Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1761 odpowiedzi w tym temacie

#1541 OFFLINE   Jabberwokie

Jabberwokie

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 92 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Radek

Napisano 08 marzec 2021 - 16:06

PZW O/Sieradz planuje utworzyć OS na Warcie poniżej zapory. Miałby być wprowadzony całkowity zakaz wędkowania od 1 października do 30 kwietnia, a opłata roczna 1.200.- (słownie jeden tysiąc dwieście) zł... Za co?! :angry: Za bezrybie?! :(

Na stronie PZW Sieradz niczego nie znalazłem, jedynie jakaś informacja pojawiła się na facebooku, więc to mogą być bardzo luźne plany :) Wątpię, by ktoś chciał płacić 1200 zł rocznie za łowienie w tym miejscu. Chyba lepszym wyjściem byłoby ustanowienie tam zakazu połowu wszystkimi metodami w okresie obecnie obowiązującym dla spinningu, a przez pozostałą część roku no kill :)

#1542 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 09 marzec 2021 - 06:52

Na stronie PZW Sieradz niczego nie znalazłem, jedynie jakaś informacja pojawiła się na facebooku, więc to mogą być bardzo luźne plany :) Wątpię, by ktoś chciał płacić 1200 zł rocznie za łowienie w tym miejscu. (...)

Naiwnych nie sieją, sami się rodzą. Zapłaci raz za obietnicę zarybienia, a forsa do kieszeni okręgowych baronów wpłynie... Nie ważne, że w kolejnym sezonie nikt nie zapłaci, liczy się kasa, choć jednorazowa, ale duża... :ph34r:

(...) Chyba lepszym wyjściem byłoby ustanowienie tam zakazu połowu wszystkimi metodami w okresie obecnie obowiązującym dla spinningu, a przez pozostałą część roku no kill :)

Zdecydowanie tak, ale to nie przysporzy pieniążków, tylko jeszcze zwiększy wydatki, bo to tablice, liczniejsze kontrole itd itp... Poza tym najpierw trzeba o tym pomyśleć, a od tego może rozboleć głowa, a forsy nie ma... :angry:

Ps

Lubiłem kiedyś to łowisko, w latach 90-tych spinningowałem tam dość regularnie. Teraz zupełnie straciłem nim zainteresowanie, od trzech sezonów tam nie byłem... :(

Użytkownik Alexspin edytował ten post 09 marzec 2021 - 06:55

#1543 OFFLINE   Maciek Rożniata

Maciek Rożniata

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 09 marzec 2021 - 06:58

Nie pożałujesz jak przez kolejne 3 sezony nie zajrzysz za przysłowiową tamę.
  • Krzysiek P i Alexspin lubią to

#1544 OFFLINE   Radek_Z

Radek_Z

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 264 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 marzec 2021 - 08:20

Sieradz ma poniżej zapory raptem 1 km wody, trochę mało jak na odcinek specjalny.
  • Jozin i Jabberwokie lubią to

#1545 OFFLINE   Jozin

Jozin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaWędkarska Pustynia

Napisano 09 marzec 2021 - 10:58

Sieradz ma poniżej zapory raptem 1 km wody, trochę mało jak na odcinek specjalny.

I mało jak na taki hajs...

Na Odrze gość sobie płaci normalną składkę i ma wody nie do przełowienie, ryb też nie mało. A u nas? Kiedyś bym nie pomyślał że Warta będzie tak pusta, z resztą nie tylko Warta...

Użytkownik Jozin edytował ten post 09 marzec 2021 - 11:03

• Radek_Z lubi to

#1546 ONLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 09 marzec 2021 - 12:03

Mi nigdy ta woda się nie podobała, syf, gumofilce i jakoś tak mało dziko. Nie moje klimaty. Wolę zalać auto i jechać 2 h za Łódź...
  • Alexspin i booohal lubią to

#1547 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów

Napisano 09 marzec 2021 - 13:09

Dla ścisłości 1.500m, z czego około 300m obrębu ochronnego, a więc około 1.200m faktycznego łowiska. Proste wyliczenie - opłata za 1m bezrybnego odcinka rzeki 1,- (słownie jeden) zł. ;)

Użytkownik Alexspin edytował ten post 09 marzec 2021 - 13:12

#1548 OFFLINE   Jabberwokie

Jabberwokie

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 92 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 marzec 2021 - 13:34

Dokładnie :) Pomysł na OS trochę z kosmosu, ale taki odcinek no-kill z całkowitym zakazem łowienia w okresie grudzień-kwiecień byłby świetny. Żeby nie było, nawet ten nieszczęsny OS były ok, bo zawsze to jakaś szansa na odbudowanie się pogłowia ryb za tamą :) Sam tam nie byłem chyba od 2018 roku, a jedyne co trochę mnie ciągnie w to miejsce, to dla mnie niezapomniany widok naprawdę ładnych boleni.

• Adrian3023 lubi to

#1549 OFFLINE   elpojo

elpojo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 894 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 09 marzec 2021 - 14:46

Dla ścisłości 1.500m, z czego około 300m obrębu ochronnego, a więc około 1.200m faktycznego łowiska. Proste wyliczenie - opłata za 1m bezrybnego odcinka rzeki 1,- (słownie jeden) zł. ;)

Może za te 1.2kPLN można będzie łowić w obrębie ochronnym?! Wtedy...dlaczego nie.😉

#1550 ONLINE   Krzysiek P

Krzysiek P

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 462 postów
  • LokalizacjaŁódź/Sieradz
  • Imię:Krzysiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 09 marzec 2021 - 22:15

Na stronie PZW Sieradz niczego nie znalazłem, jedynie jakaś informacja pojawiła się na facebooku, więc to mogą być bardzo luźne plany :) Wątpię, by ktoś chciał płacić 1200 zł rocznie za łowienie w tym miejscu. Chyba lepszym wyjściem byłoby ustanowienie tam zakazu połowu wszystkimi metodami w okresie obecnie obowiązującym dla spinningu, a przez pozostałą część roku no kill :)

Mięsiarze za 1200 raczej nie odłowią więc nie zapłącą.
 Dwa, żeby nie okazało sie nagle, że z okręgu odpłynie 20% członków .
No i na porozumieniach okręg zbiednieje.. Nie zabija się kury znoszącej złote jaja (choćby były z tombaku) 
Dla mnie nierealne, choć z drugiej strony równie nierealny był kiedyś zakaz spinningu do maja więc...  
"ustanowienie tam zakazu połowu wszystkimi metodami w okresie obecnie obowiązującym dla spinningu, a przez pozostałą część roku no kill"     NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE.
tylko jak i kto miałby to upilnować skoro nawet teraz jest "niemożliwe" upilnowanie i wyrugowanie np.podcinających bolonką (!) nawet na tych w/w 1200m

Użytkownik Krzysiek P edytował ten post 09 marzec 2021 - 22:19

#1551 OFFLINE   Karpiu95

Karpiu95

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 912 postów
  • LokalizacjaTurek/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Karpiński

Napisano 26 maj 2021 - 23:12

Otworzył ktoś sezon na Jeziorsku? Dzieje się coś? :)

• Maciek Rożniata lubi to

#1552 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów

Napisano 09 sierpień 2021 - 12:19

Czy ostatnio ktoś łowił w Jeziorsku? Jest szansa na cokolwiek z brzegu na spinning?

#1553 OFFLINE   Karpiu95

Karpiu95

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 912 postów
  • LokalizacjaTurek/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Karpiński

Napisano 09 sierpień 2021 - 14:28

Szansa jest na szczupaka i okonia 

#1554 OFFLINE   Ide52

Ide52

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów
  • Lokalizacjaobok Warty

Napisano 09 sierpień 2021 - 17:49

Byłem ostatnio na Jeziorsku w celach rekreacyjnych i nie widziałem wędkarzy.Nawet nie słyszę żeby ktoś ze znajomych wspomniał o tym zbiorniku.Ogrom wody,ale chyba pusty? Czy zawsze była tam nędza,a może od jakiegoś czasu dopiero się pogorszyło? Może ktoś się podzielić swoimi doświadczeniami?
  • Maciek Rożniata i Alexspin lubią to

#1555 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1377 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 09 sierpień 2021 - 18:48

Byłem ostatnio na Jeziorsku w celach rekreacyjnych i nie widziałem wędkarzy.Nawet nie słyszę żeby ktoś ze znajomych wspomniał o tym zbiorniku.Ogrom wody,ale chyba pusty? Czy zawsze była tam nędza,a może od jakiegoś czasu dopiero się pogorszyło? Może ktoś się podzielić swoimi doświadczeniami?

Nawet rybacy się "poddali"😂
  • Alexspin lubi to

#1556 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów

Napisano 10 sierpień 2021 - 05:32

Przez kilka lat po spiętrzeniu to było niemal Eldorado. Każdy wypad, nawet tylko 2-3 godzinny dawał niezłe efekty i to z brzegu. Złowienie kilkunastu okoni w 3 godziny nie było żadnym szczególnym osiągnięciem. Niestety chyba duże zmiany poziomu wody i zaniedbania ze strony PZW O/Sieradz doprowadziły do obecnego stanu. Dwa lata temu byłem tydzień nad wodą, codziennie łaziłem ze spinningiem po kilka godzin - efekt 3 okonki i jeden szczupaczek.

Miałem nadzieję, że po remoncie tamy i ponownym napełnieniu zbiornika ZO zorganizuje większe zarybienie, że przywróci atrakcyjność tego pięknego jeziora. Jak się okazuje - wielka lipa, żeby się nie wyrazić bardziej dosadnie.zalamka.gif

#1557 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 10 sierpień 2021 - 05:58

Gradacja niszczycieli jest taka;

- ekoludki, czyli przez nich założona i przez całe dekady funkcjonująca hodowla oraz stołówka dla tysięcy kormoranów. Ale już się przenoszą na Sulejów - tak więc spoko..

- lokalna ludność.. na konto oficjalnych rybaków 

- wędkarski świat

#1558 ONLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 10 sierpień 2021 - 07:51

Jeziorska nie lubiłem nigdy, ale Warta powyżej to moja ukochana rzeka. Tam zaczynałem łowić okonie jako dziecko na spinning. Później zaczynałem ze szczupakami.Jeszcze 15 lat temu można było się tu nałowić jak należy. Wypad na 3-4 godzinki wystarczył aby mieć kontakt z kilkoma szczupakami z czego często po 2 sztuki to były ryby 60 + a zdarzało się lepiej... Dzisiaj to już legenda, woda płytka, masa drobnicy z wymiarowymi rybami od święta i to w wybranych lepszych odcinkach. Na poważne łowienie lepiej wybrać się gdzie indziej.
  • Sławek77 i Alexspin lubią to

#1559 OFFLINE   Ide52

Ide52

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów
  • Lokalizacjaobok Warty

Napisano 10 sierpień 2021 - 08:38

Wartę powyżej Jeziorska znam akurat dobrze,bo się nad nią wychowałem i do tej pory większość czasu spędzam nad jej brzegami.
Z roku na rok jest coraz gorzej.Wody mało, wszędzie praktycznie zasypało piachem i Warta przypomina miejscami większą strugę.Coś udaje się złowić,ale faktem jest,że to praktycznie już pustynia.Jedynie warto pospacerować za kleniem czy jaziem,ewentualnie poszukać okoni.Na szczupaka czy sandacza raczej nie ma co się nastawiać z prowizorycznego powodu-nie ma zwyczajnie miejsc do tego.Chociaż presji praktycznie nie ma,cisza,malowniczo, więc lubię sobie powędrować brzegami Warty.

Co do Jeziorska-taki kawał wody zmarnowany,szkoda.PZW Sieradz powinien zadbać o zbiornik,bo w sumie bardzo niewiele ma do zaoferowania.
  • tlok i Alexspin lubią to

#1560 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów

Napisano 10 sierpień 2021 - 09:48

Myślałem też o połowieniu w Warcie w okolicach Burzenina, ale chyba teraz w okresie wakacyjnym i presji turystyczno-urlopowiej to też nie ma sensu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych