Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8321 odpowiedzi w tym temacie

#681 OFFLINE   Filip14

Filip14

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaMałopolskie
  • Imię:Filip

Napisano 18 październik 2014 - 19:37

Przedszkolaki czyli po ile ?
W Tyńcu łowiłem ostatnio z jakimiś efektami ale rozmiar ... szkoda gadać ;)

#682 OFFLINE   niktważny

niktważny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 82 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 18 październik 2014 - 19:53

No takie 30-40 cm waliły w 10 cm gumy.
  • Filip14 lubi to

#683 OFFLINE   krzysju

krzysju

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 368 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 19 październik 2014 - 18:25

Ciekawie się dzieje na tej naszej Wisełce.

Łowię w tym roku  na feederka  i spinnig bo trudno się wstrzelić w jakiś konkretny gatunek.

Ciekawe , że w tym roku praktycznie zniknął mały sumek (20-40 cm) , który był utrapieniem feederowców w głównym korycie.

Teraz tam rządzą klenie ( piękne kluchy) brzany i świnki.

Pojawił się szczupak.

Szkoda  , że mało kto  zwraca uwagę na przyczyny takich zmian. 

#684 OFFLINE   pitfish

pitfish

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 289 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza

Napisano 20 październik 2014 - 06:34

Łowię w tym roku  na feederka  i spinnig bo trudno się wstrzelić w jakiś konkretny gatunek.

Ciekawe , że w tym roku praktycznie zniknął mały sumek (20-40 cm) , który był utrapieniem feederowców w głównym korycie.

Pojawił się szczupak.

Jakie są wg Ciebie przyczyny tych zmian w rybostanie?

#685 OFFLINE   Piotr Boruch

Piotr Boruch

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 602 postów
  • LokalizacjaKraków/Nowy Sącz
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Boruch

Napisano 21 październik 2014 - 14:20

No pewnie rybacy, powodzie i inne kataklizmy, a i jeszcze ślązacy, duże wahania wody, no i ścieki te ze śląska i od nas :D

A tak na serio można krótko podejśc do tematu PZW i to jesto odpowdź :wacko:

#686 OFFLINE   tadekb

tadekb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 618 postów

Napisano 21 październik 2014 - 14:24

Pojawił się szczupak.

To dobrze się dzieje, czy nie dobrze?

No pewnie rybacy, powodzie i inne kataklizmy, a i jeszcze ślązacy, duże wahania wody, no i ścieki te ze śląska i od nas :D

A tak na serio można krótko podejśc do tematu PZW i to jesto odpowdź :wacko:

A tej wypowiedzi to już całkiem nie trybię...

#687 OFFLINE   Piotr Boruch

Piotr Boruch

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 602 postów

Napisano 21 październik 2014 - 15:23

Chciałem byc nieco sarkastyczny ale rozwinę: nikt się to wodą nie interesuje, nie ma porządnych rzeczywistych badań ichtiologicznych, puszcza się co popadnie a właściwie co zostało z zarybień bajorek krakowskich, nikt tej wody nie pilnuje(kontrole są tak rzadkie jak miarowe sandacze na wiśle. Brakuje jednego porządnego włodarza by ten zarybiał, sprzedawał licencje, by wprowadził normalne zasady, kontrolował i zarabiał na tym że ludzie chcą połowic ryby. Proste. Natomiast realia są takie, że złowienie szczupaka 70cm przez jednego z naszych kolegów z forum spowodowało że pół miasta zleciała się pod dąbie bo go wypuścił i można go złowic. Faktycznie jest jeszcze trochę klenia, leszcza czasem ktoś szczupaka złowi ale ma się to nijak do możliwości tej wody i do słownie 5 lat do tyłu jakie były wyniki na tych gatunkach.

Użytkownik Piotr Boruch edytował ten post 21 październik 2014 - 15:35

• Bluzer lubi to

#688 OFFLINE   krzysju

krzysju

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 368 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 21 październik 2014 - 18:47

Wisła sobie radzi jak umie. I to dobrze się dzieje.

Nie jestem masochistą aby katować się spiningiem jak nie mogę rozgryźć wody.

Łatwiej to zrobić łowiąc na feederka i bolonkę.

Przykład  - kleń w tym roku.

Był on dla mnie kiepski na spining , ale na feederka rewelacyjny. Tak wypasionych kleni jeszcze nie widziałem. 

Coś w przyrodzie się zmienia , a my tego nie widzimy. 

Wydaje nam się że pewien gatunek zniknął ( piszę tylko o kleniu)  a on ma się doskonale , tylko jest praktycznie poz za zasięgiem klasycznego spiningu "kleniowego". 

I tu można lać wodę - co się stało ? Nie ogarniam takich prostych rzeczy.

#689 OFFLINE   Bluzer

Bluzer

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 307 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Kamil

Napisano 21 październik 2014 - 20:14

Klenia jeszcze jest trochę w Wiśłe,a to ,że trudno go złowić na spining to akurat dobrze, inaczej stałyby się rybą przypadku. Łowienie kleni na spina jest wymagające,ale jak ktoś chce sobie uprościc zadanie to żaden problem- wiśnie/czereśnie już za kilka miesięcy...

#690 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów

Napisano 21 październik 2014 - 21:49

Bluzer , już za kilka miesięcy czereśnie? zima z latem Ci się pomyliła czy zmieniasz strefę klimatyczną :)

A tak na serio to pochwal się wreszcie co w tym roku z naszej Wisełki połowiłeś? Jak uważasz źle czy dobrze się dzieje z naszą królową?

W/g mnie w przeciągu kilkunastu lat ryb ubyło ogólnie bardzo, zwłaszcza większego sandacza prawie nie ma.

Powodzie na pewno jakiś wpływ mają, ale tak dokładnie to rzeczywiście nikt tego nie bada.

#691 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław

Napisano 21 październik 2014 - 21:53

Bluzer nic nie łowi :D

#692 OFFLINE   Bluzer

Bluzer

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 307 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 22 październik 2014 - 08:08

kilka- wszak do maja/czerwca niedaleko :)

Na Wiśle łowię dopiero 5 sezon ,wiec trudno mi odnieść się do tego jak było wcześniej, choć wielu wędkujących dłuzej uważa ,że to własnie wtedy na krakowskim odcinku zaczął się regres. 

Czy dobrze czy źle- trudno jednoznacznie powiedzieć. Na plus należy uwzględnić fakt pojawienia się świnki i to całkiem pokaźnej. W tym roku Słyszałem o kilku przypadkach złowienia (spin) jej w różnych miejscach. 

Szczupak też melduje się na brzegu często i regularnie, co ciekawe są to ryby z przedziału 65-70.

Sandacz powoli zaczyba współprace co mnie najbardziej cieszy bo w 2013 było gorzej niź źle. Fakt,nie są to duże ryby,ale jednak dają jakąś nadzieje na przyszłość

Kamil Z., a na "bagnach" biorą?:)

#693 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław

Napisano 22 październik 2014 - 09:46

Za serce ;)

#694 OFFLINE   spy

spy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1309 postów

Napisano 22 październik 2014 - 10:16

Duża woda jak co jakiś czas przemieszała ryby, jedne wymiotło niżej, inne przygnało z góry. U nas pojawił się drobny szczupak i pstrąg potokowy a zabrało małego sandacza i małego suma.

#695 OFFLINE   tadekb

tadekb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 618 postów

Napisano 22 październik 2014 - 10:34

Badania, zarybienia itd to jedno. Drugie to to, jaki po kilku latach jest z tego efekt. W przypadku rzek to sama woda ma najwięcej do powiedzenia. Tzn. czy rok suchy, czy mokry, jaka zima itd. Na pewno nie jest też tak, że można na rzece, zwlaszcza dużej, kurczowo trzymać się schematów z zeszłych lat. Nawet na małych stojących wodach rok do roku jest inny. Nie rozpisując się zbytnio mogę napisać, że moim zdaniem zdecydowanie idzie ku lepszemu. Woda coraz czystsza i z rybą lepiej. Oby nie powtórzyło się to co niedawno miało miejsce. Mam na myśli katastrofalną powódź, a potem kolejne trzy lata z bardzo niskimi stanami. Pominę temat, ogólnie rzecz biorąc, wędkarzy, bo to zupełnie inna bajka.

P.S: Krzysju, pisałeś o wypasionych kleniach. Można podpytać ile to wg. Ciebie wypasiony kleń?

#696 OFFLINE   krzysju

krzysju

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 368 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 22 październik 2014 - 22:17

Tadku jeśli tak można , też mam takie odczucie , że idzie ku lepszemu .

Ten rok był super dla tarła ryb i narybek miał się gdzie uchować - myślę o Wiśle pomiędzy krakowskimi jazami. Nie było niżówek. Stan niemal stały +/- 30 cm z przewagą plus.

Jest masę grubego kiełża. Nawet na Rudawie nie widziałem takich ilości

Pojawiły się duże kolonie małż - chyba to racicznica . .

Parę takich łatek oderwałem od dna spiningując tam wcześniej. Kleń i mega płoć siedziała tam do końca września. Od połowy października widać ,że ryba migruje w związku ze spadkiem temperatury wody.

Ale brzany siedzą nadal w letnich miejscach.

Lubię obserwować wodę i zmiany jakie w niej zachodzą.

Ciekawi mnie zniknięcie małych sumków  - czyżby coś je z ich stałych stanowisk w rynnach wyparło ?

Wypasiony kleń ma kształt zbliżony do sazana  - w każdym razie walcowate to one nie były :)  

#697 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów

Napisano 23 październik 2014 - 10:48

kilka- wszak do maja/czerwca niedaleko :)

Na Wiśle łowię dopiero 5 sezon ,wiec trudno mi odnieść się do tego jak było wcześniej, choć wielu wędkujących dłuzej uważa ,że to własnie wtedy na krakowskim odcinku zaczął się regres. 

Czy dobrze czy źle- trudno jednoznacznie powiedzieć. Na plus należy uwzględnić fakt pojawienia się świnki i to całkiem pokaźnej. W tym roku Słyszałem o kilku przypadkach złowienia (spin) jej w różnych miejscach. 

Szczupak też melduje się na brzegu często i regularnie, co ciekawe są to ryby z przedziału 65-70.

Sandacz powoli zaczyba współprace co mnie najbardziej cieszy bo w 2013 było gorzej niź źle. Fakt,nie są to duże ryby,ale jednak dają jakąś nadzieje na przyszłość

Kamil Z., a na "bagnach" biorą? :)

Cieszę się, może zejdą odrobinę niżej,bo poniżej Raby to głównie bolek i sumek :)  został

#698 OFFLINE   Piotr Boruch

Piotr Boruch

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 602 postów

Napisano 26 październik 2014 - 12:44

Woda w mieście podwyższona szybko płynie, cały dzisiejszy ranek bez brania chociaż wydawac by sie mogło, że warunki nie najgorsze

#699 OFFLINE   bodzio0711

bodzio0711

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaKRAKÓW

Napisano 27 październik 2014 - 10:27

Ja nie łowię na pigalakach już od dawna znalazłem sobie kilka miejsc na feder i na spinning gdzie zawsze coś połowie . Jedno miejsce spiningowe mogę zdradzić bo to woda dla prawdziwych twardzieli. Wprawdzie w tym roku na Wiśle dużo nie łowiłem ale to jest moja woda. A łowisko o którym mówiłem to woda od mostu na nowohuckiej do mostu Wandy a za najlepszy odcinek uważam ten od mostu do elektrowni trafiają się sandacze, szczupaki i w okolicy mostu całkiem ładne okonie. To co z tego odcinka odstrasza wędkarzy to chaszcze nie do przebycia,samochodem do wody nie dojedziesz i to jest tajemnica tego odcinka że ryby tam jeszcze są.Tzw. pigalaki to wody dla leniwych a do tego rybki tam są już tak wyszkolone że naprawdę jest je ciężko złowić . Dlatego ja chodzę swoimi ścieżkami i choć jakiś spektakularnych sukcesów nie mam to kilka rybek z Wisełki jest godnych odnotowania
Szczupak 78cm
Sandacz82cm
Kleń51cm
Boleń79cm
Brzana76cm
Ryby te złowiłem naspining w przeciągu kilku lat i to są moje rekordy wiślane więc ryba nawiśle jest tylko trzeba jej szukać
Oczywiście że jest też czas że ryba nie bierze i trzeba ten okres przetrwać ale dla tych momentów kiedy po czujemy uderzenie na kiju warto poczekać nawet cały dzień.

#700 OFFLINE   Piotr Boruch

Piotr Boruch

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 602 postów

Napisano 27 październik 2014 - 13:02

Teoria ta jak najbardziej rzeczowa i popieram takie podchody, sam działam podobnie jednak miejcówki na Wiśle z roku na rok się zmieniają i trzeba się nieźle napocić żeby znaleźć rybny odcineczek szczególnie w mieście - nie mam tu na myśli pigalaków. Faktycznie most Wandy był bardzo dobrą miejsówą sam wyłowiłem tu 4 sumy pare dobrych szczupaków  i sandaczy i dwa lata temu setki okoni. w tym roku miejsce świeci pustkami, troche tylko pourywanych plecionek zostało.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych