Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#6581 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Łukasz

Napisano 24 lipiec 2022 - 15:18

Ruki, nie twierdzę, że to "dobra zmiana".

Za krótko działają, za mało wiem na ten temat.

Jak za krótko, zbiornikiem Dobczyckim zarządzają już blisko 30 lat. I już tam się nie opłaca nawet kłusować. ;)

I nie mów, że teraz to Wody Polskie, a kiedyś było to RZGW. Bo jeśli PZW zmieniłoby nazwę na Wędkarze Polscy to też byś im dał kolejną szansę? ;)

• zeralda lubi to

#6582 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 lipiec 2022 - 16:48

Jak za krótko, zbiornikiem Dobczyckim zarządzają już blisko 30 lat. I już tam się nie opłaca nawet kłusować. ;)

Ciekawe, akurat mam inne info zupełnie odmienne od kolegi który tam mieszka i zaprasza na łowy :) 

#6583 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 24 lipiec 2022 - 19:20

Ciekawe, akurat mam inne info zupełnie odmienne od kolegi który tam mieszka i zaprasza na łowy :)

Wstydź się. Z kłusownikiem się zadajesz ?   ;)

#6584 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 lipiec 2022 - 19:38

Wiesz, fakt że zwinęli ekipę rybacką świadczy o czymś. I przestali tam wozić gości jak na dewizowe łowisko specjalne.... Tutaj też znajdziesz w wątku użytkowników, którzy na Wiśle łowią ryby i zapraszają na łowy. ;)

A dlaczego Dobczyce się skończyły? Zapraszam poniżej zapory, na upust wody. Leci taki syf, że jakaś masakra- zbiornik kwitnie sinicami, to potem wszystko opada niżej i gnije. A do Raby leci odtlenowana woda z upustów dolnych w kolorze mleka.

#6585 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 24 lipiec 2022 - 19:59

W Dobczycach nurkowałem 20 lat temu.
Widziałem ładne okonie, kilka szczupaków.
2-3 lata temu syn był na dziko się wykąpać i mówił ze woda była bardzo czysta.
Ale jak jest dzisiaj z wodą i rybami to nie wiem.
Z 20 lat temu nurkowaniem tez w Roznowskim. Widziałem mnóstwo sandaczy. Nawet jednego, który nie uciekał złapałem za kark ☺
Ale na wędkę nie z lowilem w Roznowie ani jednego..

#6586 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 lipiec 2022 - 20:25

Oczywiście, przy powierzchni woda jest pozornie czysta. Zakwit sedymentuje grawitacyjnie w dół, a nie do powierzchni- termoklina jest pierwszą barierą. Największy syf jest przy dnie, a zapora jedzie z upustami dennymi od ponad miesiąca.

20 lat temu to kupa czasu, więc ta obserwacja nie wnosi nic do tematu. ;)

#6587 OFFLINE   krzysju

krzysju

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 367 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 lipiec 2022 - 22:30

Jest w Polsce wirtuoz z Olsztyńskiej uczelni rybackiej ,który proponował dotlenienie Zalewu Zegrzyńskiego ,chyba poprzez przeczesanie dna sieciami.

Była na ten temat praca na zamówienie PZW.

przydałby się w Dobczycach jego geniusz.

Uratowałby nam Rabę poniżej…

Oczywiście, przy powierzchni woda jest pozornie czysta. Zakwit sedymentuje grawitacyjnie w dół, a nie do powierzchni- termoklina jest pierwszą barierą. Największy syf jest przy dnie, a zapora jedzie z upustami dennymi od ponad miesiąca.

20 lat temu to kupa czasu, więc ta obserwacja nie wnosi nic do tematu. ;)

Użytkownik krzysju edytował ten post 24 lipiec 2022 - 22:31

#6588 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 lipiec 2022 - 22:56

Wystarczy, że nie będą robić upustów dennych. Woda z EW, brana gdzieś z wysokości 3/4 zbiornika jest mętna, ale tylko w zielonkawym odcieniu. Nie jest to mieszanka cementowo-mleczna, jaka leci spod głównej korony zapory.

Ale WP udają, że problemu nie ma, lokalsi są zadowoleni, bo zbiornik się odmula, a PZW Kraków nie będzie fikać. :D

#6589 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 25 lipiec 2022 - 16:04

Ale WP udają, że problemu nie ma, lokalsi są zadowoleni, bo zbiornik się odmula, a PZW Kraków nie będzie fikać. :D

WP - problem zna. Ich priorytet, to jakość wody na wejściu do rurociągu, a nie dobro wędkarzy ( Dobczyce powstały jako ujęcie wody dla Krakowa ). "Lokalsi" nigdy nie byli zadowoleni (ani ci przed, jak i mieszkający poniżej zbiornika). Status zalewu totalnie położył turystykę, rekreację, wędkarstwo - Gdyby ludziska tam mieszkający podliczyli ile cały region traci kasy, to by . . .  :angry:    

#6590 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 lipiec 2022 - 16:40

W tym przypadku to jest dbanie o pojemność zbiornika, nie jakość wody na ujęciach. Ona i tak jest potem uzdatniana, zawiesina nie jest problemem. Lokalsi są zadowoleni, komu nie powiem że brudna woda to wynik odmulania, to słyszę tylko "to bardzo dobrze, więcej wody się zmieści". Raba poniżej dla nich się nie liczy, woda zimna, pełno glonów.

#6591 OFFLINE   matiazay

matiazay

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów
  • LokalizacjaLublin/Polska
  • Imię:MAti

Napisano 25 lipiec 2022 - 21:44

Jedno to zarządzanie ale z gówna bata nie ukręcisz. Co Wy chcecie za te dwiescieparezłotych rocznie dostać?! Karta powinna minimum 500 zł stać.

#6592 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 26 lipiec 2022 - 06:06

Jedno to zarządzanie ale z gówna bata nie ukręcisz. Co Wy chcecie za te dwiescieparezłotych rocznie dostać?! Karta powinna minimum 500 zł stać.

I tak i nie. W innych krajach nie kosztuje kroci, a ryby są ... Może tam po prostu politykom reprezentującym własny kraj zależy na stanie wód i zdrowiu obywateli. Ech ... Marzenia ...

#6593 OFFLINE   Negative

Negative

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaLiszki
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Poznański

Napisano 26 lipiec 2022 - 09:19

Jaki by nie był gospodarz to i tak będzie do dupy...kiedyś kłusowników było pełno,a ryb było dużo więcej.
Parę lat temu znalazłem w lesie piękne rozlewiska, które powstały na skutek działalności bobrów, myślę , że łącznie ponad 1ha w kilku długich,wąskich rozlewiskach.Podczas upałów wielokrotnie zrobiłem pomiary temperatury i woda mega zimna maksymalnie 15stopni.Niedlugo potem wpuszczam pierwsze pstrągi potokowe 10szt 15-20cm.Ryby przyjmują się świetnie, po roku są już ok 10cm większe.Przystępuję do dalszych zarybień, na przestrzeni dwóch lat ok 400 szt narybku potoka,200szt narybku lipienia , w międzyczasie udało się jeszcze zakupić selekta potoka ok 50szt [35-45cm] i ok 70szt lipieni ok 30cm.Myślalem że sobie zrobiłem "Finlandię " nie daleko domu ...😀
Po tygodniu od wpuszczenia tych większych rybek pierwsza próba złowienia ich w końcu na wędkę i nic, nawet brania.Później koleje i też nic, w końcu udaje się złowić jakiś lipek, ale potoki jakby wyparowały.
Na koniec jakieś poruszenie w krzakach i dowiaduję się,że nie tylko mi to miejsce wpadło w oko, wydrze też się spodobało...
Później to już była równia pochyła, ślady po wydrze wszędzie, dodatkowo kilkakrotnie spłoszyłem też czaple, o zimorodkach to już nawet nie wspomnę...po kilku miesiącach w rozlewiskach zostały już chyba tylko śliz i słonecznice które występowały tam naturalnie.
Wiem, że jestem trochę poza wątkiem [pomijając fakt,że strumyk na którym są te rozlewiska to dopływ górnej Wisły ]ale uświadomiło mi to wszystko fakt ,że nieważne jaki by nie był gospodarz wody to przy obecnej liczebności tego wszelkiego rodzaju badziewia typu wydry,czaple , kormorany to nie ma szans by stworzyć w tym kraju dobrego łowiska, nawet typu NoKill...

Użytkownik Negative edytował ten post 26 lipiec 2022 - 09:23

#6594 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 lipiec 2022 - 09:33

No to policz:

chcąc łowić w kraju na wodach PZW musiałbyś wykupić - zakładając że są "porozumienia" - z 20-30 opłat okręgowych.

Ile wyjdzie? kilka TYSIĘCY?

Płacąc w Krakowie pełne opłaty nawet nie możesz łowić w jednym województwie.

Nie wiem ile kosztuje rodzaj "opłaty krajowej" w takiej Szwecji Holandii Hiszpanii czy USA?

Wątpię czy gdzieś jest wyższa niż 100 euro

Taki wpis znalazłem - sprzed 10 lat ale pewnie dużo się nie zmieniło

•  

Panowie wedkujacy; Zylem i bylem w usa ,lowilem ryby w kilku stanach np; ilinois koszt caly rok zezwolenie $17 jesli chcialem znaczek za $7 na lososia  i moglem szalec w calym stanie w rzece jeziorze stawie   wszedzie tam  gdzie  chcialem za wyjatkiem  prywatnych akwenow  itp.... Nic nie pisalem   nie notowalem

Użytkownik pezet edytował ten post 26 lipiec 2022 - 09:34

#6595 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 lipiec 2022 - 11:13

Panowie, nim będziecie porównywać opłaty to zobaczcie najpierw kto w danym kraju odpowiada za:
- ochronę wód
- główne zarybienia
- pozostałe koszta utrzymania łowiska
- stosunek ilości mieszkańców do powierzchni wód.

W Polsce 3 pierwsze spoczywają tylko i wyłącznie na dzierżawcy, i musi je pokryć z zezwoleń/składek/licencji. Przykładowo- chcecie ochrony wód, to przeliczcie sobie ile w skali roku będzie kosztowało tylko 4 etatowych strażników, zatrudnionych na minimalnej krajowej. ;) W wspomnianym USA zarybieniami czy ochroną wód zajmują się federalne agencje, czyli te koszta de facto pokrywane są z pieniędzy podatników, zezwolenia to jest tylko dodatkowa pula pieniędzy. Jak porównacie Polskę do krajów o podobnej strukturze finansowania wędkarstwa, jak przykładowo Bałkany i Słowenia, to już całą misterną demagogię szlag trafi. ;) Poniżej przykładowe ceny dla jednego z wielu tamtejszych "okręgów" ( źródło: https://www.zzrs.si/...ne-dovolilnice/ )

Pic_Year_Permit_2022.jpg

P.S.
Całkiem niedawno w ręce WP przeszedł obwód Raba 2, czyli łowisko Jeleńskiego + odcinek Ab Ovo. Odcinek wyjątkowy w skali Polski, gdzie wcześniejszy właściciel dbał o rodzimą dla górnej Raby linię pstrągów potokowych. Przyszło nowe, i będzie wpuszczana ryba ze Świnnej, tak tak to się już dzieje na obwodzie poniżej.  ;)

• Lepton i zeralda lubią to

#6596 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 lipiec 2022 - 14:29

Panu Jeleńskiemu odebrali Rabę?

Nigdy tam nie łowiłem (chyba że w czasach przed0jeleńskich), ale byłaby wielka szkoda jakby stracił dzierżawę Raby.

#6597 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 lipiec 2022 - 18:21

https://www.wody.gov...skiej-i-wisloki
  • coma lubi to

#6598 OFFLINE   theslut

theslut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 26 lipiec 2022 - 20:46

Zasadniczo w obecnej sytuacji, niewiele trzeba robić celem usunięcia barier migracyjnych. Nie będzie wody w rzekach to i barier nie będzie.

#6599 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 lipiec 2022 - 22:41

Panu Jeleńskiemu odebrali Rabę?

Nigdy tam nie łowiłem (chyba że w czasach przed0jeleńskich), ale byłaby wielka szkoda jakby stracił dzierżawę Raby.

Zrezygnował, liczył że któryś z okręgów PZW zajmie się łowiskiem. A tu psikus. Poniżej możecie przeczytać co JJ o tym wszystkim sądzi.
>>> http://flyfishing.pl...175125&offset=0

Pepe, nagroda nagrodą, ale na tej samej Wisłoce, którą udrażniają, planują kolejny zbiornik zaporowy(Kąty-Myscowa). A w obrębie udrożnionego już obszaru, na Jasiołce, też pierdykną zbiornik. ;) No perpetum mobile- najpierw budujemy tamę, potem udrażniamy, a potem budujemy kolejną tamę. Roboty nigdy nie zabraknie. Komedia za pieniądze podatników.

#6600 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 28 lipiec 2022 - 07:25

Po podziwiam skuteczność narzucania jedynie słusznej ideologii - ekologianci potrafią wmówić wszystkim dosłownie wszystko   :) 

Ale zapytam - jakie realne możliwości powiększania swoich zasobów ma kraj tak ubogi w wodę jak Polska? Bez względu na akurat rządzących?

Być może odtwarzając pradawne lasy deszczowe, mokradła i torfowiska - a nawet klimat, stalibyśmy się światowym prekursorem albo prymusem ekooszołomów, ale to niezbadana i wyjątkowo rzadko spotykana w świecie praktyka. Tak właściwie, to nigdzie niespotykana  :D 

Bo jak lasów jest mało to się je sadzi

Chyba, że na podobieństwo węgla albo łupków, wody również nie możemy dotykać.. naturlich, bez zezwolenia odnośnych czynników..

• Andrzej2401 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Repi