Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#7041 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 14 czerwiec 2023 - 11:37

Widzieliscie Panowie rybki spod Wawelu ?

#7042 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów

Napisano 14 czerwiec 2023 - 11:39

Bo od dwóch albo trzech lat komputer steruje śluzami i jak dostaje impuls że jest za dużo wody to opuszcza śluzy czasem trzy naraz nie wiadomo dlaczego i dlatego są takie gwałtowne skoki a później gwałtowne odcięcie. Wcześniej szedł Pan "Adam" i opuszczał śluzy lub podnosił po trochu i skoki był na poziome 20-30 cm  a za nim puścił wodę to dzwonek był i wszyscy wiedzieli że pójdzie woda  :) odkąd Tauron ma wy.ebane na skoki wody i liczy się tylko kasa to tak jest jak jest.... 

Jeśli masz chwilkę Piotrze, to poczytaj....

https://straznicy.ww...ego-rozwoju.pdf

• PePe. lubi to

#7043 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 14 czerwiec 2023 - 12:46

Chyba się wybiorę na zapomniane miejscówki sprzed 20lat w okolice Rogowa czy Przemykowa za brzanami skoro się pokazują. Ile z domu wynioslem sera żółtego to tylko mama wiedziała

Poczekaj jeszcze dwa tygodnie bo okres ochronny  :) choć sam w zeszłym tygodniu złowiłem jedną 70 +  :D  piękna bestia  ;)

#7044 OFFLINE   bociekgc8

bociekgc8

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • Lokalizacjakraków

Napisano 14 czerwiec 2023 - 13:01

Oczywista oczywistość.
Akurat skończę kurs i zacznie się sezon. Ale w weekend przejdę się z kosą bo pewnie dojść się nie da.
  • PePe. lubi to

#7045 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów

Napisano 15 czerwiec 2023 - 06:57

Widzieliscie Panowie rybki spod Wawelu ?

Nie wiem Panowie, czy zauważyliście, ale w 7:20 gość z wody wraz z sumem wyciąga małego linka. I teraz pytanie, czy użył go jako żywca (wg mnie nie miał 25 cm), czy też łowił na kilka haczyków i na jeden z nich wziął mu linek. Poza tym, łowi w nocy z łodzi, co w naszym okręgu jest zabronione...

• jerzy6, Robert91 i Ukleja> lubią to

#7046 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 15 czerwiec 2023 - 08:23

Nie wiem Panowie, czy zauważyliście, ale w 7:20 gość z wody wraz z sumem wyciąga małego linka. I teraz pytanie, czy użył go jako żywca (wg mnie nie miał 25 cm), czy też łowił na kilka haczyków i na jeden z nich wziął mu linek. Poza tym, łowi w nocy z łodzi, co w naszym okręgu jest zabronione...

Grzesiu nie będę komentował publicznie co sądzę o tym wszystkim piiiiiiiiiiii łowienie sumów w maju troll w nocy to norma....

• jerzy6 i Robert91 lubią to

#7047 OFFLINE   milczacy

milczacy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaNiepołomice
  • Imię:Andrzej

Napisano 16 czerwiec 2023 - 06:39

Cześć!

Wczoraj wieczór, dokładna powtórka z wtorku -  od 20.00 do 21.30 - 4 bolenie 50-70 cm (ten ostatni zapiął się na zewnątrz pyska i już troszkę mnie powoził, bo stawał bokiem do nurtu, a mnie brakowało mocy w dolniku klenio-jaziowego kijka ukręconego na muchówce 5/6). Na deser - jeden piękny, upasiony kleń około 45 cm. A do tego dwa spady - w tym jedna ryba (przypuszczam że brzana albo sooolidny boleń) niemal wyrwała mi kij z ręki przy braniu, odeszła z gwizdem hamulca pod prąd jednym cięgiem jakieś 30 metrów, przymurowała, zakręciła i koniec - rozgięta kotwiczka w woblerze.  I znów - poza ukleją przy brzegu - zero śladu ryb, zero spławów czy oznak żerowania! Boleń siedzi w rynnach i nie pokazuje się wcale. Na szczęście, gryzie :)

• Roseth lubi to

#7048 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 16 czerwiec 2023 - 08:57

Coś mi się zdaje że łowisz ciągle te same 4 sztuki bolka i 1 brzanę w kółko 😀 zmień metę i poszukaj nowych ryb
  • Grzesiek i Roseth lubią to

#7049 OFFLINE   milczacy

milczacy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaNiepołomice

Napisano 16 czerwiec 2023 - 11:00

Nieeeee... zapewniam Cię, że to za każdym razem inne ryby są :)  3 Brzany zresztą  też przyłowiłem - 62,65 i 69 cm  dzień po dniu - po jednej dziennie ;) 

#7050 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 16 czerwiec 2023 - 14:04

Kurka wodna to dobra meta że codziennie daje ryby, muszę Cię wyśledzić i usiądę Ci na mecie jak kormoran na gnieździe 😀
  • korol lubi to

#7051 OFFLINE   milczacy

milczacy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaNiepołomice

Napisano 19 czerwiec 2023 - 09:56

Z kilku ostatnich dni...

Załączone pliki

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 19 czerwiec 2023 - 13:50

#7052 OFFLINE   Tom Rob

Tom Rob

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 540 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza
  • Imię:Robert

Napisano 19 czerwiec 2023 - 12:22

Kolega "Milczący" ale ryby "gadają"

#7053 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 19 czerwiec 2023 - 12:25

Amerykanie mają "Tańczącego z wilkami" a my mamy "Milczącego z rybami" ;)

#7054 OFFLINE   michcio

michcio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 967 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:K.

Napisano 19 czerwiec 2023 - 13:20

Przypominam o trwającym okresie ochronnym nabrzanej wrzucenie zdjęć jest niestosowne.

#7055 OFFLINE   milczacy

milczacy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaNiepołomice

Napisano 19 czerwiec 2023 - 13:40

Przypominam o trwającym okresie ochronnym nabrzanej wrzucenie zdjęć jest niestosowne.

Ma Kolega rację. Niestety nie mogę już edytować posta.

Brzany przyłowione przy kleniowaniu - przepraszam za urazę i proszę moderację o wykasowanie drażniących fotek z mojego posta.

Pozdrawiam, Andrzej

#7056 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 19 czerwiec 2023 - 22:39

Nie przejmuj się Andrzej wszyscy mają przyłowy w okresie ochronnym danego gatunku np muszkarze jeżdżą na "lipienia" a łowią pstrągi na jesieni 😀
  • mati83 lubi to

#7057 OFFLINE   milczacy

milczacy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaNiepołomice

Napisano 20 czerwiec 2023 - 07:02

Wczoraj z wieczora, Wisła uraczyła mnie znów mega emocjami... łowienie rozpocząłem od rekordu życiowego brzany na spinning- 73 piękne, zdrowe i upasione centymetry ryby na lekkiej wędce ( przyłów przy szukaniu kleni, ale fotkę pomijam z wiadomych względów ;) ). Chwilę później - sum zerwał mi przynętę po może 5 minutach szarpacki 1f609.png. Przetarł się fluorocarbon 0,25. Wiem że to był sum, bo w momencie brania przewalił się po powierzchni jak jakaś orka na filmie przyrodniczym! Mało z woderów nie wyskoczyłem ;) - ocenił bym go na jakieś półtora metra. W kilka minut później - drugi sum prawie wyrwał mi kijek z ręki i poprzeciągał mnie po rzece ze 40 minut. Zaparłem wędkę o brzuchol, kijek zgięty po grip, plecionka jęczy.... i tak łaziłem sobie po brzegu czekając na rozwój sytuacji :) wypaliłem w międzyczasie z nerwów 4 papierosy i tylko zmieniałem rękę trzymającą wędkę. Tyle jedynie mogłem zrobić, bo ryba sprawiała wrażenie, jakby nawet nie zauważyła że coś ją za pysk ciągnie ;) W końcu zaparkował w dołku pod drugim brzegiem, zakręcił się i na szczęście - wypluł wobler z wyprostowanymi kotwiczkami. Niewiele, a w zasadzie nic nie mogłem zrobić - kij do 15 gram, plecionka 6 Lb nie dała szans na czynne podjęcie walki.
Kurde, wygląda na to, że sumiaste przegoniły mi bolenie z rynny gdzie miały one stołówkę na uklei. Przedtem bolki tam stały ciągle i nawet jak się nie pokazywały, to waliły w wobler puszczony wzdłuż stoku rynny. Teraz - bolki znikły. Pojawiają się tylko na moment - dosłownie 15-20 minut i znikają. To samo klenie.

Ale, na pocieszenie - na koniec wędkowania- już po ciemku, wyholowałem bolenia około 60 cm jedną ręką, bo drugą oganiałem się od komarów :)
Pozdrawiam, Andrzej

Załączony plik  355428675_6490441391003117_1959476139066876465_n.jpg   108,14 KB   16 Ilość pobrań Załączony plik  355289451_6490441194336470_5116592874405290197_n.jpg   17,94 KB   15 Ilość pobrań

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"                                                                  good.gif

#7058 OFFLINE   asafa

asafa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Tomek

Napisano 20 czerwiec 2023 - 09:04

@Milczący, dzięki za podzielenie się emocjami, fajna się to czyta 👍 Nie wiem czy ta wytrzymałość plecionki 6lb to na węźle czy liniowa, ale nawet jeśli na węźle, to proponuję założyć coś grubszego. Zawsze to zwiększy szanse w starciu z rybą niespodzianką🙂 Tym bardziej, że masz FC 0.25mm, które ma znacznie większą wytrzymałość niż ta plecionka.

#7059 OFFLINE   5729687

5729687

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 22 czerwiec 2023 - 13:13

Dzień dobry wszystkim !
To mój pierwszy post tutaj wiec proszę o wyrozumiałość ;)
Otóż pierwszy raz po długim czasie wybieram się na ryby. Pierwszy raz w życiu chciałbym się wybrać gdzieś nad Krakowską rzekę. W związku z tym ze na ryby jeżdżę 2/3 razy w roku to nie opłacam karty tylko kupuje zezwolenia jednodniowe. Cena 70 zł za dzień trochę dużo ale czego się nie robi dla chwili relaksu 😁 mam ambitny plan złowić chociaż jedna rybę 😂 po wielu przeczytanych forach porad itp wybor padł tutaj
Czy to dobry pomysł czy raczej wysłalibyście mnie gdzies indziej ?
Pozdrawiam !

Załączone pliki

#7060 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 22 czerwiec 2023 - 14:17

70zł za dzień wędkowania na Krakowskich wodach buahahahaha chłopie uciekaj stąd gdzie pieprz rośnie 😀 lepiej sobie wykup Nowy Sącz i pobaw się z pstrągami na Dunajscu lub Boleniami czy Okoniami na Różnowie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych