No cóż. Tak jest napisane tego nie neguję. Zanegowałem tę teorie bo nie wszystko co się znajdzie w necie jest prawda
a po przejrzeniu kilku artykułów o specyfice naukowej podtrzymuje to. Na diagramie powyżej wspomniane jest aby nie instalować przetwornika między innymi z uwagi na zajwisko kawitacji. Przeplyw wody wokół śruby pokazuje pięknie załączony obrazek.Tak wygląda kawitacja.
Myślę że skupić się należy jedynie nad problem odpowiedniego odsunięcia od śruby. Tak czy siak powoduje ona przepływy turbulentne i to jest problem.... Odległość a nie skok czy kieruneek śruby. Zresztą zwróć uwagę na rodzaj przekładni ukazanej w przewodniku, charakterystycsny dla duzych rekreacyjnych jednostek. Przekładnia typu "Z" która jest z założenia mało odsunięta od pawęży. Kto z Was ma taką na łódce.. 1/100?
Pewnych sprzeczności jest więcej. Raymarine posiada technologie sideimage..? Przecież sposób montażu przetwornika jaki rekomendują w tym poradniku całkowice eliminuje wykorzystanie tego, biorąc pod uwagę budowę tego typu napędu itp.
Nie chcę się spierać ale czy inne instrukcje sprzętu wędkarskiego (echa) wspominają coś o tym co raymarine?
Użytkownik kuko edytował ten post 11 luty 2018 - 08:59