Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Literatura wędkarska - nasze biblioteczki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
277 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Sobol

Sobol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 05 marzec 2012 - 14:04

Jeśli nie lubisz spożywać larw, to pozostałe odpuść. Ale autobiografię musisz machnąć :mellow: <_<

:mellow: :mellow: Machnę,machnę.

#62 OFFLINE   szwagier.janusz

szwagier.janusz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 137 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:**********

Napisano 05 marzec 2012 - 23:08

Co powiecie o książce Balet Boleni???

Świetne opowiadania, a przynajmniej tak się zapisały w mojej pamięci. I zapewne wcale się nie zdezaktualizowały, mimo że od ich napisania minęło więcej lat niż ma ich większość uczestników tego forum. Poza Mistrzem J.Putramentem takie wędkarskie opowiadanka pisywali w tamtych czasach także m.in. Ferdynand Zamojski czy Tadeusz Ziomecki. I choć nie zawsze była to wielka literatura, to warte przeczytania, no chyba że dla kogoś wędkarstwo to tylko/głównie sprzęt i nowoczesne naukowe metody połowu.

#63 OFFLINE   szwagier.janusz

szwagier.janusz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 137 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:**********

Napisano 05 marzec 2012 - 23:24

Przeglądam właśnie swoją biblioteczkę i wpadły mi w oko chyba pierwsze kapitalistyczne książki o tematyce wędkarskiej wydane w wolnej Polsce. .... Bardzo ładnie wydane, z niesamowitymi, jak na tamte czasy zdjęciami. Bardzo często do nich wracam.

Pierwszą kapitalistyczną książką o tematyce wędkarskiej i to jeszcze z czasów PRL, chociaż już schyłkowego, było Wędkarstwo Jeziorowe Tadeusza Andrzejczyka. Kolorowe podwodne zdjęcia, obrotówki Meppsa, multiplikatory ABU itp. to rzeczy o których 95% ówczesnych wędkarzy w ogóle nie słyszało. Nie mówiąc już, żeby widziały to w wędkarskich sklepach. To dopiero było dziwadło :huh: .

#64 OFFLINE   gwacker

gwacker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 83 postów

Napisano 06 marzec 2012 - 09:00

Wie ktoś ile było numerów Świata Spinningu i kiedy zaczęli wydawać?

W sieci udało mi się znaleźć numery 5/97 6/97 7/97 9/97 12/97
i jeszcze Świat Spiningu i Muchy 10/98

pozdrawiam

#65 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 27 sierpień 2013 - 20:39

Witam.

Podajcie prosze swoje ulubione pozycje.

#66 OFFLINE   deichkind

deichkind

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 738 postów
  • Lokalizacjałódzkie

Napisano 27 sierpień 2013 - 20:52

Podstawowa pozycja dla każdego spinningisty to chyba J. Kolendowicz "Wędkarstwo Spinningowe"

Kolejna pozycja to J. Jóźwiak "Sztuka łowienia ryb w rzecze"

i kolejna M. Szymański " Wędkarstwo rzeczne"

i następna T. Krzyszczyk "Łowienie w zbiornikach zaporowych"

To takie główne pozycje.

a i kolejne warte zajrzenia:

Z. Zalewski "Sandacz"

J. Kolendowicz "Wędkarstwo morskie"

reszta później ;)

#67 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 27 sierpień 2013 - 21:10

Kiedys jak moj swietej pamieci ojciec zyl, systematycznie kupowal WW, SW oraz mial kilka ksiazek, bardzo stare wydania.Czesto po latach siegalem do starych WW, raczej z sentymentu,fajnie po latach czytac te same artykuly, ktore budza wspomnienia i przez chwile czujemy sie jak kilkuletni chlopiec :) .W dobie internetu oraz wiekszych mozliwosci zwiazanych z wyprawami na ryby coraz ciezej siegnac po dobra ksiazke.Zamowilem wlasnie "wedkarstwo rzeczne" M.Szymanskiego, duzo slyszalem o tej ksiazce mam nadzieje ze poglebi wiedze na temat rzek.Tak sie czasem zastanawiam ile osob zaklada nowe watki pytajac o wystepowanie ryb, w jakich porach na jakich odcinkach rzek.Wydaje mi sie ze nawet w dobie internetu warto posiedziec w ciszy i skupic sie na myslach i analizie wlasnej i w praktyce wyciagac wnioski.

@deichking dzieki za podanie pozycji

Pzdr

#68 OFFLINE   pepso

pepso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 883 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 27 sierpień 2013 - 21:36

Mam kilka wydań "Wędkarstwa Jeziorowego" Tadeusza Andrzejczyka i wielki sentyment do tej książki. Kiedy miałem kilkanaście lat to była dla mnie "wędkarska biblia". Niesamowite jest to jak wiele spraw, rad i opinii w stosunkowo krótkim czasie całkowicie się zdezaktualizowało. Ale do dzisiaj mam przed oczami fotografie sprzętu  i przynęt (głównie ABU).  To moja ulubiona książka ale jako źródło inspiracji i bodziec do ciągłych poszukiwań bo czasy, sprzęt i warunki ciągle się zmieniają.

#69 OFFLINE   thymalus

thymalus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaWałcz

Napisano 27 sierpień 2013 - 21:52

1. Feliks Choynowski - Wędkarstwo na wodach polskich

2. Józef Wyganowski - Wędkarstwo

3. T. Andrzejczyk - Wędkarstwo jeziorowe

4. J. Jeleński - Wędkarstwo Muchowe

A. Sikora - Wędkarstwo muchowe

5. S. Cios - Co zjada pstrąg

6. M. Szymański - Wędkarstwo rzeczne

Pierwsze dwie, bo wbrew pozorom można się z nich baaardzo wiele dowiedzieć mimo, że stare, że nic o graficie, modułach i łożyskach nie ma...

Andrzejczyk - głównie z sentymentu choć na pewno sporo można z niej wynieść

Nr 4 - No cóż, traktowałem zwłaszcza Jeleńskiego jak Biblię. Znałem na pamięć, a mimo to jak pierwszy raz stanąłem w rzece z muchówką okazało się, że nie jest to takie proste.

Stasia Ciosa powinien przeczytać każdy muszkarz. Marek Szymański - inne podejście.

Uwielbiam jeszcze Światła bakaanów - Zamoyskiego ale to już opowiadania wędkarskie i cudowna książka niestety nie tłumaczona A river runs through it - Normana McLeana. 

• Bujo lubi to

#70 OFFLINE   @Wojti

@Wojti

trolling for pike

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1820 postów
  • LokalizacjaGdynia/Rumia
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Kuczkowski

Napisano 27 sierpień 2013 - 21:54

w dobie internetu i tak wielkiego postępu u mnie literatura poszła do lamusa (a chyba szkoda)

- głównie opieram się na filmach nie koniecznie naszych krajowych

co prawda pozycja J. Kolendowicz "Wędkarstwo morskie"  została już wcześniej wymieniona

ale pozwolę sobie go jeszcze raz polecić - całkiem dobre wydanie

Użytkownik @Wojti edytował ten post 28 sierpień 2013 - 07:52

#71 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 27 sierpień 2013 - 22:32

Od dziecka wertowałem a potem czytałem: Józef Wyganowski - "Wędkarstwo" - pisząc mam ją przed nosem.

Niezapomniany fragment o sumach, cytuję: "Należy do największych ryb wód słodkich, może w sprzyjających warunkach osiągnąć długość 5 metrów i ciężar powyżej 300 kg".

Prezent Brata mojego Taty, książka podarowana w 1963 roku, miałem cztery lata...

Następna pozycja to: T. Andrzejczyk - "Wędkarstwo jeziorowe".

Przeglądając zdjęcia, czytając dostawałem wytrzeszczu  oczu na kołowrotki ABU i szwedzkie spiny ABU Suecia.

Oczywiście J. Jeleński - "Wędkarstwo Muchowe" - to na niej uczyłem się muchy...

Potem poleciało:

Adam Sikora - "Wędkarstwo muchowe"

Jacek Kolendowicz - "Wędkarstwo spiningowe"

Marek Szymański - "Wędkarstwo rzeczne"

Ciekawa seria do przeglądania ilustracji i czytania zarazem to

przedruk zachodnich autorów:

Wydawca MULTICO - "Łowienie na przynęty żywe"

Wydawca MULTICO - "Wędkarskie sekrety mistrzów"

Wydawca MULTICO - "Łowienie na przynęty sztuczne"

Wydawca MULTICO - "Wędkarskie rady i sposoby"

Dla muszkarzy: J. Błachuta i K. Zacharczyk "Pstrąg i lipień"

#72 OFFLINE   ...not here

...not here

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 906 postów

Napisano 27 sierpień 2013 - 22:50

A woblery z zmiennym polozenie steru Hi-Lo w "Wedkarstwie jeziorowym" pamietacie??? Wtedy to bylo marzenie scietej glowy. :o

Użytkownik Darecki72 edytował ten post 28 sierpień 2013 - 05:28

#73 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 27 sierpień 2013 - 22:59

A woblery z zmiennym polozenie steru Hi-lo w Wedkarstwie jeziorowym" pamietacie??? Wtedy to bylo marzenie scietej glowy.

Dokładnie, po wielu, wielu latach udało mi się zdobyć kilka sztuk - solidnie zbudowany niczym AK47.

Moją uwagę w tej książce przyciągał zawsze wielki szczupak i chwytak leżący obok.

• rush111 lubi to

#74 OFFLINE   pepso

pepso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 883 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 27 sierpień 2013 - 23:07

I takie zapomniane modele : "Suecia duet". No i wspaniałe zdjęcia z podpisem:" o zachodzie słońca bije szczupak" i  " pora kończyć wędkowanie". No i oczywiście "Wygodne spinningowanie z wodolotu Wołga". Nie mam możliwości weryfikacji dzisiaj ale pewnie tak brzmiały podpisy pod zdjęciami książki Andrzejczyka.

• rush111 lubi to

#75 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 27 sierpień 2013 - 23:20

Wołgą miałem okazje płynąć na mazurach jako podrostek. Wielkie to było jak czołg. Lubiałem czytać J. Putramenta - "Pół wieku". Taki tryptyk "Natasza", "Poślizg", "Zmierzch" gdzie sporo opisywał swoich przygód wędkarskich wtłoczonych w ramy polityki. Bardzo obrazowo opisywał wypady na wiślane bolenie. Dzisiaj autor zapomniany i chyba politycznie wyklęty. Wtedy było inaczej i ryby większe. Nikt po głowie nie skakał jak coś się upiekło, oddychało się pełną piersią. To się nie wróci... :huh:  ;)  :D

• skius lubi to

#76 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 27 sierpień 2013 - 23:40

Zdecydowanie Putrament. Dla mnie najpiekniejsze opowiadania wedkarskie.

• Sławek Oppeln Bronikowski, skius i Rheinangler lubią to

#77 OFFLINE   thymalus

thymalus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaWałcz

Napisano 27 sierpień 2013 - 23:44

Dołożę jeszcze Curzio Malaparte - Kaputt. Książka na pewno nie wędkarska, to jakby zbiór opowiadań. Jest tam opowiadanie Łosoś, które kiedyś bodaj Wiadomości Wędkarskie w części przedrukowały pod tytułem Zygfryd i Łosoś. Hitlerowski wysoki oficer walczy z łososiem... i jak się kończy.

Kapitalne opisy wędkarstwa to oczywiście Hemingway w tym mniej znane Wyspy na Golfsztromie

#78 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 postów
  • LokalizacjaIre
  • Imię:Tomek

Napisano 28 sierpień 2013 - 00:29

Gdzieś na początku lat '80tych poczułem nieodpartą potrzebę przebywania nad wodą z wędką w dłoni. Od taty (który wtedy po wielu latach przerwy wrócił do wędkarstwa) dostałem książeczkę wydaną na gazetowym papierze - Wędkarskie Eldorado, o wodach okręgu szczecińskiego. I ta niepozorna broszura chyba najbardziej wpłynęła na moją wędkarską przyszłość.

Później namiętnie czytałem WW, z trudem zdobywane w kioskach Ruchu (pamiętacie? ukazywały się z paromiesięcznym poślizgiem) a archiwalne numery kupowałem u zaprzyjaźnionego antykwariusza. Podczas myszkowania w antykwariacie wpadł mi w ręce zbiór opowiadań Putramenta - Z wędką przez cztery kontynenty. Z tej książki dowiedziałem się o istnieniu lenoków i taimeni.

Podczas wakacji, które spędzałem co roku nad jeziorem w okolicach Gniezna, nie rozstawałem się z Wędkarstwem jeziorowym (to chyba było jedno z pierwszych wydań w twardej niebieskiej oprawie).

Potem była książka Wędkarstwo rzeczne W. Strzeleckiego. Wtedy jeszcze sporo łowiłem w rzekach na przepływankę.

Na początku lat '90 moje wędkarstwo zdominował spinning. Czytałem WW (Trojanowski, Kolendowicz, Jóźwiak), WP.

Multico wydało serię amerykańskich książek z pięknymi zdjęciami egzotycznych przynęt i metod połowów.

Pod koniec lat '90 ('97?) pojawił się ŚS tworzony przez Jacka Jóźwiaka i Marka Szymańskiego. Wraz z kolegami z niecierpliwością czekaliśmy na każdy kolejny nr tego czasopisma. Założyliśmy klub spinningowy, jeździliśmy na zawody. Kilka razy łowiliśmy w towarzystwie Waldka Ptaka (dziennikarza i fotografa WŚ), co zaowocowało kilkoma artykułami.

W tym samym czasie ukazała się pierwsza konkretna całkowicie polska i super wydana pozycja o wędkarstwie - Wędkarstwo spinningowe Jacka Kolendowicza.

W tym miejscu należą się naprawdę wielkie brawa dla wydawnictwa Multico, które od 20 lat dba o polskich (i nie tylko) wędkarzy.

W pierwszej dekadzie XXI wieku do mojej biblioteczki trafiły kolejne pozycje Multico: Wędkarstwo rzeczne. Spinning Marka Szymańskiego, Wędkarstwo muchowe Adama Sikory i Łowienie w zbiornikach zaporowych Tomka Krzyszczyka.

Ale najczęściej wracam do trzech książek Darka Duszy. Na długie zimowe wieczory jak znalazł! 

#79 OFFLINE   bercik69

bercik69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów

Napisano 28 sierpień 2013 - 06:34

Dołożę dwa wydawnictwa:

1. Dariusz Dusza - "Sekrety mistrzów spinningu" - opisuje łowienie poszczególnych gatunków ryb na spinning przez znanych polskich wędkarzy: M. Firlej, J. Kolendowicz, A. Lipiński, M. Kaczówka, P. Piskorski, D. Wowra, J.. Wideł, M. Szymański, J. Sendal, R. Litwiński, T. Krzyszczyk, J. Stępień, R. Taszarek, M. Jagiełło i inni - bardzo polecam tę pozycję.

2. Dariusz Dusza - "Wędkarski kalendarz brań" - opisuje łowienie ryb w poszczególnych miesiącach roku, różnymi metodami (spinning, spławik, grunt) przez znanych polskich wędkarzy.

#80 OFFLINE   kmb

kmb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 194 postów
  • LokalizacjaOtwock
  • Imię:Krystian

Napisano 28 sierpień 2013 - 09:09

U mnie podstawą nadal jest "Wędkarstwo rzeczne" Jacka Szymańskiego prawdziwa skarbnica wiedzy jesli chodzi o spining i rzekę. Ponieważ głównie łowię bolenie to wyszperałem taką pozycję "Boleń" Jacka Stępnia, książka niewyczerpuje tematu ale zbiera w całość najważniejsze zagadnienia związane z tą rybą. Zanim trafiłem na jerkbait sporo mi pomogła, teraz głównie śledzę temat boleni na forum jb.

I jeszcze taka krótka książka o C&R "Poradnik dla początkujących.Złów i wypuść" Mateusza Barana.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych