Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#7541 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 styczeń 2024 - 07:30

mayou wymieniasz takie nazwy że się zastanawiam czy Ty na pewno uprawiasz wędkarstwo czy może jakąś inną dyscypline :)
  • Polspin i mayou lubią to

#7542 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 03 styczeń 2024 - 08:59

W piatek przed świętami 2 godziny na Przylasku nr 1 - 2 brania z opadu przy trzcinach. Nawet przez chwilę poczułem okonika na wędce.

Wczoraj wolniak Raby przed jazem w Bochni. Piękna, gruba jak na tę rzekę woda ze spokojnym, równym uciągiem. Na dnie piasek/ił i trochę patyków. Gdybym był kleniem - zimowałbym. Zrobiłem kilkaset metrów. Nic. Bez kontaktu.

Dziś ujscie Skawinki. Podobnie rzeka szersza niż gdzie indziej, dosyć głęboka. Troche zatopionych gałęzi, jakąś zatoczka ze spowolnieniem. Miał być jakiś klenik, okonek, obcinka szczupaka... Pusto.

Wszędzie łowiłem delikatnie. Kijek okoniowy, twisterki i raperki 3 cm.

To jak... gdzie te ryby w Kakowie?

Aaaaa. Spotkałem Pana właściciela przyczepy, która do niedawna stała na ujściu Skawinki. Stereotyp upadł. Chłop faktycznie ze Śląska, rzeczywiście parę miesięcy stacjonował tam z żoną, ale nie zabiera ryb.
Lowi głównie sumy, ale wypyszcza. Czasem łowi białoryb - potrzebny na żywca. Nq pytanie o klenie stwierdził, że "dobry żywiec, aktywny. Najlepiej taki około 40"

Jokerku, z tego co wiem, to chodziło o inną przyczepę, po drugiej stronie rzeki, od strony Tyńca. Stała tam porzucona i niezamieszkana przez długi,długi czas. A gość, z którym gadałeś, przyjechał w maju, a wyjechał jakoś w październiku. Okupował stale to samo miejsce, cypel od strony Kopanki. Raz na jakiś czas jeździł na zakupy do Biedronki, do Skawiny. W tamtym roku był po drugiej stronie, ale wielu ludzi się na niego wkurzało (słyszałem nawet plotkę, że mu ktoś gębę obił), więc przeniósł się na drugi brzeg :)

Natomiast co do niezabierania przez niego ryb, to trzeba go było zapytać o motocyklistów (crossowców), którzy przyjeżdżali do niego nocami po świeże sumy. Ciekawe co by Ci odpowiedział....

#7543 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 03 styczeń 2024 - 09:25

Tadek czekamy na wpis klenie 2024 :rolleyes: :P

#7544 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 03 styczeń 2024 - 11:17

mayou wymieniasz takie nazwy że się zastanawiam czy Ty na pewno uprawiasz wędkarstwo czy może jakąś inną dyscypline :)

to taka nowa odmiana spiningu, bardzo modna ostatnim czasem.  tj. wędkarstwo sklepowo-katalogowe z elemantami gadżeciarstwa i mitomami.  Ale jak czasem coś weźmie to..... pz   

#7545 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 03 styczeń 2024 - 13:18

to taka nowa odmiana spiningu, bardzo modna ostatnim czasem.  tj. wędkarstwo sklepowo-katalogowe z elemantami gadżeciarstwa i mitomami.  Ale jak czasem coś weźmie to..... pz   

Nie tylko nowa, ale najbardziej szlachetna (a zarazem jedynie słuszna odmiana). Tak na marginesie, na który model Onchorka oczekujesz?.

#7546 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 03 styczeń 2024 - 14:12

5,5-14gr, 9,0ft/korek w........................kaście;)pz

• Lepton lubi to

#7547 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 styczeń 2024 - 15:15

Ja dzisiaj odebrałem od Krzyśka Zielińskiego Blaasa Slim Nano jest petarda leży w łapie tak jak chciałem, testy na rybie za jakiś czas :)

#7548 OFFLINE   J-O-K-E-R

J-O-K-E-R

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 351 postów
  • LokalizacjaNiepołomice
  • Imię:Tomek

Napisano 03 styczeń 2024 - 15:17

Pepe, jakie parametry i do czego to ma być? Klenie?
  • hanz lubi to

#7549 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 styczeń 2024 - 15:17

A ten Onchor to chyba StC jeśli się nie mylę :)

#7550 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 styczeń 2024 - 15:40

JOKER parametry na słusznego klenia :)

Załączone pliki

• J-O-K-E-R lubi to

#7551 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 03 styczeń 2024 - 16:56

Miałem slima 15lb, mam cały czas już piąty albo szósty sezon 10lb. Dla mnie to najlepsza wędka do rzecznego lekkiego łowienia na woblery i obrotówki. Będziesz zadowolony, a 20lb ogarnia też bolki i woblerowe sandacze, chociaż to kwestia kto co lubi i jak łowi.
  • PePe. lubi to

#7552 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 03 styczeń 2024 - 17:06

Ło Panie, po tego kłania to trza będzie traktor odpalić. 20lb. Szaleństwo. Onchor to taka niby nowa seria st. Croix. Jak dla mnie to Avid przemalowany. Tak myślę bo jak każdy długi kij zamówiłem w ciemno. Z AVC się udało, to niby czemu miało by się nie udać z onchorem. TO i tak będzie mała abstrakcja w porównaniu do Jackson Rock tribe. PePe jak się będziesz gdzieś u nas po wsi z tym patykiem kręcił to daj proszę znać. Jestem prawie wewnętrznie przekonany do takiego 9.6 stopy do 20-25lb.... W kaście pz
  • PePe. lubi to

#7553 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 styczeń 2024 - 17:34

Kij robiony z myślą o boleniach i sandaczach opaskowych na woblery, kilka lat używam StC Avid 12 i 17lbs i już widzę że Blaas to zupełnie inny patyk, bardziej parabola, StC bardziej chodził szczytem.
  • mayou lubi to

#7554 OFFLINE   J-O-K-E-R

J-O-K-E-R

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 351 postów
  • LokalizacjaNiepołomice
  • Imię:Tomek

Napisano 03 styczeń 2024 - 19:54

Ja kiedyś chciałem slima sls ale po oględzinach gotowego u kolegi z Grudziądza się rozmyśliłem.
Nie mój typ.
Blank to trochę taka "wielka muchówka". Holuje na pewno sam. Podobnie rzuca. Ja wolę jednak sztywniejsze, bo podczas prowadzenia woblera w nurcie ma być mniej "gumowo" w szczycie.
Aczkolwiek gratuluję. Na pewno wybrałeś świadomie, a jak tak to będziesz zadowolony.
  • psd27 lubi to

#7555 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 styczeń 2024 - 23:11

Rzadko się odzywam , Przerzuciłem" blaasa. I zostaje przy ST.C oraz Suzuki

Użytkownik sero1975 edytował ten post 03 styczeń 2024 - 23:14

• GBP lubi to

#7556 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 04 styczeń 2024 - 00:20

Mam Blaasa w wersji 15,20 i 25lb. Wcześniej lowilem Blue Rapidem 25lb w podobnej długości i odczucia mam dokładnie takie same, jak napisał JOKER. Z tym, ze ja pozostałem przy Blaasach. W silnym nurcie BR był dużo mniej spolegliwy i na pewno w walce z sumem dawałby dużo lepszy komfort niż Blaas 25lb. Aczkolwiek holowalem w 2023 na tego Blaasa podczepioną wielką rybę, obstawiam karpia, i na pewno 25lb czuć w dolniku. Ten kij jest zauważalnie mocniejszy niż Blaas SLS 20lb, który dla mnie jest „uncjowką”.

#7557 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 04 styczeń 2024 - 04:58

Mam Blaasa w wersji 15,20 i 25lb. Wcześniej lowilem Blue Rapidem 25lb w podobnej długości i odczucia mam dokładnie takie same, jak napisał JOKER. Z tym, ze ja pozostałem przy Blaasach. W silnym nurcie BR był dużo mniej spolegliwy i na pewno w walce z sumem dawałby dużo lepszy komfort niż Blaas 25lb. Aczkolwiek holowalem w 2023 na tego Blaasa podczepioną wielką rybę, obstawiam karpia, i na pewno 25lb czuć w dolniku. Ten kij jest zauważalnie mocniejszy niż Blaas SLS 20lb, który dla mnie jest „uncjowką”.

Nie neguję posiadania blasaa. Fajny kij . Aczkolwiek suzuki bardziej mi spasowało ;)  

#7558 OFFLINE   tadekb

tadekb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 616 postów

Napisano 04 styczeń 2024 - 05:24

A jak z rybami? :)

Ja to się chyba z gumkami przeproszę i na tej wysokiej wodzie, jeszcze przed nadejściem mrozów spróbuję jakiegoś klenika złowić. 

• sero1975 i bob74 lubią to

#7559 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 04 styczeń 2024 - 06:39

Jak to jak?. Wszyscy czekają na Ciebie. Dajesz, bo ile można o wędkach pisać. Pz
  • sero1975 i bob74 lubią to

#7560 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 04 styczeń 2024 - 12:32

JOKER to wszystko zależy jaka długość kija bo np StC Avid długości 8.6 będzie sztywniejszy od 9 a tak samo będą opisane np 12lbs a oba patyki z tej samej stajni :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych