Wody w okolicach Krakowa
#7721 OFFLINE
Napisano 04 luty 2024 - 23:55
#7722 OFFLINE
Napisano 05 luty 2024 - 09:08
Tak, zauważyłem dopiero po datach komentarzy.
Opisany obraz jest katastroficzny, a od 5 lat ZNACZNIE sie pogorszyło...
Jest tam ważne spostrzeżenie, że w rzekach brakuje BAZY pokarmowej.
Domyślam się, że zarybianie kiełbiem, strzeblą czy ciernikiem nie wchodzi w grę, ale zasobnikiem tych ryb jest WISŁA.
Gdyby usunąć na każdej rzece blokady (tamy, jazy), to z Wisły drobnica poszłaby w górę.
Najprościej i najszybciej można usunąc jaz na Prądniku - bo nikomu nie jest potrzebny, ale zwyczajnie KTOŚ musiałby się tym zająć...
#7723 OFFLINE
Napisano 05 luty 2024 - 12:34
Ciekawe czy by się nie dało zarybić pstrągiem Puszczy Niepołomickiej, wody tam wszak dostatek i pare ciurków połączonych np. z Drwinką jest. Żarcia tam nie brakuje bo robali sporo. Żabiniec też tam jest spory. Jak miętusy dają rade to pstrąg też powinien. A mniałbym niedaleko.. Na razie to wody jest wszędzie jakby za dużo. Wędki w kąt wp..... bo łowić się nie da.
Chociaż Tadek jakimś sobie tylko znanym sposobem zrobił swoje w sobotę. Dupa ze mnie bo myślałem że nic mniej jak 40gr nie ma co zabierać. A z 3m trociówką to tak trochę obciach o tej porze. To nie poszedłęm a trza było iść z takim patykiem i mieć w ... zagospodarowaniu konwenanse. Ponoć trocie też u nas są. Teraz to se poczekam... do końca ferii. Przejeżdżałem przez mosty na Wiśle w Nceach i Krakowie. U nas syf i armagedon. Za oknem mam jeziora na polach, szybko to nie zejdzie tym razem( chyba że mrozem przy.....).
Na 2024 mam taki projekt coby sumy łowić ( mogę nawet na muchę tylko jeszcze nie umiem) i pogonić trochę po tych ciurkach koło mojej wsi. Na lekko mam przynęt sporo, jakiś kij w kascie się też pewnie znajdzie. Wszyscy piszą że sandałaczy w Wiśle już nie ma, to będzie akurat jakieś zajęcie. pz
#7724 ONLINE
Napisano 05 luty 2024 - 12:59
Ja tam czekam na nową rzekę w Krk
#7725 OFFLINE
Napisano 05 luty 2024 - 15:44
A nie ma przypadkiem projektu na Zawracanie Kijem Wisły?
========================
A o tym słyszeliście?
https://www.youtube....ELW1Sl6z5Te1ACm
To jakaś MASSSAKRA jest!!!
Ledwo zipiący Dunajec i chcą go dobić kolejną zaporą!
#7726 ONLINE
Napisano 05 luty 2024 - 16:49
A nie ma przypadkiem projektu na Zawracanie Kijem Wisły?
No jest taki projekt, ma płynąc nie w stronę w Warszawy do Gdańska tylko w stronę Wrocławia do granicy z Niemcami i zasilać Odrę żeby było więcej prądu w Berlinie jak wybudują kilka elektrowni po drodze
- coma i szczupak1 lubią to
#7727 OFFLINE
Napisano 05 luty 2024 - 17:53
W ciepłej porze zostają rozlewiska powyżej tam bobrowych.
Czasem widuje szczupaczki, ale pstrągowi nie wróżyłbym sukcesu.
#7728 OFFLINE
Napisano 05 luty 2024 - 21:19
#7729 OFFLINE
Napisano 05 luty 2024 - 22:32
- mayou lubi to
#7730 ONLINE
Napisano 06 luty 2024 - 09:17
Po 5 metrowej wodzie na Przewozie jaka jest teraz to będziesz miał kupę sprzątania zamów kilka TIRów na śmieci
#7731 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 09:27
Wczoraj rzeczki wylały - Prądnik, Rudawa z dopływami.
Prądnik wciśnięty w wąski betonowy kanał - i zaskoczenie... Że się nie mieści...
Załączone pliki
#7732 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 10:29
Komentarze na internecie to zeby poglebic , i rowy pobudowac. Takze swiadomosc spoleczenstwa na poziome "0".
To mozemy po tej duzej wodzie posprzątać chociażby Przewoz i okolice.
- zeralda lubi to
#7733 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 11:52
Zawsze tak to działa: jeśli Z POWODU regulacji i betonowania woda nie ma się gdzie rozlać i skumulowana zrobi zniszczenia, to Lud Ciemny krzyczy, żeby UREGULOWAĆ!
A jeśli to przed wyborami (jak teraz), to wadza wsłuchując się w głos Ludu - obiecuje kolejne regulacje...
Swoją drogą - ciekawe, jak się rozlała rzeka poniżej Zielonek w lesie łęgowym na "nieużytku" Prądnika.
Użytkownik pezet edytował ten post 06 luty 2024 - 11:54
#7734 ONLINE
Napisano 06 luty 2024 - 12:59
#7735 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 18:51
Zawsze tak to działa: jeśli Z POWODU regulacji i betonowania woda nie ma się gdzie rozlać i skumulowana zrobi zniszczenia, to Lud Ciemny krzyczy, żeby UREGULOWAĆ!
A jeśli to przed wyborami (jak teraz), to wadza wsłuchując się w głos Ludu - obiecuje kolejne regulacje...
Swoją drogą - ciekawe, jak się rozlała rzeka poniżej Zielonek w lesie łęgowym na "nieużytku" Prądnika.
Pamiętasz dyskusję (wiosna 2021), na temat budowy suchego zbiornika retencyjnego na "wlocie" do Zielonek. Protesty miejscowych, manipulacje informacjami (dot. rzekomej ingerencji w park narodowy, żonglowanie zdjęciami ). Dzisiaj ówcześni "protestanci" płaczą, że ich zalewa. Widzą potrzebę dalszego obmurowywania rzeczki.
Użytkownik Lepton edytował ten post 06 luty 2024 - 18:56
- PePe. lubi to
#7736 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 21:11
Nie pamiętam.
Nie wiem, ile jeszcze potrzeba lat (pokoleń?), żeby to ludzie zrozumieli reguły działające w przyrodzie SAMI domagali się renaturyzacji rzek - tak jak to jest w USA, gdzie masowo burzy się zapory - od najmniejszych aż po te największe giganty.
Tam często jest to inicjatywa lokalnych społeczności, obywatelskich komitetów itp.
PS.
Słyszę, że zapadła już decyzja o szkodliwej, drogiej i bezsensownej Wielkiej Budowli Socjalizmu w Siarzewie....
- Krzysiek Rogalski lubi to
#7737 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 21:17
Ja tam czekam na nową rzekę w Krk
I miejskie aktywiszcza będą przywracać te urokliwe zakątki?
A kiedy poszczą Wisłę przez ul. Dietla?
A rynsztoki po chodnikach i ulicach?
Załączone pliki
- coma lubi to
#7738 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 23:13
#7739 ONLINE
Napisano 07 luty 2024 - 12:11
Hehe nie no to jest jakas bzdura
Jaka bzdura oficjalnie zgłoszona do budżetu obywatelskiego ludzie mają fantazje albo są tak zjeba.i na maksa
Tommy budżet obywatelski z reguły ma za zadnie żeby cos nowego powstało, a Ty zgłoś żeby cos zniknęło np. tama na Prądniku przy ujściu do Wisły (Dąbie)
co prawda nikt za tym nie zagłosuje bo wygrywają tylko projekty typu kilka drzew przy ulicy albo 4 ławki na osiedlu ale warto spróbować
#7740 OFFLINE
Napisano 07 luty 2024 - 12:37
Hehe nie no to jest jakas bzdura
Są i inne punkty widzenia (niż Twój i mój). Przedsięwzięcie ma na celu stworzenie swoistej enklawy ( ekskluzywna promenada z płynącą wodą). Ceny istniejących i planowanych nieruchomości poszybują. Przybędzie luksusowych apartamentów - i to wszystko za nasze pieniądze, wszak to fundusz obywatelski. Bez kombinowania i oszukiwania, wszyscy się cieszą. Oczywiście beneficjenci najbardziej.
- mayou lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych