Wody w okolicach Krakowa
#7681 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2024 - 23:30
Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka
- Opolanin lubi to
#7682 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2024 - 11:02
- coma lubi to
#7683 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2024 - 13:26
o ja piernicze
#7684 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2024 - 14:06
Tu pisac maila :
Dzien dobry ,
Cjcialbym uzyskac informacje jakk przebiega odstrzal kormorana w obwodzie W2 oraz W3 . Ile sztuk z wyznaczonego limitu 200 udalo sie już Panstwu odstrzelic.
Z powazaniem
JOZEK WATERMELON
Kolo Zwierzyniec
Nr karty PMK 1111999
i tyle. I w kopii wiadomosci dodac jeszcze RDOŚ.
#7685 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2024 - 14:09
P.s jestem nad wodą codziennie.
I tyle. I niech sie tlumaczą bo moim zdaniem nie odstrzelili nawet jednej sztuki. Chlopaki są nad wodą czesto. Sam tez zagladam. Jak siedzialy na drzewach tak siedzą.
- michcio lubi to
#7686 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2024 - 21:07
W Szwecji - na ryby z wędką i strzelbą:
https://youtu.be/gkj..._zgn0T6oH&t=714
Tu jeszcze pokaz możliwości
https://youtu.be/Lft...jqHSSrrxvk1C2UI
https://youtube.com/...Sv60Bw2UsQINYAT
#7687 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2024 - 21:47
- mayou lubi to
#7688 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2024 - 22:07
ja tam słyszałem o prawie 200 odstrzelonych przez jednego jedynego myśliwego... niestety nie tutaj, a w okręgu przemyskim... ale on dostaje kasę na paliwo i amunicję i to niemało...
czyli jednak da się coś zrobić, tylko trzeba chcieć...
a motywację do działania mają - w tym roku zlikwidowano największe i najliczniejsze koło w Przemyślu... nie mogli się utrzymać, bo nie było chetnych do opłacania składek za wody bez ryb:(
Użytkownik czarny1 edytował ten post 27 styczeń 2024 - 22:08
#7689 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2024 - 10:09
pezet u nas myśliwi potrafią strzelać tylko do ludzi myśląc że to dziki, wyobrażasz sobie jak by zaczęli strzelać tak do kormoranow w locie ja pierd.le żeźnia pozabijali by wszystkich do okoła zamiast czarnego ptaszyska
Poprzednimi latami u nas we wsi było sporo polowań. Zazwyczaj niedziela przed obiadem. Jak różne potrafi być środowisko myśliwych to głowa mała. Jak na wale stały wypasione terenówki nowobogackich to wiąłem od raz znad wody. Raz by mnie jakiś debil odstrzelił. Chaos, walenie do wszystkiego co się rusza, strzelanie w stronę wody i w dół, darcie się bieganina. Zero koordynacji między ekipami. Byłem ubrany w kurtke budowlaną dwustronna, obróciłem pomarańczowymi odblaskami na wierzch i tak mnie debilne nie zauważyli. Śrut po strzale z drugiego brzegu wylądował 5m od miejsca gdzie stałem, dokładnie na linii strzału. Któryś bardziej przytomny zaczaił no zrobili i spi... W akompaniamencie moich przekleństw zanim wymieniłem gumę na taką z 40gr ołowiu. Dostali by w łeb jak nic. Miałem jeszcze z 10m zapasu w odległości rzutu przy tej gramaturę. Za jakiś czas, chyba w następnym tygodniu znowu było polowanie. Terenówki stare i umordowane, kolesi do nadzoru i koordynacji więcej niż tych z bronią, każdy zespół to 2 ludzi. Jeden chyba instruktor bo szedł od strony wody i swoim ciałem blokował możliwość strzału w dół i stronę rzeki. Cisza, spokój, profeska
Krotkie komendy do czego można strzelać do czego nie itd. WYpatrzyli mnie pomimo ubrania full camo. Przeszli grzecznie 50m poniżej, z bronią na ramieniu dopiero wrócili do hunting mode. Czasem też brzegiem u nas we wsi spaceruje myśliwy. Sprawdza gdzie są lisie nory, wyputuje o ptaszyska itd. Spokojnie tłumaczy przez wodę, co tam mają upolować i dlaczego. Jakie mają limity dla danego zwierza itd. I to rozumiem bo koleś traktuje to jak misję regulacji w przyrodzie a nie prucie do wszystkiego co się rusza. W kormorana pewnie by trafił, tylko ktoś mu na to musi dać zlecenie. Nie lubię myśliwych, bo za dużo wśród nich bogatych buraków lub psycholi co to dla nich wszystko jest dzikiem. Ale zdzarzaja się normalni i odpowiedzialni ludzie z pasją. Pz
Ps. Poszedłbym na ryby, dodatkowo onchor przyszedł....
- PePe. i bob74 lubią to
#7690 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2024 - 10:55
- w tym roku zlikwidowano największe i najliczniejsze koło w Przemyślu... nie mogli się utrzymać, bo nie było chetnych do opłacania składek za wody bez ryb:(
Ale jak to?
Takie piękne klenie, świnki, pstrągi, brzany, bole.....
aha - przepraszam - to było w latach 80-tych...
Miłe wspomnienia...
#7691 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2024 - 10:58
pezet u nas myśliwi potrafią strzelać tylko do ludzi myśląc że to dziki, wyobrażasz sobie jak by zaczęli strzelać tak do kormoranow w locie ja pierd.le żeźnia pozabijali by wszystkich do okoła zamiast czarnego ptaszyska
Poniekąd to rozumiem.
Na szwedzkich szkierach, gdzie po horyzont nie ma człowieka, to sobie można strzelać na wiwat.
W gęsto zaludnionym terenie to już nie za bardzo.
#7692 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2024 - 13:07
#7693 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2024 - 13:15
Tu masz link do wszystkich, przeszukaj i jak znajdziesz cos ciekawego to daj znać
Wykaz Organizacji Pożytku Publicznego - OPP | e-pity
#7694 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2024 - 14:33
Pierwsze co mnie wyskoczyło to GIŻYCKIE STOWARZYSZENIE WĘDKARSKIE. W naszej części Polski nic mnie się nie pokazuje - a jest to ciekawe bo będąc w różnych sklepach wędkarskich mieli ulotki z KRS-ami i instytucjami chroniącymi wody , ryby itd. A tutaj nie mogę ich namierzyć.
#7695 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2024 - 20:30
Tu masz link do wszystkich, przeszukaj i jak znajdziesz cos ciekawego to daj znać
Wykaz Organizacji Pożytku Publicznego - OPP | e-pity
Szukalem i nie znalazłem, stad pytanie tutaj. No i wychodzi mi ze ciezko bedzie cos takiego znaleźć ...
#7696 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2024 - 21:57
Jak nie masz na co to na TOPR albo na mój klub KS Bibiczanka Bibice
Pisał ktoś z Was do tego okręgu co z tymi kormoranami ?
Ciśnięcie ich ?
#7697 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2024 - 07:10
- tadekb i Umbra lubią to
#7698 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2024 - 07:49
Pisałem w sobote i puki co niemam odzewu od szanownego zwiazku.
7:10 w poniedziałek
- PePe. i coma lubią to
#7699 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2024 - 19:13
Taka ciekawostka. 1798 rok.
Załączone pliki
- ŁukaszK i Piotr Gołąb lubią to
#7700 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2024 - 19:21
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych