Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1761 odpowiedzi w tym temacie

#1301 OFFLINE   Maciek Rożniata

Maciek Rożniata

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 15 sierpień 2017 - 11:53

Dziś byłem pod tamą za tamą na tamie w tamie nad Wartą pod Wartą i przed Wartą... masakra. .............
  • Jozin, Alexspin i Artur1989 lubią to

#1302 OFFLINE   romeo7

romeo7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 462 postów
  • Imię:Dawid

Napisano 15 sierpień 2017 - 12:19

Na motorze to się nie liczy 😋

#1303 OFFLINE   Mreno

Mreno

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Dominik

Napisano 17 sierpień 2017 - 16:44

Panowie jest tutaj ktoś z sieradzkiego, kto zrobił dopłatę na Konin? Jak można uzyskac zezwolenie na Konin mozna to zrobić przez internet lub załatwic to w swoim kole? Dzięki za podpowiedź. Wiem wiem głupie pytanie darujcie sobie uszczypkliwcy. Wujcio Google dobra rada tym razem mnie zawiódł :)

#1304 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1376 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 17 sierpień 2017 - 17:26

Panowie jest tutaj ktoś z sieradzkiego, kto zrobił dopłatę na Konin? Jak można uzyskac zezwolenie na Konin mozna to zrobić przez internet lub załatwic to w swoim kole? Dzięki za podpowiedź. Wiem wiem głupie pytanie darujcie sobie uszczypkliwcy. Wujcio Google dobra rada tym razem mnie zawiódł :)

W swoim kole wykup znaczek koniński za 53zł.😉

#1305 OFFLINE   Mreno

Mreno

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 17 sierpień 2017 - 17:51

Dzięki jutro skoczę i to załatwię. 

#1306 OFFLINE   Mreno

Mreno

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 21 sierpień 2017 - 10:54

68 zł

#1307 OFFLINE   Krzysiek P

Krzysiek P

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 462 postów
  • LokalizacjaŁódź/Sieradz
  • Imię:Krzysiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 12 wrzesień 2017 - 19:39

Dziś byłem pod tamą za tamą na tamie w tamie nad Wartą pod Wartą i przed Wartą... masakra. .............

Maciek, w tamie pod Wartą to prawie jak zwiedzanie Soliny(zapory)  pod Sanem, tylko nie wiedziałem, że tu też organizują   ;)  :D  :D  

• Maciek Rożniata, romeo7 i Alexspin lubią to

#1308 OFFLINE   romeo7

romeo7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 462 postów

Napisano 13 wrzesień 2017 - 08:53

Maciek, w tamie pod Wartą to prawie jak zwiedzanie Soliny(zapory) pod Sanem, tylko nie wiedziałem, że tu też organizują ;) :D :D

Dla takiego celebryty jak on to wszystko zorganizują 😉😁

Użytkownik romeo7 edytował ten post 13 wrzesień 2017 - 08:54

• Alexspin lubi to

#1309 OFFLINE   Maciek Rożniata

Maciek Rożniata

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 13 wrzesień 2017 - 13:02

Wałujew znowu mnie wkur. ...sz ☺..... Dawno Komarowi nie dokuczałem. ...
  • romeo7 lubi to

#1310 OFFLINE   romeo7

romeo7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 462 postów

Napisano 13 wrzesień 2017 - 13:18

Wałujew znowu mnie wkur. ...sz ☺..... Dawno Komarowi nie dokuczałem. ...

Polowisz jazi to Ci przejdzie 😊
  • Maciek Rożniata lubi to

#1311 OFFLINE   Mreno

Mreno

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 20 wrzesień 2017 - 17:48

Zadziwiająca jest wiedza, a raczej niewiedza wędkarzy. Chcac niechcac przysłuchałem się rozmowie 2 "dojrzałych" wędkarzy. Jeden opowiada drugiemu, że w zeszłym roku brzany sie wytarły, bo w tym roku nałowił ze 100 szt narybku. Tymczasem brzana w wieku 4 lat w polskich rzekach dorasta do ok 15 cm.Brzany 10 letnie mają niespełna 40 cm. Nietrudno sie domyślić, ze osiagnięcie przez Brzanę w naszej Warcie rozmiaru rekordowego graniczy z cudem biorąc pod uwage presję i nieustannie rozgrzaną patelnię. Przydałoby się, żeby wędkarze się uczyli, a swoją wiedzę dającą świadomość przekładali na szacunek do ryb poprzez danie im szansy przeżycia. Brzana w naszych wodach o rozmiarze 80 cm to leciwy senior liczący lekko 20 lat. Tyle trzeba czekac, żeby mieć cos takiego na wędce. A ręka wtady boli mówię wam. Pamiętajmy o tym ile czasu potrzebuje brzana, żeby osiągnęła rozmiar wedkarskiego szczęscia. Wypuszczajmy wszystkie bzrany z powrotem do Warty. PZW Sieradz was do tego nie nakłoni, PZW Sieradz nie ma nic przeciwko zabicu wszystkich ryb w naszym okręgu, PZW Sieradz ma na nas i na ryby w Warcie jeden wielki zwis. Bądźmy mądrzejsi od tych nierobów i myślmy o rybach, naszym szczęsciu. 

Użytkownik Mreno edytował ten post 20 wrzesień 2017 - 17:51

#1312 OFFLINE   tlok

tlok

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaPabianice

Napisano 21 wrzesień 2017 - 18:39

Mreno nie wiem skad czerpiesz takie ichtiologiczne "kwiatki "ale radze Ci zmień źródła informacji bo piszesz głupoty . Zajrzyj do pierwszej lepszej książki o rybach np."Ryby słodkowodne Polski" M. Brylińskiej i zweryfikuj swój post. Acha wielkość u ryb l.c. to długość ciała ryby mierzona bez ogona. 

W dorzeczu Warty 4-letnie brzany osiągają około 40 cm długości całkowitej ( to już są tarlaki) :)

#1313 OFFLINE   Mreno

Mreno

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 21 wrzesień 2017 - 19:34

Zajrzyj zatem do drugiej trzeciej lepszej książki o rybach, poczytaj prace naukowe, zainteresuj się tematem i wtedy pogadamy o moich głupotach. Opierasz swój osąd na tej akurat pierwszej lepszej książce, ktorą znalazłeś :) Ale cieszę się, ze mój post skłonił cię do poszukiwań. Mam nadzieję, że powrócisz do dyskusji już lepiej poinformowany. 

#1314 ONLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 22 wrzesień 2017 - 05:49

Mreno - właśnie zrobiłeś wykład z wiedzy własnej zawodowemu ichtiologowi.. :) 

• krzychun lubi to

#1315 OFFLINE   Mreno

Mreno

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 22 wrzesień 2017 - 14:30

Sławcio kto jest tym ichtiologiem ty czy tlok? No jeśli to twój kolega, to nie wiem, czy będzie zadowolony z ciebie. Nie zabłysnął bowiem wiedzą, a nawet udowodnił, że jest płytka. Teraz niejako go obciążyłes odpowiedzialnością, bo jako ichtiolog powinien umieć podeprzeć swoje zdanie wieloma argumentami, a nie jednym wpisem, który przeczytał na szybko w książce pani Brylińskiej. Gdyby był na prawde kompetentnym ichtiologiem, to przede wszystkim nie wyśmiałby mojego posta, tylko podjął merytoryczną dyskusję. Gdyby był na prawdę dobrym ichtiologiem i miał wiedzę, to wiedziałby od razu z których źródeł ja czerpałem, jakie badania mam na myśli, i że nie wyssałem ich z palca i że nie sa głupotami ani kwiatkami. Jako magister powinien także wiedzieć co to jest relatywizm, i że istnieją także inne badania oprócz tych ujętych w książce, którą wymienił. A tak to udowodnił tylko, że nie zna materiału, czyli jest niedouczony. Jesli nawet brzana z uwagi na pierwotnie bardzo dobre warunki środowiskowe ma lepsze przyrosty w dorzeczu Warty, to nie znaczy, że żyją tu 4 letnie mutanty o długosci 40 cm, chociaż bardzo bym chiał. Właściwie to jako ichtiolog z Pabianic, jak widzę, powinien znać jak własną kieszeń temat Warty i mieć styczność z konkretnymi badaniami z naszego otoczenia, bo takie od dzisięcioleci mają miejce. Ale raczej licho jest z tymi wiadomościami. Swoją drogą ciekaw jestem jak by się ustosunkował do innych badań, które istnieją, czyżby uznawał jedno źródło za wiedzę ostateczną? Trochę nieprofesjonalne. Z resztą wiesz jak to jest z tymi ichtiologami. Wystarczy wspomnieć jacy ichtiolodzy (czytaj jakie młoty) reprezentuja PZW i co wygadują. Wiemy też, że dyplom jeszcze nic nie znaczy, jest dużo dyplomów, a mało specjalistów. Kończąc już zaprotestuję, bo nie zrobiłem wykładu z wiedzy własnej, tylko w oparciu o materiay naukowe i literaturę. Natomiast moje odobiste doświadzcenie i obserwacje mogłyby jedynie potwierdzić, że brzany bardzo wolno rosną. Dziękuję za uwagę i chętnie podyskutuję na ten temat, jeśli dyskusja będzie na dobrym poziomie. Wiedzy nigdy za wiele. 

• kris73 lubi to

#1316 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 22 wrzesień 2017 - 15:42

Temat mnie zaciekawił.Nie trzymam niczyjej strony , ale natrafiłem w necie na następujący , podparty konkretnymi publikacjami opis na temat wzrostu brzany.Może się przydać w dyskusji

Pozwoliłem sobie zacytować , żródło : http://wedkowanie.bl...h-europy-w.html

''Brzana jest rybą dużych rozmiarów. Najstarsze brzany odłowione w środkowym biegu Wisły miały 13 lat, średnio ponad 50 cm długości ciała i 1,8 kg masy (Rolik i Rembiszewski 1987). Najmniejsze ryby odłowione z rzeki Tisza na Węgrzech były w wieku 1+ i miały 80 mm długości oraz masę 7 g. Największe natomiast z odłowionych w wieku 8+ miały długość 57 cm i masę 2,6 kg . Obliczone hipotetyczne rozmiary, jakie mogą osiągnąć osobniki tego gatunku, wynoszą: długość ponad 80 cm, masa ponad 7,4 kg (Szito i Gyóre 1995). W Czechach odłowiono osobniki o długości całkowitej 72-84 cm i masie ciała ponad 5,5 kg (Penaz 1995). Przyrost długości i masy ciała brzany największy jest w pierwszym roku życia i wynosi odpowiednio 7-10 cm i 7-12 g. W następnych latach przyrosty są mniejsze i wynoszą w zależności od akwenu od 3 do 5 cm rocznie. Samice żyją o 4-5 lat dłużej niż samce. Wśród ryb młodszych przeważają liczbowo samce, średnio przypada od 1,5 do 3 na jedną samicę. Wśród ryb średniego wieku i starszych przeważają samice (Penaz 1997b).''

• m_ar i Mreno lubią to

#1317 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 22 wrzesień 2017 - 16:32

@Tlok, odpuść.

Użytkownik krzychun edytował ten post 22 wrzesień 2017 - 16:34

#1318 OFFLINE   Mreno

Mreno

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 22 wrzesień 2017 - 17:30

Tlok nie odpuszczaj ty krzychun też nie odpusszczaj. Tak jest najłatwiej :) No chyba, że za krótcy jesteśmy, aby czerpać z waszej wiedzy i marnować wasz czas. Mimo wszystko zapraszam do dyskusji.

#1319 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 23 wrzesień 2017 - 10:02

Patrząc na opisy jakie dałem powyżej i fakt, że taka ryba mierzona jest bez ogona wychodzi , że czteroletnia brzana może mieć 40 cm długości całkowitej Mreno.
  • Tomek88 lubi to

#1320 OFFLINE   Mreno

Mreno

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 23 wrzesień 2017 - 16:36

A sam przecież wkleiłeś opis tempa wzrostu brzany i co z niego wynika? pierwszt rok życia brzany to 7-10 cm, później przyrost roczny 3-5 cm. To ile czterolatka ma? MInimum 16 cm max 25 cm. Może policz jeszce raz? Nie zauważyłes, że naszichtiolog napisał, że ryby mierzone są bez ogona, czyli wg Brylińskiej brzana 4 letnia ma 40 cm + ogon :) No to może niech od razu powiedzą, że ma z 50 cm :)  Ok niech ma i metr albo i dwa. W sumie nie jest to tutaj najważniejsze. Najważniejszym  moim zamiarem było uwrażliwić ludzkość na problem zaniku brzany, która już tuż tuż będzie u nas wspomnieniem. Chamy pałują ostatnie dorosłe ryby z górnej Warty, bo im regulamin na to pozwala; zaraz nie będzie tarlaków. A PZW Sieradz problemu nie widzi, nie reaguje na żadne monity, prośby, chęć pomcy. Te embriony umysłowe wiedzą, że ona ginie, ale mają to w dupie. A wystarczy wprowadzić przynajmniej górny wymiar ochronny, już nie wspomnę o no kill, bo oni nawet nie wiedzą co to jst. Górna Warta ma jeszcze odpowiednie siedliska, można ją tam ratować. Ale ci nie reagują. Zawody imprezki sobie organizują za nasze pieniądze, którymi powinni ratować gatunki ginące. Z resztą to dotyczy innych rodzimych ryb naszej Warcianki. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych