Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#6601 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 28 lipiec 2022 - 09:47

Ha ha, a KTO spustoszył i osuszył Polskę?

Kto zmeliorował (i nadal melioruje!!!) bagna, torfowiska, łąki?

Kto likwiduje małe cieki stanowiące PODSTAWĘ ekosystemu?

No fakt - nie robi tego PZW, ale jako dzierżawca wód płynących, kompletnie NIC nie robił i nie robi, żeby przynajmniej protestować przeciw niszczeniu tych wód.

#6602 OFFLINE   pawelz

pawelz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów

Napisano 28 lipiec 2022 - 12:43

Po podziwiam skuteczność narzucania jedynie słusznej ideologii - ekologianci potrafią wmówić wszystkim dosłownie wszystko   :)

Ale zapytam - jakie realne możliwości powiększania swoich zasobów ma kraj tak ubogi w wodę jak Polska? Bez względu na akurat rządzących?

Być może odtwarzając pradawne lasy deszczowe, mokradła i torfowiska - a nawet klimat, stalibyśmy się światowym prekursorem albo prymusem ekooszołomów, ale to niezbadana i wyjątkowo rzadko spotykana w świecie praktyka. Tak właściwie, to nigdzie niespotykana  :D

Bo jak lasów jest mało to się je sadzi

Chyba, że na podobieństwo węgla albo łupków, wody również nie możemy dotykać.. naturlich, bez zezwolenia odnośnych czynników..

A moze mniej betonu ?. Woda powinna wsiakac w glebe a nie splywac po betonie do rzek. Mamy deszcze z ktorych nie wynika kompletnie nic. woda zamiast dostac sie do gleby, splywa po betonie czy innej kostce do kanalizacji po czym z predkoscia swiatla wpada do rzeki i splywa do morza.

#6603 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 28 lipiec 2022 - 17:24

Ha ha, a KTO spustoszył i osuszył Polskę?
Kto zmeliorował (i nadal melioruje!!!) bagna, torfowiska, łąki?
Kto likwiduje małe cieki stanowiące PODSTAWĘ ekosystemu?

No fakt - nie robi tego PZW, ale jako dzierżawca wód płynących, kompletnie NIC nie robił i nie robi, żeby przynajmniej protestować przeciw niszczeniu tych wód.

Mało tego.
Weź zobacz na stan rzek (mało wody) brak opadów deszczu latem a śniegu zimą i co PZW robi w tym temacie ?
Nic 😁
I ponawiam pytanie z wątku o PZW
Od jakiego to koryta okręg oderwać się nie może bo coś jakos głowę w piasek chowasz jak trzeba konkretów

#6604 OFFLINE   bociekgc8

bociekgc8

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • Lokalizacjakraków

Napisano 28 lipiec 2022 - 18:07

Wczoraj cały dzień na W2 i W3. Bolki tłukły drobnicę cały dzień aż miło się oglądało widowisko. Nastawiłem się na klenie i taki sprzęt zabrałem. Kleni nie spotkałem ale skuszony torpedowymi atakami próbowałem na miękki kij coś podziałać. Niestety dwa mocne brania nie wcięte no ale to nie mogło się udać. W niedzielę wracam uzbrojony bo widać że będzie co robić.
  • pezet lubi to

#6605 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 31 lipiec 2022 - 13:16

No i jak Panowie ? Macie jakieś zdjęcia? Złapał ktoś w ogóle jakąś rybę wartą uwagi ?

#6606 OFFLINE   Polspin

Polspin

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 31 lipiec 2022 - 16:48

Zdjęcia może i mają ale czy się pochwalą?

#6607 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 04 sierpień 2022 - 22:15

Nie porwaly mnie Wasze odpowiedzi Ja nie mam nic na czasie bo bym wrzucil i uraczyl kumatych gosci.

Podgladacze i tak by nic nie skumaly, jak oni na fejsbooku widza fotke z Przewozu i sie pytaja :
Gdzie to :) ?

#6608 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 05 sierpień 2022 - 13:35

Wczoraj, po 12 dniach przerwy znowu W3 u mnie we wsi. Woda większa, zimniejsza o 6 stopni. I tak samo bezrybna. Zabrałem dość selektywny sprzęt, tj morskie 14-65gr ( w cascie a jak)  plus 201K. Coś takiego pozwala na przeczesanie 25 arów wody za jednym przeciągnięciem. Raz tylko się od czegoś odbiłem na granicy rynny, po za tym cisza. Nic się nie chlapie, nic nie goni... Studnia. Zniesmaczony, mocno po zmroku podjechałem do portu. Posiedzieć, posłuchać. Wylądowało tam jakieś brodzące ptaszysko, na wielkość 2 razy bocian. Obstawiam żurawia. Skoro to żyje u nas we wsi to aż takiego syfu nie ma. Tylko gdzie te ryby..... Pi....., szukam dalej. pz

• pezet lubi to

#6609 OFFLINE   tadekb

tadekb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 616 postów

Napisano 06 sierpień 2022 - 06:49

Ja to Cię Tomku podziwiam - nie miałbym tyle somozaparcia, żeby się tak do jednego kawałka Wisły przyspawać  :)  Jakbyś chciał, to Ci mogę parę kawałków zupełnie innej Wisły pokazać. Tylko tego casta nie bierz. Klenióweczkę na lekko. Na ryby specjalnie nie licz, ale widoki czasem fajne. Co do ptaszyska - może bocian czarny? Większy od białego.  Wczoraj sobie razem z takim jednym ptaszem łowiliśmy po sąsiedzku. Trochę niżej od twojego zakrętu. Niby taki płochliwy, ale jakoś nie uciekał. Fajne spotkanie. Nie często je widzę. Żurawie w okolicy mamy, choć nad Wisłą nigdy nie widziałem. Tylko na łąkach. 

P.S. A zdjęcia jakieś tam mam. Niektóre to by nawet z butów wyrwały ;)

• michcio lubi to

#6610 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 06 sierpień 2022 - 10:47

Tadku, chętnie skorzystam, klenióweczki mam, nawet kilka( w cascie a jak;)). Od zakrętu i okolic próbuję się też odspawać, bo to jedyne słuszne rozwiązanie na chwilę obecną. Na razie typuje miejscówki goniąc rowerem wzdłuż wody. Jakieś przemyślenia taż mam, nie wiem czy słuszne. Chociaż zawziętość( taka sportowa)  to moja druga natura, to  wybór miejsca był celowy. Potrzebowałem bardzo dobrze rozpoznanego kawałka wody, bo jakoś tak przez przypadek złożył mi się nowy zestaw 2,64m 14-65gr wyrzutu razem z nowym szybszym curado. Tam znam każdy kamień na dnie, dzięki temu wiem jak ten kij koresponduje z innymi. Tak jestem gadżeciarzem sprzętowym i tego nie zmienie;). No co poradzę, jak nic nie poradzę.

Co do ptaszyska to plątam się po okolicy od dziecka,  nawet wiem gdzie czarne bociany mieszkają, ale to co widziałem było dużo większe. Stało obok ławeczki  to miałem porównanie wielkości. Chociaż ostatnio suma na 3 krawężniki w KRK też widzieli;) pz

ps. Wrzuć proszę jakie zdjęcia, a niech nas zazdrość zżera;) Tak po sportowemu.

#6611 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Łukasz

Napisano 12 sierpień 2022 - 13:53

Hejka, kto nie czytał w wątku Raba. Jutro spotykamy się w Dobczycach by porządnie nagłośnić bulwersującą sprawę katastrofy ekologicznej poniżej zbiornika. Ryby jeszcze nie zdychają całymi dywanami, ale kto wie jaki stan będziemy mieć za tydzień lub dwa.

Jak widać na przykładzie Odry czy Raby Wody Polskie nie nadają się na gospodarza akwarium, a co dopiero naszych rzek. Liczę, że obecni tu klakierzy tej instytucji dostali w końcu zimny prysznic i przejrzeli na oczy.

• piotrmr i zeralda lubią to

#6612 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 02 wrzesień 2022 - 11:58

Cześć. Wczoraj wieczorem wybralem sie na Wisłę i pierwszy raz w mojej miernej karierze wędkarskiej po wielu wypadach na zero mialem sytuacje gdzie z jednego miejsca wyciagnalem 9 sandaczy ... sandałków tak w okolicach 35cm. Rzucalem z nadzieja na cos wiekszego ale albo wieksze nie plywają z mniejszymi ... albo wieksze sa cwaniaki i nie tak latwo je skusic do brania. Pytanie do sandaczowych łowcow czy w takim miejscu jest szansa na wieksze czy lepiej dac spokój przedszkolakom i poszukac innej miejscowki?

#6613 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 02 wrzesień 2022 - 12:04

Sam nie jeździłem, ale znacznie poniżej Krakowa dwóch znajomych też miało sporo kontaktów z rybami 30-40cm. Wygląda na to, że 2-3 lata temu tarło było dość udane, co cieszy niezmiernie :)

#6614 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 02 wrzesień 2022 - 12:17

A ja w zeszłym tygodniu na W2 złowiłem 2 takie po 15 cm... :) A w tamtym roku 4 sztuki w przedziale 30-45 cm. Więc wydaje mi się, że tarło (przynajmniej na W2) się sandałkom udaje :)

#6615 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 02 wrzesień 2022 - 12:28

czy lepiej dac spokój przedszkolakom i poszukac innej miejscowki?

usiąść i poczekać.

Jakieś 3-4-lata.

:)

• hanz lubi to

#6616 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 wrzesień 2022 - 17:29

Pany wszyscy teraz łowimy takie zedziki bo to jest ten czas jak co roku koniec sierpnia wrzesień przedszkole zajada się do syta  ;)  ja najmniejszego jakiego miałem miał chyba 12 cm i wziął na 2 calowego kajtka przy szukaniu okoni na Wiśle. Oczywiście większe też żerują ale nie tak łapczywie jak to przedszkole i stoi trochę dalej za tymi małymi i czeka jak maluchy pojedzą. Odpalają na chwile 20 minut kilka strzałów i do nory, jak się uda to masz zeda w przedziale 60-70cm :) macie dwa tygodnie żeby coś złowić bo później będzie przerwa do końca października  :) ja teraz bardziej się skupię na boleniu bo wrzesień to mega dobry miesiąc na duuużą rape.

• Adrian Tałocha, czarny1, marienty i 1 inna osoba lubią to

#6617 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 02 wrzesień 2022 - 23:11

Profesor pepe :) thx

#6618 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 wrzesień 2022 - 09:05

Jaki profesor to lata siedzenia nad wodą i obserwacja 😁

#6619 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 05 wrzesień 2022 - 08:18

Ostatnio posypało sandaczykami, więc teoria Pepe jest prawdziwa.W zeszłą środę złowiłem 2, w piątek 4 (kolega 8 ! ), a wczoraj 3. Wszystko w rozmiarze 15-35 cm. Co ciekawe, nie pamiętam, żeby w zeszłych latach tak było. Więc pewnie 2-3 lata temu zedkom się tarło udało :)

#6620 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4033 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 05 wrzesień 2022 - 13:34

Kilka lat temu miałem tak na Narwi. Małych sandaczy było mnóstwo i też myślałem że za dwa-trzy lata będzie eldorado, ale muszę was zmartwić, bo nic takiego się nie wydarzyło!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

1 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Repi