Rękojeść - korek, pianka, korkoguma
#41 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2007 - 21:50
Pozdrawiam
#42 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2007 - 22:12
U mnie podobnie UHU Coll jak narazie niezastąpiony . Jedyna wada stalowe trzpienie na których kleje rękojeśći rdzewieją natychmiast . Znajomy odkrył nowy klej jak sam przetestuję dam namiary -ponoć po sklejeniu uzyskuje się bardziej jednolite połączenie pierścieni niż przy UHU .
Pozdrawiam Łukasz
#43 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2008 - 17:54
Załączone pliki
#44 ONLINE
Napisano 04 grudzień 2008 - 21:52
#45 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2008 - 17:10
#46 OFFLINE
Napisano 07 luty 2009 - 16:01
i uchwytu kołowrotka ? (bezpieczna dla korka)
Dzięki i pozdrawiam.
#47 OFFLINE
Napisano 07 luty 2009 - 18:34
#48 OFFLINE
Napisano 07 luty 2009 - 19:33
stugrzeg: moim zdaniem nie ma takiego sposobu jeśli korek i uchwyt był dobrze wklejony.
Pozdr
#49 OFFLINE
Napisano 07 luty 2009 - 20:32
Blank jest uszkodzony więc chodzi tylko o korek i uchwyt bo to komponenty najwyższej klasy, więc szkoda.
Kiedyś słyszałem że Któryś Zbrojmistrz (chyba z Wrocławia) opanował technikę odzysku.
może przez podgrzanie blanku od wewnątrz ???
Pozdrawiam
#50 OFFLINE
Napisano 07 luty 2009 - 21:22
Ogólnie mówiąc odzyskać jakoś zawsze można, tylko pytanie czy te odzyskane elementy będą się nadawały później do wklejenia na nowy blank czy będzie to jedynie sztuka dla sztuki...
Pozdr
#51 OFFLINE
Napisano 07 luty 2009 - 21:25
Spróbować warto, bo mogę jedynie zyskać.
Pozdrawiam
GrzegorzS
#52 OFFLINE
Napisano 08 luty 2009 - 23:19
Używasz rozwiertaka lub trzpienia z naklejonym grubym papierem ściernym.Papier ten najlepiej (wąski ,długi pasek) nakleić na na kawałek blanku z podobną zbieżnościa co dolnik.Powinna się przydać górna część połamanego dolnika.
Aby łatwiej było rozwiercać najlepiej odciąć dolny korek i uchwyt.Krótsze elementy idą łatwiej.
Opalarką można sobie pomóc przy uchwycie,przy korku skutkuje tylko borowanie.A borować najlepiej tokarką lub wiertarką.
#53 OFFLINE
Napisano 09 luty 2009 - 17:44
#54 OFFLINE
Napisano 09 luty 2009 - 17:50
Spróbuje, choć to będzie trudne, bo ciężko blank centrycznie rozwiercić
#55 OFFLINE
Napisano 09 luty 2009 - 19:48
Ja zrobiłem sobie taki wałek i okleiłem go papierem ściernym (chyba 120 )ale przynajmniej miałem pewnośc ,że nie zepsuję korka .Spróbuj i napisz jak wyszło .
pozdro .
#56 OFFLINE
Napisano 10 luty 2009 - 09:15
Znam rosyjski sposob zdjencia uchwytu. Da sie go uzyc nawet gdy blank jest Ok i chcemy go przezbroic - bierzesz rurke stalowa o srednicy przyblizonej do wewnetrza uchwytu i robisz na niej pilnikiem zemby jak na piłe. Wtedy wkrencasz to urzandzenie pod ucwyt i masz go calego i nieznisczonego i blank tez jes w porzandku (troche marudna sprawa).
Jezeli to wendka fabryczna to korek czasem da sie zdjanc caly razem z zywica, dla tego potrebne jednak uzycie brutalnej mocy. W twojim wypadku to chyba jest spoko.
#57 OFFLINE
Napisano 10 luty 2009 - 09:16
Jakbym sie za to bral to oczywiscie polozylbym krzyzyk na tym blanku, na ktorym korek sie znajduje.
Jedyny sposob to wiercenie...z tym, ze ja mysle, ze nawet pociecie tego na w/w fragmenty spowoduje zbyt dluga droge wiertła (zwlaszcza dolny korek), co spowoduje zeslizgiwanie sie, zwlaszzca, ze rurka blanku i korek maja odmienne wlasciwosci fizyczne.
Ja bym to pocial na kawalki wynikajace z konstr. (jakos to ktos kiedys posklejał) i w tych kawalkach albo wiercil albo piłował albo obie te czynnosci.
Gumo
#58 OFFLINE
Napisano 10 luty 2009 - 13:59
Ja kilka razy stosowałem sposób, który przytoczył BITR z zębatą rurką.
To chyba jedyny sposób żeby odzyskać korek i nie zniszczyć blanku.
Najlepiej sprawdza się cienkościenna rurka stalowa o ok. 1 mm większej średnicy niż średnica blanku.
Trzeba naciąć zęby jak w pile i naostrzyć je - pilniczki iglaki trójkątne.
Dodatkowo poniżej zębów można na rurce wywiercić otwory 0,5 - 1 cm po to by wypadały tamtędy opiłki korka i nie klinowały rurki na blanku.
Takich rurek trzeba przygotować kilka w zależności od zbieżności blanku pod rękojeścią.
Taką rurką daje się zdejmować po 2 do 4 pierścieni korka w jednym kawałku.
Sposób trochę żmudny, ale przy korku dobrej jakości opłacalny.
Jeszcze jedno - koniec rurki bez zębów można owinąć przylepcem na kształt gałki dla poprawienia uchwytu, ponieważ robi się to ręcznie - nie zaklejając oczywiście wylotu rurki.
Pozdr
Darc
#59 OFFLINE
Napisano 10 luty 2009 - 14:13
Jedno tylko uwaga która mi się nasuwa jest taka, że z tak odzyskanym korkiem trudno może być coś zrobić,bo uzyskamy po odzysku otwór w korku o dosyć dużej średnicy no i ciężko może być znaleźć blank o jeszcze większej średnicy, żeby ten korek wykorzystać.
#60 OFFLINE
Napisano 10 luty 2009 - 15:07
Nie do końca!
Owszem otwór jest większy, ale to nie problem.
Potrzebna jest płyta korkowa do oklejania ścian ok. 2 mm grubości - tzw. panele korkowe mozna kupić w marketach budowlanych.
Tniemy pasek szerokości ok 1,5 cm i nad parą swijamy spiralnie na rurce mniej więcej odpowiadajacej średnicą blankowi na którym chcemy ten korek wkleić - pasek taki pod wpływem pary robi się elastyczny i daje się ładnie zwijać.
Potem tę spiralę wklejamy na blank i szlifujemy papierem do średnicy wewnętrznej korka króry rurką zdjęliśmy ze starej rękojeści.
Jak już pasują wklejamy ten korek normalnie jak plastry na rękojeść i szlifujemy nierówności, kształtujemy, czy co tam jeszcze.
Jedna uwaga - na początek i koniec foregrip'u i reargrip'u warto dać całe plastry korka kupione np. u rodbuilderów - maskują one tą taśmę korkową, która zwykle jest z prasowanego granulatu korkowego.
I to cała filozowia.
Jest to proste, ale żmudne.
Ja czasami się w to bawię.
Pozdr
Darc
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, korek, pianka, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych