Witam.
Mam taka propozycje koledzy.
Moze podacie przyklady wagi dopalow i osiaganych glebokosci konkretnych najbardziej popularnych wobkow Rapali czy Salmo, (np. skiner 15) majac na uwadze oczywiscie dl. wypustu linki, predkosc lodzi. Napewno przydadza sie takie cenne informacje niejednemu raczkujacemu w trolingu, hm....naprzyklad mi. Z gory dzieki.
Jak dla mnie takie informacje są... wszystko mamy pisać? Trolling w PL jednak nie wszędzie jest zakazany. Wystarczy mieć dodatkową agrafkę na dopał, ustawić się na wodzie 4-8m i pudło wobków do testów(plus dopały) no i echo(jak chcesz trollingować to raczej niezbędne). To co przetestujesz sam na dłużej zostanie w pamięci niż jakieś zestawienie zbiorcze z forum. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że jestem na wodzie i z kartki czytam: Skinner 15 + dopał 50gr na lince 30m = tyle i tyle(nie testowałem tej konfiguracji więc nie piszę na ile zejdzie). I większości też konkretnie nie pamiętam ale na łowisku ustawię sobie jak chcę bo praktyka się liczy a nie internet . Na ostatnim wyjeździe bawiłem się np obrotówką Mepps Lusox 3 na dopale. 30gr było za dużo na wodę 1.5-2m a 20gr było w sam raz(goła blacha bez orginalnego ciężarka tego na druciku). Ryba żadna nie wzięła ale w pamięci zostaje co się robiło. Rada moja, próbuj sam.
P.S. W ten sposób da się wyczaić prowadzenie nad dnem przy konkretnym dopale i konkretnej długości lince oraz znanej głębokości(średnica linki też ważna). A to na jakiej głębokości biorą ryby to już niestety inna bajka. Do tego oprócz miejsca gdzie wolno trollingować musi być jeszcze rybne łowisko.
Użytkownik Krisu23 edytował ten post 20 marzec 2014 - 15:06