Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#5961 OFFLINE   Bolen30

Bolen30

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1519 postów

Napisano 27 czerwiec 2021 - 12:32

Biedny ten narybek co roku to samo,Regulowanie wody robi swoje.

#5962 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 27 czerwiec 2021 - 13:21

A może to te z zarybienia :/ też byłem wczoraj od 18 do 22 na dwóch miejscówkach. Woda brudna, jakaś aktywność ryb się dało zaobserwować, miałem kilka wyjść i puknięć ale mam wrażenie że to musiałem na głowę rybie wrzucić... Nie żarły ewidentnie. Nie będę się jeszcze obrażał na wisle ale traktuje mnie szorstko :) bardzo szorstko.

#5963 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 28 czerwiec 2021 - 07:08

BTW. Szukałem info o okolicach mostu Kotlarskiego. Wylądowałem w 2012r. Wątek Kraków i okolice :) 10 lat temu też narzekali ze nie ma ryb nawet na przewozie :) i tylko pepe... Jak łowił, tak pewnie łowi nadal :)

#5964 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 28 czerwiec 2021 - 08:31

BTW. Szukałem info o okolicach mostu Kotlarskiego. Wylądowałem w 2012r. Wątek Kraków i okolice :) 10 lat temu też narzekali ze nie ma ryb nawet na przewozie :) i tylko pepe... Jak łowił, tak pewnie łowi nadal :)

:) coś tam łowię ale rozmiary tych ryb to jakaś kpina.....

#5965 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 lipiec 2021 - 08:34

Siema Panowie. Wczoraj wyjazd z głupa na 2 godziny, 3 brania i wreszcie coś z ręki wystające. Po chwili woda w dół i można se bylo wsadzić wędkę w pięty. Bolo 68 cm , śmiech na sali tak naprawdę ale zlowic wiekszego to nie takie wcale proste jak się okazuje.

Załączone pliki

#5966 OFFLINE   Dadi

Dadi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 142 postów
  • LokalizacjaKrK - NH

Napisano 03 lipiec 2021 - 10:23

Skoki wody w dzisiejszych czasach to ciezki kryminal - teraz umawianie sie na ryby i przyjazd nad wode to jak loteria - ostatnio przyjechalismy to woda swiezo po spadku i to tak z pol metra w dol, brzegi swiezutko mokre i rzucaj se Pan ile chcesz 🤣

#5967 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 lipiec 2021 - 14:35

To jest dramat. Czasem nadchodzę widze kamienie mokre i od razu wiem że mogę już palić wroty.

Najgorzej ze zjeżdża najczęściej na wieczory a wysoka jest o 13:00 . Z tym że ja właśnie bylem wczoraj około 14. :)

No ale nie ma piękniejszego czasu nad wodą jak popoludnie wieczór i noc. Lowiwnie z rana Fuj. No chyba ze zostajesz po nocce i zastanie Cie świt, ale nie pamiętam kiedy tak zrobiłem. Chyba z 2 sezony temu. Nawet uklejka się nie chlapnela.

Dawniej w centrum o 4 rano to się woda gotowała...
A teraz. Idze idze. 5 minut 2 leszcze wyjdą i koniec. Czasem tylko ktoś opowie ze było dobrze i tak trzeba żyć tymi opowieściami zeby się nie załamać :)
No ale gdzie złowisz rybe życia jak nie na Wisle ...tylko ja się zastanawiam co będzie za rok...za dwa. K#%erwa nie wyobrażam sobie powoli przyszłości tego hobby..:)
  • hanz lubi to

#5968 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 05 lipiec 2021 - 12:39

Wczoraj chyba były zawody spinningowe w Nowym Brzesku. Ciekawe jak wyniki.

btw. często Wam się zdarza złowić kiełbie w krakowskiej Wiśle. Byłem trochę zaskoczony, bo to jedna z tych ryb wskaźnikowych.

#5969 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 05 lipiec 2021 - 15:54

Poprzedniego roku, na miejscówce na której zwykle gonie za pasiastymi spotkałem wędkarza w gruntówką. Łowił zaskakująco sporo mikrobrzan i kiełbi. I w sumie potem sezon był całkiem spoko w tym miejscu. W tym roku, przepytuję zaprzyjażnioonych gruntowców co i  jak i prócz leszcza nic nie łowią. Ja generalnie ja też nic nie łowie, choć jestem dość często. Wczoraj zobaczyłem na wodzie znajomy ponton, torchę się zagadałem, porzucałęm  mocnym castem + duże comodo co to Michał właśnie poskładał. Zeszło mi do zmroku. Przy okazji pierwszy raz od wielu dni zauważyłem że coś się zaczyna dziać  po zmroku. Może w końcu coś się ruszy. pz   

Użytkownik mayou edytował ten post 05 lipiec 2021 - 15:55

#5970 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 05 lipiec 2021 - 16:07

14 osób punktowało na 39 startujących. Wygrał sum 87,5 + szczupak 63,5. Drugie miejsce boleń 55 + kleń 49, 3 miejsce boleń 64. Złowiono okonia, szczupaka, dwa sumy, sześć kleni i sześć boleni.
Nie wszystko można zrzucić na wahania wody i słabe żerowanie. Bardzo marnie wygląda kwestia klenia (wymiar był 30, ale na tylu łowiących i 7 godzin biczowania wody powinno być więcej wyników tą rybą). Trzeci miesiąc już taka nędza, a przecież wszystkie nie poszły na tarło.

#5971 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 05 lipiec 2021 - 17:14

Taa,,,

Tu bardziej ogolnie

http://jerkbait.pl/t...chni/?p=2929142

#5972 OFFLINE   Kruszyna

Kruszyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 61 postów
  • Lokalizacjaokolice Brzeska i Bochni
  • Imię:Bartłomiej

Napisano 06 lipiec 2021 - 05:53

Wczoraj chyba były zawody spinningowe w Nowym Brzesku. Ciekawe jak wyniki.

btw. często Wam się zdarza złowić kiełbie w krakowskiej Wiśle. Byłem trochę zaskoczony, bo to jedna z tych ryb wskaźnikowych.

W zeszłym roku na Wiśle i Rabie na przepływankę łowiłem sporo kiełbi. W tym roku też na Rabie miałem okazję je łowić. A czy są w Wiśle to nie wiem, bo jeszcze w tym roku nie miałem przyjemności zawitać nad naszą królową ;)

Mam jedną obserwację z Raby. W poprzednich latach na płytkich odcinkach, gdzie jeździłem z dziećmi na kąpielisko, kręciło się mnóstwo drobnicy takiej max do 10cm. Klenie, kiełbie itd. W tym roku, w tych samych miejscach jest tych rybek o wiele mniej. Gdzieś poznikały. Pewnie sumy je wyżarły :D

• Jarek M lubi to

#5973 OFFLINE   Krzysiu

Krzysiu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 674 postów

Napisano 06 lipiec 2021 - 07:01

Kurczę ja w tym roku mam całkiem inne wrażenia na miejskim odcinku sporo drobnicy czego nie dało się zaobserwować w ubiegłych latach nawet jak dla rekonesansu odwiedziłem jedno z krakowskich bajorek nie mogłem uwierzyć gdyż przeważnie znajdowałem kilka zgrupowań drobnicy w poszczególnych miejscach natomiast w tym sezonie jest tego tyle ze cała woda wyglada jak jedna wielka stołówka dla drapieżników .

#5974 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 06 lipiec 2021 - 07:58

Na miejskim odcinku rzeczywiście ukleja jest, pochowana w roślinności wodnej przy murkach. Za to z większym białorybem gorzej chociaż zdarzają się leszcze i brzany. Gorzej bo ponoć sumy wszystko zeżarły. 

"Panie , takiego karasia to sum ma na raz. Co to za wymiar 70?! Taki sum na pindziesiąt to spokojnie można już zjeść."

• Krzysiu lubi to

#5975 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 06 lipiec 2021 - 11:26

Jak się z suma 50 odetnie głowę o ogon, to spokojnie z 20 cm ryby zostanie  :lol:

• Krzysiu lubi to

#5976 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 06 lipiec 2021 - 11:31

Drobnica to bardzo ważna rzecz.

To i baza pokarmowa i kandydaci na "grube ryby".

Dlatego dla dużej rzeki tak ekstremalnie ważne są małe dopływy - bo to nie tylko tarliska, ale i przedszkola dla narybku.

A u nas wszelkie małe dopływy Raby, Skawy, Dunajca, etc prostuje się i betonuje likwidując te miejsca

Ja idę jeszcze "głębiej": patrzę, czy pod kamieniami są larwy jętek.

Jak lata temu zaobserwowałem w Łososinie zanik larw, to ryby zniknęły i nie ma ich do dzisiaj.

#5977 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 06 lipiec 2021 - 11:59

Drobnica to bardzo ważna rzecz.

To i baza pokarmowa i kandydaci na "grube ryby".

Dlatego dla dużej rzeki tak ekstremalnie ważne są małe dopływy - bo to nie tylko tarliska, ale i przedszkola dla narybku.

A u nas wszelkie małe dopływy Raby, Skawy, Dunajca, etc prostuje się i betonuje likwidując te miejsca

Ja idę jeszcze "głębiej": patrzę, czy pod kamieniami są larwy jętek.

Jak lata temu zaobserwowałem w Łososinie zanik larw, to ryby zniknęły i nie ma ich do dzisiaj.

Przypomniało mi się zabawne zdarzenie sprzed około 10 lat. Na towarzyskie zawody muchowe na Dunajec, Poprad czy San na które jeździłem, zawsze zapraszany był jakiś gość specjalny. A to redaktor, a to znana postać wędkująca ub wyśmienity wędkarz. Kiedyś taki wędkarz zrobił dokładnie tak jak napisano wyżej. Był już trochę wstawiony więc na środek Dunajca wprowadziło go kilku kolegów i ustawiło nad rynienką. Ten nim zaczął łowić chwiejąc się nieco, zaczął grzebać ręką przy i wyjął sporego otoczaka. Chwilę bacznie się mu przyglądał, a że nie łowił na codzień w Dunajcu, pomyślał i wyjął z kamizelki pudełko. Chwilę w nim pogrzebał, coś pod nosem zamamrotał , aż wybrał nimfę. Potem łowił rybę za rybą....

Co do tarlisk, w tamtym tygodniu dowiedziałem się, że na odcinku Raby poniżej Stradomki złowiono wracające trocie którymi Raba przed laty została zarybiona. Były nieco pokiereszowane , ale sztuki ponad 70 cm.

• jerzy6 lubi to

#5978 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 07 lipiec 2021 - 14:39

Masakrycznie niska woda. W Świniarach 60 cm, w centrum płynie w kierunku Tyńca ew. stoi. Płynie trochę piany, czasami spore kożuchy , bez zielska. Ja się przestawiłem na tyczkę, bo zatęskniłem za leszczami i brzanami. Są.

• Gierek226, Krzysiu i Kruszyna lubią to

#5979 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 lipiec 2021 - 21:36

Dzisiaj byłem koło Wiśniowej - zatrzymał;em się nad Krzyworzeką.

Rzeki nie ma.

Między kamieniami i glonami sączy się ciepła zupa.

ALE

Mostek, na którym stałem był kilkadziesiąt metrów poniżej i powyżej jazów.

Pod mostem zastoisko z nieco głębszą wodą, a w niej sporo drobiazgu - strzeble, klenie, jakieś kiełbie lub ślizy - w sumie bardzo dużo ryb.

Szkoda tylko, że przez wszystkie bandyckie "regulacje" usuwa się wodę z rzeki.

Jakby tam było więcej wody....

#5980 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 lipiec 2021 - 22:07

Tam powinno się kotłować od ryby. I tak ten cały Jelenski przebudowal tam 2 jazy z pomocą funduszy Szwajcarskich. Bo by w ogóle wody nie było.
Do tego odsunal koryto Raby od muru w Stróży za pomocą pięciu kamieni i 4 drzewek tak jak się to robi na zachodzie. Tak przynajmniej wywnioskowałem z filmu który widzialem na YouTube.
Ogólnie o rybach. Tylko Pepe twierdzi że jeszcze są:) dla mnie zostało 11 ryb we Wisle . Maleńkie enklawy. Daje maxymalnie 5 lat naszemu hobby.
Ja mam dalej zajawke ale już mi powoli zwisa to wedkarstwo i to czy coś zlowie czy nie. Jedynie odkrywanie nowych miejsc mnie kreci. 3 lata temu kombinowałem jeździłem, pare dobrych met mialem. Dziś mi się nie chce nawet na nie patrzeć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych