Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#5981 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5863 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 08 lipiec 2021 - 10:22

Kiedyś nie chciałem tego pisać, ale wiedziałem że krakowska Wisła się skończy. To mała woda, która w końcu nie mogła znieść presji. Prawda jest taka że u nas bronią się w miarę wody duże, trudniejsze do przeorania, mocno pilnowane lub wyjątkowe że względu na dobre tarliska i bogata bazę pokarmową. Krakowska nie zalicza się do żadnej z nich.

Użytkownik wujek edytował ten post 08 lipiec 2021 - 10:23

• szczupak1 lubi to

#5982 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 08 lipiec 2021 - 12:44

Kiedyś nie chciałem tego pisać, ale wiedziałem że krakowska Wisła się skończy. To mała woda, która w końcu nie mogła znieść presji. Prawda jest taka że u nas bronią się w miarę wody duże, trudniejsze do przeorania, mocno pilnowane lub wyjątkowe że względu na dobre tarliska i bogata bazę pokarmową. Krakowska nie zalicza się do żadnej z nich.

I jeszcze do tego dołóż zarządzających tumanów....

• szczupak1 lubi to

#5983 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5863 postów

Napisano 08 lipiec 2021 - 16:37

Myślę że w większości za taki stan odpowiadamy my. Jak kiedyś łowiłem w Krakowie to na rybach byłem praktycznie sam. Sporadycznie można było spotkać jakiegoś wędkarza a spinningiste to już w ogóle. Prądnik dla mnie, Rudawa, Skawinka dla mnie o Wiśle nie wspomnę, ale jak zacząłem ja naprawdę poznawać to się wyprowadziłem, widzę że dobrze. Ryb było wszędzie pod dostatkiem, kleni to nikt nie chciał łowić, był uważany za chwast i konkurent pstrąga, a ja się za to ich nałowiłem do bólu.

Użytkownik wujek edytował ten post 08 lipiec 2021 - 16:38

#5984 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 08 lipiec 2021 - 17:12

Marudzicie, ten sezon jest wybitnie kiepski niemal wszędzie, nie tylko na Wiśle... I jakoś nie sądzę, że akurat w tym roku wszędzie ryb zabrakło... To byłby cud... Jak parę dni temu pływałem niżej Niepołomic to na echu ryby były, ale nie brały...

#5985 OFFLINE   nowwwak

nowwwak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 676 postów
  • LokalizacjaTomaszkowice/Kraków
  • Imię:Paweł

Napisano 08 lipiec 2021 - 17:32

Marudzicie, ten sezon jest wybitnie kiepski niemal wszędzie, nie tylko na Wiśle... I jakoś nie sądzę, że akurat w tym roku wszędzie ryb zabrakło... To byłby cud... Jak parę dni temu pływałem niżej Niepołomic to na echu ryby były, ale nie brały...

Tak, to jest kiepski sezon, ale trzeba też zauważyć postępujące wynieszczenie tego odcinka Wisły. Ludzie odkąd pamiętam narzekali, ale ilość ryb 5, 10 a już 15 lat temu to w dzisiejszych realiach byłby jakis kosmos... Najwięcej jest leszcza, bo one mogą mieć tarło nawet kilka razy w roku i zawsze cos przezyje. Kurczy się baza pokarmowa drapieżników. Mniej jest uklei jazi i kleni (choć klenie akurat wiele sa w stanie znieść). Wachania poziomu wody niweczą trudy tarła wielu ryb, tego żadne zarybienia nie naprawią... Jeszcze ze 2 zapory na Wiśle i będzie można karpika konsumpcyjnego zapuścić, bo i kormoranom trudniej szeroka rybke do dzioba zmiescić. Dobra, juz nie marudzę, trochę nabuzowany jestem, bo na ryby nie pojechałem :)

• Piastun i piotrmr lubią to

#5986 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 08 lipiec 2021 - 18:00

Ludzie odkąd pamiętam narzekali, ale ilość ryb 5, 10 a już 15 lat temu to w dzisiejszych realiach byłby jakis kosmos...

To sobie wyobraź, jak będzie za 10-15-30 lat.

- noo, panie, w 2021, to było eldorado! Co piąte wyjście nad wodę, to łowiłem miarowego klenia!!!

- ehm... przepraszam, a co to jest KLEŃ?

• Voldemort, szczupak1 i papierzakilures lubią to

#5987 OFFLINE   Mac44

Mac44

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 lipiec 2021 - 07:40

Około 20 razy na rybach na spina, bez dotknięcia. Jakiś dramat jest

#5988 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 lipiec 2021 - 08:03

No to masz cierpliwość :)

#5989 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • Imię:Zbigniew

Napisano 11 lipiec 2021 - 13:45

Panowie, czasem wyskoczę sobie na Waszą lub okoliczna Wisłę popływać za rybami. Czasem wrzucę coś w internety, można podejrzeć: 

#5990 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 lipiec 2021 - 16:37

Prze kozak jesteś w tym pływadełku i jeszcze w taką pogodę :) gdzie zaczynałeś i gdzie skończyłeś ? ktoś po Ciebie przyjechał czy dymałes stopem ? :)

#5991 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • Imię:Zbigniew

Napisano 11 lipiec 2021 - 19:59

gdzie zaczynałeś i gdzie skończyłeś ? ktoś po Ciebie przyjechał czy dymałes stopem ? :)

Zaczynałem pod mostem :D 
Pod nowym mostem w Nowym Korczynie. Chciałem spłynąć do Błotnowoli, bo tam zwykle wychodzę z wody. Jednakże pogoda nie pozwoliła mi wrócić na lewy brzeg i musiałem destantować się gdzieś na prawym brzegu - nie wiem gdzie to było. Transport to zawsze łapanie stopa, ale gdyby kanał się rozkręcił, to będę liczył na zyczliwych subskrybentów  ;)

• Voldemort, Paweł R. i Krzysiu lubią to

#5992 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 11 lipiec 2021 - 20:59

I to jest Wędkarstwo a nie trol, wertykal i gapiostwo w telewizor 🙂 . A ujęcie z Bolkiem pierwsza klasa.
  • Voldemort i piotrmr lubią to

#5993 OFFLINE   Krzysiu

Krzysiu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 674 postów

Napisano 13 lipiec 2021 - 06:56

I to jest Wędkarstwo a nie trol, wertykal i gapiostwo w telewizor . A ujęcie z Bolkiem pierwsza klasa.

Każdy postrzega wędkarstwo na swój sposób jeden woli łowić z łapy na gumy drugi tylko troluje a trzeci siedzi tydzień i nęci kulkami żeby huknąć konkretnego karpia .
Co ludzi tak boli ze inni łowią inaczej , dopóki ludzie zachowują się etycznie nad wodą i przestrzegają regulaminu na danej wodzie wszyscy jesteśmy sobie równi i warto o tym pamiętać .
Pozdrawiam Krzysiu

#5994 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 19 lipiec 2021 - 20:32

I proszę: KLASYCZNY przykład - do czego prowadzi bandycka regulacja rzek!

https://www.facebook...227016607724475

• barti92 lubi to

#5995 OFFLINE   krzysju

krzysju

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 367 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 21 lipiec 2021 - 12:34

I proszę: KLASYCZNY przykład - do czego prowadzi bandycka regulacja rzek!

https://www.facebook...227016607724475

Spokojnie ..  postawią wały koło drogi 

#5996 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 26 lipiec 2021 - 07:20

Panowie, nie zdziwcie się, jak na W2 lub W3 złowicie...tęczaka lub głowacicę :) Wczoraj dowiedziałem się z bardzo wiarygodnego źródła, iż ostatnie ulewy "zabrały" jednemu gościowi cały staw tęczaków i drugi, w którym pływały głowacice w rozmiarze 40-60 cm, które kupił sobie za 15000 zł. dwa tygodnie wcześniej....Pytanie tylko, czy te ryby będą w stanie przeżyć w naszej Królowej lub w którymś z jej dopływów.

#5997 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 26 lipiec 2021 - 08:58

Przeżyć bez problemu. Łososiowate łowi się poniżej Przewozu od czasu do czasu. Ja bym chętnie widział głowacice w Rabie. Obawiam się jednak że szybko dostana w beret jak to ryby x hodowli.

#5998 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 lipiec 2021 - 09:07

Głowacice całkiem dobrze zadomowiły się w Dunajcu i Sanie.

Nawet się wycierają.

Gdyby zakazać całkowicie ich zabierania, to może sami kłusownicy nie wybiliby wszystkich.

Raba dla glowacicy raczej za mała.

#5999 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5863 postów

Napisano 26 lipiec 2021 - 09:18

Raba kiedyś była już zarybiana głowacicą ale raczej nic z tego nie wyszło. Z tego co pamiętam poza Sanem, Dunajcem i Popradem najlepiej jej było w Gwdzie i łowiono tam piękne ryby, ale to też już przeszłość. Przy tych temperaturach wody jakie są teraz w Wiśle nie wróżę żeby coś przeżyło.

Użytkownik wujek edytował ten post 26 lipiec 2021 - 09:19

#6000 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 27 lipiec 2021 - 15:04

A propos regulacji:

jestem teraz na Roztoczu, w Majdanie Sopockim, nad rzeką Sopot. Mały strumyczek, na którym zrobiono zalew.

Powyżej zalewu rzeczka płynie w sposób naturalny, rozlana po bagnistym terenie.

W ostatnich dniach były dwie bardzo duże ulewy. Widać po sladach w lesie, że do bajorka spływały spore strugi.

Ani w strumyku ani w zalewie woda nawet nie zmętniała, ani się nie podniosła. Bagno wszystko zaabsorbowało i przefiltrowało.

W zmeliorowanych i wybetonowanych potokach na pewno byłyby wylania, podtopienia, itd, itp...

• jerzy6, mario70 i piotrmr lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych