropkowańce...
Nowy Rok to świetna pora na coś więcej, niż tylko nowa imitacja. Przedstawię nowy typ woblerów.
Pójdę po bandzie
Napisano 19 grudzień 2013 - 18:46
OKO(ń)
Zacznę od okonia, gdyż to właśnie oko okonia w jednej z prac @bigrafi'ego, jako pierwsze zwróciło moją uwagę. Było takie "inne", bardziej naturalne Może temu, że było to zdjęcie naturalnego oka?
Pomysł gdzieś "pod czaszką" drzemał, od czasu do czasu powracając, by z powodu natłoku innych zajęć (po naszemu - z lenistwa) odejść na "kiedyś tam"...
"Kiedyś tam" nadeszło.
Najpierw zwykłe oczka 3D
1.JPG 92,29 KB 7 Ilość pobrań 2.JPG 77,99 KB 7 Ilość pobrań
Tak to mniej więcej wygląda. Fajnie, ale mało naturalnie. Po zabawie z kawałkiem białej odblaskowej folii (takiej jak na znakach drogowych), oraz pędzelki i farbki, osiągnąłem taki efekt:
3.JPG 81,01 KB 7 Ilość pobrań
Zmniejszając ilość farb, doszedłem do efektu, który będę starał się powielić w kolejnych okoniach.
4.JPG 50,42 KB 7 Ilość pobrań
Napisano 19 grudzień 2013 - 20:06
Bardzo ładnie
Napisano 20 grudzień 2013 - 10:39
Janusz , dzisiaj dotarł do mnie woblerek . Jest świetny , będzie mega przynęta na okonia . Pozdrawiam i dziękuję , Paweł B .
Napisano 20 grudzień 2013 - 12:40
Niech Ci kij często trzeszczy
Napisano 20 grudzień 2013 - 13:01
Zgadzam się z Twoim życzeniem
Napisano 20 grudzień 2013 - 19:54
OKO - ciąg dalszy.
Różne gatunki, różne kształty i barwy. Nie ma lekko.
Po obejrzeniu i przeanalizowaniu oczu w kilkunastu gatunkach ryb, doszedłem do wniosku, że na razie "obskoczę temat" przygotowując trzy główne wzory. Białe, złote i srebrne.
1.JPG 49,31 KB 7 Ilość pobrań
Żeby nie było tak prosto, nie chodzi mi o podrabianie sklepowych ofert. Każde oko będzie zawierało profilowaną źrenicę, również inne dodatki barwne, zbliżone do naturalnych. Przy średnicy zewnętrznej 3 mm jest to niezłe wyzwanie. Poniżej porównanie oka sklepowego i zbliżonego do naturalnego oka kiełbia.
2.JPG 102,66 KB 5 Ilość pobrań
Czuję się jak zegarmistrz dodając te wszystkie szczegóły. Nie miała baba kłopotu
3.JPG 92,1 KB 5 Ilość pobrań 4.JPG 84,77 KB 6 Ilość pobrań
Napisano 20 grudzień 2013 - 20:01
O w mordę!!! Majstersztyk to najodpowiedniejsze słowo, jakie w tym momencie przychodzi mi na myśl. Myślałem, że ideału nie da się ulepszyć a jednak...
Napisano 20 grudzień 2013 - 20:09
Jest różnica, o wiele lepiej przynęta prezentuje się z tym Twoim okiem niż sklepowym.
Napisano 20 grudzień 2013 - 20:17
Gdyby było gorzej, nie trudziłbym się tak
Jeszcze dobrze nie jest, to są początki, idea, ale kierunek widać.
Będzie lepiej.
Uparty jestem.
Może trochę trudny w codziennym obejściu, ale jak się uprę kogoś lubić, to nie ma wyjścia. Też musi mnie lubić.
PS
Lubię Was.
Nie macie wyjścia
J.
Napisano 20 grudzień 2013 - 20:27
Ło kurde ,łoko jak łoko ,ale cały sztukas wygląda masakrycznie.
Pstrągi będą je kochać ,ja też się trochę w nich zabujałem .
Jedno tylko ... muszę kupić lepszy odczepiacz ,a potem się poproszę o nie .
Pal licho ryby ,kumpel będzie ich zazdrościł
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Woblery DoradoNapisany przez JurekJurek , 04 maj 2023 woblery |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Przynęty pl.luresNapisany przez pl.lures , 23 wrz 2022 microjig, woblery |
|
|
||
Hand made →
Woblery SBNapisany przez odrzańskibiotop , 17 lis 2021 handmade, woblery, struganie i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Nawrót woblerozyNapisany przez koziol1006 , 14 gru 2020 woblery, lurebuilding, rękodzieło |
|
|
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych