Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1300 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 31 styczeń 2018 - 21:39

Nie silnik zakupiłem jakiś miesiąc temu i echo tydzień temu przygotowuje wszystko do sezonu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To żebyś się nie rozczarował ;-)

#382 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1016 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 31 styczeń 2018 - 21:42

Utrzyma duży przetwornik przy 30-40 km/h?
Testowałeś?

Jeszcze testów nie było. Jak przyjedzie klient po łódź to wezmę do testów z gt40. Chyba że sprzedam wcześniej echo. Ale miałem bez tej prowadnicy 2 lata z tym przetwornikiem i było ok. Tylko musiał być na Linii wody ale powyżej dna.

#383 OFFLINE   rafuss

rafuss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Rafał

Napisano 31 styczeń 2018 - 21:43

To żebyś się nie rozczarował ;-)

Oj... a o jakie rozczarowanie chodzi ??

#384 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 31 styczeń 2018 - 21:47

Pokaż

Mało zgrabnie, ale sens przekażu może wejdzie :)

Jeśli czujnik umieścisz poniżej tej lini wody - jak pontgon czy łódka stoi na wodzie, to pawęż zawsze w jakiejś części będzie pod wodą.

Zatem czujnik powinien być poniżej tej linii, ale nie powinien być niżej niż dno łódki/pontonu. Ponieważ nie wystaje poniżej dna łodzi, nie ma prawa mieć wpływu na myszkowanie itp. Po prostu nie może :)

Fizyka mu nie pozwala - stestowane na 5 jednostkach z czego dwie to pontony.

Załączony plik  InkedInkedInked4_LI.jpg   873,79 KB   38 Ilość pobrań

#385 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 31 styczeń 2018 - 21:47

Oj... a o jakie rozczarowanie chodzi ??

O zakłócenia... Zawsze będziesz miał śnieg. Na bocznym sonarze jedna strona będzie niewidoczna. Również i zwykły sonar pokazuje siano. Jak chcesz mieć piękny obraz, to albo przetwornik poniżej śruby, albo bok burt, albo przód. Przy dużych prędkościach, żadne rozwiązanie nie wchodzi w rachubę jak pawęż. Czyli śnieg, a jak zamontujesz zbyt wysoko, to i w ślizgu, na fali straci sygnał...
  • Dano. lubi to

#386 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 31 styczeń 2018 - 21:50

Mało zgrabnie, ale sens przekażu może wejdzie :)
Jeśli czujnik umieścisz poniżej tej lini wody - jak pontgon czy łódka stoi na wodzie, to pawęż zawsze w jakiejś części będzie pod wodą.
Zatem czujnik powinien być poniżej tej linii, ale nie powinien być niżej niż dno łódki/pontonu. Ponieważ nie wystaje poniżej dna łodzi, nie ma prawa mieć wpływu na myszkowanie itp. Po prostu nie może :)
Fizyka mu nie pozwala - stestowane na 5 jednostkach z czego dwie to pontony.

attachicon.gif InkedInkedInked4_LI.jpg

Zgadzam się. Jaki silnik masz założony, jakie obciążenie, jakie prędkości? Gdybym wkręcił przetwornik na takiej wysokości, to w pojedynkę byłby dobre 5 cm nad wodą.masz rację, ale przy dużym silniku i obciążeniu łodzi.

#387 OFFLINE   rafuss

rafuss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 31 styczeń 2018 - 21:55

O zakłócenia... Zawsze będziesz miał śnieg. Na bocznym sonarze jedna strona będzie niewidoczna. Również i zwykły sonar pokazuje siano. Jak chcesz mieć piękny obraz, to albo przetwornik poniżej śruby, albo bok burt, albo przód. Przy dużych prędkościach, żadne rozwiązanie nie wchodzi w rachubę jak pawęż. Czyli śnieg, a jak zamontujesz zbyt wysoko, to i w ślizgu, na fali straci sygnał...

Jakieś małe niedopatrzenie/nieporozumienie powstało ja mam silnik ale nie spaline tylko Elektryk Haibo dość mocny 65 LBS ale o ślizgu nie ma mowy 🤪 wiec może te zakłócenia będą niezbyt duże co ?

#388 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 31 styczeń 2018 - 21:56

Nie pływam na elektryku... Sorki, nie pomogę :-(

#389 OFFLINE   rafuss

rafuss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 31 styczeń 2018 - 21:58

Nie pływam na elektryku... Sorki, nie pomogę :-(

Dzięki mimo wszystko za zainteresowanie pozdrawiam

#390 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 31 styczeń 2018 - 21:59

Zgadzam się. Jaki silnik masz założony, jakie obciążenie, jakie prędkości? Gdybym wkręcił przetwornik na takiej wysokości, to w pojedynkę byłby dobre 5 cm nad wodą.masz rację, ale przy dużym silniku i obciążeniu łodzi.

A różnie bywało: ponton 330 i 6 kucy, ale też i łajba 500 kilo z 70 kg silnikiem z tyłu.
nie miało znaczenia, ale zawsze działało.
Jak możesz mieć czujnik 5 cm nad wodą? Umieść go w przestrzeni, która jest pod wodą. Bo jest. Nie spotkałem jednostki, która nie ma tej przestrzeni zanurzonej zawsze pod wodą. Chyba, ze wpływasz pontonem 420, masz elektryka i cały szpej wrzucasz na przód. Albo łajba waży 60 kg coś jak stara mewa itp. i do kompletu siedzisz na dziobie.
Albo nic nie ważysz, silnik też nic, aku nic, linia nic no i Ty też nic Wtedy mozesz być z tyłu i jednostka nie zanurzy sie ni centymetra :-)

Użytkownik Dano. edytował ten post 31 styczeń 2018 - 22:08

#391 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 31 styczeń 2018 - 22:07

Jakieś małe niedopatrzenie/nieporozumienie powstało ja mam silnik ale nie spaline tylko Elektryk Haibo dość mocny 65 LBS ale o ślizgu nie ma mowy wiec może te zakłócenia będą niezbyt duże co ?

Nie bojsa grażdanin..... Ja pływam z przetwornikiem na pędniku silnika zamocowanym, na haswingu 55max. Daje radę i nawet sporo map na tym robię. Co prawda nie robiłem porównania z ducerem inaczej montowanym, ale nie ma jakiś tam wielkich problemów z zakłóceniami. Gdyby były, to w handlu nie byłoby tylu przetworników do montażu na silnikach - a są

#392 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 31 styczeń 2018 - 22:11

A różnie bywało: ponton 330 i 6 kucy, ale też i łajba 500 kilo z 70 kg silnikiem z tyłu.
nie miało znaczenia, ale zawsze działało.
Jak możesz mieć czujnik 5 cm nad wodą? Umieść go w przestrzeni, która jest pod wodą. Bo jest. Nie spotkałem jednostki, która nie ma tej przestrzeni zanurzonej zawsze pod wodą. Chyba, ze wpływasz pontonem 420, masz elektryka i cały szpej wrzucasz na przód. Albo łajba waży 60 kg coś jak stara mewa itp. i do kompletu siedzisz na dziobie.
Albo nic nie ważysz, silnik też nic, aku nic, linia nic no i Ty też nic Wtedy mozesz być z tyłu i jednostka nie zanurzy sie ni centymetra :-)

Pokażę

Daj kilka dni ;-)

#393 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 31 styczeń 2018 - 22:20

Pokażę

Daj kilka dni ;-)

Spoko :-)
Najwyżej będę sie dziwował :-)

Pozdrawiam
Daniel

#394 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 01 luty 2018 - 00:06

Dzięki mimo wszystko za zainteresowanie pozdrawiam

Nieśmiało zauważę, że w komplecie masz bloczek i instrukcję jak zamontować to do silnika elektrycznego... Może warto spróbować.

#395 OFFLINE   rafuss

rafuss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 01 luty 2018 - 06:39

Nieśmiało zauważę, że w komplecie masz bloczek i instrukcję jak zamontować to do silnika elektrycznego... Może warto spróbować.

Haibo jako silnik bezszczotkowy ma taką konstrukcje, że nie da się zamocować przetwornika na obudowie stojana brak miejsca, za krótki korpus.

Użytkownik rafuss edytował ten post 01 luty 2018 - 06:40

#396 OFFLINE   Miodzik

Miodzik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów

Napisano 05 luty 2018 - 23:50

Witam,

jak myślicie,czy można wkleić przetwornik do aluminiowego kadłuba?..

To byłoby chyba najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się problemów z zakłóceniami,a i innymi problemami związanymi z pawężowym montażem..

Mam pewne pomysły,ale chętnie skorzystałbym z Waszych opinii bądż doświadczeń..przetwornik to XNT 9 20 T  Humminbirda..

pozdrawiam Darek

#397 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 06 luty 2018 - 07:45

Aluminium dosyć skutecznie tłumi wysyłane impulsy. Na początek spróbuj znaleźć miejsce w które uda się nalać trochę wody aby chociaż częściowo zatopić przetwornik, przycisnąć go do dna łodzi jakimś woreczkiem ze   żwirem (aby nie uciekał) i jazda na wodę sprawdzić co widać. Jak będzie ok, to klej epoksydowy i kleić. 

#398 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 06 luty 2018 - 12:26

Juz prawie zdecydowałem się na uchwyt z nierdzewki podany wcześniej (przykrecany na stałe do pawęży). Jednak chodzi za mną jeszcze jeden pomysł. Rączki do przenoszenia pontonu. U mnie są pod kątem 90' do wody. Posiadają 2 otwory w okolicy 10mm. Tak myślę jak by tam zamontować na jakiejś wydumce z nierdzewki? Montowane w te otwory na motylki.
Myślałem o czymś na kształt litery T przykreconej w tych otworach. Sprawdzi się to czy te rączki będą za miękkie? Prędkość max 30km/h przetwornik mały od HooK 4.

#399 OFFLINE   Miodzik

Miodzik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów

Napisano 06 luty 2018 - 13:54

Dzięki za spostrzeżenia..

#400 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 06 luty 2018 - 15:25

Będzie się bujać na 100%. A dwa w którym miejscu masz te rączki? Na zewnątrz balona ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych