Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pstrągi 2008

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1884 odpowiedzi w tym temacie

#1801 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów
  • LokalizacjaPolska północna :)

Napisano 30 sierpień 2008 - 12:35

(...) Popper, łowienie twisterami w zasadzie ogranicza się do rzucania i ściągania :D - spróbuj, nie będziesz żałował!

Choć nie przepadam za łowieniem gumami to muszę się z tym ostatnim nie zgodzić :D

#1802 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 postów
  • LokalizacjaTeren prywatny
  • Imię:Marcin

Napisano 30 sierpień 2008 - 12:59

[quote]

(...) Popper, łowienie twisterami w zasadzie ogranicza się do rzucania i ściągania :D - spróbuj, nie będziesz żałował!
[/quote]
Choć nie przepadam za łowieniem gumami to muszę się z tym ostatnim nie zgodzić :D
[/quote]

Sławku, w zasadzie ;) A tak poważnie to moje (i chyba tylko moje) doświadczenia nie wykazały jakiejś specjalnej różnicy między zwykłym leniwym holowaniem twistera, a jakimś szczególnym graniem przynętą, chodzi konkretnie o twister, bo o nich mowa, np. żaba to inna bajka...

#1803 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9661 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 30 sierpień 2008 - 13:05

Dobra Panowie. Dzięki za rady. Świsterki pozbrojone, w główki lekkie i bardzo lekkie.
Czas pokaże czy słusznie.
Co do obrotówek @majster, dochodzę do podobnych wniosków. Nawet duże skrzydełko, w rozm. Aglii 3, powoduje taką agresję, że nie potrafią się temu oprzeć.

#1804 OFFLINE   Łukasz Masiak

Łukasz Masiak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 30 sierpień 2008 - 13:40

@popper

Poniżej zdjęcie systemiku. To grube to lead core muchowy potem przypon z żyłki i przyneta gumowa . Nie wiem czy sprawdzi się w twoich warunkach , ale daje bardzo naturalną prezentację . Z korby rzucisz takim zestawem na pstragową odległość.

Pozdrawiam

Łukasz

Załączone pliki

• Załączony plik  1.JPG   94,74 KB   350 Ilość pobrań

#1805 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9661 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 30 sierpień 2008 - 14:01

Łukasz, to bardzo interesujące.
Niestety już nie zdążę wypróbować. Za to na bank w przyszłym roku :D
Na bank, bo już widzę, lead core, będzie kapitalnym dociążeniem wabika.
Dzięki serdeczne.
A pstrągi, łowię wyłącznie na korbę

#1806 OFFLINE   pafek

pafek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 774 postów
  • Lokalizacjapstrągowe strumienie

Napisano 30 sierpień 2008 - 14:57

Łukasz fajny patent, łowisz tym na muchę czy spin ?

Popper proponuję w takie bajkowe miejsce żuki powierzchniowe :D

#1807 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów

Napisano 30 sierpień 2008 - 18:53

[quote]

[/quote]
[/quote]

Sławku, w zasadzie ;) A tak poważnie to moje (i chyba tylko moje) doświadczenia nie wykazały jakiejś specjalnej różnicy między zwykłym leniwym holowaniem twistera, a jakimś szczególnym graniem przynętą, chodzi konkretnie o twister, bo o nich mowa, np. żaba to inna bajka...
[/quote]
Mam znajomych którzy łowią na gumy w bardzo różny sposób i w różne dni mają różne efekty. Ściągana po prostu guma to tylko najprostszy sposób jej prowadzenia, ale częstszym i skuteczniejszym jest jej nie ściąganie :D

#1808 ONLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1100 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 30 sierpień 2008 - 19:55

Mysha, ten przykład jest trochę...hm dziwny. Osobiście lubię łowić ryby, nawet jak nic nie bierze, już samo łowienie (operowanie wędką)sprawia mi radość, również przedzieranie się przez krzaki, walka z komarami ;) itp. Gdybym stanął wobec takiej perspektywy, że po złowieniu ryby muszę zakończyć wędkowanie wolałbym zostać w domu, zamiast wstawać o świcie i gnać 200 km na pstrągi... Czy po złowieniu w pierwszym rzucie bolenia 70+ powinienem skończyć łowienie? Rzecz dyskusyjna...

Też lubię... Sytuacja miała miejsce na rzece, którą darzę szczególnym sentymentem. Wieczorem na suchą dostałem 42 cm + 2 mniejsze, rano padało i ryby żerowały wszędzie- na brzegu pluły dżdżownicami. Można ich było poprzerzucać, ale się wyłowiłem i starczy (to taka moja prywatna wersja C&R)- brały łapczywie i szkoda ich było męczyć. Z boleniami to ja się nie znam :D.

#1809 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2755 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Materek

Napisano 01 wrzesień 2008 - 23:50

Co do tematu selektywnosci przynet to mam troszke odmienne zdanie. Wyleczyly mnie z tego trzydziestaki znad Slupi, ktore walily po kilka razy az do zapiecia w obrotowki nr 5, o czym pisalem w watku o lososiach. Mysle, ze chyba nie ma zasady. Jak beda chcialy to i tak sie uwiesza. Pozytywny efekt bedzie tylko taki, ze nie trzeba zagladac im w skrzela, zeby odczepic.
Bylbym ostrozny w uzywaniu duzych przynet, szczegolnie na malej wodzie. Wielokrotnie zdarzylo mi sie wyploszyc pstraga ze stanowiska wlasnie wiekszym woblerem. Podsumowujac, wszystko zalezy od wody, metody ktore sprawdzaja sie na Paslece moga zawiesc na Kwisie i odwrotnie.
Poniewaz, dla wiekszosci sezon pstragowy juz sie skonczyl to proponuje, zeby koledzy z Polski pokusili sie o jakies podsumowanie. Czyli jak bylo w tym roku?
Ja mam jeszcze nadzieje, ze cos wstawie do tego watku przed koncem wrzesnia :o

#1810 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9661 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 02 wrzesień 2008 - 07:23

Średni sezon. Bez fajerwerków.
Rekord sezonu 49,5cm (Bóbr, przyneta-szósteczka Sławka).
Później tendencja zniżkowa. Dużo spadów ładnych ryb.
Kwisa okazała się o wiele ciekawsza od Bobru.

#1811 ONLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1100 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 02 wrzesień 2008 - 07:34

Przyzwoicie. W Polsce największy- 53 cm (sucha mucha), w Irlandii 55 cm (Salmo Minnow 7S), w Rosji 53 cm ( mucha tubowa, przyłów przy łowieniu łososi). Nie połowiłem na jętkę- byłem w tym czasie na łososiach, zawiodły mnie wody łomżyńskie, nie zawiodły Warmia i Podlasie. Czyli PZW górą :mellow: .

#1812 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Tarłowski

Napisano 02 wrzesień 2008 - 08:11

Witam,
nieźle w całym sezonie pięć wymiarowych ryb: 38, 42, 48, 53, 55 cm, oprócz 42 ( jętka ), reszta na casting ( Shikari-ATC SJ 601 + scorpion 1001 Mg + Power Pro 8 lb + jeden tylko rodzaj przynęty - wobler Siudaka 7 cm ).
Na pstrągach byłem między 7 a 10 razy ( mało czasu ).
Kilka krótkich na jętkę.

#1813 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 763 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 02 wrzesień 2008 - 18:58

Cześć.

Ten sezon dla mnie był w miarę udany, choć poprzedni lepszy (65cm potok.
W tym największy 51cm, kilka czterdziestaków (40-45cm). Ryb w przedziale 30-36 zdecydowanie najwięcej. Nie prowadzę żadnych zapisków, ale było ich kilkadziesiąt.
Do tego parę tęczowych i źródlanych czterdziestek.
Były wyprawy podnoszące adrenalinę do niebezpiecznego dla zdrowia poziomu. Odprowadzenie pięćdziesiątaka na wodzie na której mógł ledwo zawrócić, około 10 spadów czterdziestaków w przeciągu może godziny :huh: z czego może 2 dały się wyciągnąć, dwie spontaniczne awantury nad wodą, wraz z wywalaniem robaków i wyzywaniem od...no, wiecie czego.
Na zakończenie sezonu złowiłem sobie kilka króciaków i na krótko zapoznałem się ze sztuką 45-50cm. Niestety to ona zakończyła znajomość wypluciem przynęty... :unsure:

#1814 OFFLINE   adzio

adzio

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • Lokalizacjarzeczki warmii

Napisano 02 wrzesień 2008 - 21:00

U mnie rok bardzo dobry :mellow:
przedewszystkim to pstragowe odkrycie malego ciurku (10 minut jazdy rowerem od mojego domku) :mellow: a w nim same w granicach 38-42 cm byly oczywiscie palczaki ;) ,w przyszlym roku beda juz wieksze :mellow:
a tak ogolem to sporo wymiarkow i jeden nieutrzymany na kiju potworek nie mam pojecia ile mogl miec :angry: ale wroce po niego w 2009 juz sie nie moge doczekac :mellow: :D

#1815 OFFLINE   Efex

Efex

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaWarszawa / Gdańsk

Napisano 02 wrzesień 2008 - 21:37

Mój najgorszy sezon od wielu lat. Byłem na pstrągach 5 razy :(

#1816 OFFLINE   ssamer

ssamer

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 wrzesień 2008 - 23:02

oj jak szkoda pisać ze juz koniec w tym roku z pstrągami. Jednak moze lepiej dla nich. Oby było lepiej
Przez ostatnie 3 dni sierpnia zrobiliśmy sobie mały wyjazd na kropki. Wyniki całkiem fajne. Cała masa maluchów, kilka większych...

juz planuję przyszły sezon ;)

Załączone pliki

#1817 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów

Napisano 03 wrzesień 2008 - 05:20

Mój najgorszy sezon od wielu lat. Byłem na pstrągach 5 razy :(

Ja miałem najgorszy, a Ty chociaż ładną rybę złowiłeś :D

#1818 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6985 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 03 wrzesień 2008 - 21:26

...jak na moje wody to całkiem dobrze...50tak i troszkę 40+ ...no i niezapomniany kontakt z takim delikwentem pod 60cm

#1819 OFFLINE   WIŚNIA

WIŚNIA

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 133 postów
  • LokalizacjaAberdeen (Szkocja)

Napisano 12 wrzesień 2008 - 17:25

Dzisiaj maly rekonesans na klubowym jeziorku. Mialem jakies 6 bran i wyciagniete 3 rybki. Zlowione na sucha muszke i jeden hak rozprostowany. :angry:

Załączone pliki

#1820 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9644 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 27 wrzesień 2008 - 22:15

Takiego dzisiaj złowiłem

Filetowanie :mellow: przez Peresadę zajeło dobre 5 minut bo chwilę go odczepiałem... Ale dał radę i odpłynął smażyć się na maśle.....

Następnym razem :mellow:

Załączone pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych