Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1300 odpowiedzi w tym temacie

#421 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 11 luty 2018 - 01:34

Ja zauważyłem że na małym silniku 5KM
Obraz ma mniejsze zakłucenia jeśli przetwornik jest na pawęży postronie na której siedzę.
Co do chlapania to dużo zależy od przetwornika. Np. Zwykły 83/200 od lowrance strasznie chlapał i nie miało znaczenia czy był 3cm poniżej dna czy na równi. Na przetworniku hdi 83/200-455/800 któty jest większy chlapanie ustało.
Co do wklejania przetwornika i pracy przez aluminium to szkoda kasy na przetwornik blacha strasznie tłumi sygnał ale jest wyjście i można przewiercić i zastosować przetwornik który się wkleja i wystaje 1/2 cm.

Użytkownik nurek28 edytował ten post 11 luty 2018 - 01:35

• sebam3 lubi to

#422 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 11 luty 2018 - 06:56

Mówisz o przetwornikach typu thru hull i masz rację. Tylko ,że one są sprzedawane osobno a nie w zestawach. Airmar ma pełną gamę tego.
  • morales lubi to

#423 OFFLINE   kuko

kuko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów

Napisano 11 luty 2018 - 08:57

No cóż. Tak jest napisane tego nie neguję. Zanegowałem tę teorie bo nie wszystko co się znajdzie w necie jest prawda :) a po przejrzeniu kilku artykułów o specyfice naukowej podtrzymuje to. Na diagramie powyżej wspomniane jest aby nie instalować przetwornika między innymi z uwagi na zajwisko kawitacji. Przeplyw wody wokół śruby pokazuje pięknie załączony obrazek.Tak wygląda kawitacja.
Myślę że skupić się należy jedynie nad problem odpowiedniego odsunięcia od śruby. Tak czy siak powoduje ona przepływy turbulentne i to jest problem.... Odległość a nie skok czy kieruneek śruby. Zresztą zwróć uwagę na rodzaj przekładni ukazanej w przewodniku, charakterystycsny dla duzych rekreacyjnych jednostek. Przekładnia typu "Z" która jest z założenia mało odsunięta od pawęży. Kto z Was ma taką na łódce.. 1/100?
Pewnych sprzeczności jest więcej. Raymarine posiada technologie sideimage..? Przecież sposób montażu przetwornika jaki rekomendują w tym poradniku całkowice eliminuje wykorzystanie tego, biorąc pod uwagę budowę tego typu napędu itp.
Nie chcę się spierać ale czy inne instrukcje sprzętu wędkarskiego (echa) wspominają coś o tym co raymarine?

Załączone pliki

Użytkownik kuko edytował ten post 11 luty 2018 - 08:59

#424 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 11 luty 2018 - 09:23

Misiaczki, to ten, no...
Naczytałem się, naoglądałem również jak zamontować. Już wiem, że mam wkręcony przetwornik o wiele za nisko. Muszę podnieść dobre 7 cm. Niemniej jednak nigdzie, nikt nie mówi jak daleko od śruby trzeba montować...
Ma to jakieś znaczenie? Amerykańscy bro nie poruszają tematu, a mówią inne mądre rzeczy.

#425 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów
  • LokalizacjaWodzisław Sl.
  • Imię:Roman

Napisano 11 luty 2018 - 10:10

Misiaczki, to ten, no...
Naczytałem się, naoglądałem również jak zamontować. Już wiem, że mam wkręcony przetwornik o wiele za nisko. Muszę podnieść dobre 7 cm. Niemniej jednak nigdzie, nikt nie mówi jak daleko od śruby trzeba montować...
Ma to jakieś znaczenie? Amerykańscy bro nie poruszają tematu, a mówią inne mądre rzeczy.

coś tam niekiedy piszą:

https://www.westmari...onar-Transducer

"Zamontuj co najmniej 3 "(75 mm) poza promieniem obrotu śmigła"

• count_martin3z lubi to

#426 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 11 luty 2018 - 11:28

Link mi nie działa z tapatalk.

#427 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 11 luty 2018 - 12:34

Co do wklejania przetwornika i pracy przez aluminium to szkoda kasy na przetwornik blacha strasznie tłumi sygnał ale jest wyjście i można przewiercić i zastosować przetwornik który się wkleja i wystaje 1/2 cm.

Wyczytałeś w katalogu czy sprawdziłeś? Bo mam całkowicie odmienne doświadczenia i od tego sezonu przesiadam się na inhull w alu. A przetestować można bez wklejania.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
  • Miodzik lubi to

#428 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 11 luty 2018 - 13:08

Wyczytałeś w katalogu czy sprawdziłeś? Bo mam całkowicie odmienne doświadczenia i od tego sezonu przesiadam się na inhull w alu. A przetestować można bez wklejania.

Na wodzie spotkałem kolegę i on miał laminat. Miał doklejone do dna małą skrzyneczkę w której miał przetwornik airmar modelu nie pamiętam. nie miał przyklejonego przetwornika tylko zablokowany aby się nie ruszał, skrzynka zalana była wodą.

Wyjął przetwornik i przełożyliśmy do mojej łódki . Przyłożyłem do dna łódki i obraz mi się nie podobał u niego wszystko wyglądało ok.

Może brak wody spowodowała zakłócenia.

Dlatego zrezygnowałem z tego pomysłu.

Ale jest też możliwość przewiercenia alu ale jakoś słabo to widzę boje się że gdzieś zahaczę i go wyrwę.

Jak już zamontujesz i popływasz to wklej parę screnów z jednego miejsca i 2 przetworników.  

Użytkownik nurek28 edytował ten post 11 luty 2018 - 13:09

#429 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 11 luty 2018 - 13:13

Na wodzie spotkałem kolegę i on miał laminat. Miał doklejone do dna małą skrzyneczkę w której miał przetwornik airmar modelu nie pamiętam. nie miał przyklejonego przetwornika tylko zablokowany aby się nie ruszał, skrzynka zalana była wodą.
Wyjął przetwornik i przełożyliśmy do mojej łódki . Przyłożyłem do dna łódki i obraz mi się nie podobał u niego wszystko wyglądało ok.
Może brak wody spowodowała zakłócenia.

Dlatego zrezygnowałem z tego pomysłu.
Ale jest też możliwość przewiercenia alu ale jakoś słabo to widzę boje się że gdzieś zahaczę i go wyrwę.

Jak już zamontujesz i popływasz to wklej parę screnów z jednego miejsca i 2 przetworników.

Pływałem z przetwornikiem w worku z wodą. Przez blachę 3mm obraz z P72 był tak samo dobry jak z GT40. Z twoją metodą przełożenia, bez zalania wodą, to nie ma szans działać w żadnym kadłubie.

#430 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 11 luty 2018 - 13:33

A co z przetwornikiem 455-800. Też da rade przez dno?

#431 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 11 luty 2018 - 18:37

https://youtu.be/m7k0ECCQjeY

Jest tego tysiąc, ale to pokazuje o co chodzi z kawitajcą.
  • SkiDivPL lubi to

#432 OFFLINE   kuko

kuko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów

Napisano 11 luty 2018 - 18:49

https://youtu.be/m7k0ECCQjeY

Jest tego tysiąc, ale to pokazuje o co chodzi z kawitajcą.

Wszytko pięknie tylko kwestia kawitacji została poruszona w kontekście pracy śruby i jej wpływu na przetwornik. Czyli filmik nieco obok...

#433 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 11 luty 2018 - 19:09

Widzisz co się dzieje pod przetwornikiem? Śruba, śrubą, ale to główny czynnik przy większej prędkości kiedy się traci pomiary, bo większość ludzi montuje przetwornik w dobrej odległości od śruby. Natomiast większość montuje je za nisko. Nie wiem co w tym jest obok, a szczególnie w tym wątku?

#434 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów
  • LokalizacjaWodzisław Sl.
  • Imię:Roman

Napisano 11 luty 2018 - 19:21

Wyżej, czy niżej - toto zdaje się sprawę załatwia 

http://jerkbait.pl/u...80493_thumb.jpg

#435 OFFLINE   z@nder

z@nder

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 11 luty 2018 - 19:31

Wyżej, czy niżej - toto zdaje się sprawę załatwia

http://jerkbait.pl/u...80493_thumb.jpg

Tylko gdzie toto kupić?

#436 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki
  • Imię:Tomek

Napisano 11 luty 2018 - 19:43

Tylko gdzie toto kupić?

http://allegro.pl/Sh...item=7167418855

#437 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 11 luty 2018 - 22:24

A co z przetwornikiem 455-800. Też da rade przez dno?

Mocno nie polecane, nawet w przypadku laminatu. Ale musiałbyś sprawdzić bo wiele rzeczy nie jest zalecanych a działa. Przetwornik w woreczek z wodą i woreczek z piaskiem do przygniecenia. U siebie zamontuję P79 + GT30 na pawęży, ale powyżej linni dna, żeby nie chlapał w ślizgu. W specyfikacji P79 jest akurat jawnie podane, że działa przez Al do 3,8mm, ale P72 też bangla. Tylko P79 ma fajny system montażu. Sprawdzałem oba.

#438 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 12 luty 2018 - 08:18

Wiem że pzez wodę w worku działa.
15 lat temu bylem strasznie leniwy zimą i niechciało mi się wiercić w lodzie to włożyłem przetwornik do worka z borygo i wszystko działało ok. Tylko trzeba było stawiać na czystym lodzie.

Użytkownik nurek28 edytował ten post 12 luty 2018 - 08:18

#439 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 14 luty 2018 - 10:14

Wszyscy mają uchwyt, mam i ja :) ... Ale na testy trzeba będzie dłuuugo poczekać

uchwyt.jpg

Mam i ja. W wekkend chce montować. Ma ktoś foto z zamontowanym w pontonie. Nie wiem na jakiej wysokości przykrecic. Dodatkowo kręcić na wylot czy na 3 drewnowkręty nierdzewne?

#440 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 14 luty 2018 - 11:48

napewno mocowanie "na wylot" bedzie pewniejsze niz wkrety

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych