Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko
Napisano 15 wrzesień 2024 - 08:40
- Maciek Rożniata i Alexspin lubią to
Napisano 11 styczeń 2025 - 19:27
- Sławek77, Alexspin i Jabberwokie lubią to
Napisano 11 styczeń 2025 - 20:22
Napisano 11 styczeń 2025 - 20:36
Mieszkam nad Wartą i przez 10 lat byłem skontrolowany tylko jeden raz i tylko dlatego,że nieopatrznie łowiłem przy drodze i panowie podjechali busikiem.
- Ide52 i Krzysiek P lubią to
Napisano 12 styczeń 2025 - 07:52
- Krzysiek P i Alexspin lubią to
Napisano 12 styczeń 2025 - 09:11
- Maciek Rożniata lubi to
Napisano 12 styczeń 2025 - 09:50
Za wprowadzeniem zakazu zabierania brzan monitowałem do ZO PZW w Sieradzu już od około 20 lat. Ponieważ wszelkie moje próby były bezskuteczne, nie pozostawiałem tego bez echa, wylewając swój żal i krytykę w internetach. I oto nastał czas długo oczekiwanej zmiany. Być może moja determinacja, być może realna zmiana świadomości w kręgach PZW Sieradz sprawiła, że dotąd niemożliwe stało się realne. W sierpniu 2024 podjąłem kolejną próbę, wystosowując pismo do ZO PZW Sieradz, w sprawie ochrony brzany i otrzymałem odpowiedź od prezesa ZO PZW w Sieradzu Pana Jacka Grobelnego, że ta sprawa będzie procedowana na przyszłym posiedzeniu Zarządu. A finał jaki jest już znacie, udało się i nawet otrzymałem na to pisemne potwierdzenie od samego prezesa. Obiecałem, że wszędzie, gdzie to będzie możliwe będę wyrażał wdzięczność krytykowanemu dotąd przeze mnie PZW Sieradz. W moich oczach nastąpiła tam epokowa zmiana, co trzeba wyraźnie podkreślić i docenić. To ważna zmiana wizerunkowa i mam nadzieję, że ten trend się utrzyma i PZW Sieradz będzie trzymał kurs pozytywnych zmian dla ryb naszej ukochanej Warty. Wyszło trochę patetycznie, ale odbieram to jako swój osobisty sukces, bo spełniło się moje marzenie, żeby brzana doczekała się pełnej ochrony. Osobną sprawa jest oczywiście egzekwowanie tego przepisu wśród tzw wędkarzy, bo o wędkarzy się nie martwię. Patrzmy mięsiarzom na ręce.
Załączone pliki
- Jarek, Tomfunk, Maciek Rożniata i 9 innych osób lubią to
Napisano 12 styczeń 2025 - 12:17
Bardzo dobrze, ze taki zakaz jest na Warcie bo to mała rzeka i łatwa do wybicia.
Na Odrze w Dolnośląskim też zakaz zabierania brzan przez cały rok (oprócz Odry nr, 6, tu tylko okres ochronny do końca czerwca i limit 1 szt pow 40cm)
To może być jakaś większa akcja w PZW ale pewnie nie było by efektu, gdyby nie tacy jak TY.
W Twoim okręgu to Twój osobisty sukces.
Gratuluję wytrwałości.
Użytkownik strary edytował ten post 12 styczeń 2025 - 12:19
- Maciek Rożniata, Alexspin i Boncio lubią to
Napisano 12 styczeń 2025 - 12:28
Brawo jednak za cierpliwość w działaniu, kropla drąży skałę.
- Maciek Rożniata, Alexspin i Boncio lubią to
Napisano 13 styczeń 2025 - 13:32
Warto dodać, że żywiec/trupek tylko na jedną wędkę.
Można gumofilcom zwrócić uwagę jakby "niechcący" niedoczytali.
Się sumiarze ucieszyli na pewno...
- Maciek Rożniata, Krzysiek P i Alexspin lubią to
Napisano 13 styczeń 2025 - 15:11

- Maciek Rożniata, Krzysiek P i Alexspin lubią to
Napisano 13 styczeń 2025 - 15:16
Szczupak/boleń/sandacz - 1 szt. łącznie. Tylko to trochę jak z górnym wymiarem, papier swoje, a mądrzy inaczej swoje. Eksterminacja szczupaka trwa cały rok, a przez specyfikę rzeki jest banalny do wyłowienia.
- Maciek Rożniata, Krzysiek P, Alexspin i 1 inna osoba lubią to
Napisano 16 styczeń 2025 - 07:21
Na przestrzeni 65-ciu lat mojego wędkarstwa miałem ogólnie 3 kontrole, a nad Wrtą poniżej tamy 1. Więc wszelkie zakazy i limity to tylko papier.
Odnośnie zwracania uwagi "wędkarzom", to radzę ostrożność - można dostać w mordę jak tego doświadczył kolega, z którym dość często wędkowałem.
- Maciek Rożniata, Krzysiek P i papierzakilures lubią to
Napisano 16 styczeń 2025 - 11:47
Alexspin, on 16 Jan 2025 - 06:21, said:
Na przestrzeni 65-ciu lat mojego wędkarstwa miałem ogólnie 3 kontrole, a nad Wrtą poniżej tamy 1. Więc wszelkie zakazy i limity to tylko papier.
Odnośnie zwracania uwagi "wędkarzom", to radzę ostrożność - można dostać w mordę jak tego doświadczył kolega, z którym dość często wędkowałem.
Ja przez prawie 40 lat ani jednej.
- Maciek Rożniata, Alexspin i papierzakilures lubią to
Napisano 22 styczeń 2025 - 10:11
Alexspin, on 16 Jan 2025 - 06:21, said:
Trzeba mierzyć siły na zamiary jak to w życiu. Cały czas z podkulonym ogonem i uszami po sobie to też słaba postawa.
Każdy zapis zwiększający ochronę ryb ma sens niezależnie od stanu kontroli na naszych wodach.
- strary, ODYSEUSZ i Jabberwokie lubią to
Napisano 22 styczeń 2025 - 21:30
Czołem!
Trochę polatałem brzegami i w wodzie w zeszłym roku na tym odcinku, również kilka wypadów na Próbie i Smardzewie
W sumie to na wstępie się przedstawię:
Kamil z Sieradza
Jestem tutaj, bo w trakcie kilkunastoletniej (a może to już z 20 lat trwa? jak ten czas zasuwa...) transformacji z gościa który jechał z jednym teleskopem na Lipkę, poprzez doposażonego "karpiarza", ewoluowałem do stadium początkującego spinningisty. Teraz muszę się tłumaczyć, że wędkowanie to dla mnie sport, obcowanie z naturą, czytanie rzeki a nie libacja z wędkami w krzakach i spanie w samochodzie... No cóż, każdy nosi swój krzyż.
Z racji siedzącej pracy i wrodzonego trybu włóczykija skupiłem się na wałęsaniu wzdłuż brzegów rzek, a gdy tylko pogoda pozwala również brodzenia. Odkrywam nowe miejsca, uczę się rzeki, sprawdzam miejscówki z różnych etapów życia. Zwykle skutkuje to setkami ukąszeń, poparzeń, zadrapań, ale z czasem udaje się namierzyć ciekawe miejsca - jest też w tym ogromna zasługa napotkanych nad wodą wędkarzy - dziękuję Wam. Nie przedłużając, piszę:
rzeka Warta:
Biskupice - ten rok słabo, na główkach z kilku wypadów może z dwa okonki, w okolicy mostu niewiele lepiej, a przecież w 2023 przy moście okoni i kleni do 30 było całe multum! Ale lubię tam pobrodzić latem na lekko przed zachodem słońca, jest klimat
Baszków-Małków - jeszcze zachowały się jakieś miejscówki i jedna z nich jest moim odkryciem 2024 roku, to co miałem w 2023 na Biskupicach, w tym roku miałem na tym odcinku Nic wielkiego, ale brały jak szalone i szło się pobawić. Niestety nie udało się upolowac bolka mimo, że raz po raz dawały o sobie znać - niestety nie mam jeszcze patentu na te ryby, dopiero pierwszy rok prób ich świadomego łowienia
rezerwat - główna arena w 2024, dwa jazie 50, dwa klenie 50, dużo okonków w tym kilka 30+, kilka wymiarowych szczupaków, no i bolki do 50. W tym roku odkrywałem te tereny więc sporo przedzierania się ale miejsce pięknie, niezadeptane
Zbiornik - obłowiony z różnych stron, znaleziona jedna fajna miejscówka (dużo się na niej ostatnio dzieje, będą zmiany , ale bez jakiś konkretów, pojedyncze strzały w dolnych granicach wymiarów ochronnych, nawet podczas "zjazdu mięsiarzy" w pewnym terminie w okolicach Miłk nie udało się złapać 60+. Ale daję juz sobie z tym spokój i liczę na wzmożone kontrole w tym miejscu i czasie bo takiego dziadostwa jak tam i jednym przypadkiem za tamą nigdzie nie widziałem...
za tamą - masakra... bolki mnie pokonały. Najpierw przez zły zestaw i mój brak doświadczenia wypinały się, potrafiły wygiąć kotwicę, później mimo kilkukrotnego podejścia w czasie ich aktywności żaden nie dał się złapać. Sandacza tez żadnego nie udało się podejść ale w tym roku było ich znacznie mniej. Podobnie jak białorybu poza leszczami do maja.
Jeszcze w okolicach mostów drogowego, białego i kolejowego trochę polatałem, wytypowałem nawet miejsce gdzie można z rodzinką przyjeżdżać i bezpiecznie się pokąpać. Okazało się, że to "nasza" miejscówka sprzed ok. 10 lat. Fajnie było
Smardzew - kilka wypadów, nic konkretnego, jakoś mi ten zbiornik nie leży...
Próba - kilkanaście wypadów. Ehhh ta moczarka, jak ona mnie w.... Ogólnie nie jest to zła woda, miejscówek szczupakowych trochę jest, ale w tym roku było biednie, zwłaszcza z okoniami. Wcześniej od plaży do zapory przy każdej dziurze jakiś złapany a teraz niejedno przejście na 0. Trochę lepiej na płytkiej wodzie, ale z tym okoniem naprawdę była bieda. Z resztą drobnicy bardzo mało, kilka wypadów z kolegami na spławik/feeder i kończyło się to średnio 1 sztuką na głowę. Zniechęciła mnie ta woda, zwłaszcza że też sporo dziadostwa jest... Ale mam ją po drodze na działkę i godzinke lub dwie idzie nad nią urwać Z rozmów z innymi wędkarzami to łapią pojedyncze 80+ szczupaka. O sandaczach cisza...
Grodzka - jeszcze się rozkręca i oby wszystkiej ryby nie wybrali bo fajna woda pod ręką robi się jako alternatywa Próby czy smardzewa. Płytko i trzeba uważac na zaczepy przy brzegu ale w trakcie kilku krótkich wypadów trafiłem na kilka okołowymiarowych szczupaków i kilka okonków 20+. Naprawdę fajna opcja, aż się prosi o "No kill"
Także tak to wygląda. Co do zdjęć "okazów" musicie mi uwierzyć na słowo
Jak coś będzie ciekawego w 2025 to postaram się zamieścić. Plan jest na medalowe ryby, ale jak będzie to zobaczymy
Z pozdrowieniem!
- strary, malinabar, kacperek993 i 6 innych osób lubią to
Napisano 23 styczeń 2025 - 17:49
Dawno na Warcie nie łowiłem może jakoś w tym roku uda się gdzieś podjechać.
Napisano 23 styczeń 2025 - 21:06

- Friko, Sławek Oppeln Bronikowski, strary i 10 innych osób lubią to
Napisano 23 styczeń 2025 - 23:42
@KamilSDZ daj znać kiedyś na priv to powłóczymy się wspólnie na Warcie. Jeśli chodzi o Jeziorko to mam trochę inne zdanie pływam tam łodzią i parę fajnych ryb udało mi się znaleźć w zeszłym roku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych