Rękojeść - korek, pianka, korkoguma
#21 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2007 - 23:04
próbuję na różne strony rozkminić Twoje pytanie, i za cholerę nie mogę......
Pozdr
Daniel
#22 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 00:16
Pozdrawiam
Remek
#23 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 00:17
Remek
próbuję na różne strony rozkminić Twoje pytanie, i za cholerę nie mogę......
Pozdr
Daniel
Ja też, ale intuicja mi podpowiada że na piance szbciej powstają odkształcenia, a w korku szybciej powstają ubytki.
#24 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 00:18
Pozdrawiam
#25 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 00:18
Pozdrawiam
Remek
#26 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 06:56
Dochodzi do tego jeszcze jeden materiał, który Daiwa opisała jako Air-Foam.
http://www.tackletou...aiwastz631.html
O profesjonalną ocenę, proszę, zwróćcie się do Friko.
Pzdr. Kryst
#27 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 09:06
To provide comfort and sensitivity Daiwa implemented new Air-Foam grips which are noticeably lighter than cork and conventional EVA grips. They are extremely light, yet dense so they don't have a spongy feel
Pytanie co to jest conventional Eva , bo u kazdego producenta Eva wygląda trochę inaczej....Ale na żadną materiałową rewolucję czy nowość w Daiwie mi to nie wygląda Ale mogę się mylić...
Pozdrawiam
#28 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 09:20
Ja też, ale intuicja mi podpowiada że na piance szbciej powstają odkształcenia, a w korku szybciej powstają ubytki.
O .... dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło.
Pozdrawiam
Remek
#29 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 09:29
Pozdr
#30 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 10:31
Najlżejszy materiał to korek .Ma też najlepszy stosunek twardości do wagi jeżeli chodzi o transmisję drgań. Ostatnio jakość strasznie spadła –wynika to także z tego ,że nazwa flor naprawdę nic nie znaczy i może być taki korek gorszy od klasy A czy B. Po wielu staraniach ma zamówioną potężną partię bardzo dobrego korka -ale przez rok przerzuciłem naprawdę sporo próbek. Zaraz za korkiem lub na równi jest pianka kiepskiej jakości –czym twardsza tym lepsza ale też cięższa. Moim zdaniem najlepsze w tej chwili są pac. bay i forecast . W tej samej kategorii wagowej jest korek burnt gdzie wióry w łączone są pod dużym ciśnieniem i odpowiednią temperaturą która wyzwala naturalny klej korka -pokładam duże nadzieje w tym materiale. Następnie jest burl cork korek syntetyczny gdzie wióry są klejone jakimś klejem spoiwem –bardzo wytrzymały materiał. Mamy także korek tzw. kompozytowy zwany egzotycznym bardzo twardy i ciężki –super efekt przy wstawkach – materiał jak w podłogach korkowych . Najcięższy będzie hypalon i korkoguma -są też najtrudniejsze w obróbce . Lekki i wytrzymał jest ratan na tulei korkowej –ale cholernie długo się taką rękojeść robi . Jest jeszcze corkalon i inne syntetyczne materiały oraz różne wariacje korków kompozytowych .Mam w pracowni te materiały pod wieczór wstawię lub podeślę fotkę do któregoś z moderatorów.
Pozdrawiam Łukasz
#31 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 10:59
pozdrawiam
Remek
#32 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 12:41
Dzięki, przeoczyłem. O zaletach rozwiązania Daiwy nie mogę się wypowiadać, bo mam naprawdę za małe doświadczenie. Może Friko, bedzie mógł coś więcej dodać, bo miał kijek w rękach.
Moje odczucia w porównaniu do innego (nie wiem jakiej klasy) grip'u z Eva:
- ciepły w dotyku
- nie jest płaski, drobniutkie wybrzuszenia na zewnątrz, a nie mikroskopijne dziurki do wewnątrz
- bardzo, bardzo lekki.
To tyle.
Pzdr. Kryst
#33 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 13:49
rekojesc na Twoim kiju to jest oczywscie jakis rodzaj pianki. Może to jest ten Duplon o którym wspominał Irek? Pasowało by ze względu na dużą twardośc.
#34 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 14:05
Ogólnie pojęcie lekkości jest bardzo względne, trudno w ręku porównać wagę dwóch modułów z pianki ważących po kilka gram , która jest lżejsza a która cięższa, chyba że ktoś w ręku odczuwa różnicę np 1 grama Tym trudniej jest to stwierdzić na gotowej wędce, dla mnie stwierdzenie że pianka na danej wędce jest wyjątkowo lekka ociera się lekko o absurd nawet. Ale podobno wierzymy w to w co chcemy wierzyć
Pozdrawiam
Daniel
#35 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 14:21
Zgadzam się z Tobą i tak jak zaznaczyłem w moim poscie były to subiektywne moje odczucia. Ocenę profesjonalną zostawiam Wam, Ekspertom.
Pzdr. Kryst
#36 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 17:03
cały kij @krysta waży poniżej 100 gram albo w okolicach - tak na oko. Kryst twierdzi że waży 92 gramy ale nie wiem czy sam ważył czy wział to w katalogu.
Pianka na kiju @krysta jest pierwszorzędna, czy nazywa się Duplon czy Air-Foam nie ma dla mnie wiekszego znaczenia. Gdyby uadło mi się dostać gdzieś piankę takiej jakości - byłbym zachwycony. Dobre, twarde pianki które do tej pory miałem w ręku to gąbki w porównaniu z tworzywem które jest na kiju krysta.
#37 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 18:33
bedziemy więc szukac nowych materiałow na rękojeści
pozdrowionka
#38 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2007 - 22:37
Witam
zdjęcie pianka
od lewej
eva o twardości średniej około 50-60% , hapylon stoswany w karpiówkach
albo jako fore grip na kdps
pianka 2
od lewej
hypalon , hypalon , eva 50-60% , eva 70-80%
rings
od lewej słupkami po koleji
korek z neoprenem -bardzo cięzki do obróbki
burnt cork
burnt cork
korkoguma
drugi słupek:
odmiany burl corka
3-ci
dwa pierwsze to korek bdobry i dobry
następnie korek egzotyczny -wycinany z materiału do podłóg korkowych
Pozdrawiam
Remek
Załączone pliki
#39 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2007 - 21:01
Właśnie też buduję pierwszą wędkę.
Mam pytanie odnośnie korka. Jaki klej najlepiej użyć do łączenia ringów korkowych?
Pozdrawiam
#40 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2007 - 21:44
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, korek, pianka, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych