Witam, mam pytanie, uzywa ktoś z was tego kompresora?
http://www.ef3m.pl/2...ki-ad-4000.html
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 12 grudzień 2014 - 14:21
Napisano 14 grudzień 2014 - 12:32
Osobiście nie, ale też chciałem kupić ten model wiec zrobiłem mały wywiad. Generalnie można nim malować, minusy to szybki grzanie przez często załączanie. Za taką kasę zrobisz sobie dobrego lodówkowca.
Kolega FishB na swoim filmiku w yt, używa właśnie tego
Napisano 17 grudzień 2014 - 12:51
Używam podobnego jak w linku. Nie mam czasu na budowanie "lodówkowca" a trafił mi się w niezłej cenie.
Do tego dołożyłem zbiornik, zrobiony z gaśnicy aluminiowej i jest ok.
W " lodówkowcu" też trzeba dołożyć zbiornik.
Wszystko zależy ilości malowanych przedmiotów no i warunków lokalowych
Napisano 03 styczeń 2015 - 20:45
Ja używam dyszę 0,3 mm i do tego farbki Pactra Akryle rozcieńczane alkoholem. Całkiem przyjemnie się maluje takim zestawem. Ewentualnie farbki można rozcieńczać wodą destylowaną - wtedy wolniej schną. Przy odpowiednim rozcieńczeniu farby, nie ma większych problemów z zatykaniem się dyszy aero.
Napisano 03 styczeń 2015 - 21:26
Otrzymujesz złotą łopatę, za odkop roku
Napisano 03 styczeń 2015 - 21:38
Otrzymujesz złotą łopatę, za odkop roku
Giełda.
Napisano 05 styczeń 2015 - 19:57
Od dłuższego czasu nie mogę używać aero bo pluje wodą.Dokupiłem dzisiaj do sprężarki zbiornik wyrównawczy myśląc że to pomoże ale dalej to samo.Jutro spróbóję dołożyć owadniacz.Jestem jednak sceptyczny czy to pomoże bo trochę się naczytałem o tym zjawisku .W lakierniach samochodowych stosują drogie osuszacze i tak sobie radzą z tym zjawiskiem.Czy ktoś z Was miał ten problem?Jak sobie z nim poradził?
Napisano 05 styczeń 2015 - 20:14
ale skoro nie miales filtra (odwadniacza) to moze masz wode w zbiorniku kompresora na dnie???? poszukaj zaworu upustowego - musi byc w dolnych partiach zbiornika lub od jego spodu
Użytkownik badtobone edytował ten post 05 styczeń 2015 - 20:14
Napisano 05 styczeń 2015 - 20:36
Skoro nie masz odwadniacza to się nie dziw
Dwa odwadniacze załatwiają zazwyczaj sprawę
Jeden na wyjściu z kompre, drugi zaraz pod aero.
Woda w zbiorniku to druga sprawa, jeśli tak pluje wodą to na pewno tam jest
Napisano 05 styczeń 2015 - 22:31
Zatopić zatkane części może w acetonie ...Niech odmięknie , zależy jakie farby stosujesz....
Napisano 05 styczeń 2015 - 22:34
Używam lodówkowca z butlą wyrównawczą,nie mam żadnych odwadniaczy.Miedzy butlą a aerografem dałem filtr paliwowy od malucha .Nie mam z wodą problemów,używam go jakieś cztery lata.Pomieszczenie gdzie on stoi to dość wilgotna piwnica. Pozakładaj odwadniacze i powinno być oki.
Napisano 06 styczeń 2015 - 00:35
Drobny eksperyment - strzykawka 20 ccm, nabrać powierza, palcem zatkać wylot i mocno nacisnąć tłok. Wewnątrz strzykawki, na jej ściankach pojawią się małe kropelki wody. Wzrost ciśnienia spowodował wytrącenie się wilgoci z powietrza. W czasie wyrównywania ciśnienia większość wody wraca do stanu lotnego, jednak niewielka ilość pozostaje skroplona. To właśnie każdorazowo dzieje się w czasie włączania się kompresora i dlatego zbiornik na sprężone powietrze powinien mieć możliwość wylewania skroplonej wody. Zwykle jest to śruba w dnie zbiornika, którą od czasu do czasu należy odkręcić i dokładnie wylać ciecz.
Napisano 06 styczeń 2015 - 00:40
Drobny eksperyment - strzykawka 20 ccm, nabrać powierza, palcem zatkać wylot i mocno nacisnąć tłok. Wewnątrz strzykawki, na jej ściankach pojawią się małe kropelki wody. Wzrost ciśnienia spowodował wytrącenie się wilgoci z powietrza. W czasie wyrównywania ciśnienia większość wody wraca do stanu lotnego, jednak niewielka ilość pozostaje skroplona. To właśnie każdorazowo dzieje się w czasie włączania się kompresora i dlatego zbiornik na sprężone powietrze powinien mieć możliwość wylewania skroplonej wody. Zwykle jest to śruba w dnie zbiornika, którą od czasu do czasu należy odkręcić i dokładnie wylać ciecz.
I widać kto zna się na tym co robi.
Napisano 06 styczeń 2015 - 10:48
Panowie, sorry ale czy macie mnie za idiotę.Napisałem że przedwczoraj zamontowałem zbiornik a aerografu użyłem bez farby aby sprawdzić czy jest dobrze czy nie klikając kilka razy.Więc o jakiej wodzie mowa w zbiorniku.
Napisano 06 styczeń 2015 - 11:07
W pomieszczeniu jest wilgotno i się skrapla. Gdzieś musi wylecieć. Dobry odwadniacz na wyjściu i nie ma problemu. Można półśrodki zastosować i użyć filtra od paliwa, ale jak na "sucho" pluje to pewnie długo nie posłuży.
Podsumowując kolegów kup odwadniacz najlepiej z reduktorem i malowanie staje się przyjemnością.
Pozdrawiam.
Napisano 06 styczeń 2015 - 14:22
Panowie, sorry ale czy macie mnie za idiotę.Napisałem że przedwczoraj zamontowałem zbiornik a aerografu użyłem bez farby aby sprawdzić czy jest dobrze czy nie klikając kilka razy.Więc o jakiej wodzie mowa w zbiorniku.
Po tonie twojej wypowiedzi to się zaczynam nad tym zastanawiać .Ludziska chcą Ci coś doradzić a ty takie tam.Jeśli posprawdzałeś wszystko tak jak pisali wcześniej i nie ma wody w układzie. Pomimo tego aerograf pluje wodą o musi być jakiś cud.Teraz to tylko czekać na zwiastowanie .
Napisano 06 styczeń 2015 - 14:55
I za rady dziękuję, również Twoje.Zanim założyłem ten temat trochę poszperałem w necie i natrafiłem na wiele opisów tego zjawiska umieszczonych przez zawodowych lakierników .A coż takiego oni pisali?A to że odwadniacze nie dają wcale gwarancjji usunięcia wody z układu.Dużo zależy od średnicy węży,spadków na linni itd.Pewność dają osuszacze -urządzenia b.drogie(nie mylić z odwadniaczem).I wielu z nich było zmuszonych je zainstalować aby nie mieć reklamacji powłok lakierniczych.Dlatego osłabła moja wiara w odwadniacze.Z drugiej strony wielu z nas nie ma z tym problemu.Jutro więc czas na wizytę w sklepie.Skoro u Was się sprawdziło to pewnie to coś da.Dzięki za zainteresowanie
Napisano 07 styczeń 2015 - 19:21
Dzisiaj nabyłem odwadniacz i zamontowałem go za zbiornikiem.Niestety, dalej pluje choć tylko przy dużych otwarciach.Postaram się dać filtr paliwowy od malucha przed samym aero.Czuję że będzie OK!
Napisano 07 styczeń 2015 - 21:03
Ja zapytam jakich ty farb używasz?
Napisano 07 styczeń 2015 - 22:19
Farby nie mają nic do rzeczy.Przestałem malować.Po prostu wlewam do zbiorniczka trochę wody i psikam .Obserwuję mgłę wodną wydobywającą się z dyszy(słychać syk powietrza).Co jakieś kilka sekund wyrzut aerozolu zostaje zakłócony(następuje plunięcie).Ale jest lepiej .
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych