Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warta odcinek od Biskupic, Włyń, Most Warcki i zbiornik Jeziorsko

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1844 odpowiedzi w tym temacie

#1821 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2202 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 04 luty 2025 - 12:25

Ale o co wam chodzi? Przecież napisałem, że jesteśmy święci, a ci dookoła są źli. Pomyliłem się gdzieś?

#1822 OFFLINE   Boncio

Boncio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów
  • LokalizacjaŁodzkie
  • Imię:Dominik

Napisano 04 luty 2025 - 12:28

krzychun, on 04 Feb 2025 - 11:25, said:

Ale o co wam chodzi? Przecież napisałem, że jesteśmy święci, a ci dookoła są źli. Pomyliłem się gdzieś?

O widzę, ze kolega na polityka ma zadatki, marnuje się tu  ;)

• Umbra lubi to

#1823 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5068 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 04 luty 2025 - 15:49

No i wszyscy święci, mają czyste ręce. Płacili i łowili - czego chcieć więcej  :)

Przyczyn jest więcej niż skandaliczne obyczaje wędkarskiego świata - rybackiego użytkownika i teoretycznego opiekuna Warty. Pokrótce;

- zmiany klimatyczne, całkowicie niezależne od człowieka, dramatycznie pogłębiły stare niedobory wody..

- czyste rzeki są zazwyczaj ubogie pokarmowo, co wcale nie znaczy, że znów powinny być brudne. I to jest prawdziwy dramat dla wychowanych na ekstatycznym eko bajerze. Biologiczne struktury i stada podstawowe nie miałyby innego wyjścia jak ewoluować..albo emigrować do zbiornika zaporowego Jeziorsko. Obiektu skądinąd serdecznie znienawidzonego przez porażonych propagitem. Ale jednak refugium dla rzecznych ostatków i zarazem gigantyczna ziemią obiecaną dla nas. Wyszłoże jednak na paszę dla kormoranów, bo o kormorany miał ktoś chęć i wolę się upomnieć - ekologianci miastowi plus unijni :) 

- rozpad wszystkich bez wyjątku, nadrzecznych społeczności i wspólnot. Zarobieni byli :) A wędkarski świat wprost ochooyał ze szczęścia. Kolorowe gazet ustami kultrednaczy,gromko  wzywały - nad wodę, nie śpij członku, ryba miesiąca, zawody, pobij rekord, więcej, lepiej, taniej - walczymy do upadłego!!

A nie mówiłem   :)  

• Ide52 lubi to

#1824 OFFLINE   KamilSDZ

KamilSDZ

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Kamil

Napisano 04 luty 2025 - 17:12

Krzysiek P, on 04 Feb 2025 - 11:08, said:

[quote name="KamilSDZ" post="3260098" timestamp="1738532165"]Dzisiaj tam byłem rano, bardziej towarzysko i w celu potestowania nowego sprzętu. Porzucałem trochę małymi woblerkami, blaszkami i paprochami - wynik 0. Kolega na chleb tez nic nie złapał. Było kilku wędkarzy z feederami i na spławik - nie widziałem żeby ktoś coś wyciągnął, przed południem wszyscy rozjechali się. 
Tam ludzie biorą ryby w opór a miejsce dla służb idealne - szkoda że robi się syf i nie ma kontroli. Szczytem była sterta śmieci wielkości pojemnika 120l. To tez wiele mówi o przyjeżdżających tu wędkarzach...

Poniżej zapory do końca kwietnia jest zakaz spiningu.

Racja, mój błąd, dzięki. 

Byłem dzisiaj przed mostem w Warcie, ale bez oznak życia

• Krzysiek P lubi to

#1825 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2041 postów

Napisano 04 luty 2025 - 18:53

krzychun, on 04 Feb 2025 - 09:28, said:

Samo zło wokół świętych.

Uuuu, forma wróciła....

A jeszcze jedna historyjka.

Poniżej Wrocka, na Rędzinie,  z 10 lat temu, spotkałem dwóch wędkarzy, feederki rzucone, leszczyki podwymiarki  biorą od czasu do czasu. Siedlim, pogadalim, narzekam na rybność łowiska, na niskie stany wody a goście, że tu jeszcze i woda i ryba jest bo u nich na Warcie, koło Wielunia, to tylko w dołkach woda została. Mówię, że można fajnie połowić bo ryba skoncentrowana a oni, że nic nie ma. Jak to? A tak to, agregatami tłukli aż wytłukli co do ogona. Pustynię zrobili z rzeki.

Woda wróciła, już nie ma takich niedoborów ale ryba się nie odrodzi, nie ma stad tarłowych, nie ma żadnych ryb.

Kiedyś, stojąc na moście w Przewozie czy Kamionie, przynajmniej widać było kleniki, teraz ni chu chu, puuuuusto, i tak zostanie.

• Krzysiek P lubi to

#1826 OFFLINE   Boncio

Boncio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów
  • LokalizacjaŁodzkie

Napisano 04 luty 2025 - 19:05

Pod ten most w Przywozie klenie nadal podchodza to dla nich odwieczne miejsce tarlowe. Tylko stadko coraz mniejsze. Natomiast to co jest najbardziej bulwersujace, to w 2019 jednym ruchem zalatwione pradem stado brzan, ktore tam byly zawsze. Od 5 lat tam stoje na tym moscie oczy wypatrzylem majac naiwna nadzieje, ze moze jednak sa. Od tamtej pory nie ma ani 1 szt. Zostaly zabite. A to, co najbardziej wkurza, to caly proceder trwal na oczach swiadkow, bo okoliczne domy sa kilkadziesiat metrow od wody a okna na rzeke. To, co mowilem mieszkancy nie chronia swojej rzeki oni ja jeszcze dobija, zapewne wsioki sa pierwsze do kupna taniego mieska. Choc z tego, co mi mowiono ryby z zorganizowanej akcji agregatem z 2019 poszly do restauracji. Jebal pies okolowielunska swolocz.

Użytkownik Boncio edytował ten post 04 luty 2025 - 19:08

• strary, Krzysiek P i ODYSEUSZ lubią to

#1827 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2202 postów
  • LokalizacjaWieluń

Napisano 04 luty 2025 - 20:10

strary, on 04 Feb 2025 - 17:53, said:

Uuuu, forma wróciła....

A jeszcze jedna historyjka.
Poniżej Wrocka, na Rędzinie, z 10 lat temu, spotkałem dwóch wędkarzy, feederki rzucone, leszczyki podwymiarki biorą od czasu do czasu. Siedlim, pogadalim, narzekam na rybność łowiska, na niskie stany wody a goście, że tu jeszcze i woda i ryba jest bo u nich na Warcie, koło Wielunia, to tylko w dołkach woda została. Mówię, że można fajnie połowić bo ryba skoncentrowana a oni, że nic nie ma. Jak to? A tak to, agregatami tłukli aż wytłukli co do ogona. Pustynię zrobili z rzeki.
Woda wróciła, już nie ma takich niedoborów ale ryba się nie odrodzi, nie ma stad tarłowych, nie ma żadnych ryb.
Kiedyś, stojąc na moście w Przewozie czy Kamionie, przynajmniej widać było kleniki, teraz ni chu chu, puuuuusto, i tak zostanie.

To może z tego mostu lepiej w dól niż w górę spojżeć ;)

#1828 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2202 postów
  • LokalizacjaWieluń

Napisano 04 luty 2025 - 20:12

Boncio, on 04 Feb 2025 - 18:05, said:

Pod ten most w Przywozie klenie nadal podchodza to dla nich odwieczne miejsce tarlowe. Tylko stadko coraz mniejsze. Natomiast to co jest najbardziej bulwersujace, to w 2019 jednym ruchem zalatwione pradem stado brzan, ktore tam byly zawsze. Od 5 lat tam stoje na tym moscie oczy wypatrzylem majac naiwna nadzieje, ze moze jednak sa. Od tamtej pory nie ma ani 1 szt. Zostaly zabite. A to, co najbardziej wkurza, to caly proceder trwal na oczach swiadkow, bo okoliczne domy sa kilkadziesiat metrow od wody a okna na rzeke. To, co mowilem mieszkancy nie chronia swojej rzeki oni ja jeszcze dobija, zapewne wsioki sa pierwsze do kupna taniego mieska. Choc z tego, co mi mowiono ryby z zorganizowanej akcji agregatem z 2019 poszly do restauracji. Jebal pies okolowielunska swolocz.

Toteż piszę, że samo zło wokół świetych.
Praktycznie całe życie mieszkałem 100m od Warty. Bywalem na rybach 3 razy dziennie. I, k..., ani razu nie widzialem szarpania, prądu, a sieć - właściwie to efekty ciagniecia w postaci badyli na brzegu raz, na starorzeczu w Strobinie. Wyłowiłem parę sznurów. Kontroli też nie, kormorana jednego, na starej tamie w Konopnicy.
Natomiast "sięminależy" w ch.j i to do tej pory. Jeżdżą pod tame na Jeziorsko, czy tam gdzies koło.
Tak, brałem ryby i bez dwóch zdań w latach 90 przyczyniłem się do upadku.
Teraz, w ramach pokuty, worek śmieci zawsze zbieram, robiąc za dziwaka.

Użytkownik krzychun edytował ten post 04 luty 2025 - 20:22

• Sławek Oppeln Bronikowski, Krzysiek P i booohal lubią to

#1829 OFFLINE   Boncio

Boncio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów
  • LokalizacjaŁodzkie

Napisano 04 luty 2025 - 21:25

My pokolenia lat 70 a może i wcześniejsze tu są, nie znaliśmy pojęcia no kill i nie ma tu nikogo, kto kiedyś nie zabierał ryb. Za to nie ma się co biczować. Osobna sprawa - natura Polaka - zabić co żywe do ostatka. No mnie to nie dotyczyło, a tych co to dotyczyło, była miażdżąca większość i w tym problem polskich wód. Ale panowie i nawet dzisiaj w tej okaleczonej, często uregulowanej, wypłyconej Warcie byłaby ryba, gdyby nie plaga ludzkiej chciwości. Już nigdy w takich ilościach jak niegdyś, ale jednak. Znam bez liku miejscówki, które stanowią wzór siedliska, żerowiska i tarliska, a które są puste. Ta rzeka nadal ma walory, mimo niskiego stanu wody. Ryby reofilne miałyby w wielu miejscach raj w wodzie. Co prawda górna Warta już nie dla sumów, sandaczy, ale inne gatunki miałyby się tu świetnie. No i miały do niedawna. Problemem Warty jest to, że płynie przez Polskę  ;)

#1830 OFFLINE   Ide52

Ide52

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 148 postów
  • Lokalizacjaobok Warty

Napisano 04 luty 2025 - 23:19

Może ja mieszkam w mniej cywilizowanym miejscu, ale widziałem już rozmaite formy pacyfikacji warcianych ryb. Siateczka, zacinka na tarle i agregacik. Kilka lat temu siedziałem w nocy z feederem, a sympatyczni panowie śmigający na pontonie delikatnie zasugerowali żebym się ulotnił znad wody (:  Kormorany zimą są, wystarczy na ZPK wyskoczyć.

Chociaż mogę się zgodzić z przedmówcą - rzeka zmieniła charakter, ale jazie, klenie, jelce, świnki czy brzany jakoś by sobie poradziły. Tylko niezbyt ma co się trzeć w tym momencie żeby populacja powoli się odradzała. Zresztą na Warcie postawiono krzyżyk, presja zerowa i najwięksi zapaleńcy zmienili łowiska. Większość chce łowić karpie w bajorze, a jak wiadomo większość ma rację. 

Przykład Wolborki pokazuje, że można coś zdziałać, gdy zbierze się odpowiednia grupa pasjonatów.

Użytkownik Ide52 edytował ten post 04 luty 2025 - 23:28

• Krzysiek P lubi to

#1831 ONLINE   papierzakilures

papierzakilures

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 249 postów
  • Imię:piotr

Napisano 05 luty 2025 - 05:29

,,Problemem Warty jest to, że płynie przez Polskę '' chyba jedno z najmądrzejszych zdań jakie przeczytałem, dotyczących kondycji naszych łowisk. Na Warcie lowem zaledwie pare razy ot taka mniejsza Odra ( tam gdzie lowilem) . Jednak o ile w Odrze robię parę wypadów i wiem co i jak o tyle na Warcie było dużo trudniej...Trzeba poznać rzekę i to raczej z plywadla zeby duzo miejscówek zrobić..bo często są oddalone od siebie....Niemniej rzeka swój urok

#1832 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3770 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 05 luty 2025 - 07:25

Boncio, on 04 Feb 2025 - 09:37, said:

Do kogo pijesz?

Wrzuć na luz, szkoda dyskusji, @krzychun tak ma...

Użytkownik Alexspin edytował ten post 05 luty 2025 - 07:29

• strary lubi to

#1833 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5068 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 06 luty 2025 - 07:47

Dokąd organizacyjnie nie odbuduje się ta spsiałą społeczność, dopóki nie pozbędzie się tej chorej, konsumpcjonistycznej mentalności - którą po równi wyhodował postkomunistyczny tumiwisizm i kretyńska dydaktyka naszej prasy kolorowej - której duchowy spadkobierca właśnie przybył z potwierdzeniem :) - nie widzę lewara na zmianę kierunku..

#1834 OFFLINE   Dawid.K

Dawid.K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 194 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Dawid

Napisano 06 luty 2025 - 16:48

Sławek Oppeln Bronikowski, on 06 Feb 2025 - 06:47, said:

Dokąd organizacyjnie nie odbuduje się ta spsiałą społeczność, dopóki nie pozbędzie się tej chorej, konsumpcjonistycznej mentalności - którą po równi wyhodował postkomunistyczny tumiwisizm i kretyńska dydaktyka naszej prasy kolorowej - której duchowy spadkobierca właśnie przybył z potwierdzeniem :) - nie widzę lewara na zmianę kierunku..

Bardzo dobrze napisane. Niestety ta sytuacja dotyczy wielu dziedzin naszego życia.
  • Umbra lubi to

#1835 OFFLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 09 luty 2025 - 11:17

Idzie szybciutko na dół. W 3 dni 40cm. Jak teraz zimą w lutym tak jest , to latem z 5 cm zostanie...

https://hydro.imgw.p...se&sd=151180110

• psd27 i Umbra lubią to

#1836 OFFLINE   KamilSDZ

KamilSDZ

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 09 luty 2025 - 12:08

darek63, on 09 Feb 2025 - 10:17, said:

Idzie szybciutko na dół. W 3 dni 40cm. Jak teraz zimą w lutym tak jest , to latem z 5 cm zostanie...

https://hydro.imgw.p...se&sd=151180110

Skończyli robić kanał na przepompowni wody do Turku i rozebrali tamkę, przez która woda miała się nie przelewać. 

#1837 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5068 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 09 luty 2025 - 14:09

Z punktu widzenia naszych świeżo nawiedzonych wielbicieli przyrody, wszystko jest gites und tenteges. Rzeka dziczeje zgodnie z przodującą mniemanologią, nikt się nie przejmuje niczym przejmuje, ani nie dotyka niczego, nie ma znienawidzonych rybaków, a wędkarski świat jest zarobiony - więc nie ma głowy :) Chyba nie Warto..

• Alexspin lubi to

#1838 OFFLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 05 marzec 2025 - 10:06

Stan Warty za tamą realnie pokazany. Tak mniej więcej realnie teraz wygląda Warta dziesiątaki kilometrów za tamą

Ryb już i tak nie będzie, a dla rekreacji trzeba powoli zacząć się przestawiać na inną opcję napędu :). Już tylko pośmiać się pozostaje z tego, bo na całą resztę szkoda prądu i  czasu.

• Maciek Rożniata i KamilSDZ lubią to

#1839 OFFLINE   KamilSDZ

KamilSDZ

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 05 marzec 2025 - 10:22

Do napełnienia zbiornika jeszcze daleka droga i póki to nie nastąpi będzie tak lub gorzej. Teraz jeszcze coś tej wody napływa, bo na stacji Sieradz mamy przepływ ok. 28m3/s, ale opadów mało, roztopów niewiele, a robi się coraz cieplej...

darek63, on 05 Mar 2025 - 09:06, said:

Stan Warty za tamą realnie pokazany. Tak mniej więcej realnie teraz wygląda Warta dziesiątaki kilometrów za tamą

Ryb już i tak nie będzie, a dla rekreacji trzeba powoli zacząć się przestawiać na inną opcję napędu :). Już tylko pośmiać się pozostaje z tego, bo na całą resztę szkoda prądu i  czasu.

#1840 OFFLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 06 marzec 2025 - 14:24

KamilSDZ, on 05 Mar 2025 - 09:22, said:

Do napełnienia zbiornika jeszcze daleka droga i póki to nie nastąpi będzie tak lub gorzej. Teraz jeszcze coś tej wody napływa, bo na stacji Sieradz mamy przepływ ok. 28m3/s, ale opadów mało, roztopów niewiele, a robi się coraz cieplej...

U mnie jakiś geniusz jakiś czas temu zaprojektował slip no i zrobili. Jeszcze nie widziałem żeby tam kto slipował łódkę. No bo jak tego dokonać przyczepą z łódką nie wiem. Nawet młodzież kajaczków tam nie slipuje tylko ciągną na dzikie dziurki w nurcie bo 100 razy wygodniej. Jaki projektant taki slip... Natomiast w tej chwili przy tym stanie wody to jedynie łódki RC mogą stamtąd wypłynąć :). Wczoraj byłem na tą resztkę Warty zerknąć. Lepiej nie gadać...

Załączony plik  Slip.jpg   75,2 KB   10 Ilość pobrań

• Maciek Rożniata lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych