Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki silnik elektryczny kupić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2436 odpowiedzi w tym temacie

#421 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 19 kwiecień 2016 - 07:18

Nie szkoda wam prądu na te jałowe dyskusje o wyższości MK na resztą ? Już się to niesmaczne robi.

Miałem starą mk, mam osapiana max, dostrzegam różnice w 'jakości' użytych materiałów. Ale nie uważam, że te różnice są warte takiej różnicy w cenie przy silnikach o podobnej mocy. Mamy wolny rynek, konkurencję i należy z tego korzystać, a nie bić pianę...

• suhhar lubi to

#422 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 19 kwiecień 2016 - 07:58

Podobna moc MK i chińszczyzny, to jest w reklamach i tylko tam.

#423 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 19 kwiecień 2016 - 09:12

Jozi,widocznie nie zauważyłeś tych porażających różnic,,,a jest ich ponoć 100.... :D

No tak, jestem już stary, coraz gorzej ze wzrokiem :) .

Nie szkoda wam prądu na te jałowe dyskusje o wyższości MK na resztą ? Już się to niesmaczne robi.

Miałem starą mk, mam osapiana max, dostrzegam różnice w 'jakości' użytych materiałów. Ale nie uważam, że te różnice są warte takiej różnicy w cenie przy silnikach o podobnej mocy. Mamy wolny rynek, konkurencję i należy z tego korzystać, a nie bić pianę...

Właśnie mnie o to chodzi, czy te różnice w jakości materiałów są warte takiej różnicy w cenie.

Wszak pisałem o prawie wyboru każdego kupującego....

• thug lubi to

#424 OFFLINE   Alaryk

Alaryk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 881 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Jarek

Napisano 19 kwiecień 2016 - 09:36

Używam od 3 lat Osapiana z maksymizerem, w wersji zmodyfikowanej (podobno lepsze kable), dotychczas bez żadnych problemów, a jak przeczytałem wpisy w tym wątku o wyższości MK to będę chyba bał się wypływać na  dalsze odległości :D .

Użytkownik Alaryk edytował ten post 19 kwiecień 2016 - 09:36

#425 OFFLINE   Pike1

Pike1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 19 kwiecień 2016 - 10:18

Mam Osapiana 55 Max. Czytając niektórych poprzedników, to chyba naprawdę nie widzieli na żywo jak ten silnik pracuje przy odpowiednim akumulatorze. 

#426 OFFLINE   Alaryk

Alaryk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 881 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Jarek

Napisano 19 kwiecień 2016 - 11:23

Właśnie to miałem na myśli. Jedyna rzecz, która mi się nie podoba to podświetlenie, bo daje po oczach, jak ciemno. I tyle.

#427 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 19 kwiecień 2016 - 11:38

Właśnie to miałem na myśli. Jedyna rzecz, która mi się nie podoba to podświetlenie, bo daje po oczach, jak ciemno. I tyle.

Mimo tego trudno jest przekonać niedowiarków. O ile dobrze kojarzę to co niektórzy twierdzili, że stelli nigdy nie kupią bo za droga do spełnianej funkcji.

#428 OFFLINE   mariuszwf

mariuszwf

Zaawansowany

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPipPip
  • 817 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 19 kwiecień 2016 - 11:58

Jest jeszcze jedna alternatywa dla MK :)

http://www.sonarskle...55ht-p-730.html

http://allegro.pl/mo...6105924335.html

Użytkownik mariuszwf edytował ten post 19 kwiecień 2016 - 12:05

#429 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:delux

Napisano 19 kwiecień 2016 - 12:08

dwa lata gwarancji......gdyby jeszcze raz tyle.....to by był nie zły kąsek....

#430 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 kwiecień 2016 - 12:15

Miałem kiedyś MotorGuide. Jako jeden z pierwszych zakładałem do niego maksymizer w Piotrkowie.

Ale ten nie ma za dobrej opinii wśród uzytkowników. Problemy z maksymizerem. 

#431 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 19 kwiecień 2016 - 12:24

Przez dwadzieścia lat z hakiem jak pływam na MK nigdy nie zdarzyło mi się wracać na swoje kotwicowisko na wiosłach. Nawet jak mi burza zniszczyła maximizer, to wróciłem na wstecznym biegu.

Dość często widzę jak koledzy po kiju wracają na wiosełkach. Oczywiście ci pływający na chińskich wynalazkach.

#432 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 19 kwiecień 2016 - 12:30

I ten maximizer Ci wymienili w ramach gwarancji...?

#433 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 19 kwiecień 2016 - 12:40

I ten maximizer Ci wymienili w ramach gwarancji...?

Nie. Zdarzenie miało miejsce w trzecim, czy czwartym roku użytkowania sprzętu. Musiałem sam wszystko "narządzić".

#434 OFFLINE   esoxlucius1

esoxlucius1

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaWschód

Napisano 19 kwiecień 2016 - 17:36

Przez dwadzieścia lat z hakiem jak pływam na MK nigdy nie zdarzyło mi się wracać na swoje kotwicowisko na wiosłach. Nawet jak mi burza zniszczyła maximizer, to wróciłem na wstecznym biegu.
Dość często widzę jak koledzy po kiju wracają na wiosełkach. Oczywiście ci pływający na chińskich wynalazkach.

Moim zdaniem jak się normalnie użytkuje silnik to nie powinno się z nim nic dziać, co innego jak się z "jedynki" na piątkę przerzuca i wkręca plecionki w śrubę. Tego żaden silnik nie wytrzyma. I nie porownujmy silnika za 600zl do silnika za 2k bo to jest nieporozumienie.

#435 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1152 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 20 kwiecień 2016 - 09:52

Mam Osapiana 55 Max. Czytając niektórych poprzedników, to chyba naprawdę nie widzieli na żywo jak ten silnik pracuje przy odpowiednim akumulatorze.

Wreszcie ktoś dobrzej napisał, jeśli jest dobry akumulator to kazdy z w/w silników będzie dobrze się spisywał i to jest podstawa.
Znajomy pływał na 55 trust czy jakoś tak, ja 40 MK te same łodzie na Mazurach i prędkość była nimal identyczna. Opis mocy na chińskich silnikach jest zawyżony lub na MK zaniżony.

#436 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 20 kwiecień 2016 - 10:32

Zanim przed wczoraj zakupiłem tego Osapiana 55/60 przez kwartał czytałem WSZYSTKIE  dostępne opinie użytkowników./wędkarzy na WSZYSTKICH dostępnych forach wędkarskich oraz yutube, na temat tego silnika i MK ,oraz Motor Guide i powiem tak  nie kupiłem MK nie dlatego że  nie miałem kasy,bo ta była ,nie kupiłem bo....krótka gwarancja ,a na maxymizer tylko rok,chociaż znalazłem firmę która daje 3 lata gwarancji na wszystko,tylko co będzię jak padnie po tym okresie? A ja jestem raczej pechowy :rolleyes:  Parę osób opisuje kłopoty jakie miała gdy padł maximizer,kwoty jakich żądano za wymianę na nowy wzięte są chyba z kosmosu, w tej cenie mam drugiego Osapiana.i nie trafia do mnie argument że nie którzy pływają bezawaryjnie kupę lat na Kottce..A w razie usterki jakieś szukanie itd, ściąganie częsci z USA to nie dla mnie,Powtórzę jeszcze raz  gdyby warunki gwarancji były przystępne i wymiana części w normie cenowej to na pewno była by to MK,a tak po dogłębnej  analizie jest Osapian,który powiem tak ,ma naprawdę OGROMNĄ większosć pozytywnych opini  na forach,i z czegoś to wynika i na pewno nie z ceny bo są inne silniki dużo tańsze...a jak będzie w praktyce to Wam lojalnie napiszę ...nie ściemniając.

Użytkownik amstaf358 edytował ten post 20 kwiecień 2016 - 10:35

• Jozi lubi to

#437 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 20 kwiecień 2016 - 11:17

Dziwne miałeś te koleżanki, moje interesowały się tym co facet sobą reprezentuje, spodnie i magnetofon z taśmoteką były na drugim planie :) .

Jeżeli już odnosisz się do mojej wypowiedzi, to przeczytaj ją jeszcze raz ze zrozumieniem :)

#438 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 20 kwiecień 2016 - 11:20

Zapominacie koledzy w tej dyskusji o czymś takim jak przywiązanie do danej marki.

U mnie coś takiego występuje. Szczególnie jest to silne jeżeli chodzi o samochody :)

• Jozi lubi to

#439 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 20 kwiecień 2016 - 12:06

Jeżeli już odnosisz się do mojej wypowiedzi, to przeczytaj ją jeszcze raz ze zrozumieniem :)

Spoko, żartowałem, bez urazy proszę :) .

Zanim przed wczoraj zakupiłem tego Osapiana 55/60 przez kwartał czytałem WSZYSTKIE  dostępne opinie użytkowników./wędkarzy na WSZYSTKICH dostępnych forach wędkarskich oraz yutube, na temat tego silnika i MK ,oraz Motor Guide i powiem tak  nie kupiłem MK nie dlatego że  nie miałem kasy,bo ta była ,nie kupiłem bo....krótka gwarancja ,a na maxymizer tylko rok,chociaż znalazłem firmę która daje 3 lata gwarancji na wszystko,tylko co będzię jak padnie po tym okresie? A ja jestem raczej pechowy :rolleyes:  Parę osób opisuje kłopoty jakie miała gdy padł maximizer,kwoty jakich żądano za wymianę na nowy wzięte są chyba z kosmosu, w tej cenie mam drugiego Osapiana.i nie trafia do mnie argument że nie którzy pływają bezawaryjnie kupę lat na Kottce..A w razie usterki jakieś szukanie itd, ściąganie częsci z USA to nie dla mnie,Powtórzę jeszcze raz  gdyby warunki gwarancji były przystępne i wymiana części w normie cenowej to na pewno była by to MK,a tak po dogłębnej  analizie jest Osapian,który powiem tak ,ma naprawdę OGROMNĄ większosć pozytywnych opini  na forach,i z czegoś to wynika i na pewno nie z ceny bo są inne silniki dużo tańsze...a jak będzie w praktyce to Wam lojalnie napiszę ...nie ściemniając.

Dokładnie, tym samym się kierowałem, rozważałem nawet zakup 12v Navigatora bezszczotkowego, ale to też niepewność i inwestycja 3200zł.

#440 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 20 kwiecień 2016 - 21:04

Miotła przyszła i pozamiatała offtop.

Proszę o pozostawienie tematu do pytań i odpowiedzi dotyczących zakupu silników elektrycznych

• thug lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych