Wody w okolicach Krakowa
#6001 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2021 - 23:18
A wracając do ryb. Łapiecie coś?
Zmartwiony jestem tym wątkiem, chodz przez kilka lat się nie udzielałem.
Ani zdjęć ani niczego. I tak juz nikt nikogo nie szpieguje, bo każdy swoje wie.
A jak patrzę na Facebooku na stronę krakowska wisla to ja się nie boję wrzucić nawet 11 metrowego szczupaka spod niagary jak widzę goscia co wrzuca zdjęcia spod smierdzichy w 45 ujęciach a tam 12 komentarzy, gdzie taka wspaniałą miejscówka
#6002 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2021 - 23:28
Mnie nigdy nie kręciło podsiadanie kogoś, bo to ze ktoś tam coś zlapal nie jest żadnym wyznacznikiem.
Wręcz przeciwnie wole sam coś odkryć, ale jedyne co odkryłem w tym roku to to że trzeba jechać na burdello bum bum.
- Paweł R. lubi to
#6003 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2021 - 09:59
#6004 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2021 - 10:51
A ja dzisiaj rano zaobserwowałem mnóstwo drobnicy. I były to zarówno rybki 2-3 cm, jak i większe po 6-8 cm. Były to uklejki i kleniki. I przez ok. godzinę (od 5:30 do 6:30) były aż 4 ataki na nie na wodzie, której głębokość nie przekraczała 20 cm. Nie rozpoznałem atakujących, ale rozmiarowo w 3 przypadkach było to ok. 50-60 cm, a w jednym 40-50 cm.
- jerzy6 lubi to
#6005 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2021 - 00:22
#6006 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2021 - 00:26
Załączone pliki
- Adrian Tałocha, nowwwak, jerzy6 i 6 innych osób lubią to
#6007 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2021 - 11:02
Mam pytanie z nieco innej beczki Czy wiecie może jak kształtowała się ichtiofauna na naszych okołokrakowskich łowiskach w dawnych czasach ? Czy zna ktoś jakieś historie/opowieści lub (co lepsze), opracowania, jakie ryby u nas pływały ? A naszło mnie tak, bo ostatnio spotkałem znajomego (lat 55), który mi powiedział, iż jego dziadek (rocznik "mocno" przedwojenny) opowiadał mu, że w Skawince łowił....jesiotry. Czy waszym zdaniem było to możliwe ?
#6008 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2021 - 11:19
#6009 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2021 - 16:10
Fotka ponizej
PIĘKNA KLUCHA 50+ taka ryba ratuje dzień
#6010 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2021 - 09:21
Poszukałem trochę po necie i znalazłem taką pozycję:
https://sbc.org.pl/C...5/iii643021.pdf
Aż żal, że z obecnym sprzętem nie możemy się przenieść w tamte czasy
I jeszcze coś takiego:
https://wislokabezba...aszych-rzekach/
Użytkownik Grzesiek edytował ten post 02 sierpień 2021 - 09:22
- pezet lubi to
#6011 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2021 - 18:08
Piękne!
I ta przedwojenna książka i renaturyzacja rzeki!
Ja znałem wędkarza, który łowił po wojnie łososie w Rudawie.
Jak na zdjęciu - pod Wawelem były całkiem ładne.
Mój ojciec na początku lat 70-tych mieszkał w Łososinie Górnej nad Łososinką.
Po pracy wyskakiwał nad rzekę po pstrągi i lipienie na kolację.
Niejadalnych kleni nie zabierał.
Łowił tylko na suchą muchę.
Jeszcze w latach 90-tych normalne było, że jak się stanęło na moście na Rabie, Dunajcu, Sanie - praktycznie wszędzie było widać sporo kleni poustawianych wg wzrostu, ale przede wszystkim - TE BŁYSKI!
Wszędzie były STADA świnek, o przeciętnej długości 40 cm, które cudownie się błyskały.
Dzisiaj praktycznie nigdzie ich nie ma. Ostatni taki widok spotkałem 4 lata temu w Łomniczance:
No co cóż...
Obecny stan to 'xuj, dupa i kamieni kupa'...
- jerzy6, piotrmr i Gierek226 lubią to
#6012 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2021 - 20:44
Piękne!
I ta przedwojenna książka i renaturyzacja rzeki!
Ja znałem wędkarza, który łowił po wojnie łososie w Rudawie.
Jak na zdjęciu - pod Wawelem były całkiem ładne.
Mój ojciec na początku lat 70-tych mieszkał w Łososinie Górnej nad Łososinką.
Po pracy wyskakiwał nad rzekę po pstrągi i lipienie na kolację.
Niejadalnych kleni nie zabierał.
Łowił tylko na suchą muchę.
Jeszcze w latach 90-tych normalne było, że jak się stanęło na moście na Rabie, Dunajcu, Sanie - praktycznie wszędzie było widać sporo kleni poustawianych wg wzrostu, ale przede wszystkim - TE BŁYSKI!
Wszędzie były STADA świnek, o przeciętnej długości 40 cm, które cudownie się błyskały.
Dzisiaj praktycznie nigdzie ich nie ma. Ostatni taki widok spotkałem 4 lata temu w Łomniczance:
No co cóż...
Obecny stan to 'xuj, dupa i kamieni kupa'...
Na popradzie wciąż jest bardzo duża populacja świnek, ale przy obecnej wodzie trudne do zaobserwowania
- jerzy6 lubi to
#6013 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2021 - 20:59
Z kolei w źródłach pisanych spotkałem się z informacją, że w czasach Królestwa Polskiego mieszkańcy Wawelu zamykali okna wychodzące na Wisłę z uwagi na ogromne jesiotry nocami przewalające się w rzece. Nie dawały spać. Trzeba tu sobie zdawać sprawę że ryby te mogą mieć i 300 kg.
Użytkownik J-O-K-E-R edytował ten post 02 sierpień 2021 - 20:59
- jerzy6, piotrmr i chlodnica lubią to
#6014 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2021 - 08:44
Ciekawe, czy jakby poburzyć zapory we Włocławku, Przewóz, Dąbie, Kościuszkę i Łączany to czy ponownie mielibyśmy ryby dwuśrodowiskowe u siebie ? Czy nasza Wisełka jest wystarczająco czysta ?
Pezet, co do świnek, to jakieś 25 lat temu całe ich stada krążyły po górnej Skawince. I z każdego mostu można je było wypatrzeć łącznie z kleniami. Czasem wprawne oko dostrzegło również i brzanę. Teraz nie ma nic I dlaczego ? Niby woda ta sama, niby zarybienia są, niby wędkarzy mniej (mówię o "krzakach", gdzie nastolatków z wędkami z robakami już nie uświadczysz, a kiedyś było to nagminne), a ryb z roku na rok coraz mniej...
I popatrz, już wtedy, w XIX wieku mówiono o renaturyzacji, jako o sposobie na zwiększenie rybostanu. Ciekawe co by powiedziano na nasze obecne rzeki
#6015 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2021 - 09:11
Znajoma - urodzona przed wojną - opowiadała, że w czasach jej dzieciństwa i młodości, kiedy mieszkała nad Łososinką, jak świnki szły wiosną na tarło, to cała rzeka była nimi wypełniona.
I wzdłuż całej rzeki ludzie wybierali je rękami i wiklinowymi koszami (zapewne w ogromnych ilościach) i dawali do jedzenia... świniom.
A za rok... Znowu rzeka pełna...
#6016 OFFLINE
#6017 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2021 - 18:04
I jeszcze coś takiego:
Hmm...
Po pierwszym zachwycie wczytałem się i to projekt z 2009 roku.
To, co na zdjęciach (kaskada) wygląda wspaniale i widać, że COŚ już zrobiono, ale jak na 10 lat, to raczej niewiele..
http://korekowisloka...raport_2011.pdf
Użytkownik pezet edytował ten post 06 sierpień 2021 - 18:04
#6018 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2021 - 08:14
No niemożliwe!
Z takiego pięknego betonowego kanału wylała się woda???
https://gazetakrakow...wEuoQ2L3iKhK9A8
Załączone pliki
Użytkownik pezet edytował ten post 07 sierpień 2021 - 08:19
#6019 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2021 - 10:18
Niech więcej dziady zabetonują i więcej kostki, parkingów się stawia ! Powycinać wszystkie drzewa ! Wyregulować co tylko się da ! I będzie cacy....
Choć z drugiej strony widać chyba światełko w tunelu. Ktoś poszedł po rozum do głowy....
http://www.wislakons...DE352RCX355REGk
#6020 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2021 - 09:46
Załączone pliki
- Grzesiek, nowwwak, jerzy6 i 2 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych